Őszibarack turmix

Őszibarack turmix - Kész, pohárban.

Hozzávalók:

  • 1 nagy, vagy 2 kisebb őszibarack
  • 6-7 dl hideg tej
  • bő 3 kiskanál porcukor
  • 1 csomag (3 kiskanál) vaníliacukor
  • esetleg egy löttyintés rum (ha nem vezet egyikőtök sem)
Őszibarack turmix - Hozzávalók

Elkészítés:

Gyorsan megvan, és nagyon finom. 🙂 Ez a mennyiség bő 2, vagy szűk 3 adag.

Mosd meg a barackokat, egy konyhai törlővel itasd le róluk a vizet. Hámozd meg; ehhez a kés hegyével előbb szúrj bele a héjába, hogy el tudd kezdeni a hámozást. Ha még nem elég érett a barack, akkor nehezen jön le a héja, de azért a megkezdett héjat a hüvelykujjaddal a késhez szorítva próbálj meg nagyobb héjdarabokat lehúzni. Mert azért mégse krumpli!

Őszibarack turmix - Mosd meg a barackokat! Őszibarack turmix - Hegyes késsel szúrj bele a héjba, hogy meg tudd kezdeni a hámozást! Őszibarack turmix - Hámozd meg a barackot!

Őszibarack turmix - Vágd körbe a megpucolt barackot!A természetes vágásvonala mentén vágd körbe a barackot. Ha nem túl puha, akkor a két fél barack ellentétes irányú csavarásával megpróbálhatod elválasztani a barackot a magjától. Ha nem magvaváló, akkor ez nem fog menni. Ilyenkor egyszerűen válaszd ketté, az egyik felében majd bennemarad a magja. Egy magas keverőedénybe – vagy mérőkancsóba, fazékba – vagdosd bele apró darabokban a barack mag nélküli felét, aztán a magos feléről vágd le kis darabokban a barackot, bele a kancsóba. (Ha úgy látod, hogy sok hús maradt a magján, akkor szopogasd le róla.)

Őszibarack turmix - Válaszd ketté a barackot! Őszibarack turmix - Vagdosd apró darabokra a magtalan felét! Őszibarack turmix - Vágd le apró darabkákban a barackot a magról!

Öntsd hozzá a 6-7 dl tejet. (Ez több, mint 2 pohár, de úgyis elfogy, mert valaki biztos kér még. 🙂  )  Szórj bele 3 kiskanál porcukrot és 1 csomag (3 kiskanál) vaníliacukrot.

Őszibarack turmix - Önts hozzá 6-7 dl tejet! Őszibarack turmix - Szórj bele 3 kiskanál porcukrot! Őszibarack turmix - Szórj bele 3 kiskanál vaníliacukrot!

Ha szeretitek, akkor egy kevés rumot is lehet hozzá önteni, de anélkül is finom. Botmixerrel turmixold össze! Először vagy 20 másodpercig alacsony fokozaton, döngöléssel segítve a mixernek a darabolásban, aztán – ha már elvileg nincsenek nagyobb darab gyümölcsök – pár másodpercig magas fokozaton. Kész is van. Ütögesd a botmixert az edény széléhez, hogy ne csöpögjön róla a tej, aztán el is moshatod.

Őszibarack turmix - Önts hozzá egy kevés rumot! Őszibarack turmix - Tuirmixold össze! Őszibarack turmix - Ütögesd le a botmixerről a tejet!

Őszibarack turmix - Öntsd a turmixot 2 pohárba! Őszibarack turmix - Marad még repetára is! Öntsd a kész turmixot 2 pohárba. Marad még egy-egy fél pohárra való. (Mert a turmixolás habosít, növeli az ital tömegét.)
Őszibarack turmix - Kész, 2 pohárban.

Nagy melegben jólesik ilyen finom turmixot inni!
A körteturmix tán még finomabb! 1 körte elég 2 személyre. (Hámozni, negyedelni, magját kivágni, darabolni.)

Kellemes felüdülést!

5 hozzászólás

  • Szilvia

    Kedves Anyuka. NAgyon szépen köszönöm a receptet, el is készítettem és most éppen azt szürcsölgetve írom ezt. Habár én 4 db barackot tettem bele, mert 2 barackkal éppen hogy csak érezni lehetett a gyümölcs ízét. Azt hiszem reggelire is ezt fogom elkészíteni. Isteni finom.:)

    • Kedves Szilvi!

      Örülök, hogy ízlik! 🙂
      Mi is nagyon szeretjük. Jó hideg tejjel üdítő finomság ebben a nagy melegben.

      Jó szürcsölgetést!
      Mariann

  • oga

    Nagyon szepen koszonom!!!! meg ma el is keszitem 🙂 amugy kinomban csak tomtem magamba (megemlitenem hogy maskor ez nem menne :))) )es hat tulzottan is sokat ettem….. 😛 nah de ennek a receptnek ugy orulok, Isten aldjon ezerszer erte anyuka!!! 🙂 es csakhogy tudd, meg visszaterek maskor is 😀

  • Kedves Olga Kismama!

    Nahát, azt hittem, hogy az almalevest már leírtam…de nem. 🙂
    Birsalmalevest nem szoktam csinálni, de úgy csinálnám, mint az almalevest.
    Ezzel nem sokat segítettem, tudom, de felírom magamnak, hogy fotózni az almalevest.

    Na, megnéztem a szakácskönyvemben, ott is azt írják, hogy pont úgy kell csinálni, mint az almalevest, csak nem kell bele fahéj meg szegfűszeg.
    Röviden a birsalmaleves:
    Tégy oda főni 1,2 dl vizet.
    Tegyél bele 15 dkg cukrot, fél fakanál sót, fél citrom levágott héját, aztán a fél citrom levét.
    Turmixolj össze 1,5 dl tejet 2 fakanál liszttel (habarás), és ha forr a víz, öntsd bele.
    Hámozz meg 3 birsalmát, negyedeld, vágd ki a magházát.
    Mindegyik cikket keresztben vágd lapokra.
    Ha 5 perce fő a behabart leves, akkor borítsd bele a birsalmaszeletkéket.
    Főzd még 5 percig, és kész.
    Egy mélytányérban keverj össze 2 dl tejfölt, szedj rá egy merőkanál levest, és keverd el.
    Még 1 leves, még 1 keverés, aztán öntheted vissza a fazékba a leveses tejfölt.

    Mindent a kismamákért! 🙂
    Jó hétvégét!
    Mariann

  • oga

    kedves anyuka! szeretnem megkerdezni, hogy van-e valami jo birsalmaleves recepted, valami konnyu es finom, mert az a helyzet, h megkivantam, es haaat egybol itt keresgeltem, de nem talaltam sehol az oldaladon…bocsanat, h ide kommenteltem, de nem tudtam hova mashova 🙂 a neten talaltam egy csomot, de…valahogy ugy szeretem a dolgokat, ahogy te leirod szepen reszletesen 🙂 varom a valaszod!
    egy kivanos kismama 😛

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.