Padlizsánkrém

Padlizsán Elfelejtettem lefotózni a padlizsánt. Ezt a padlizsán-fotót a Google-ban találtam.

Anyukám Erdélyben született, ott vinete a neve a padlizsánnak, ezért én mindig vinetének hívom. Nevezik még tojásgyümölcsnek is.

Én nagyon gyakran csinálok vinetekrémet. A 3 közül két gyerekem szereti, ők mindig kérik a receptjét. Na, most erről is lelesz a gondom!

vinete-1

Hozzávalók:

  • 1 db vinete
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 csipet só
  • bors
  • sok olaj

Elkészítés:

Tedd oda a vinetét a sütőbe sülni, a sütőrácsra. Ne várd meg, hogy felmelegedjen a sütő. (Néha kipukkan, ezért tehetsz alá valami kis tepsifélét.)

Padlizsánkrém - Sül a vineteIgaz, hogy a vinete hengeres alakú, de úgy veszem, hogy 4 oldala van, és mindegyik oldalát 7 percig sütöm. Az első oldalt kicsit tovább, mivel hideg sütőbe tettem a vinetét. Tehát állítsd be a mobilodat vagy a konyhai órádat, hogy 10 perc múlva csörögjön. Ha lejárt, akkor egy csippentővel vagy konyharuhával fordíts egy negyedet (90 fok) a vinetén, és most 7 percre húzd fel az időzítőt. És így tovább, összesen 4-szer kell forgatnod. Ez bizony félóra! Mielőtt kivennéd, ügyesen tapogasd meg a száránál a tövét, hogy puha-e. Ott szokott egy kicsit kemény maradni, ha nem sül eleget.

A sülés közben lehet mosogatni, odakészíteni egy tálat vízzel (ebbe teszem majd a sütőből kivett vinetét), felaprítani a hagymát egészen apróra, megpucolni a fokhagymát.

Ha letelt az idő, akkor vedd ki (nehogy puszta kézzel, mert forró!), és tedd a vízzel félig telt tálba. Ettől megroggyan a héja, és lehűl. Ekkor öntsd le róla a vizet, és húzd le a héját. FONTOS! Műanyag késsel kell dolgozni, mert fém érintésére állítólag megbarnul!

Padlizsánkrém - Könnyen lejön a héja!Padlizsánkrém - Szépen elvált a héja a húsától!

Gyakran egész könnyen lejön a héja, szépen elválik a húsától. Ha sok hús jönne a héjjal, akkor a késsel vakard le a héjról a húst; kár lenne veszni hagyni.

Padlizsánkrém - Tálban, héjastul. Padlizsánkrém - Húzd le a héját! Padlizsánkrém - Még mindig húzd le a héját!

Ezután a műanyagkéssel vagy falapáttal vágd le a tövét, és fakanállal darabold össze a húsát. Csak akkor használj turmixot (még a hagyma hozzáadása előtt), ha végképp nem tudsz szétnyomni egy-egy nagyobb darabot! (Főleg a szárához közeli rész szokott egy picit nyers maradni.)

Padlizsánkrém - Falapáttal vágd le a tövét! Padlizsánkrém - Fakanállal törd össze a vinete húsát! Padlizsánkrém - A vinete húsa összezúzva.

Már a szétnyomkodásnál önts hozzá olajat. Nem kell óvatoskodni vele, mert nagyon sok olajat fel tud venni.

Padlizsánkrém - Önts hozzá olajat! Padlizsánkrém - Közben mindig keverd el az olajjal!

Ha már nincsenek benne nagyobb darabok, akkor add hozzá az apróra vágott hagymát, 6 csipet sót, fokhagymanyomóval nyomd bele a 3 cikk fokhagymát, és szórd meg borssal.

Padlizsánkrém - Tedd bele a hagymát! Padlizsánkrém - Sózd meg a vinetét! Padlizsánkrém - Borsozd meg, és nyomd bele a fokhagymát!

Jól keverd el, és próbálj meg még olajat önteni hozzá. Minden olaj után megint keverd el! Onnan látod, hogy elég, hogy már különválik az olaj, nem veszi fel a massza.

Kész a pástétom!

Nézzük, hogy kell enni!

vinete-2

Röviden: Sajtos pirítóssal.

Hosszabban: Pirítsd meg egy kicsit a kenyeret.

Itt láthatod, hogy mennyire. Borítsd be sajtszeletekkel.

vinete-3 Így is pirítsd, hogy olvadjon meg rajta a sajt.
vinete-4

Na, most már jöhet rá a vinetekrém!

Paradicsomot egyél hozzá!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.