Paradicsomos zöldbableves
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Mosd meg a zöldbabot, egyenként vágd le mindkét végüket. Mielőtt teljesen levágnád a csücsköt, laposan vezetve a kést húzd végig a zöldbab élén, ekkor lejön a fás szál, ha már öregebb a bab. A másik csücsök levágásakor a zöldbab másik éléről próbáld meg lehúzni a fás szálat. Utána 4-5 szálanként vágd fel a zöldbabot egy vágódeszkán 2-3 cm-es darabokra, és tedd egy másik tálkába.
Pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra. Mosd meg a friss paradicsomot meleg vízzel, és húzd le a héját. Bontsd fel a paradicsomkonzervet, és borítsd egy kancsófélébe a tartalmát. Vagdosd bele a paradicsomokat is, és az egészet turmixold össze botmixerrel.
Ennyi volt az előkészület, kezdheted főzni a levest.
Egy kb. 5 l-es fazékba önts egy kevés olajat, melegítsd egy kicsit, tedd bele a hagymát, és közepes lángon párold üvegesre. Utána tedd a fazékba a zöldbabot és a fejtett babot, és kb. 5 percig párold, kevergetve. (Ha mirelitből csinálod, akkor fontos addig melegíteni, amíg jó forró lesz.) Ha már jól felmelegedtek a babok, akkor hintsd rá a 3 fakanál lisztet, és folytonos keveréssel pirítsd át. Mindig kapard fel a fazék aljáról a leragadt lisztet. Ha jó forró az egész, akkor öntsd fel a paradicsomturmixszal!
Ha simára keverted, akkor öntsd fel kb. 2,5-3 l vízzel, tedd bele a zellerlevelet, a 2 fakanál sót és 2 fakanál Vegetát, a 4 evőkanál cukrot, és amíg megpucolod a fokhagymát, addig fedd le a fazekat, hadd főjön a leves. Ha megpucoltad a gerezdeket, fokhagymanyomóval préseld őket a levesbe.
Fedd le a fazekat, és ha minden friss volt, akkor forrástól számítva 20-25 perc alatt minden megpuhul benne.
Szerintem engem átvágtak a fejtett babbal, mert úgy viselkedett, mint a száraz bab. 15 perc múlva a zöldbab már majdnem puha volt, de a fejtett az kemény. 25 perc múlva (forrástól) a zöldbab puha volt, a fejtett félkemény. 35 perc – még mindig nem jó. 45 perc – na végre! Ehető! Ekkor tedd bele a petrezselyemzöldet!
Oltsd el a gázt, és mielőtt beletennéd a levesbe a tejfölt, halászd ki a zellerzöldeket. Egy tányérba kapard ki a levesbe szánt tejfölt, merj rá egy merőkanál levest (lehetőleg csak lét), és keverd simára a tejföllel.Még egy merőkanál leves, még egy kavarás – és mehet a leveses tejföl a sok leveshez. Még egyszer keverd át, és kész.
Ha szereted az erős fűszert, szórd meg egy kis borssal vagy csípős paprikával! A borsodiak biztos egy kis lecskét is tesznek bele! Jó étvágyat! |