Paradicsomos káposztafőzelék
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Egy kb 3 literes lábosba önts 6 dl vizet, és tedd oda főni.
Folyó víz alatt mosd meg a káposztát, és tedd egy nagyobb tálcára, úgy hogy a tönkjén “üljön”. Egy nagy késsel negyedeld fel a káposztát úgy, hogy a felezést a gömbölyű részén kezded, de a negyedelést már a torzsája felől.
Mindegyik káposztadarabnak vágd ki a torzsáját; a metszet jól mutatja a tömör részt, amit ki kell vágni. Olyan 30 fokos szögben kell vezetni a kést alulról felfelé. Ha mindegyik torzsát kivágtad, megint felezd el (hosszában) a káposztadarabokat.
A káposzta készen áll a főzésre, már csak a hagymát kell előkészíteni. Pucold meg, és vágd fel apróra.
Ha felforrt a víz, fogj egy darab káposztát, és a hegyes végénél kezdve vágd lapocskákra a lábos fölött. Így aprítsd bele mind a 8 darabot. (Persze úgy is csinálhatod, hogy deszkára fektetve szeleteled fel a káposztadarabokat, vagy uborkagyalun gyalulod le őket, és a tálban összegyűlt szeletkéket egyszerre dobod a forró vízbe.) Ha az összes káposzta a lábosba került, akkor kapard hozzá az apróra vágott hagyma felét.
Szórj bele 1 fakanál Vegetát és 1 fakanál sót. Keverd el, és fedd le az edényt. Ha felforrt, vedd takarékra a lángot. |
Amíg puhul (kb. negyedóra), csináld meg a rántást. Egy serpenyőbe önts egy kis olajat (kb. 3 evőkanálnyit), és kapard bele a maradék hagymát. Kevergetve pirítsd üvegesre, aztán szórj rá 5 (kis fejű) fakanál lisztet. Keverd el, és pirítsd a rántást kb. 3 percig. (Ha nagyon darabos, akkor önts még hozzá egy kis olajat, hogy szép krémszerű legyen az állaga, jól lehessen keverni.)
Kevergetés közben bontsd ki a paradicsomot. (A dobozosnak mindkét sarkára vágj lyukat, mert akkor szép simán folyik a lé. A konzervet felbontás után kapard át a kancsóba, és hígítsd fel fél literre.) Ha zsemleszínűre pirult a rántás, akkor öntsd fel a fél liter paradicsomlével, és keverd simára. Kapard a rántást a káposztához, és keverd simára a főzeléket.
(Az üres rántásos serpenyőbe önts 2 dl vizet, oldd fel benne az ott maradt rántást, és azt is öntsd a főzelékhez – erről nincsen kép.)
Tegyél bele egy evőkanál cukrot, és lefedve főzd még vagy 5 percig. Utána kóstold meg, és ha puha a káposzta, akkor kész. Tedd át az edényt az asztalra egy lapra. Most jön a tejfölözés. Egy mélytányérba tegyél 2 evőkanál tejfölt, tedd a tányért szorosan a lábos mellé, és merjél rá egy szedőkanál főzeléket. Keverd össze a két színt, és öntsd vissza a tejfölös keveréket a lábosba. Természetesen most megint el kell keverni. 🙂
Sokféle feltét illik hozzá: sült hús, sült hagyma, sült szalonna, pörkölt, fasírt…ez jutott most eszembe. Jó étvágyat! |