Párolt vöröskáposzta

Párolt vöröskáposzta - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej vöröskáposzta
  • olaj
  • 3 evőkanálnyi 6%-os ecet
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 3 babérlevél
  • 1 csapott fakanál köménymag
  • 1 csapott fakanál só
Párolt vöröskáposzta - Hozzávalók

Elkészítés:

A csap alatt mosd meg a fej káposztát. Tedd egy nagyobb tálcára, a fonnyadt külső leveleit szedd le. Egy hosszú pengéjű késsel vágd ketté a “tengelye” mentén, aztán a feleket megint felezd.

Párolt vöröskáposzta - Mosd meg az egész káposztát! Párolt vöröskáposzta - Vágd ketté a káposztát! Párolt vöröskáposzta - Negyedeld a káposztát!

Párolt vöröskáposzta - Vágd ki a darabokból a torzsáját!Párolt vöröskáposzta - A negyedek szeletelésre készen állnak.

Mind a 4 darabból vágd ki a torzsáját, belülről kifelé haladva. (Ha magad felé vágsz, az veszélyes, mert könnyen megszalad a kés.) A negyedeket a keskenyebb végüknél kezdve szeleteld fel vékony csíkokra. Ha már szélesedik a káposzta, akkor ferdén vágd a csíkot, hogy ne legyen hosszabb kb. 4 cm-nél.

Párolt vöröskáposzta - Vágd csíkokra a negyed káposztát! Párolt vöröskáposzta - Vágd rövid csíkokra a negyed káposztát! Párolt vöröskáposzta - Mindig más irányból vágd!

A legvégénél a vastag erek vannak, lehet, hogy szétesik a káposzta. Nem baj, legfeljebb külön vágod fel a darabokat. Ha végeztél a szeleteléssel, készíts oda egy széles serpenyőt, amiben majd párolsz. Mielőtt a pároláshoz kezdenél, tégy egy vaslapot a gázkarikára.

Párolt vöröskáposzta - A végén jól fogd össze a káposztacsonk rétegeit! Párolt vöröskáposzta - A káposztaszeletelés készen van! Párolt vöröskáposzta - Tegyél egy vaslapot a lángra!

Önts egy kevés olajat a serpenyőbe (kb. 2 evőkanálnyit), és tedd oda melegedni. Tedd bele a fűszereket: 3 evőkanál cukrot,  kb. 3 evőkanálnyi 6%-os ecetet, keverd el,….

Párolt vöröskáposzta - Önts kb. 2 kanálnyi olajat a serpenyőbe! Párolt vöröskáposzta - Tégy bele 3 evőkanál kristálycukrot! Párolt vöröskáposzta - Önts hozzá kb. 3 evőkanálnyi ecetet!

…aztán a 3 nagy, vagy több kicsi babérlevelet. (A köménymagot is most kéne beletenni, csak elfelejtettem.) Borítsd bele a felszeletelt vöröskáposztát, szórj rá egy fakanál őrölt köménymagot, és jól keverd el. (Megsózni még nem kell, majd csak ha már félpuha.)

Párolt vöröskáposzta - Tedd bele a 3 babérlevelet! Párolt vöröskáposzta - Borítsd bele a felszeletelt káposztát! Párolt vöröskáposzta - Szórj rá 1 fakanál őrölt köménymagot!

Önts hozzá kb. 2 dl vizet, és fedd le a lábost. Legalább 30 percig főjön (a káposzta)!

 Párolt vöröskáposzta - Önts kb. 2 dl vizet a káposztára! Párolt vöröskáposzta - Fedd le az edényt! Párolt vöröskáposzta - 30 percig párold a káposztát!

Párolt vöröskáposzta - Citromot is facsarhatsz bele! Párolt vöröskáposzta - A kifacsart 2 félcitrom Közben kóstold meg, hogy elég ízes-e. Cukrot és ecetet is tehetsz még hozzá, ha kívánkozik. Ilyenkor fel lehet használni azt a száradófélben lévő citromot, amelyiknek a héját már felhasználtad.
Párolt vöröskáposzta - Öntsd a vöröskáposztára a citromlét! Párolt vöröskáposzta - Mosd el a citromcsavarót!

Nekem most volt ilyen citromom, kifacsartam a levét, és ecet helyett citromlét öntöttem még a káposztára. A citromfacsarót egyből mosd el, mert a rászáradt maradványokat nehezebb levakarni róla.

Párolt vöröskáposzta - 15 perc párolás után sózd meg a káposztát! Párolt vöröskáposzta - 1 fakanál sóval sózd meg a káposztát! Ha már csak negyedóra van hátra, akkor sózd meg 1 fakanál sóval, keverd el, és hadd főjön még.
Párolt vöröskáposzta - Kész, lábosban.

Krumpli mellé kiegészítő köretnek nagyon finom.

Savanyúság ilyenkor már nem is kell.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.