Paradicsomszósz
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Nagyon egyszerű!
Pucold meg a hagymát, vágd fel nagyon apróra. |
Egy kb. 2 literes lábosba vagy serpenyőbe önts egy kevés (kb. fél dl) olajat, kapard bele a hagymát, és párold üvegesre. |
Ha üvegesre pirult a hagyma, akkor szórj rá 5 kis fakanál lisztet (5 dkg). Kevergetve pirítsd a lisztet zsemleszínűre. Ekkor tégy hozzá egy kiskanál darált paprikát, és jól keverd el, hogy a zsíros közegben kioldódjon a szép piros szín. (Ha nincs darált paprikád, akkor rendes pirospaprika is jó, de ki is lehet hagyni.)
Ha megint jól átforrósodott a darált paprikás liszt, akkor öntsd fel fél üveg paradicsomlével, miközben szaporán kevered a rántást. Ha szép simára keverted, akkor mehet hozzá a maradék paradicsomlé. Ezzel is keverd simára. Sőt, még önts vagy 3 dl vizet az üres üvegbe, ezzel jól öblítsd ki az üveget, és a halványrózsaszín öblítővizet is öntsd a paradicsomszószhoz.
Szórd bele a fűszereket: 1kis fakanál Vegeta Naturella (vagy más nátrium-glutamát-mentes ételízesítő), 1 kis fakanál só, 1 evőkanál cukor. (A szakácskönyv szerint a paradicsomszósz édeskés, de nem édes mártás.)
Dobd bele a zellerlevelet (nekem most csak fagyasztott volt), és fedd le az edényt. Felforrástól főzd még 10 percig, de már csak takarékon. Néha keverd meg, mert hajlamos leragadni.
Tulajdonképpen 7-8 perc főzés is elég neki. Ha kész, halászd ki a zellerleveleket egy odakészített szemetes tálkába. Vedd elő az egyik levesestányért, és tégy bele 3 jókora evőkanál tejfölt. Keverd el, aztán szedj rá egy merőkanál szószt, …
…és azzal is keverd el. A tejfölös keveréket öntsd vissza a szószba, és jól keverd össze. Kész is van! 🙂
Nem is azért csinálok ilyet ritkán, mert nehéz, hanem mert dinsztelt krumpli és főtt hús illik hozzá, amik már időigényesek. A komplett kaját a dinsztelt krumplival kell kezdeni, mert először is héjában kell megfőzni a krumplit, aztán egy fej apróra vágott, pirított hagymára kell karikázni a megpucolt krumplikat. A főtt hús pedig természetesen a leves része. 🙂
Most levesben főtt csirkeszárny volt mellé, a köret pedig dinsztelt krumpli. Jó étvágyat! |