Paradicsomszósz

Paradicsomszósz - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • kb. 6 dl paradicsomlé vagy egy kb. 10 cm magas (dupla) paradicsomkonzerv
  • kb. fél dl olaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kiskanál darált paprika (elmaradhat)
  • 5 kis fakanál liszt (5 dkg)
  • 1 kis fakanál Vegeta Naturella
  • 1 kis csapott fakanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • még kb. 3 dl víz
  • 1 szál zellerlevél
  • 3 evőkanál tejföl
Paradicsomszósz - Hozzávalók

Elkészítés:

Nagyon egyszerű!

Paradicsomszósz - Pucold meg a hagymát! Paradicsomszósz - Vágd fel jó apróra a hagymát! Pucold meg a hagymát, vágd fel nagyon apróra.
Paradicsomszósz - Önts kb. fél dl olajat egy kb. 2 literes serpenyőbe! Paradicsomszósz - Kapard bele a hagymát a serpenyőbe! Egy kb. 2 literes lábosba vagy serpenyőbe önts egy kevés (kb. fél dl) olajat, kapard bele a hagymát, és párold üvegesre.

Ha üvegesre pirult a hagyma, akkor szórj rá 5 kis fakanál lisztet (5 dkg). Kevergetve pirítsd a lisztet zsemleszínűre. Ekkor tégy hozzá egy kiskanál darált paprikát, és jól keverd el, hogy a zsíros közegben kioldódjon a szép piros szín. (Ha nincs darált paprikád, akkor rendes pirospaprika is jó, de ki is lehet hagyni.)

Paradicsomszósz - Szórj 5 fakanál lisztet a hagymára! Paradicsomszósz - Tégy a rántáshoz 1 kiskanál daráltpaprikát! Paradicsomszósz - Keverd el a darált paprikát a liszttel!

Ha megint jól átforrósodott a darált paprikás liszt, akkor öntsd fel fél üveg paradicsomlével, miközben szaporán kevered a rántást. Ha szép simára keverted, akkor mehet hozzá a maradék paradicsomlé. Ezzel is keverd simára. Sőt, még önts vagy 3 dl vizet az üres üvegbe, ezzel jól öblítsd ki az üveget, és a halványrózsaszín öblítővizet is öntsd a paradicsomszószhoz.

Paradicsomszósz - Önts a lisztre fél üveg paradicsomlét! Paradicsomszósz - Öntsd a szószhoz a maradék paradicsomlét! Paradicsomszósz - Öntsd a szószhoz az üvegöblítő vizet is!

Szórd bele a fűszereket: 1kis fakanál Vegeta Naturella (vagy más nátrium-glutamát-mentes ételízesítő), 1 kis fakanál só, 1 evőkanál cukor. (A szakácskönyv szerint a paradicsomszósz édeskés, de nem édes mártás.)

Paradicsomszósz - Sózd meg 1 fakanál Vegeta Naturellával! Paradicsomszósz - Sózd tovább 1 fakanál sóval! Paradicsomszósz - Édesítsd 1 evőkanál cukorral!

Dobd bele a zellerlevelet (nekem most csak fagyasztott volt), és fedd le az edényt. Felforrástól főzd még 10 percig, de már csak takarékon. Néha keverd meg, mert hajlamos leragadni.

Paradicsomszósz - Dobd bele a zellerzöldet! Paradicsomszósz - Ha felforrt, fedd le, és vedd takarékra a lángot! Paradicsomszósz - Felforrástól még 10 percig főzd!

Tulajdonképpen 7-8 perc főzés is elég neki. Ha kész, halászd ki a zellerleveleket egy odakészített szemetes tálkába. Vedd elő az egyik levesestányért, és tégy bele 3 jókora evőkanál tejfölt. Keverd el, aztán szedj rá egy merőkanál szószt, …

Paradicsomszósz - A kész mártásból szedd ki a zellerlevelet! Paradicsomszósz - Egy mélytányérba szedj 3 evőkanál tejfölt! Paradicsomszósz - Szedj a tejfölre egy merőkanál szószt!

…és azzal is keverd el. A tejfölös keveréket öntsd vissza a szószba, és jól keverd össze. Kész is van! 🙂

Paradicsomszósz - Keverd el a szószt a tejföllel! Paradicsomszósz - Borítsd vissza a tejfölös keveréket a szószba! Paradicsomszósz - Kész, lábosban.

Nem is azért csinálok ilyet ritkán, mert nehéz, hanem mert  dinsztelt krumpli és főtt hús illik hozzá, amik már időigényesek. A komplett kaját a dinsztelt krumplival kell kezdeni, mert először is héjában kell megfőzni a krumplit, aztán egy fej apróra vágott, pirított hagymára kell karikázni a megpucolt krumplikat. A főtt hús pedig természetesen a leves része. 🙂

Paradicsomszósz - Kész, tányérban.

Most levesben főtt csirkeszárny volt mellé, a köret pedig dinsztelt krumpli.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.