Ahelyett, hogy folyton anyukát hívnád…

Nokedli

Nokedli - Kész, tálban.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 45-50 dkg liszt
  • 1,5 dl víz
  • 2-3 dkg Ráma
Nokedli - Hozzávalók

Elkészítés:

Nokedli - Sózd meg a főzővizet!Nokedli - Cseppents olajat a főzővízbe!

Egy nagy fazékba tégy oda 3 l vizet főni. Tégy bele 3 fakanál sót és pár csepp olajat (hogy ne ragadjanak össze a nokedlik).

Most jöhet a nokedli. Egy kis tálkába üss fel egy tojást, és ha jó, akkor öntsd át a nagy tálba. Ezt csináld meg a többi 3 tojással is. Verd fel a tojásokat, és öntsd hozzá a 1,5 dl vizet. Keverd el, aztán szórd bele a liszt felét.

Nokedli - Üsd fel a tojásokat! Nokedli - Önts vizet a tojásba! Nokedli - Szórd a liszt felét a tojásba!

Keverd és keverd, míg fel nem veszi az összes lisztet. Persze, így még híg a tészta, úgyhogy tedd még hozzá a maradék liszt felét! Dolgozd bele a tésztába. Most már jobb, de még mindig túl lágy!

Nokedli - Ennyi liszt még nem elég! Nokedli - Adj hozzá még lisztet! Nokedli - Még mindig nem elég a liszt!

Öntsd hozzá a maradék lisztet, nézzük, felveszi-e!

Nokedli - Most már mind az 50 dkg liszt benne van!Nokedli - Addig keverd, míg hólyagos nem lesz!

Nem gondolná az ember, de bizony szépen beledolgozható ennyi liszt! Keverés közben mindig kapard le a tál faláról a ragacsot.

A haj(da)ni szomszédasszonyom azt mondta, addig kell keverni, míg hólyagos nem lesz a tészta. (Márpedig ő nagyon finom nokedliket tudott csinálni, mindig meghívtak minket tojásos nokedlire!) Bevallom, ez itt egy történelmi nokedli, mert én még életemben nem kevertem ennyit, mint most! Szerintem 10 perc is volt! De ha nagyítóval megnézed, látszanak is rajta a hólyagok! :)

Közben bizonyára felforrt a víz, úgyhogy jöhet a szaggatás.

Nokedli - Tégy egy adag tésztát a szaggatóra! Úgy tedd a szaggatót a fazékra, hogy magad felé essen a nagyobb füle, mert abba kell kapaszkodnod, hogy szaggatás közben le ne told az egészet a fazékról. Kaparj egy adag tésztát a szaggatóra. A fakanállal le tudod választani a tésztát a tálról. (Ezt a mennyiséget háromszorra szaggasd ki. Én kétszerre próbáltam, de a második adag túl sok volt.)

Nokedli - A lapátka tologatásával préseld át a tésztát a lyukakon! Nokedli - Néha fordíts egyet a szaggató-lapáton!

A lapátkát előre-hátra tologatva (mintha ragasztót kennél a szaggatóra) préseld át a tésztát a lyukakon. Néha forgass egyet a lapáton, akkor megint bejön középre a tészta.

Időnként egy fakanállal kavard meg a nokedliket, nehogy összeálljanak egy csomóba. Ha elfogyott a szaggatnivaló, akkor tedd a szaggatót a nokedlis tálra. Főjön még egy percig a nokedli…

Nokedli - Időnként kavard meg a nokedliket! Nokedli - Ha elfogyott a szaggatnivaló, tedd a szaggatót a nokedlis tálra! Nokedli - Főzd még 1 percig!

Nokedli - Teaszűrővel meregesd ki a nokedliket egy tálba! …aztán teaszűrővel meregesd ki egy nagy tálba. Közben nem kell eloltanod a gázt, mert még 2 adagot szaggatnod kell.

Tehát még kétszer ismételd meg a szaggatás – kiszedés folyamatát, és ha elfogyott az utolsó adag tészta is, akkor még az összes eszközről (lapát, szaggató, tál) is kapard le a tésztát egy kis késsel a főzővízbe. Utána rögtön merheted is ki a nokedlit.

Nokedli - A szaggatás végén kapard le a lapátkáról is a tésztát! Nokedli - A szaggatás végén kapard le a szaggatóról is a tésztát! Nokedli - A szaggatás végén kapard ki a tálból is a tésztát!

Nokedli - Áztasd be a szaggatás eszközeit!Nokedli - Mosd le hideg vízzel a kész nokedlit!

Ha a nokedli kész, akkor áztasd be a szaggatás kellékeit. Utána borítsd vissza a megürült fazékba az összes nokedlit, és mosd át hideg vízzel.

Részletekben öntsd a nokedlit a tésztaszűrőbe, onnan pedig egy tálba.

Nokedli - Az átmosott nokedlit szűrd le a tésztaszűrőbe! Nokedli - A megmosott nokedlit borítsd a tésztaszűrőből egy tálba! Nokedli - A pirításra váró nokedli

Nokedli - Egy teflonedényben olvassz vajat!Nokedli - Borítsd a teflonedénybe a nokedlit!

Már csak egy kis vajon kell átpirítanod. Egy nagy teflonedénybe tégy kb. 2 dkg Rámát, és melegítsd meg. Ha elolvadt a vaj, akkor borítsd az edénybe a nokedlit. Sózd meg kb. 3 csipet sóval, kevergetve jól melegítsd fel, és kész.

Nokedli - Készen van - teflonban

Szaftos ételek kiváló körete!

Jó étvágyat!

43 hozzászólás — “Nokedli”

  1. kösszönnyük szépen nagyon finom lett!

  2. Nem tudom még hogy milyen, de most töltöttem le és meg is csinálom, az tetszik hogy lépésről lépésre le van fényképezve a jobbak kedvéért, szeretem látni hogy mit készítek el. A sok receptkönyvnek az a baja hogy nem látom milyen az étel félig készen készen hogy kb milyennek kell lenni, mert tudok főzni de néha jól esik a segítség!!! Ezt köszönöm neked!!!

  3. Köszönöm nagyon fincsi olyan amilyet én szeretek! Még egyszer köszi!

  4. Szia !

    A recept nagyon jó, nekem is sikerült olyat “alkotni” segítségével, amilyet csak a “nagymama” tud.
    Az elöttem szólók helyesírását vitatnám, de lényegében egyetértek véleményükkel, csak így tovább !

    Köszi a tippeket,
    üdv,
    Lac

  5. Koszonjuk szepen, jol sikerult!
    Nagyon jonak talalatam, hogy ilyen reszletesen le tetszett irni a receptet!
    Igy legalabb nem kell anyut nyaggatnom, minden egyes alkalommal mikor magyar eteleket keszitek…:)
    Udvozlettel
    Szonja

  6. Kedves Tibor, Kati, Lac, Szonja!

    Örülök, mert egyre többen nézik a nokedlit! :)
    A múltkor a fiam már elvitt egy szaggatót, lehet, hogy ő is megpróbálja! :)

    Kicsit fárasztó ez a szaggatás, de pörkölthöz ez a legfinomabb köret, ugye?
    Ja, és most van a tojásos nokedli szezonja! :)

    További sikeres főzéseket Nektek!
    Mariann

  7. Sziasztok! Hát én most harmadszorra próbálkoztam meg a nokedli készítésével. Az első jól sikerült, a második szörnyű lett, annyira sűrű volt a tészta, hogy nem folyt át a nokedliszaggatón és nem is tudtam átnyomkodni. Ezért most ezt a receptet próbáltam ki, de jóval több vizet használtam, hogy szinte átfolyjon a szaggatón és nekem csak el kelljen vágnom. Így jó lett! Köszönjük

  8. Kedves Kismacska!

    Örülök, hogy sikerült a nokedlid! :)
    Legközelebb azért egy kicsit kevesebb vizet engedj hozzá, mert úgy azért finomabb.
    Úgy a nagyon sűrű meg a szinte átfolyós között félúton. :)

    (Nem is tudod, mennyire örülök neki, hogy ilyen jó helyesírásod van!)

    További jó próbálkozásokat!
    Mariann

  9. Szia!!!!

    Hálám örökre üldözni fog a isteni nokedlid miatt!!!
    Nagyon régóta próbálkoztam vele, de mindig nagyon liszt ízű lett az enyém… :-o
    Szóval még egyszer köszönöm, hiszen nálunk ez az egyik legközkedveltebb étel!!
    Főleg tojással és tejszínes gombamártással!!

    Zsuzscsi

  10. Szia Zsuzscsi!

    A nokedli sokkal bonyolultabb, mint a rizs, de mennyire finom! :)
    Nekem is a gombapaprikás-nokedlivel a kedvencem! :)
    Örülök, hogy jól sikerült, és elnyerte a családod tetszését!

    Mariann

  11. Nagyon jó, hogy kezdőknek ilyen részletesen leírtad a nokedlikészítés menetét.
    DE! Én úgy tanultam, sőt a főzős műsorokban is azt mondják, hogy a nokedli tésztáját csak éppen össze kell keverni, közvetlenül szaggatás előtt, mert egyébként a keményítő nagyon kioldódik belőle…
    Én így is csinálom mindig és nagyon szép nokedlim lesz. Nem tudom, a hólyagos tésztának mi a lényege, nem kalács ez :) ))

  12. Kedves Roza!

    Persze, közvetlenül a szaggatás előtt kell kikeverni a tésztát!
    Ami a keverés idejét illeti, szerintem ki-ki a saját meggyőződése szerinti ideig dolgozzon rajta.
    Én meg vagyok győződve róla, hogy ha tovább keverem, akkor simább lesz a tészta; ezért ha vendégek is jönnek, akkor jobban kidolgozom.

    Igazán örülök, hogy mindig szép a nokedlid!
    Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalatodat, legalább látják a kezdők, hogy nem olyan nagy ügy a nokedli. :)
    További jó főzéseket kívánok!
    Mariann

  13. Kedves Mariann!

    Mostanában a receptjeid alapján főzök otthon, nagy a sikerük! A nokedli tésztája viszont nagyon sűrű, alig bírtam egy fél adagot kiszaggatni, olyan sűrű a tészta. Mit tanácsolsz?

  14. Kedves Ani!

    Megértem, hogy alig tudtad kiszaggatni a nokedlit, ugyanis én úgy szeretem, ha kicsit keményebb.
    Ha puhább tésztát szeretnél, engedj hozzá több vizet! De fél deci se legyen! Dolgozd ki a tésztát, és ha keménynek találod, akkor fél dl vízből kiindulva apránklént löttyints a tésztához egy kicsit. Ha már könnyen tudod keverni, akkor jó. A Lazább tésztát sokkal könnyebb szaggatni, csak nem lesz belőle olyan sok nokedli.

    Remélem, legközelebb sikerül kedvedre valót készíteni! :)
    Örülök, hogy srgíthetek!
    Mariann

    U.i.: Látom, kétszer küldted el a hozzászólásodat, mert először nem jelent meg.
    Ugyanis előbb én engedélyezem a megjelenést.
    Ha nem kapcsolom be a gépet, akkor bizony várnak a hozzászólások.
    Erről a nokedliről már lemaradtam, de legközelebb így csináld, ahogy írtam.

  15. Nagyon köszönöm sokat segítettél

  16. Örülök, és szívesen segítek! :)

  17. Ez egy nagyon jó recept!
    Ruganyos, egyenletes lesz a nokedli.

    Köszönöm!

  18. Kedves Polaksson!

    Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet! :)

    Jó étvágyat hozzá!
    Mariann

  19. 1000 hála.
    Először próbáltam meg nokedlit készíteni és nagyon finom lett. Köszönöm.

  20. De örülök! :)

  21. A receptúra nagyon jó, viszont a Ráma nem vaj, hanem margarin!
    Valódi vajjal még 1 klasszissal finomabb lesz az étel, és az olaj a főzővízből nyugodtan kihagyható, nélküle sem ragad össze a nokedli, ha kevered.
    Amúgy a leírás alapján elkészült étel nagyon finom lett.
    Köszönjük!

  22. Kedves Sanyi!

    Igazd van, az egyszerűség kedvéért írok mindig vajat a margarin helyett. :)
    Valódi vajat csak ritkán használok főzéshez, olyankor hangsúlyozom, hogy VAJról van szó, nem margarinról.
    Na, ennyit mentegetőztem…

    Kösz az észrevételt, és örülök, hogy segíthettem! :)
    Mariann

  23. Eddig sose jött össze a nokedlim, ezzel a recepttel egyből sikerült! :) Köszönöm!!!

  24. De Jó! :)

  25. Kar hogy nem lehet a kepet feltolteni. A google.com a 3. nak talalja meg a nokedlireceptedet 277 ezer-bol. A kepeknel pedig az elso helyen. Gratulalok en is, bar nem probaltam ki a receptedet es tudom a helyesirasom sem az igazi. Tovabbi sok jo receptet :-)

  26. A linket persze lefelejtettem: ime https://www.google.com/webhp?source=search_app#hl=en&sugexp=les%3B&gs_nf=1&tok=U_uDFqmYO803q8IA7eOXPQ&cp=5&gs_id=i&xhr=t&q=nokedli&pf=p&output=search&sclient=psy-ab&oq=noked&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=d391f454e97aa587&biw=1280&bih=649

  27. Szia Apuka!

    Kösz a gratulációt! :)
    Rámentem a linkre, képzeld, már az 1. helyen van a kajareceptes nokedli! :)
    Azért én is meg szoktam ám néha nézni, hogy mi a helyzet; és néhány kaja az 1. helyen áll, vannak másodikok, harmadikok… :)
    Úgy örülök, hogy nem hiába dolgozok vele! :)

    Azért nekiugorhatnál az elkészítésének! Mivel Apuka vagy, valószínűleg többen is örülnének neki… (Valami jó szaftos feltéttel koronázd meg!)
    4 tojásból, kis vízzel – lesz egy nagy tállal!
    Hajrá!
    Mariann

  28. Szia!

    A héten a párom választotta ki hogy mi legyen az ebéd…én már magamban könyörögtem: -Édes Istenem, csak ne nokedli mert meghalok :) hát így is lett. Mire elkészültem eléggé elfáradtam, ráadásul nagyon kemény lett :( Az ősök mindig először a lisztet,tojást és a vizet adják “egymáshoz”. Lényeg a lényeg, hogy az enyém kemény lett, rákerestem neten, hogy mit rontottam el és akkor találtam meg a te receptedet. Mivel ennyien dicsérik, legközelebb így fogom csinálni. A leírás alapján sokkal könnyebb így, ebben a sorrendben. Gratulálok hozzá! Üdv: Kata

  29. Szia Kata!

    Megértem a párodat, hogy nokedlit választott! :)
    Én is mindig ezt kértem (gombapaprikással) anyukámtól, mikor hazautaztunk.
    Az a helyzet, hogy én is egy kicsit keményebben szeretem; ha ti nem, akkor ne tegyél bele annyi lisztet. Az én sorrendben ezt meg lehet tenni. :)

    Kösz a gratulációt! :)
    Remélem, legközelebb könnyebben megy majd a nokedlizés!
    Mariann

  30. Sziasztok!

    Ez a recept tényleg nagyon jó!! Szerintem a sok tojás a titka. Ha megnéztek más recepteket, ennyi liszthez kb 1 tojást ír, úgy persze, hogy liszt íze lesz! Már mástól is hallottam, hogy nem szabad spórolni a tojással.
    Üdv: Ditke

  31. Szia Ditke!

    Örülök, hogy tetszik a recept! :)
    Fáradságos ugyan, de olyan finom! Jó kis pörkölttel…

    Jó étvágyat hozzá!
    Mariann

  32. Kedves Anyuka! Ezt a receptet már korábban is megtaláltam, akkor épp csirkepaprikást csináltam, és köretnek a nokedlire voksolt a nép, akkor jól sikerült. Most, közel egy év után(igen, anyukám szokott nokedlit csinálni, nem én) újra előkerestem a receptet, és megpróbáltam. Amikor már a lisztet teljesen beleszórtam a lágy tésztába, akkor hirtelen bekeményedett az egész. Ez lehet sok mindentől, pék vagyok, tudom. Itt használtam 2 apró segítséget: Pihentettem, majd amikor már puhább lett, raktam bele egy késhegynyi szódabikarbónát, mert amikor piskótát csinálok, akkor is segít. Na most már összeállt a tészta, nem lágy, hanem laza szerkezetű. Szóval ha valaki ilyen problémával küszködne, egy kevés szódabikarbóna és 5-15 perc várakozás kevergetések között. :) . És természetesen már elkészült, nagyon finom lett. Köszi! :)

  33. Kedves Péter!

    Szóhoz sem jutok a meghatódástól, hogy íme, még valaki, aki szeretne segíteni a többieknek! :)
    Igazán köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a hasznos tapasztalatodat!

    (Nekem a nokedli a kedvenc köretem, hozzá csirkepaprikás)!

    Örülök, hogy végül sikerült! :)
    Jó étvágyat hozzá!
    Mariann

  34. Nem tudom ti milyen lisztből és mekkora tojásból csináltátok, de nekem a Nagyi Átka BL55 lisztből (475 g) 4 normál tojásból a másfél deci vízzel kenyértészta keménységű lett. Nemhogy keverni nem lehetett, de beledugni a fakanalat sem.
    Ezen kívül határozottan emlékszem, hogy nagyanyám és anyukám is tett a tésztába sót. Nem csak a főzővízbe kell.
    G.

  35. Kicsit utánaolvastam máshol is.
    40-50 dkg liszt kb dupla mennyiségű vizet igényel.
    Nem értem hogy tudtátok kikeverni a receptben leírt adagokkal.
    Ezenkívül roppantul furcsállom, hogy senkinek nem tűnik fel a só hiánya. :)

  36. Kedves Gaius!

    Kösz, hogy megírtad a tapasztalatodat, hátha másnak is hasznos! :)
    Azt javaslom, hogy tegyél hozzá több vizet, ha lágyabban szereted a nokedlitésztát; és nyugodtan tegyél bele sót, ha úgy jobban ízlik! :)
    Én azt írtam le, ahogy én szoktam csinálni.
    A lényeg, hogy főzzél, és ne gyorskajákat egyél! :)

    Sok sikert a nokedlihez!
    Mariann

  37. Kedves Anyuka!

    Köszönöm szépen a segítséget. Még csak most tanulok főzni és ez nagy segítség volt. Az adagokon nekem is változtatnom kellett egy kicsit, de alapnak tökéletes :)

    Még egyszer köszönöm szépen!

    Üdv
    Dorka

  38. Kedves Dorka!

    Örülök, hogy hasznát vetted a leírásomnak! :)

    Jó étvágyat a nokedlihez!
    Mariann

  39. Eloszor csinaltam nokedlit. Nagyon jol sikerult.

  40. Kedves István!
    Örülök neki! :)
    Mariann

  41. Szia!
    Ez a mennyiség hány főre elég?

  42. Szia Szilvi!

    Szerintem hat főre elég, mert hárman két napig esszük.

    Jó étvágyat hozzá! :)
    Mariann

  43. Nagyon szépen köszönöm a választ! Neki is esek :)

Mi a véleményed?