Paradicsomos káposztafőzelék

Paradicsomos káposztafőzelék - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • 1 kis fej káposzta (kb. 80 dkg)
  • 1 fej hagyma
  • 5 fakanál liszt
  • olaj
  • 0,5 l paradicsomlé
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 fakanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál tejföl
Paradicsomos káposztafőzelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Paradicsomos káposztafőzelék - Tedd oda főni a vizet!Egy kb 3 literes lábosba önts 6 dl vizet, és tedd oda főni.

Folyó víz alatt mosd meg a káposztát, és tedd egy nagyobb tálcára, úgy hogy a tönkjén “üljön”. Egy nagy késsel negyedeld fel a káposztát úgy, hogy a felezést a gömbölyű részén kezded, de a negyedelést már a torzsája felől.

Paradicsomos káposztafőzelék - Vágd ketté a káposztát! Paradicsomos káposztafőzelék - Vágd ketté a fél káposztákat! Paradicsomos káposztafőzelék - A 4 negyed káposzta

Mindegyik káposztadarabnak vágd ki a torzsáját; a metszet jól mutatja a tömör részt, amit ki kell vágni. Olyan 30 fokos szögben kell vezetni a kést alulról felfelé. Ha mindegyik torzsát kivágtad, megint felezd el (hosszában) a káposztadarabokat.

Paradicsomos káposztafőzelék - A pirossal határolt rész a torzsája, azt kell kivágni. Paradicsomos káposztafőzelék - Vágd ki a negyed káposzta torzsáját! Paradicsomos káposztafőzelék - A negyed káposztákat is felezd el!

A káposzta készen áll a főzésre, már csak a hagymát kell előkészíteni. Pucold meg, és vágd fel apróra.

Paradicsomos káposztafőzelék - A torzsátlanított káposztanyolcadok Paradicsomos káposztafőzelék - Vágd apróra a hygymát!

Ha felforrt a víz, fogj egy darab káposztát, és a hegyes végénél kezdve vágd lapocskákra a lábos fölött. Így aprítsd bele mind a 8 darabot. (Persze úgy is csinálhatod, hogy deszkára fektetve szeleteled fel a káposztadarabokat, vagy uborkagyalun gyalulod le őket, és a tálban összegyűlt szeletkéket egyszerre dobod a forró vízbe.) Ha az összes káposzta a lábosba került, akkor kapard hozzá az apróra vágott hagyma felét.

Paradicsomos káposztafőzelék - Vagdsosd bele a káposztát a lábosba! Paradicsomos káposztafőzelék - Az összes káposzta a lábosban. Paradicsomos káposztafőzelék - A hagyma felét kapard a lábosba!

Paradicsomos káposztafőzelék - Szórj bele 1 fakanál Vegetát! Paradicsomos káposztafőzelék - Hints bele 1 fakanál sót! Szórj bele 1 fakanál Vegetát és 1 fakanál sót. Keverd el, és fedd le az edényt. Ha felforrt, vedd takarékra a lángot.

Amíg puhul (kb. negyedóra), csináld meg a rántást. Egy serpenyőbe önts egy kis olajat (kb. 3 evőkanálnyit), és kapard bele a maradék hagymát. Kevergetve pirítsd üvegesre, aztán szórj rá 5 (kis fejű) fakanál lisztet. Keverd el, és pirítsd a rántást kb. 3 percig. (Ha nagyon darabos, akkor önts még hozzá egy kis olajat, hogy szép krémszerű legyen az állaga, jól lehessen keverni.)

Paradicsomos káposztafőzelék - Önts egy kis olajat a serpenyőbe! Paradicsomos káposztafőzelék - Kapard a maradék hagymát a serpenyőbe! Paradicsomos káposztafőzelék - Szórj 5 fakanál lisztet a hagymára!

Kevergetés közben bontsd ki a paradicsomot. (A dobozosnak mindkét sarkára vágj lyukat, mert akkor szép simán folyik a lé. A konzervet felbontás után kapard át a kancsóba, és hígítsd fel fél literre.) Ha zsemleszínűre pirult a rántás, akkor öntsd fel a fél liter paradicsomlével, és keverd simára. Kapard a rántást a káposztához, és keverd simára a főzeléket.

Paradicsomos káposztafőzelék - Öntsd fel a rántást a paradicsomlével! Paradicsomos káposztafőzelék - Keverd simára a rántást! Paradicsomos káposztafőzelék - Kapard a rántást a káposztához!

(Az üres rántásos serpenyőbe önts 2 dl vizet, oldd fel benne az ott maradt rántást, és azt is öntsd a főzelékhez – erről nincsen kép.)

Paradicsomos káposztafőzelék - Tegyél bele 1 evőkanál cukrot!Paradicsomos káposztafőzelék - Megfőtt, tedd át az asztalra!

Tegyél bele egy evőkanál cukrot, és lefedve főzd még vagy 5 percig. Utána kóstold meg, és ha puha a káposzta, akkor kész. Tedd át az edényt az asztalra egy lapra. Most jön a tejfölözés. Egy mélytányérba tegyél 2 evőkanál tejfölt, tedd a tányért szorosan a lábos mellé, és merjél rá egy szedőkanál főzeléket. Keverd össze a két színt, és öntsd vissza a tejfölös keveréket a lábosba. Természetesen most megint el kell keverni. 🙂

Paradicsomos káposztafőzelék - Tégy egy tányérba 2 kanál tejfölt, és tedd a tányért a főzelékes lábos mellé. Paradicsomos káposztafőzelék - Merj egy szedőkanál főzeléket a tejfölre, és keverd el! Paradicsomos káposztafőzelék - Öntsd vissza a tejfölös keveréket a lábosba!

Paradicsomos káposztafőzelék - Kész, tálban.

Sokféle feltét illik hozzá: sült hús, sült hagyma, sült szalonna, pörkölt, fasírt…ez jutott most eszembe.
Kenyeret is tegyél az asztalra!

Jó étvágyat!


17 hozzászólás

  • Kedves Mariann!

    Szuperjó a honlapod, többször így készítettem a kaját ahogy itt láttam.Annyira tetszik a részletes magyarázatod a sok fotóval, hogy követlek a blogomon is.Betettelek a kedvenceim közé. Ma a Stefánia vagdalt mellé ezt a finom paradicsomos kápit készítettem el. (Igen, jól látod,épp Húsvétkor kívánta meg a férfinépség a családban… 🙂 Finom lett nagyon.
    Kívánok Neked is áldott Húsvétot!

    • Kedves Yog Hurt!

      Úgy örülök, hogy sikerült a főzeléked! 🙂 Ez mindig finom, még húsvétkor is! 🙂

      Köszönöm a jókívánságot, nektek is örömteli ünnepeket!
      Mariann

  • Rózsahegyi mária

    köszi a gyors,és finom ,főzelék -. receptért!Nagyon ízlett a családomnak.

  • Dorcyka

    Kedves Mariann!

    Köszönöm a gyors válaszod.
    Valószínűleg igen nagyokra vágtam 🙁
    A vízzel nem volt gond, és 8dl paradicsomlevet adtam hozzá, de azt kicsit később, mert azt olvastam, hogy a paradicsom nem engedi megpuhulni a káposztát 😕 de esetemben mindegy lett volna 😀

    Amúgy finom lett, ízlett mindenkinek!
    Tényleg Köszönöm = Bátorítást főleg!

  • Dorcyka

    Köszönöm a receptet!
    Egy kérdésem lenne hogy lehet hogy nekem nagyon lassan puhul meg a káposzta,túl nagyokra vágtam?
    Mennyi idő alatt készítettétek el?
    Nekem kb 2,5óra volt.
    Kösznöm mégegyszer!

    • Kedves Dorcyka!

      A 2,5 óra az nagyon sok! Ennek fél óra alatt meg kell puhulnia!
      Forró vízbe dobtad az aprított káposztát?
      Elegendő lében főtt? (6 dl forró víz + 5 dl paradicsomlé + 2 dl rántásöblítő víz = kb. 1,5 liter folyadék a kb. 80 dekás káposztához)
      Szegény Dorcy! 🙁 És mégis milyen szépen megköszönted!
      Remélem, legközelebb jobban sikerül! Ha gondolod, hogy nagyra vágtad, próbáld meg kisebbekre!

      Fel a fejjel! 🙂 Gyakorlat teszi a mestert!
      Mariann

  • Pataki Anna

    Óriási!
    Végre egy recept, amiből a kezdő is boldogul. Én tudok főzni, de sokáig tartott, mire bizonyos dolgokra rájöttem magamtól. Jó lett volna, ha ilyen receptekből tudtam volna próbálkozni.
    Gratulálok

  • bilbaoo

    Minden ok, jó a recept, de minek tejföllel elrontani? :-))

    • Kedves Bilbaoo!

      Ha a tejfölt elrontásnak tartod, akkor ne tégy bele! 🙂
      A receptet segédletnek szánom, nem szentírás, nyugodtan lehet rajta változtatni, ha valaki másképpen szereti. 🙂

      Szép napot!
      Mariann

  • any

    Köszönöm a receptet,nagyon finom volt!!!Bevált!

  • Rayongó

    Ez a honlap fantasztikus. Már megszokásból is havonta felnézek az oldalra, mert élvezetes nézni a képeket, és olvasni az abszolút érthető leírásokat.
    Gratulálok!!!!

  • hagrid

    Kedves Anyuci!
    Hát ez fenéges!!! Nagyon köszönöm!!!!
    Üdv: Hagrid

    • Kedves Hagrid!

      🙂
      Mikor láttam az email fiókomban, hogy hajnali fél 7-kor szólt hozzá valaki az új recepthez, mindjárt gondoltam, hogy te vagy! 🙂
      Örülök, hogy örülsz! 🙂 (meg hogy láthatatlan családtagnak tekintesz)

      Szép napot az egész családnak!
      Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.