Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Kész, 2 szelet kenyér.

Hozzávalók:

  • személyenként 1 közepes, vagy 2 kisebb paradicsom
  • 2 (de legalább 1) ág bazsalikom,
    vagy 1 evőkanálnyi morzsolt bazsalikom
  • személyenként 1 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet só (3 személynek)
  • 1 evőkanál olívaolaj (3 személynek)
  • bors
Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Hozzávalók

Elkészítés:

A menyem Torinóban járt a nyáron (tangóversenyen); ott szerette meg a bruschettát (ejtsd: bruszketta). A szó maga egyszerű fokhagymás pirítóst jelent, ezért vannak ilyen-olyan bruschetták, attól függően, hogy mit halmozunk a kenyérre. Az alap az apróra vágott paradicsom. Igazán gyorsan megvan; csak legyen otthon friss vagy szárított bazsalikom.

Jó dolog a fűszerkert, de egy balkonládában is lehet bazsalikomot “termelni”. Több fajtája van.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - A nagy levelű bazsalikom a fűszerkertben. Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - A kis levelű bazsalikom, balkonládában.

Úgy látszik, nem egyformát vetettünk a lányommal, mert nálam a nagy levelű (dél-európai) fajta kelt ki, a lányom balkonládájában meg egy kis levelű (afrikai) fajta.
A bruschettához vágj le 2 ág bazsalikomot, mosd meg folyó hideg víz alatt, és nyomkodd ki belőle a vizet.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Vágj le 2 szál bazsalikomot! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - A 2 szál bazsalikom. Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Mosd meg a bazsalikomot!

Mivel a paradicsomról majd le kell húzni a héját, és az úgy megy könnyen, ha előtte meleg vízbe mártjuk; tégy oda melegedni egy kevés vizet egy kis edényben. Amíg a víz melegszik, foglalkozz a bazsalikommal. Csippentsd le a szárról a leveleket, mert csak azt kell majd összevágni.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Forralj vizet egy kis edényben! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Csippentsd le a bazsalikom-ágról a leveleket! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Rendezd egy kupacba a leveleket!

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Vágj vékony szeleteket a levél-göngyölegből! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Az előző vágásirányra merőlegesen is vagdosd fel a bazsalikomleveleket!

Híresebb helyeken úgy írják le a levelek aprítását, hogy rendezzük egymásra a leveleket, hosszában göngyöljük fel szivarszerűen, jó szorosan, és így vagdossuk szeletekre. Szerintem egyszerűen csak jól tömörítsd össze a leveleket, és a göngyöleget jól lenyomva először vágd fel vékony szeletekre, aztán meg rá merőlegesen aprítsd miszlikbe.

A szomszédunk kutyáját miszliknek hívják. Tündéri kis fehér puli, de hétvégi éjszakákon a férjem gyakran szeretné, ha az ebecske rászolgálna a nevére. 🙂

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Paradicsom-hámozó munkahelyMost jöhetnek a paradicsomok. Készíts oda két tálkát: az egyiket a paradicsomhéjnak, a másikat a hámozott paradicsomnak.
A paradicsomok tetejét két, egymásra merőleges vágással metszd be, és dobd a forró vízbe. (Először kettőt dobj bele, aztán mikor egyet kiveszel, dobj a helyére egy másikat.) Egyből ki is veheted a paradicsomot a forró vízből, és egy késsel húzd le a héját. A bemetszésnél kezdve könnyen lejön.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Metszd be a paradicsom tetejét! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Dobd a paradicsomot a forró vízbe! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Vedd ki a paradicsomot a forró vízből, és húzd le a héját!

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Vedd ki a deszkára a paradicsomokat, és vágd félbe őket!Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Kapard a bazsalikomot a kiürült tálkába!

Mivel most már a paradicsomok szeleteléséhez kell a vágódeszka; el kell róla tüntetni a bazsalikomot. Hogy ne fogjak be egy újabb tálkát, én kiszedtem az összes paradicsomot a tálkából, és az így felszabadult tálba kapartam a bazsalikomot. De hogy ne guruljanak le a paradicsomok a deszkáról, félbevágtam őket.

A paradicsomot vágd apró kockákra. Ehhez először vágd kb. fél cm-es csíkokra, utána forgass egyet a szelet-kupacon, és vágd fel a szeleteket kockákra. Az összevágott paradicsomokat kapard a bazsalikomos tálkába.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Egy felszeletelt paradicsom. Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Kockázd fel a paradicsomszeleteket! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - A feldarabolt paradicsomokat kapard a bazsalikomhoz, a tálba.

Önts rá 1 evőkanál olajat, keverd össze, szórj rá 2 csipet sót, borsozd meg, és jól keverd össze. Kész is van. 🙂 (Ha nem bajlódunk a paradicsom hámozásával, akkor nagyon hamar megvan.)

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Önts hozzá 1 evőkanál olajat! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Szórj bele 2 csipet sót! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Borsozd meg!

Eredetileg ezt fokhagymás pirítósra kéne kenni; de a fiamék úgy eszik, hogy pirítatlan kenyérre halmozzák a fűszeres paradicsomot, és így teszik be a mini grillbe. Én mindkettőt kipróbáltam. 🙂 Az egyik kenyeret üresen, a másikat megkenve tedd oda pirulni a mini grillsütőbe!

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Vágj 2 szelet kenyeret! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Az egyik szeletre kenj paradicsomos masszát! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Egy üres és egy megkent kenyeret tégy oda pirulni a mini grillsütőbe!

A megpirult üres kenyeret dörzsöld be fokhagymával, és kanállal szedj rá paradicsomos keveréket; a kanál hátával egyenletesen oszlasd el a kenyeren.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Dörzsöld be fokhagymával a pirítós kenyeret! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Kanállal szedj paradicsomos keveréket a pirítósra! Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - Az egyik kenyér kész.

Paradicsomos-bazsalikomos bruschetta - 2 kenyér kész.

Nekem jobban ízlett a pirítós kenyeres változat…

Teát jó kortyolni hozzá. 🙂

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.