Nyári krumplileves
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Mosd meg a krumplit, pucold meg. Vágd le a hagyma héját, mosd meg, darabold apróra. A krumplit csak most kockázd fel, hogy ne barnuljon meg. Úgy vágd fel, hogy hosszában negyedeld, és a 4 darabot felaprítod. Ferdén, egyet jobbról, egyet balról vágsz.
Készíts oda a gázhoz egy liter vizet. Egy lábosba önts egy kevés olajat, tedd oda a hagymát párolódni. Ha már üveges, akkor szórj rá egy fakanál pirospaprikát, keverd el.
Most mehet rá a krumpli. Forgasd meg a paprikás hagymában, aztán öntsd fel 2 liter vízzel. Sózd meg 1 fakanál sóval és 1 fakanál Vegetával. (Mindig literenként 1 fakanál sóféle.) (A sózást eredetileg kifelejtettem a leírásból, egy kedves olvasóm figyelmeztetett rá. 🙂 )
Mosd meg a paprikát és a paradicsomot. Vágd őket félbe, és mehet a levesbe. Ha nem szereted a paprika magját, akkor előbb vágd le a talpát, körkörösen kanyarintsd ki a magházát, és utána tedd a krumplilevesbe – kettévágva. (Én a paprikát szárastul, magostul szoktam kettévágni és beletenni.) Tedd bele az 1-2 zellerszárat is.
Ha szereted a fűszereset, akkor borsozd meg, aztán fedd le. Ha forrni kezd, akkor húzd félre a fedőt, hogy ne “köpködjön” a leves, és 10 percig főzd. Ennyi idő alatt megpuhul a krumpli.
Kész is van! Még gőzölög, azért olyan homályos a kép. Csak a zellert szedd ki belőle, mert a paprikát, paradicsomot lehet, hogy megeszik. (Én kiszedtem, de a férjem visszatette magának a paprikát.) Mindenesetre készíts az asztalra egy gezemicés tányért.
Ja! Miután kiszedted a zellert, kapard bele az apróra vágott petrezselyemzöldet! (Kriss nevű olvasóm figyelmeztetett, hogy ezt is kifelejtettem a leírásból – fotóstul együtt. 🙂 )
Ezt is lehet hagymával és kenyérrel enni, mint a bablevest. Jó étvágyat! |