Paradicsomos csicseriborsóleves

Paradicsomos csicseriborsóleves - Kész, tálban.

Hozzávalók:

 • 25 dkg csicseriborsó
 • 50 dkg paradicsom
 • 1 evőkanál sűrített paradicsom
 • 1 fej fokhagyma
 • 1 póréhagyma
 • 2 evőkanál oregánó
 • olívaolaj
 • bors
 • 2 húsleveskocka
Paradicsomos csicseriborsóleves - Hozzávalók

Elkészítés:

Fontos! Előző nap kell elkezdeni! Ázzon vagy 20 órát a csicseriborsó!

Mikor először csináltam, ázott 24 órát, másnap 2 óra hosszat főztem, és még így se lett teljesen puha. 🙁 (Régi borsó volt.) Legközelebb viszont csak 12 órát ázott, az ázás után már félpuha volt, és 1 óra főzés után megpuhult. 🙂 (Frissen vett borsó volt.)

Röviden:

 1. Előző nap: áztasd be a csicseriborsót.
 2. A főzés napján főzd 1 órát a csicseriborsót – új vízben. (1. segédfazék)
 3. Tedd oda sülni a sütőbe a félbe vágott paradicsomokat és a skalpolt fokhagymát – jól beoregánózva. 200 fokon 20 percig süljön.
 4. Főzz fel 2 liter vizet, tégy bele 2 húsleveskockát. (2. segédfazék)
 5. Turmixold a sült paradicsomot és 5 gerezd fokhagymát.
 6. Olajon fonnyaszd meg a felszeletelt póréhagymát. (a 3. avagy főfazékban)
 7. Öntsd fel a leveskockás lével, forralás után bele a paradicsomturmix, az 1 evőkanál sűrített paradicsom, majd az 1 órát főtt (és leszűrt) csicseriborsó.
 8. Fűszerezd fél fakanál sóval, 2 csipet borssal.

Tehát áztasd be a csicseriborsót előző délután. Másnap szűrd le róla az áztatólét, a csicseriborsót öntsd egy kb. 4 literes fazékba, öntsd fel 3 liter vízzel (nem kell megsózni), és tedd oda főni.
Gyújtsd be a sütőt, állítsd 200 fokra.

Paradicsomos csicseriborsóleves - Szűrd le róla az áztatólét! Paradicsomos csicseriborsóleves - Öntsd át a csicseriborsót egy fazékba! Paradicsomos csicseriborsóleves - Öntsd tele a fazekat vízzel! Paradicsomos csicseriborsóleves - 1 óráig főzd a borsót!

Mosd meg a paradicsomot, csippentsd le a zöldjét, ha van. Készíts oda egy kis tepsit, olajozd ki az alját. Vágd félbe a paradicsomokat, vágd ki a hibás részt, meg a tövénél lévő éretlen, fehér húst, és tedd egymás mellé a tepsibe.

Paradicsomos csicseriborsóleves - Mosd meg a paradicsomokat! Paradicsomos csicseriborsóleves - Vágd félbe a paradicsomokat! Paradicsomos csicseriborsóleves - Rendezd a tepsibe a paradicsomokat!

Vágd le vízszintesen a fokhagymafej tetejét. (Én az alját is skalpoltam, hogy megálljon a talpán, de felülről is menjen bele a meleg.) Úgy egészben tedd a tepsibe. Locsold meg olajjal a paradicsomot és a fokhagymát is, aztán sózd meg a paradicsomot.

Paradicsomos csicseriborsóleves - Vágd le a fokhagyma tetejét! Paradicsomos csicseriborsóleves - Locsold meg olajjal a paradicsomot és a fokhagymát! Paradicsomos csicseriborsóleves - Sózd meg a félparadicsomokat!

Szórd meg a paradicsomokat és a fokhagymát 2 evőkanál szárított oregánóval. (Ha van friss, az még jobb!) Mehet a 200 fokos sütőbe, 20 percig süljön.

Paradicsomos csicseriborsóleves - Szórd meg a paradicsomokat és a fokhagymát 2 evőkanál oregánóval! Paradicsomos csicseriborsóleves - Megszórva oregánóval. Paradicsomos csicseriborsóleves - A tepsi paradicsom mehet a sütőbe! Paradicsomos csicseriborsóleves - 20 percet süljön a paradicsom!

Tégy oda 2 liter vizet főni. (Ez még csak egy segédfazék legyen!) Ha forr, dobj bele 2 húsleveskockát, keverd el. (Ha majd sózod a levest, ne feledkezz meg arról, hogy a húsleveskocka is sós.) Csak addig kell főzni a vizet, míg a leveskocka teljesen fel nem oszlik benne.

Paradicsomos csicseriborsóleves - Tégy oda 2 liter vizet főni! Paradicsomos csicseriborsóleves - Készíts oda 2 húsleveskockát! Paradicsomos csicseriborsóleves - Ha forr a víz, dobd bele a 2 húsleveskockát! Paradicsomos csicseriborsóleves - Keverd el a leveskockát a forró vízben!

Készítsd elő a póréhagymát! Húzd le a felső, piszkos (esetleg sérült) héját, és vágd le a bajszos végét (a lehúzott külső héjjal együtt). Egy nagy késsel hosszában vágd félbe a fehér részét, aztán erre merőlegesen is vágd be a zöldig – vagyis negyedeld, de csak a fehér részt!

Paradicsomos csicseriborsóleves - Húzd le a póréhagyma felső rétegét! Paradicsomos csicseriborsóleves - Vágd le a póréhagyma bajszos végét! Paradicsomos csicseriborsóleves - Hosszában negyedeld a póréhagyma fehér részét!

Paradicsomos csicseriborsóleves - Vágd fel vékony szeletekre a bevágott póréhagymátSzeleteld fel vékony lapokra a póréhagymát. Mivel + alakban bevágtuk, így egy szeletből 4 hagymacikk lesz egyszerre.
Készíts oda egy edényalátétet a sült paradicsomos tepsinek. Ha letelt a 20 perc, vedd ki a deszkára a tepsit, és lapátold át a sült paradicsomokat egy nagy bögrébe, mert össze kell majd turmixolni.

Paradicsomos csicseriborsóleves - Készíts ki egy lapot a forró tepsinek! Paradicsomos csicseriborsóleves - Vedd ki a sütőből a tepsit, és tedd a lapra! Paradicsomos csicseriborsóleves - Szedd át a sült paradicsomot a tepsiből eg bögrébe!

Mivel a sült fokhagymának levágtad a tetejét, most nyomásra könnyen kicsusszannak belőle a gerezdek. 5 cikket nyomj a bögrébe, a többit majd máskor felhasználod. Kanállal keverd el, hogy könnyebben tudd turmixolni.

Paradicsomos csicseriborsóleves - Nyomj ki 5 cikk sült fokhagymát a bögrébe! Paradicsomos csicseriborsóleves - 5 cikk sült fokhagyma a bögrében. Paradicsomos csicseriborsóleves - Kanállal keverd el a paradicsomot és a fokhagymát!

Paradicsomos csicseriborsóleves - Turmixold össze a sült paradicsomot!Paradicsomos csicseriborsóleves - A húslevesben öblítsd le a botmixert!

Botmixerrel turmixold össze a sült paradicsomot és fokhagymát. A húslevesbe mártva öblítsd le a botmixert.
Most vedd elő azt a – kb. 4 literes – fazekat, amiben a leves lesz. Önts bele 2 evőkanálnyi olívaolajat, borítsd bele a póréhagymát, és pirítsd üvegesre.

Paradicsomos csicseriborsóleves - Önts 2 evőkanálnyi olajat a fazékba! Paradicsomos csicseriborsóleves - Kapard a póréhagymát a fazékba! Paradicsomos csicseriborsóleves - Fonnyaszd meg a póréhagymát!

Most már csak mindent hozzá kell önteni, és kész! 🙂
Öntsd fel a húsleveskockás lével. Öntsd hozzá a paradicsomturmixot. Csorgass bele 1 evőkanálnyi sűrített paradicsomot.

Paradicsomos csicseriborsóleves - Öntsd rá a húslevest a párolt hagymára! Paradicsomos csicseriborsóleves - Öntsd a leveshez a paradicsomturmixot! Paradicsomos csicseriborsóleves - Önts a leveshez 1 evőkanálnyi sűrített paradicsomot!

Szórj még bele fél (kis) fakanál sót, két csipetnyi borsot. Szűrd le az időközben megfőtt csicseriborsót, és borítsd a levesbe. (Elfelejtettem lefotózni.) Forralj egyet rajta, és lehet enni. 🙂

Paradicsomos csicseriborsóleves - Szórj a levesbe fél fakanál sót! Paradicsomos csicseriborsóleves - Szórj a levesbe 2 csipetnyi borsot! Paradicsomos csicseriborsóleves - Szűrd le a főtt csicseriborsót! Paradicsomos csicseriborsóleves - A csicseriborsó is a levesben.

Paradicsomos csicseriborsóleves - Kész, Kali eszi. Jó lenne friss oregánólevelekkel díszíteni!
Mivel nekem nem volt, tárkonylevelet szórtam rá.
Olyan új íze van! 🙂 Mindenkinek ízlett.


Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.