Paradicsomleves
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Nagyon egyszerű! 🙂
Röviden: Olajon lisztet pirítunk, teszünk hozzá egy kevés pirospaprikát. Felöntjük először fél liter vízzel. Simára keverjük a rántást, hozzáöntjük a paradicsomlét és még 1,5 l vizet. Megsózzuk 2 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval. Beletesszük a zellerlevelet és egy egész (megpucolt) hagymát. Felforrástól 5 percig főzzük. Kivesszük a gezemicéket, megtejfölözzük a levest.
Részletesen: Mielőtt elkezdenéd, készíts oda 1 liter vizet egy mércés kancsóba. Egy kb. 3-4 literes lábosba önts egy kevés olajat (kb. 3 evőkanálnyit), egész lángon melegítsd. Egyből szórj bele 3 fakanál lisztet, és állandóan kevergetve pirítsd egy kicsit.
Ha habzik, szórj rá egy csapott fakanál pirospaprikát. (Ez nincs benne a hivatalos receptben; én azért szoktam tenni bele, hogy kevesebb paradicsomtól is szép piros legyen a leves.) Jól keverd el, hogy minden paprika olajos legyen, aztán az odakészített kancsóból öntsd fel 3-4 dl vízzel. Addig keverd, míg szép sima nem lesz a rántás. (Ha úgy gondolod, hogy vannak még benne csomók, akkor rásegíthetsz a botmixerrel.)
Rázd fel a paradicsomlét, és öntsd a leveshez. Utána engedj az üvegbe egy kevés vizet, öblítsd ki vele, és az öblítőlét is öntsd a leveshez. |
Ha konzervből csinálod a levest, akkor bonts fel 2 db 140 g-osat, kapard a levesbe, és vízzel öblítsd ki a konzerveket. Az öblítőlét is öntsd a leveshez. Tedd a lábosba a zellerlevelet (ezt itt a mélyhűtőből vettem elő). Pucod meg a hagymát, és egészben tedd bele a levesbe. |
Fűszerezés: 2 fakanál Vegeta, 1 fakanál só, 2 evőkanál kristálycukor.
Felforástól számítva még 5 percig főzd – takarékon – a levest. Ha kész, akkor vidd az asztalra, egy lapra, készíts oda egy kistányért, és halászd ki a levesből a zellerlevelet és a hagymát. Hozz egy tányért, és kaparj át bele annyi tejfölt, amennyit a levesbe szánsz.
Szedj egy merőkanál levest a tejfölre, és a kanalat laposan vezetve, keverd el a fehéret a pirossal. Szedj rá még egy merőkanál levest, megint keverd el, aztán a tejfölös lét öntsd vissza a lábosba (és nyald le a tányér élét ott, ahol öntötted). 🙂
Főzzél ki külön levesbetétet, azzal egyétek! Jó étvágyat! |