Padlizsánkrém
Elfelejtettem lefotózni a padlizsánt. Ezt a padlizsán-fotót a Google-ban találtam.
Anyukám Erdélyben született, ott vinete a neve a padlizsánnak, ezért én mindig vinetének hívom. Nevezik még tojásgyümölcsnek is.
Én nagyon gyakran csinálok vinetekrémet. A 3 közül két gyerekem szereti, ők mindig kérik a receptjét. Na, most erről is lelesz a gondom!
Hozzávalók:
|
Elkészítés:
Tedd oda a vinetét a sütőbe sülni, a sütőrácsra. Ne várd meg, hogy felmelegedjen a sütő. (Néha kipukkan, ezért tehetsz alá valami kis tepsifélét.)
Igaz, hogy a vinete hengeres alakú, de úgy veszem, hogy 4 oldala van, és mindegyik oldalát 7 percig sütöm. Az első oldalt kicsit tovább, mivel hideg sütőbe tettem a vinetét. Tehát állítsd be a mobilodat vagy a konyhai órádat, hogy 10 perc múlva csörögjön. Ha lejárt, akkor egy csippentővel vagy konyharuhával fordíts egy negyedet (90 fok) a vinetén, és most 7 percre húzd fel az időzítőt. És így tovább, összesen 4-szer kell forgatnod. Ez bizony félóra! Mielőtt kivennéd, ügyesen tapogasd meg a száránál a tövét, hogy puha-e. Ott szokott egy kicsit kemény maradni, ha nem sül eleget.
A sülés közben lehet mosogatni, odakészíteni egy tálat vízzel (ebbe teszem majd a sütőből kivett vinetét), felaprítani a hagymát egészen apróra, megpucolni a fokhagymát.
Ha letelt az idő, akkor vedd ki (nehogy puszta kézzel, mert forró!), és tedd a vízzel félig telt tálba. Ettől megroggyan a héja, és lehűl. Ekkor öntsd le róla a vizet, és húzd le a héját. FONTOS! Műanyag késsel kell dolgozni, mert fém érintésére állítólag megbarnul!
Gyakran egész könnyen lejön a héja, szépen elválik a húsától. Ha sok hús jönne a héjjal, akkor a késsel vakard le a héjról a húst; kár lenne veszni hagyni.
Ezután a műanyagkéssel vagy falapáttal vágd le a tövét, és fakanállal darabold össze a húsát. Csak akkor használj turmixot (még a hagyma hozzáadása előtt), ha végképp nem tudsz szétnyomni egy-egy nagyobb darabot! (Főleg a szárához közeli rész szokott egy picit nyers maradni.)
Már a szétnyomkodásnál önts hozzá olajat. Nem kell óvatoskodni vele, mert nagyon sok olajat fel tud venni.
Ha már nincsenek benne nagyobb darabok, akkor add hozzá az apróra vágott hagymát, 6 csipet sót, fokhagymanyomóval nyomd bele a 3 cikk fokhagymát, és szórd meg borssal.
Jól keverd el, és próbálj meg még olajat önteni hozzá. Minden olaj után megint keverd el! Onnan látod, hogy elég, hogy már különválik az olaj, nem veszi fel a massza.
Kész a pástétom!
Nézzük, hogy kell enni!
Röviden: Sajtos pirítóssal. Hosszabban: Pirítsd meg egy kicsit a kenyeret. Itt láthatod, hogy mennyire. Borítsd be sajtszeletekkel. |
Így is pirítsd, hogy olvadjon meg rajta a sajt. |
Na, most már jöhet rá a vinetekrém! Paradicsomot egyél hozzá! Jó étvágyat! |