Paradicsomleves

Paradicsomleves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

 • olaj
 • 3 fakanál liszt
 • 1 fakanál pirospaprika
 • 0,5 – 0,7 l paradicsomlé
  (vagy kb. 30 dkg paradicsompüré)
 • 2 l víz
 • 2 fakanál Vegeta
 • 1 fakanál só
 • 2 evőkanál cukor
 • 1 hagyma
 • 1-2 zellerlevél
 • kb. 2 dl tejföl
Paradicsomleves - Hozzávalók

Elkészítés:

Nagyon egyszerű! 🙂

Röviden: Olajon lisztet pirítunk, teszünk hozzá egy kevés pirospaprikát. Felöntjük először fél liter vízzel. Simára keverjük a rántást, hozzáöntjük a paradicsomlét és még 1,5 l vizet. Megsózzuk 2 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval. Beletesszük a zellerlevelet és egy egész (megpucolt) hagymát. Felforrástól 5 percig főzzük. Kivesszük a gezemicéket, megtejfölözzük a levest.

Részletesen: Mielőtt elkezdenéd, készíts oda 1 liter vizet egy mércés kancsóba. Egy kb. 3-4 literes lábosba önts egy kevés olajat (kb. 3 evőkanálnyit), egész lángon melegítsd. Egyből szórj bele 3 fakanál lisztet, és állandóan kevergetve pirítsd egy kicsit.

Paradicsomleves - Önts olajat a lábosba! Paradicsomleves - Szórj az olajra 3 fakanál lisztet! Paradicsomleves - Pirítsd egy kicsit a lisztet!

Ha habzik, szórj rá egy csapott fakanál pirospaprikát. (Ez nincs benne a hivatalos receptben; én azért szoktam tenni bele, hogy kevesebb paradicsomtól is szép piros legyen a leves.) Jól keverd el, hogy minden paprika olajos legyen, aztán az odakészített kancsóból öntsd fel 3-4 dl vízzel. Addig keverd, míg szép sima nem lesz a rántás. (Ha úgy gondolod, hogy vannak még benne csomók, akkor rásegíthetsz a botmixerrel.)

Paradicsomleves - Szórd meg egy csapott fakanál pirospaprikával! Paradicsomleves - Öntsd fel a rántást egy fél liter vízzel! Paradicsomleves - Keved simára a rántást!

Paradicsomleves - Öntsd a leveshez a paradicsomlét! Paradicsomleves - Öblítsd ki az üveget vízzel, és azt is öntsd a leveshez! Rázd fel a paradicsomlét, és öntsd a leveshez. Utána engedj az üvegbe egy kevés vizet, öblítsd ki vele, és az öblítőlét is öntsd a leveshez.
Paradicsomleves - Ha konzervből csinálod a levest, akkor 2 db 140 g-osat használj! Ha konzervből csinálod a levest, akkor bonts fel 2 db 140 g-osat, kapard a levesbe, és vízzel öblítsd ki a konzerveket. Az öblítőlét is öntsd a leveshez.
Tedd a lábosba a zellerlevelet (ezt itt a mélyhűtőből vettem elő). Pucod meg a hagymát, és egészben tedd bele a levesbe.

Paradicsomleves - Tedd a levesbe a zellerlevelet! Paradicsomleves - Pucold meg a hagymát! Paradicsomleves - A hagymát egészben tedd a levesbe!

Fűszerezés: 2 fakanál Vegeta, 1 fakanál só, 2 evőkanál kristálycukor.

Paradicsomleves - Szórj bele 2 fakanál Vegetát! Paradicsomleves - Hints bele 1 fakanál sót! Paradicsomleves - Édesítsd 2 evőkanál kristálycukorral!

Paradicsomleves - Felforrt a leves!Paradicsomleves - Felforrástól számítva még 5 percig főzd a levest!

Felforástól számítva még 5 percig főzd – takarékon – a levest. Ha kész, akkor vidd az asztalra, egy lapra, készíts oda egy kistányért, és halászd ki a levesből a zellerlevelet és a hagymát. Hozz egy tányért, és kaparj át bele annyi tejfölt, amennyit a levesbe szánsz.

Paradicsomleves - Vedd ki a kész levesből a zellerlevelet! Paradicsomleves - Vedd ki a kész levesből a hagymát! Paradicsomleves - Tedd ki egy tányérba a levesbe szánt tejfölt!

Szedj egy merőkanál levest a tejfölre, és a kanalat laposan vezetve, keverd el a fehéret a pirossal. Szedj rá még egy merőkanál levest, megint keverd el, aztán a tejfölös lét öntsd vissza a lábosba (és nyald le a tányér élét ott, ahol öntötted). 🙂

Paradicsomleves - Szedj egy merőkanál levest a tejfölre! Paradicsomleves - Keverd el a levest a tejföllel! Paradicsomleves - Öntsd vissza a lével elkevert tejfölt a lábosba!

Paradicsomleves - Kész, tálban.

Főzzél ki külön levesbetétet, azzal egyétek!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.