Padlizsánkrém

Padlizsán Elfelejtettem lefotózni a padlizsánt. Ezt a padlizsán-fotót a Google-ban találtam.

Anyukám Erdélyben született, ott vinete a neve a padlizsánnak, ezért én mindig vinetének hívom. Nevezik még tojásgyümölcsnek is.

Én nagyon gyakran csinálok vinetekrémet. A 3 közül két gyerekem szereti, ők mindig kérik a receptjét. Na, most erről is lelesz a gondom!

vinete-1

Hozzávalók:

  • 1 db vinete
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 csipet só
  • bors
  • sok olaj

Elkészítés:

Tedd oda a vinetét a sütőbe sülni, a sütőrácsra. Ne várd meg, hogy felmelegedjen a sütő. (Néha kipukkan, ezért tehetsz alá valami kis tepsifélét.)

Padlizsánkrém - Sül a vineteIgaz, hogy a vinete hengeres alakú, de úgy veszem, hogy 4 oldala van, és mindegyik oldalát 7 percig sütöm. Az első oldalt kicsit tovább, mivel hideg sütőbe tettem a vinetét. Tehát állítsd be a mobilodat vagy a konyhai órádat, hogy 10 perc múlva csörögjön. Ha lejárt, akkor egy csippentővel vagy konyharuhával fordíts egy negyedet (90 fok) a vinetén, és most 7 percre húzd fel az időzítőt. És így tovább, összesen 4-szer kell forgatnod. Ez bizony félóra! Mielőtt kivennéd, ügyesen tapogasd meg a száránál a tövét, hogy puha-e. Ott szokott egy kicsit kemény maradni, ha nem sül eleget.

A sülés közben lehet mosogatni, odakészíteni egy tálat vízzel (ebbe teszem majd a sütőből kivett vinetét), felaprítani a hagymát egészen apróra, megpucolni a fokhagymát.

Ha letelt az idő, akkor vedd ki (nehogy puszta kézzel, mert forró!), és tedd a vízzel félig telt tálba. Ettől megroggyan a héja, és lehűl. Ekkor öntsd le róla a vizet, és húzd le a héját. FONTOS! Műanyag késsel kell dolgozni, mert fém érintésére állítólag megbarnul!

Padlizsánkrém - Könnyen lejön a héja!Padlizsánkrém - Szépen elvált a héja a húsától!

Gyakran egész könnyen lejön a héja, szépen elválik a húsától. Ha sok hús jönne a héjjal, akkor a késsel vakard le a héjról a húst; kár lenne veszni hagyni.

Padlizsánkrém - Tálban, héjastul. Padlizsánkrém - Húzd le a héját! Padlizsánkrém - Még mindig húzd le a héját!

Ezután a műanyagkéssel vagy falapáttal vágd le a tövét, és fakanállal darabold össze a húsát. Csak akkor használj turmixot (még a hagyma hozzáadása előtt), ha végképp nem tudsz szétnyomni egy-egy nagyobb darabot! (Főleg a szárához közeli rész szokott egy picit nyers maradni.)

Padlizsánkrém - Falapáttal vágd le a tövét! Padlizsánkrém - Fakanállal törd össze a vinete húsát! Padlizsánkrém - A vinete húsa összezúzva.

Már a szétnyomkodásnál önts hozzá olajat. Nem kell óvatoskodni vele, mert nagyon sok olajat fel tud venni.

Padlizsánkrém - Önts hozzá olajat! Padlizsánkrém - Közben mindig keverd el az olajjal!

Ha már nincsenek benne nagyobb darabok, akkor add hozzá az apróra vágott hagymát, 6 csipet sót, fokhagymanyomóval nyomd bele a 3 cikk fokhagymát, és szórd meg borssal.

Padlizsánkrém - Tedd bele a hagymát! Padlizsánkrém - Sózd meg a vinetét! Padlizsánkrém - Borsozd meg, és nyomd bele a fokhagymát!

Jól keverd el, és próbálj meg még olajat önteni hozzá. Minden olaj után megint keverd el! Onnan látod, hogy elég, hogy már különválik az olaj, nem veszi fel a massza.

Kész a pástétom!

Nézzük, hogy kell enni!

vinete-2

Röviden: Sajtos pirítóssal.

Hosszabban: Pirítsd meg egy kicsit a kenyeret.

Itt láthatod, hogy mennyire. Borítsd be sajtszeletekkel.

vinete-3 Így is pirítsd, hogy olvadjon meg rajta a sajt.
vinete-4

Na, most már jöhet rá a vinetekrém!

Paradicsomot egyél hozzá!

Jó étvágyat!

10 hozzászólás

  • Bohák Sándor

    Nem akarok rendszeresen levelezni, de férfi létemre tudok adni tippet a
    vinette téliesítésére. Én így csinálom: teflon serpenyőben megpirítom és
    megtisztítom a héjától. Turmixolom és uzsonnazacskóba adagolom és be a
    mélyhűtőbe.
    Amikor kell kiveszek egy adagot, és olaj, só, vegeta, fokhagyma stb. turmix és kész!
    A tavalyit nyárvégén pusztítottam el.
    Kérem a nevem Dani bá legyen!

  • PMZsu

    Kedves Anyuka!
    Ezt a padlizsánkrémet el is lehet tenni télire? Ha igen, mi a pontos menete? Tavaly megpróbálkoztam egy másik recepttel, de két nap múlva az összes padlizsánkrém kibuggyant az üvegekből a kamra polcára. Mit rontottam el? Köszönettel, Zsu

    • Kedves Zsu!

      Nem tudok neked tanácsot adni padlizsáneltevés ügyében.
      Érdekes, nekem meg a darált paprika szokott kibuggyanni az üvegből a polcra, szép piros karikát hagyva rajta. De csak némelyik. lehet, hogy a sótól van? Én se tudom… De ahogy a paradicsomlét el lehet tenni úgy, hogy csak olajat öntök a tetejére, ezt a krémet is meg lehetne próbálni így eltenni. Egyszerűen csak egy kis olajat önteni a tetejére. Jó is, hogy írtál, ki fogom próbálni! 🙂

      Mindenesetre tuti tippért fordulj más receptes oldalakhoz, mert ez az ötlet még nincs kipróbálva.

      Sok örömöt az eltevésben!
      mariann

  • Böbi

    Kedves Mariann!

    Akkor sikerült jól fogalmaznom, mert én sem szerettem volna sajnálkozást kiváltani. Jár így az ember, főleg napvégén 🙂
    A legviccesebb, hogy már jópár receptet el is mentettem, mert annyira tetszenek. És egyikben volt szó arról, hogy megégette magát (talán forró olajtól), így még bennem is volt az óvatosság.
    A padlizsán méretével nem volt probléma, hisz eteti magát a krém. 😉

    Üdv:
    Böbi

  • Böbi

    Kedves Mariann!

    Sosem szerettem a padlizsánt. 6 éve csináltam rántott padlizsánt, miután minden szeletet kirántottam, dobhattam a kukába, mert olyan keserű volt. 🙁

    Egy túrán mesélt Karolina arról, hogy Anyukája csinálja a legjobb padlizsánkrémet fokhagymával, úgyhogy adtam a padlizsánnak egy esélyt. Ha valami fokhagymás, az rossz nem lehet. 😉

    Készítés közben becsapott a tepsi, ugyanis általában sütit, vagy rakottast készitek, ahol látom hogy teli a tepsi. Viszont most, hogy csak a padlizsán volt benne, első forgatásnál a padlizsánt fogtam meg sütőkesztyűvel, a tepsit viszont szabad kézzel. Hideg viz alá tettem, úgyhogy nem lett hólyagos. 🙂

    A végeredmény nagyon finom lett, egymagam ettem meg az egészet 2 nap alatt, 3 étkezés során: vacsi-reggeli-vacsi. 😀 A reggeli után áradt belőlem a fokhagyma “illat” 😀

    Köszönöm a receptet! 🙂

    • Szia Böbi!

      Örülök, hogy adtál még egy esélyt a vinetének! 🙂
      Tudom, sajnálkoznom kellett volna olvasván, hogy megfogtad a forró tepsit, de bevallom, én jót mosolyogtam. 🙂 Legközelebb már biztos nem jársz így! Javaslom, hogy kisebb padlizsánt vegyél, abból is elég sok krém lesz.
      Ha a trancsírozás során úgy látod, hogy a tövénél még egy kicsit sületlen, nyugodtan turmixolj bele egyet! Igaza van Sanchónak, nem feketedik meg tőle.

      Kösz, hogy megírtad a tapasztalatodat!
      Próbálj ki mást is innen! 🙂
      Legyen szép napod!
      Mariann

  • Sancho

    Nagyon jól lehet dolgozni vele fémkéssel is, nem barnul meg. A turmixnak se műanyagkése van. Vagy ha valakit bántana, hogy barnul valamennyit, hát lehet tenni bele egy pici citromsót is.

    • Kedves Sancho!

      Köszönöm az infót!
      (Egyébként a padlizsánkrémet nem kell turmixolni…úgy egészen más íze van, nem olyan jó.)
      Tényleg, a barnulás ellen jó a citromlé is! 🙂

      Minden jót!
      Mariann

  • Valakiiii

    Jaj en nem igy szoktam de bisztos igy is finom en majonezesen keszitem el.

  • Brigitta

    En is Erdélyben lek. En a tegnap keszitettem vinettet, mire jott haza edesanyam a munkabol. Nagyon orvendett, hogy el tudtam kesziteni, es persze a Turos palacsintat is kiprobaltam, nagyon dicserte a receptet. (persze egy kis segitseg kellet). Nagyon orvendek, hogy van egy ien oldal, ahol minden szo szerint le van irva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.