Párolt céklalevél
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A lányom mondta a minap, hogy a céklának a levelét is meg lehet enni. Utánanéztem az interneten, és a naspolyakonyha blogon találtam is egy céklalevél receptet. 🙂 A blog írója, Sarolt a céklalevelek lila szárát is megpárolta a levelekkel együtt. De ő tavasszal készítette, amikor még zsengék a levelek. Most meg ősz van…
Őszintén szólva, akinek nincs a kertben céklája, az nem tudom, hogyan juthat hozzá. Talán kérje meg a kertes szüleit, barátait, hogy ne dobják ki a céklalevelet, hanem adják neki… A piacon nem szoktam látni céklalevelet; igaz, nem is kerestem. 🙂
Akinek van kertje, annak javaslom, hogy termeljen céklát, mert nem egy kényes növény, és duplán hasznosítható (gumó, levél). Úgy terem, hogy félig a földben van a gumója, félig meg kilátszik.
Olyankor érdemes feldolgozni a levelét, amikor céklasalátát csinálsz. Húzz ki vagy 10 db céklát, és hagyd rajta a leveleit. (Én eddig mindig egyből letéptem, és ment a komposztba.) Vigyél magaddal a kertbe egy kést, és a kihúzott céklának egyből vágd le a gyökerét. Gyűjtsd a céklákat egy kosárba. A levelek levágásához készíts oda az asztalra egy szemetestálcát a hibás leveleknek, egy másik tálcát a szép leveleknek, és egy tálat a céklagumóknak. Fogd össze a cékla leveleit, és vágd le a gumóról.
Ha levágtad egy cékláról a leveleket, akkor egyből szortírozd őket: a sárga vagy megrágott vagy egyéb hibájú példányokat hagyd itt a tálcán, a szépeket gyűjtsd egy másikon. A gumókat rakd egy tálba.
Jó sok lett! 🙂 Tedd egy tálba a leveleket, és a csapnál, egyesével mosd meg őket. A levél szárát is húzd végig az ujjaid között a folyó víz alatt. A megmosott leveleket tedd a csap mellé készített tálcára. |
Alakítsd ki a levélvagdosó munkahelyet: egy tálcán ott vannak a levelek; kell egy vágódeszka meg egy nagy kés, aztán egy nagyobb tál a felvagdosott leveleknek, és egy kisebb tálka a feldarabolt száraknak. A kezedbe rendezz egymásra 10 levelet, a szártöveknél illeszkedjenek. Szépen simítsd ki őket. A vágódeszkán egy nagy késsel vágd le a kupac levélről az összefogott szárakat. Utána először a szárakat vagdosd fel – kb. 1 cm-es darabokra -, hogy ne legyenek útban a levelek aprításakor. Kapard a felvágott szárdarabokat a kis tálba. (Jó lesz az még valamire! Mármint a céklaszár.)
A levélcsomót hosszában vágd ketté, az egyik felét a késsel alányúlva emeld rá a másik félre, és az így megkeskenyedett – de megmagasodott – kupacot keresztben vágd fel ujjnyi vastag metéltekre.
A végén olyan sok lett (megmértem, 40 dkg csak a levél), hogy kétfelé osztottam, és csak 20 dekát pároltam meg.
Bevallom, most csináltam ilyet először, ezért nem tudtam, hogy nagyon össze fog esni – bár sejthettem volna, mert a sóskával is ez van -; nyugodtan odatehettem volna az összest. Ezért azt javaslom, hogy 30-40 dkg levelet párolj.
Szükség lesz még citromlére és fokhagymára. Csavard ki fél citrom levét. Pucolj meg 4-5 gerezd fokhagymát, és ha túl kövérek, vágd ketté őket, hogy beférjenek a nyomóba. Most már jöhet a főzés! Egy nagyobb serpenyőbe önts kb. két kanálnyi olajat. (Elég, ha épp belefér a serpenyőbe a vágott levél, mert ez később úgyis összeesik.)
Préseld a forró olajba a fokhagymát a nyomóval. Kevergetve pirítsd vagy két percig. |
Borítsd a serpenyőbe a felvágott céklaleveleket, és jól keverd át. Ha kicsi a hely az edényben, akkor a fakanalat csak laposan forgasd, és tedd oda a kezed, hogy ne repüljenek ki a levélfoszlányok.
Szórj rá három csipet sót, öntsd rá a fél citrom levének a felét, és hintsd meg borssal. Innentől kezdve már csak takarékon égjen a láng.
Keverd el, fedd le, és kb. 5 percig párold. Akkor önts hozzá kb. fél dl vizet – tedd vissza a fedőt -, és párold még kb. 5 percig. Ennyi az egész! 🙂 Kérdés, hogy mit lehet vele kezdeni. 😕 Nekem maradt ki főtt szarvacska tésztám, ahhoz gondoltam.
Így fokhagymával és citrommal egész finom volt! A férjem örült a változatosságnak. 🙂 (Szórtam rá egy kevés reszelt sajtot is.) Jó étvágyat! |