Paprikás krumpli

Paprikás krumpli - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg krumpli
  • 1 fej hagyma
  • egy kevés olaj
  • fél fakanál pirospaprika
  • 1 l víz
  • 1 fakanál só
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 zöldpaprika alsó fele szárastul
  • 1 paradicsom
  • petrezselyemzöld

A nokedlihez

  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
Paprikás krumpli - Hozzávalók

Elkészítés:

Mosd meg a krumplit, hámozd meg, és tedd egy tál vízbe.

Paprikás krumpli - Hibás krumpli Paprikás krumpli - Hámozd meg a hibás krumplit, ahogy tudod! Ha ilyen nehezen pucolható krumplira akadsz, akkor hámozd meg, ahogy tudod, a hibás résszel ne foglalkozz. Aztán vágd ketté a krumplit a hiba közepén, és akkor már könnyen le tudod vágni a hibás rész héját.
Paprikás krumpli - Vágd ketté a hibás krumplit a hiba közepén!

Paprikás krumpli - Vágd fel a krumplit hasábokra!Paprikás krumpli - A hagymát vágd apróra!

A megpucolt krumplit megint mosd meg, aztán vágd fel hasábokra. A túl hosszú krumplit vágd ketté keresztben, és mindkét felét vágd hasábokra. Pucold meg a hagymát, mosd meg, és vágd apróra.

Most már minden elő van készítve, kezdheted a főzést. Illetve készíts még oda egy liter vizet!

Egy nagyobb lábosba önts egy kevés olajat, tedd oda a gázra melegedni takaréklángon. Ha jó meleg az olaj, tedd bele az apróra vágott hagymát, és kevergetve párold üvegesre. Akkor adj hozzá egy kevés pirospaprikát, keverd el, és szórd bele a krumplit. Egy kicsit kevergesd így víz nélkül, aztán öntsd fel vízzel, hogy lepje el a krumplit.

Paprikás krumpli - Dinszteld meg a hagymát, aztán szórd meg paprikával! Paprikás krumpli - A paprikás hagymára tedd rá a krumlihasábokat! Paprikás krumpli - Öntsd fel vízzel a krumplit!

Paprikás krumpli - Sózd meg a krumplit! style= Sózd meg 1 fakanál sóval és 1 fakanál Vegetával. Most tedd bele a paradicsomot (kettévágva) és a paprikát is, aztán fedd le a lábost.

Amíg fő a krumpli, készítsd el a nokedlitésztát. Egy kis tálba üsd fel a 2 tojást, keverd el, és apránként dolgozd bele a 15 dkg lisztet. Jó kemény nokedlitésztát kapsz.

Paprikás krumpli - Egy kis tálba üsd fel a 2 tojást! Paprikás krumpli - A felvert tojáshoz apránként tégy lisztet! Paprikás krumpli - Keveréssel dolgozd ki a nokedlitésztát!

Ha forr a krumli leve, már szaggathatod is bele a nokedlit. Az összes tésztát kapard rá a szaggatóra! Időnként keverd meg a lábosban a nokedliket, nehogy összecsomósodjanak.

Paprikás krumpli - A nokedlitésztát tedd a szaggatóra! Paprikás krumpli - Szaggatás közben keverd meg a nokedliket! Paprikás krumpli - A nokedlivel is főzd egy kicsit a krumplit!

Ha kész vagy a szaggatással, megint fedd le a lábost, főjön még vagy 5 percig a krumpli. Közben mosd meg a petrezselymet, vágd apróra, és tedd a krumplihoz. (Én elfelejtettem az elején beletenni a paradicsomot és a paprikacsutkát, de jobb későn, mint soha.) 2-3 perc múlva kóstold meg a krumplit, biztos jó lesz már!

Paprikás krumpli - Add hozzá a petrezselymet! Paprikás krumpli - A paprikát és paradicsomot már régen bele kellett volna tenni! Paprikás krumpli - Kóstold meg a krumplit, hogy puha-e!

Paprikás krumpli - Tálaláshoz szedd át egy levesestálba! Tálaláshoz szedd át egy levesestálba!

Valami savanyúság legyen hozzá (uborkasaláta, kovászos uborka, sima saláta stb.)!

Azért csinálom ilyen sok lével, mert úgy esszük, hogy villával beletörjük a krumplit a lébe….mmmm, nagyon finom! 🙂

Jó étvágyat!

14 hozzászólás

  • János

    Nokedli készítés a legegyszerűbb, ha a régi módszert használjuk.
    Kicsit folyósra kell keverni utána pedig evőkanállal a krumpli levére kell folyatni, két kanál utána megkeverni a krumplit.
    Így ugyan nem “szabályos” nokedli lesz, de ha nem számít, hogy különböző a mérete akkor ez sokkal egyszerűbb.

  • En sem vagyok bajnoka a nokkedli´készitésnek. De Isten bocsássa meg bünömet, egyszer raviolit csempésztem a paprikásba nokkedli helyet, máskor meg nokkedli formához hasonlo fött tésztának valot. S higyjétek el, igy is finom volt, senki nem kommentált !

    köszönet az egyszerü, de hasznos leirásokért…

  • Vera

    Kedves Mariann!

    Lehet (jó) paprikás krumplit készíteni újkrumpliból vagy ezt jobb a régiből (ó krumpliból)?

    Már csak pár szem régi krumplim van itthon, de ezeknek is már kinőtt a gyökerecskéje vagy mije, meg is van puhulva, szóval nem tudom hogy jó-e még valamire egyáltalán vagy inkább dobjam ki.

    Vagy a petrezselymes újkrumplin kívül mit lehet még készíteni az új krumpliból? (Az van itthon.)

    • Kedves Vera!

      Igen, újkrumpliból is finom a paprikás krumpli! Azt hiszem, csak a slambuc nem jó újkrumpliból. Minden mást nyugodtan főzhetsz belőle. Különösen a krumpligaluska finom újkrumpliból, mert sok leve van.
      A csírázó ókrumplit inkább dobd ki; vagy próbáld meg elásni, hátha kinő! Anyósom mesélte, hogy ők régen vastagon hámozták meg az ilyen régi krumplit, és azt a levágott héjat “vetették el”. Szépen kihajtott. 🙂

      Jó főzést!
      Mariann

  • Vera

    Nagyon jól néz ki! Vigyáznom kell, mert a végén még megpróbálom elkészíteni. (Én amúgy nem igazán főzök.)

    Nemrég a petrezselymes újkrumplit kívántam meg, úgy találtam erre a honlapra, el is készítettem, de azóta csak nézelődöm itten. Ha sokat nézelődök, rossz vége lesz ennek 🙂 Mármint, hogy még a végén lehet, hogy más receptet is kipróbálok. Pl. ezt a paprikás krumplit.

    Kezdőknek talán azt is érdemes lenne elárulni, hogy milyen piros paprikát használjanak, mert hát ugye több féle is van.

    Én sem ismerem mindet, van csípős és nem csípős, és a nem csípősön belül is több féle, pl. édes-nemes, csemege meg nem tudom még milyen.

    Ha van lényeges különbség, talán márkát is lehetne ajánlani, vagy legalább azt hogy melyiket ne vegyük. A paprika hamisítás után, amikor idegen (nem oda való, nem élelmiszer) anyagot és idegen (külföldi, talán latin amerikai) paprikát is kevertek bele egyes gyártók, tényleg nem mindegy, hogy milyen paprikát veszünk és használunk.

    Még ötlet, javaslat, hogy aki nem alaposan, szisztematikusan használja az oldalt, de kezdő, és csak egy konkrét receptért keveredik ide, és így még nem látta pl. a hagyma darabolás részletes leírását, annak hasznos lehetne egy oda vezető linket beszúrni a recept leírásba. (Pl. “hagymadarabolás részletes leírása itt”.

    És mi van a rántással, habarással, aminek leírását több kommentelő is kérte?

    Egyre jobban tetszik az oldal. Gratulálok hozzá!

    • Kedves Vera!

      Én a piacon, a nénikéktől szoktam venni a paprikát. Annak nincs neve, hogy csemege vagy édes-nemes; egyszerűen csak pirospaprika.
      (Egyszer a férjemet küldtem a piacra, többek között pirospaprikáért, és hozott fél kilónyi piros színű kápia paprikát. Mondtam neki, hogy ha egybe van írva, akkor őrölt paprikáról van szó, ha meg külön, akkor piros színű paprikáról. 🙂 )

      Ami a rántást, habarást illeti, az bizony nagy adósságom. 🙁
      A habarás sokkal egyszerűbb, mert azt lehet turmixolni.
      A rántásról most röviden annyi, hogy csak kb. 3 dl hideg vízzel öntsük fel a jól felforrósodott pirult lisztet.
      A nyálkásodó kajákat – pl. gomba – inkább a végén rántsuk vagy habarjuk, mert egyébként egy nagy csiriz lesz belőle. Vagyis külön elkészítjük a rántást, felöntjük, simára keverjük, és csak ekkor öntjük a leveshez (főzelékhez).

      Tudom én, hogy nem tökéletes az oldal, Miki fiam mindig mondja a javaslatait (pl. hogy az egészen részletes leírás csak egy kis fülön kattintással nyíljon meg, egyébként – visszatérők számára – csak a tömör leírás jelenjen meg).
      Vagy pl. a tartalomjegyzék is lehetne átláthatóbb.
      Ez ügyben majd újítok, legalább annyit, hogy egy sorban 3 kaja jelenjen meg.

      Köszönöm az észrevételeidet! 🙂
      Ösztönzően hat!
      Jó, hogy az emberek hatással vannak egymásra! 🙂
      Minden jót!
      Mariann

  • Szia Pista!

    Akkor elég fél liter víz is, de akkor a só is legyen kevesebb; mondjuk a Vegetából és a sóból is egy-egy csapott fakanál.

    Sok sikert!
    Mariann

  • Mókus Pista

    És ha nem akarom, hogy ilyen leveses állaga legyen, mennyi vizet tegyek hozzá?

  • Kati

    Eletem elso paprikas krumplija! 🙂 A nyaron tanultam meg fozni, sajat receptes fuzetet keszítettem magamnak, hogy konnyebb legyen a fozes 🙂 es hat a legtobb receptet innen irtam ki…nagyon de nagyon jo es konnyu recepteid vannak, s a kepekkel meg egyszeruebbek 🙂 mellesleg nagyon konnyen sikerult elkeszitenem a paprikas krumplit, kis gondom volt a nokedlivel, mert nekem nagyon osszeragadt, mikor probaltam beleszaggadtni, de aztan jora sikerult. Koszonom nagyon szepen!!!! Minden jot!

    • Szia Kati!

      Nagyon örülök, hogy segítségedre lehettem a főzéstanulásban! 🙂
      Itt a paprikás krumpli nokedlis részénél oda kellett volna írnom, hogy időnként be kell nyúlni fakanállal a szaggató alá, a lábosba, és meg kell keverni a nokedlit, hogy ne álljon egybe…
      Néha, mikor elfelejtem megkavarni, nekem is összeáll, de szerencsére fakanállal utólag is szét lehet robbantani a nokedli-bombát. 🙂

      A fiúk szeretik, ha egy lány tud főzni; lehet, hogy ezzel győzöl majd le egy vetélytársat. 😉

      További jó főzéseket!
      Ja! Ma pont Katalin nap van – Boldog névnapot!!

      Névnapi rózsa

      Mariann

  • Kedves Olivér!

    Sikerült megnevettetned! 😀 Elképzeltelek ragacsos kézzel… 😀
    Kíváncsi vagyok a nokedliszaggatódra! Ha nincs hozzá kaparó, akkor az nem is szaggató! Lehet, hogy a sajtreszelő másik felén próbáltad meg átpasszírozni, ami azt hiszem, zöldségreszelő. Gondolkodtam is, hogy beleveszem a leírásba, hogy mit csináljon az, akinek nics nokedliszaggatója. Akkor egy kiskanállal merni kell a nokedlitésztából (sőt jobb, ha a kiskanál hátuljára ügyeskeded a tésztát), és egy kis késsel pici darabokat kell levágni a kiskanálban lévő tésztából. Minden egyes darabkát be kell mártani a levesbe, akkor lejön a késről. Így lassabb ugyan, de ha nagyon unod, akkor legfeljebb nagyobb galacsinokat vágsz le, úgy hamarabb elfogy a tészta.
    Egyébként meg minden elismerésem, hogy nem adtad fel, és a végén még finom is lett! 🙂
    Köszönöm, hogy megosztottad velem és az olvasókkal az élményedet! 🙂
    Mariann

  • Olivér

    Köszi a receptet, pár napja megcsináltam, és finom lett! Nálunk otthon nem ilyen “leveses” az állaga, de így is finom – még tettem hozzá egy kis krinolint is, ami szerintem még javított is rajta.

    Egyedül a nokedlikészítéssel volt gondom. Szépen lemértem a 15 dkg lisztet, és a két felvert tojáshoz folyamatosan adagoltam, így létre is jött az a bizonyos “jó kemény nokedlitészta”, bár nekem sajnos a nokedliszaggató nem vitte, lehet túl keményre sikerült ^_^ (bár nekem nincs hozzá olyan “kaparó” eszközöm, mint a képen). Végül aztán vérszemet kaptam, és megpróbáltam kézzel elintézni a dolgot, ami sajnos azt eredményezte, hogy a kezeimen több tészta maradt, mint a levesben, dehát valamennyit sikerült az edénybe is kényszerítenem, így aztán nem lett teljesen nokedlimentes az alkotás – ez is sikerélmény! 😀

  • Kedves Sty!

    Örülök, hogy értékeled a paprikás kruplit! 🙂 Nekem is ez az egyik kedvencem. 🙂 Ilyen bő lével főzve nem kell hozzá leves. És olyan hamar megvan!

    Akkor hát sok finom paprikás krumpli főzést kívánok, és hozzá jó étvágyat!
    Mariann

  • sty

    Kedves Anyuka!

    A párommal a legkedvesebb eledelünk a paprikás krumpli.A leírtak alapján el is készítettem és a páromat alig tudtam kiszedni a fazékból.:) Nagy sikere volt még a látogatóba jött barátunk is szemezett vele és hát persze megkínáltuk.Neki is nagyon ízlett!

    Mindig így fogom csinálni! Köszönöm!:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.