Nyári krumplileves

Nyári krumplileves - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • személyenként 1 közepes krumpli
  • 1 hagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • zellerlevél
  • petrezselyemzöld
  • olaj
  • 1 fakanál só
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 fakanál pirospaprika
Nyári krumplileves - Hozzávalók

Elkészítés:

Mosd meg a krumplit, pucold meg. Vágd le a hagyma héját, mosd meg, darabold apróra. A krumplit csak most kockázd fel, hogy ne barnuljon meg. Úgy vágd fel, hogy hosszában negyedeld, és a 4 darabot felaprítod. Ferdén, egyet jobbról, egyet balról vágsz.

Nyári krumplileves - Aprítsd fel a hagymát! Nyári krumplileves - Kockázd fel a krumplit! Nyári krumplileves - Hagyma, krumpli előkészítve.

Készíts oda a gázhoz egy liter vizet. Egy lábosba önts egy kevés olajat, tedd oda a hagymát párolódni. Ha már üveges, akkor szórj rá egy fakanál pirospaprikát, keverd el.

Nyári krumplileves - Készíts oda egy liter vizet! Nyári krumplileves - Egy lábosba tedd oda párolódni a hagymát! Nyári krumplileves - Szórj rá egy fakanál pirospaprikát!

Most mehet rá a krumpli. Forgasd meg a paprikás hagymában, aztán öntsd fel 2 liter vízzel. Sózd meg 1 fakanál sóval és 1 fakanál Vegetával. (Mindig literenként 1 fakanál sóféle.) (A sózást eredetileg kifelejtettem a leírásból, egy kedves olvasóm figyelmeztetett rá.   🙂   )

Nyári krumplileves - Dobd bele a krumplit! Nyári krumplileves - Keverd el a krumplit a paprikás hagymában! Nyári krumplileves - Öntsd fel vízzel a krumplit!

Mosd meg a paprikát és a paradicsomot. Vágd őket félbe, és mehet a levesbe. Ha nem szereted a paprika magját, akkor előbb vágd le a talpát, körkörösen kanyarintsd ki a magházát, és utána tedd a krumplilevesbe – kettévágva. (Én a paprikát szárastul, magostul szoktam kettévágni és beletenni.) Tedd bele az 1-2  zellerszárat is.

Nyári krumplileves - Vágd le a paprika talpát! Nyári krumplileves - Vágd ki a paprika magházát! Nyári krumplileves - Dobd a levesbe a zöldségeket!

Ha szereted a fűszereset, akkor borsozd meg, aztán fedd le. Ha forrni kezd, akkor húzd félre a fedőt, hogy ne “köpködjön” a leves, és 10 percig főzd. Ennyi idő alatt megpuhul a krumpli.

Nyári krumplileves - Borsozd meg a levest! Nyári krumplileves - Ha felforr, húzd félre a fedőt! Nyári krumplileves - Forrástól számítva 10 perc alatt megpuhul a krumpli.

Kész is van! Még gőzölög, azért olyan homályos a kép. Csak a zellert szedd ki belőle, mert a paprikát, paradicsomot lehet, hogy megeszik. (Én kiszedtem, de a férjem visszatette magának a paprikát.) Mindenesetre készíts az asztalra egy gezemicés tányért.
Ja! Miután kiszedted a zellert, kapard bele az apróra vágott petrezselyemzöldet! (Kriss nevű olvasóm figyelmeztetett, hogy ezt is kifelejtettem a leírásból – fotóstul együtt. 🙂  )

Nyári krumplileves - Megfőtt a leves. Nyári krumplileves - A zellert szedd ki belőle! Nyári krumplileves - A paprikát, paradicsomot ne szedd ki, de legyen az asztalon egy gezemicés tányér!

Nyári krumplileves - Kész, lábosban.

Ezt is lehet hagymával és kenyérrel enni, mint a bablevest.

Jó étvágyat!

25 hozzászólás

  • Bence

    Szia!
    Szeptemberbe kezdtem az egyetemet, kolis vagyok. Igaz hetente haza megyek és hozok kaját, de kell néha főznöm is. Spontán szoktam kitalálni, hogy mit egyek és most a krumplilevesre esett a választásom, így találtam meg az oldalt, ami a többihez képest nagyon ki van dolgozva. Képek az egyes lépésekhez, hülye biztos leírás. Egyszóval tök jó lett.
    Viszont szeretnék szólni, hogy a leírásban 1 liter vizet írsz (idézve: “Készíts oda a gázhoz egy liter vizet.”), majd később 2 litert írsz (idézve: “aztán öntsd fel 2 liter vízzel.”) A másik észrevétel, hogy a legtöbb oldalon a pirospaprikával való keverését a hagymának úgy szokták javasolni, hogy húzzuk le a tűzről.
    Király az oldal amúgy, ha még szerkeszted, csak gondoltam szólok.

  • Syddy

    Szia

    En mindig tarkonyosan keszitettem a krumplilevest, ugy nagyon szeretem, de most a parom keresere kiprobalom a “simat” is. 🙂 A te recepted tetszett a legjobban azok kozul amit olvastam, gondoltam kiprobalom.
    Szerintem fincsi lesz, bar meg nincsen keszen, de az illata remenykelto :).
    Azt azonban nem birtam megallni, hogy ne tegyek bele egy kis szaritott tarkonyt, de megigerem, hogy nem fogom besavanyitani. 🙂

    Egyebkent nagyon tetszik az oldal es a borsoleves recepted isteni!! Szeretek fozni, es tudok is, de neha megis felmerul a kerdes: Mit fozzek ma????
    S akkor ide jovok, es mindig talalok egy jo otletet; neha ujat, neha regit 🙂

    Es egy jotanacs ahhoz, ha elfogadod tolem, hogy a krumpli ne barnuljon meg: tedd hideg vizbe amikor hamozod es amikor mind meg van hamozva, mosd at egy parszor es az utolso tiszta vizbe vagd ossze. Tehat osszevagod es visszateszed mindegyiket a vizbe. Ismet par atmosas -kimossuk belole a folos kemenyitot- es mehet ahova mennie kell. :)) Es az sem baj, ha tobb orat all a hideg vizben, semmi baja sem lesz :), a lenyeg, hogy a viz ellepje.

    Es en is tapasztaltam sajna, hogy kulfoldon -Angliaban elek most- nem lehet azt a fajta zold paprikat kapni mint otthon, (zellerzoldet sem, csak zeller magot, azt elultettem, hatha kibujik es kibujt :)))))), a fellegekbe jartam a boldogsagtol) csak a kaliforniai husos, edes zoldpaprikat, ami nem ugyanaz. Nekem is nagyon hianyzik, sok etelbe szoktam hasznalni es azzal a sotetzold, husos fajtaval nem lesz ugyanolyan ize…
    Lecsot, pl. meg sem probaltam itt csinalni :))

    Tovabbi sok jo receptet varok es kivanok :)))

  • Fruska

    Ezer halam a receptert 🙂 Sok oldalt vegigjartam mar, igy igazan erdekesnek talalom a receptleirast itt 🙂 epp most gozolog mellettem a leveske 😛 bar nekem petrezselyem es paprika nelkul, kulfoldon nem kaphato minden boltban 🙁 de igy is remek lett 😛 jah meg raktam bele fokhagymaport, parom szereti a fokhagymat 😕 szoval ezer hala a receptert 🙂
    (egy kezdo tini szakacspalanta)

    • Szia Fruska!

      Örülök, hogy segíthettem! 🙂
      Kár, hogy a mi zöldpaprikánk külföldön alig kapható; a lányom is panaszkodott erre.
      De az a fő, hogy jó lett!

      További jó főzéseket!
      Mariann

  • kriss

    Hello!

    Csak még egy apró észrevétel. A petrezselyemzöld sem lett felhasználva a recept során. Egyébként biztosan nagyon finom, azt hiszem én is kipróbálom.
    Köszi szépen.

    • Jééé, tényleg! 🙂
      Köszönöm, Kriss, hogy megírtad; már bele is tettem a leírásba! 🙂
      Próbáld ki, nem lehet elrontani (legfeljebb a túlsózással, ezért inkább kevesebbet tégy bele, azon lehet segíteni)!
      Jó főzést!
      Mariann

  • kiscsaj

    Szia!
    Ebbe a levesbe nem kell rántás,vagy nem kell behabarni? Mert lisztet nem láttam a hozzávalókban,meg nem írtad sehol,hogy kellene bele. Nem csináltam még krumplilevest,és ezért nem tudom. Köszi 🙂

  • Csabi

    Szia!

    Bár szoktam nagy ritkán főzni és tény,hogy csak egyszerűeket (nem teát 🙂 ),de eddig ezt az oldalt még nem láttam.
    Most,hogy egy sima tejföl mentes krumplilevest szeretnék csinálni,találtam meg az oldalad!
    Remélem sikerül,a recepted,elkészítési módod és fotóid alapján ezt megvalósítanom!
    🙂

    Minden jót és mentettem a könyvjelzőim közé az oldalad!

    Üdv.: Csabi

    • Szia Csabi!

      Biztos vagyok benne, hogy sikerül! 🙂

      Kívánom, hogy az az alaphangulat, amit a finom leves evése teremt, kísérje végig a napodat!
      Mariann

  • nagyon szeretek főzni azt hiszem szakácsnak kellett volna mennem

  • Drifter

    Nem vagyok egy konyha tündér,de az útmutatásaid alapján
    Mindig nagyon jól sikerülnek az ételek.
    És a párom is nagyon elégedett a főztömmel.

  • Kedves Drifter!

    Örülök a főzési sikereidnek! 🙂
    Jó étvágyat a közös étkezéshez!

    Mariann

  • Kedves Attila!

    Ha krumplid van, akkor az már jó, lehet belőle finomakat csinálni. 🙂 Úgy látom, te is “leveses” vagy, ha nem köretet csinálsz a krumpliból. 🙂

    Jó ilyen véleményeket olvasni…nem is tudtam, hogy van stílusom. 🙂

    Sok örömet kívánok neked a főzésben-evésben!
    Mariann

  • szia, öröm, hogy rátaláltam erre az oldalra, nekem is nagyon tetszik a stilusod így első olvasásra, és mióta egyedül vagyok kénytelen vagyok főzni. mondjuk néha vásárolni sem ártana, mert most csak krumpli van itthon… innen jött az ötlet 😀 szerencsére a gugli az elsők között dobja ki

  • Emese

    Szia

    Én még tettem bele tárkonyt, mert nagyon szeretem, és reméltem, nem rontom el, de nagyon finom lett.

    Üdv Emese

  • Kedves György!

    Ha férfiak próbálkoznak…mármint a receptek megvalósításával, annak különösen örülök! Hát még ha ízlik is nekik! 🙂

    Mariann

  • Kipróbáltam,jó.Egy kis tejföl javította….köszönöm

  • Kedves Franci!

    Olyan jó, ha az emberek kölcsönösen segítenek egymásnak!
    Én segítek neked főzni, te pedig széppé teszed a napomat az elismerő véleményeddel! 🙂
    Köszönöm!

    Mariann

  • Hát ez fantasztikus! Sok receptedet olvastam el, és nem győzök betelni az írásoddal! Az ételek a háziasszony mindennapi repertoárjából valók, egyszerűen, gyorsan elkészíthetők, és sokkal finomabbnak érzékeljük, mint amilyenek valójában! És ez az előadásnak köszönhető. A másik csodás dolog az írásaidban, hogy bár roppantul módszeres, de nem száraz, és kedvesen tanító jellegű is. A lányod biztosan szeret főzni. 🙂 És mindenütt az a kedves derű… Irígyellek!

    Franci

  • Fantasztikus vagy, Szidi! 🙂

  • szidi

    Sziasztok!
    Nem tudom, hogy csinálja Anyuka, hogy ilyen jó ez az oldal..de valószínűleg az a titka, hogy szívét-lelkét beleadja…szóval képzeljétek, amikor semmi kedvem sincs főzni, de tudom, hogy főznöm kell valamit (valami fincsit) és feljövök erre az oldalra, mindig kedvet kapok a háziasszonykodáshoz!!! Ez zseniális….most nekiláttam én is a krumplilevesnek és úgy örülök… :))) Remélem, fincsi is lesz..eddig úgy néz ki, hogy fincsi..épp itt rotyog, és a jó hír, hogy még nem futott ki!!! 🙂

  • Kedves Á!

    Köszönöm, hogy megírtad a kimaradt dolgokat!
    Javítottam is.

    Sok sikert a leves elkészítéséhez!

    Üdv:
    Mariann

  • Á.

    Ennek mindjárt nekiállok 🙂
    Két észrevétel: a hozzávalóknál véletlenül kimaradt a hagyma, a leírásnál pedig kimaradt a sózás és a vegetázás, bár nem nehéz kitalálni, mikor kell belerakni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.