Paradicsomos zöldbableves

Paradicsomos zöldbableves - Kész, tálban

Hozzávalók:

  • 25-30 dkg zöldbab
  • 25-30 dkg zsenge fejtett bab
  • 2 db 140 g-os sűrített paradicsom, vagy 1 darabos paradicsom konzerv
  • 3-4 friss paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 cikk fokhagyma
  • 2 nagy szál zeller
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 l víz
  • 3 fakanál liszt
  • 2 fakanál só
  • 2 fakanál Vegeta (a képről lemaradt)
  • 4 evőkanál cukor
  • kb. 3 dl tejföl
Paradicsomos zöldbableves - Hozzávalók

Elkészítés:

Paradicsomos zöldbableves - Vágd 2 cm-es darabokra a zöldbabot!Mosd meg a zöldbabot, egyenként vágd le mindkét végüket. Mielőtt teljesen levágnád a csücsköt, laposan vezetve a kést húzd végig a zöldbab élén, ekkor lejön a fás szál, ha már öregebb a bab. A másik csücsök levágásakor a zöldbab másik éléről próbáld meg lehúzni a fás szálat. Utána 4-5 szálanként vágd fel a zöldbabot egy vágódeszkán 2-3 cm-es darabokra, és tedd egy másik tálkába.

Pucold meg a hagymát, és vágd fel apróra. Mosd meg a friss paradicsomot meleg vízzel, és húzd le a héját. Bontsd fel a paradicsomkonzervet, és borítsd egy kancsófélébe a tartalmát. Vagdosd bele a paradicsomokat is, és az egészet turmixold össze botmixerrel.

Paradicsomos zöldbableves - Vágd fel a hagymát, húzd le a paradicsom héját! Paradicsomos zöldbableves - A paradicsomkonzervet borítsd át egy turmixcsészébe! Paradicsomos zöldbableves - Turmixold össze a paradicsomkonzervet és a paradicsomokat!

Ennyi volt az előkészület, kezdheted főzni a levest.

Paradicsomos zöldbableves - Tégy lisztet a babokra!Paradicsomos zöldbableves - Öntsd fel a lisztes zöldbabot a turmixolt paradicsommal!

Egy kb. 5 l-es fazékba önts egy kevés olajat, melegítsd egy kicsit, tedd bele a hagymát, és közepes lángon párold üvegesre. Utána tedd a fazékba a zöldbabot és a fejtett babot, és kb. 5 percig párold, kevergetve. (Ha mirelitből csinálod, akkor fontos addig melegíteni, amíg jó forró lesz.) Ha már jól felmelegedtek a babok, akkor hintsd rá a 3 fakanál lisztet, és folytonos keveréssel pirítsd át. Mindig kapard fel a fazék aljáról a leragadt lisztet. Ha jó forró az egész, akkor öntsd fel a paradicsomturmixszal!

Ha simára keverted, akkor öntsd fel kb. 2,5-3 l vízzel, tedd bele a zellerlevelet, a 2 fakanál sót és 2 fakanál Vegetát, a 4 evőkanál cukrot, és amíg megpucolod a fokhagymát, addig fedd le a fazekat, hadd főjön a leves. Ha megpucoltad a gerezdeket, fokhagymanyomóval préseld őket a levesbe.

Paradicsomos zöldbableves - Tedd bele a levesbe a zellerlevelet! Paradicsomos zöldbableves - Sózd meg és cukrozd meg a levest! Paradicsomos zöldbableves - Nyomd bele a 3-4 gerezd fokhagymát!

Fedd le a fazekat, és ha minden friss volt, akkor forrástól számítva 20-25 perc alatt minden megpuhul benne.

Paradicsomos zöldbableves - Ha forr a leves, húzd félre a fedőt! Paradicsomos zöldbableves - Kapard a levesbe a petrezselyemzöldet!Szerintem engem átvágtak a fejtett babbal, mert úgy viselkedett, mint a száraz bab. 15 perc múlva a zöldbab már majdnem puha volt, de a fejtett az kemény. 25 perc múlva (forrástól) a zöldbab puha volt, a fejtett félkemény. 35 perc – még mindig nem jó. 45 perc – na végre! Ehető! Ekkor tedd bele a petrezselyemzöldet!

Oltsd el a gázt, és mielőtt beletennéd a levesbe a tejfölt, halászd ki a zellerzöldeket. Egy tányérba kapard ki a levesbe szánt tejfölt, merj rá egy merőkanál levest (lehetőleg csak lét), és keverd simára a tejföllel.Még egy merőkanál leves, még egy kavarás – és mehet a leveses tejföl a sok leveshez. Még egyszer keverd át, és kész.

Paradicsomos zöldbableves - Vedd ki a levesből a zellerzöldeket! Paradicsomos zöldbableves - Egy tányérban keverd simára a tejfölt egy kevés levessel! Paradicsomos zöldbableves - Öntsd a tejfölt a leveshez!

Paradicsomos zöldbableves - Kész, tányérban.

Ha szereted az erős fűszert, szórd meg egy kis borssal vagy csípős paprikával!

A borsodiak biztos egy kis lecskét is tesznek bele!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.