Nyári krumplileves

Nyári krumplileves - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • személyenként 1 közepes krumpli
  • 1 hagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • zellerlevél
  • petrezselyemzöld
  • olaj
  • 1 fakanál só
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 fakanál pirospaprika
Nyári krumplileves - Hozzávalók

Elkészítés:

Mosd meg a krumplit, pucold meg. Vágd le a hagyma héját, mosd meg, darabold apróra. A krumplit csak most kockázd fel, hogy ne barnuljon meg. Úgy vágd fel, hogy hosszában negyedeld, és a 4 darabot felaprítod. Ferdén, egyet jobbról, egyet balról vágsz.

Nyári krumplileves - Aprítsd fel a hagymát! Nyári krumplileves - Kockázd fel a krumplit! Nyári krumplileves - Hagyma, krumpli előkészítve.

Készíts oda a gázhoz egy liter vizet. Egy lábosba önts egy kevés olajat, tedd oda a hagymát párolódni. Ha már üveges, akkor szórj rá egy fakanál pirospaprikát, keverd el.

Nyári krumplileves - Készíts oda egy liter vizet! Nyári krumplileves - Egy lábosba tedd oda párolódni a hagymát! Nyári krumplileves - Szórj rá egy fakanál pirospaprikát!

Most mehet rá a krumpli. Forgasd meg a paprikás hagymában, aztán öntsd fel 2 liter vízzel. Sózd meg 1 fakanál sóval és 1 fakanál Vegetával. (Mindig literenként 1 fakanál sóféle.) (A sózást eredetileg kifelejtettem a leírásból, egy kedves olvasóm figyelmeztetett rá.   🙂   )

Nyári krumplileves - Dobd bele a krumplit! Nyári krumplileves - Keverd el a krumplit a paprikás hagymában! Nyári krumplileves - Öntsd fel vízzel a krumplit!

Mosd meg a paprikát és a paradicsomot. Vágd őket félbe, és mehet a levesbe. Ha nem szereted a paprika magját, akkor előbb vágd le a talpát, körkörösen kanyarintsd ki a magházát, és utána tedd a krumplilevesbe – kettévágva. (Én a paprikát szárastul, magostul szoktam kettévágni és beletenni.) Tedd bele az 1-2  zellerszárat is.

Nyári krumplileves - Vágd le a paprika talpát! Nyári krumplileves - Vágd ki a paprika magházát! Nyári krumplileves - Dobd a levesbe a zöldségeket!

Ha szereted a fűszereset, akkor borsozd meg, aztán fedd le. Ha forrni kezd, akkor húzd félre a fedőt, hogy ne “köpködjön” a leves, és 10 percig főzd. Ennyi idő alatt megpuhul a krumpli.

Nyári krumplileves - Borsozd meg a levest! Nyári krumplileves - Ha felforr, húzd félre a fedőt! Nyári krumplileves - Forrástól számítva 10 perc alatt megpuhul a krumpli.

Kész is van! Még gőzölög, azért olyan homályos a kép. Csak a zellert szedd ki belőle, mert a paprikát, paradicsomot lehet, hogy megeszik. (Én kiszedtem, de a férjem visszatette magának a paprikát.) Mindenesetre készíts az asztalra egy gezemicés tányért.
Ja! Miután kiszedted a zellert, kapard bele az apróra vágott petrezselyemzöldet! (Kriss nevű olvasóm figyelmeztetett, hogy ezt is kifelejtettem a leírásból – fotóstul együtt. 🙂  )

Nyári krumplileves - Megfőtt a leves. Nyári krumplileves - A zellert szedd ki belőle! Nyári krumplileves - A paprikát, paradicsomot ne szedd ki, de legyen az asztalon egy gezemicés tányér!

Nyári krumplileves - Kész, lábosban.

Ezt is lehet hagymával és kenyérrel enni, mint a bablevest.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.