Nokedli

Nokedli - Kész, tálban.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 45-50 dkg liszt
  • 1,5 dl víz
  • 2-3 dkg Ráma
Nokedli - Hozzávalók

Elkészítés:

Nokedli - Sózd meg a főzővizet!Nokedli - Cseppents olajat a főzővízbe!

Egy nagy fazékba tégy oda 3 l vizet főni. Tégy bele 3 fakanál sót és pár csepp olajat (hogy ne ragadjanak össze a nokedlik).

Most jöhet a nokedli. Egy kis tálkába üss fel egy tojást, és ha jó, akkor öntsd át a nagy tálba. Ezt csináld meg a többi 3 tojással is. Verd fel a tojásokat, és öntsd hozzá a 1,5 dl vizet. Keverd el, aztán szórd bele a liszt felét.

Nokedli - Üsd fel a tojásokat! Nokedli - Önts vizet a tojásba! Nokedli - Szórd a liszt felét a tojásba!

Keverd és keverd, míg fel nem veszi az összes lisztet. Persze, így még híg a tészta, úgyhogy tedd még hozzá a maradék liszt felét! Dolgozd bele a tésztába. Most már jobb, de még mindig túl lágy!

Nokedli - Ennyi liszt még nem elég! Nokedli - Adj hozzá még lisztet! Nokedli - Még mindig nem elég a liszt!

Öntsd hozzá a maradék lisztet, nézzük, felveszi-e!

Nokedli - Most már mind az 50 dkg liszt benne van!Nokedli - Addig keverd, míg hólyagos nem lesz!

Nem gondolná az ember, de bizony szépen beledolgozható ennyi liszt! Keverés közben mindig kapard le a tál faláról a ragacsot.

A haj(da)ni szomszédasszonyom azt mondta, addig kell keverni, míg hólyagos nem lesz a tészta. (Márpedig ő nagyon finom nokedliket tudott csinálni, mindig meghívtak minket tojásos nokedlire!) Bevallom, ez itt egy történelmi nokedli, mert én még életemben nem kevertem ennyit, mint most! Szerintem 10 perc is volt! De ha nagyítóval megnézed, látszanak is rajta a hólyagok! 🙂

Közben bizonyára felforrt a víz, úgyhogy jöhet a szaggatás.

Nokedli - Tégy egy adag tésztát a szaggatóra! Úgy tedd a szaggatót a fazékra, hogy magad felé essen a nagyobb füle, mert abba kell kapaszkodnod, hogy szaggatás közben le ne told az egészet a fazékról. Kaparj egy adag tésztát a szaggatóra. A fakanállal le tudod választani a tésztát a tálról. (Ezt a mennyiséget háromszorra szaggasd ki. Én kétszerre próbáltam, de a második adag túl sok volt.)

Nokedli - A lapátka tologatásával préseld át a tésztát a lyukakon! Nokedli - Néha fordíts egyet a szaggató-lapáton!

A lapátkát előre-hátra tologatva (mintha ragasztót kennél a szaggatóra) préseld át a tésztát a lyukakon. Néha forgass egyet a lapáton, akkor megint bejön középre a tészta.

Időnként egy fakanállal kavard meg a nokedliket, nehogy összeálljanak egy csomóba. Ha elfogyott a szaggatnivaló, akkor tedd a szaggatót a nokedlis tálra. Főjön még egy percig a nokedli…

Nokedli - Időnként kavard meg a nokedliket! Nokedli - Ha elfogyott a szaggatnivaló, tedd a szaggatót a nokedlis tálra! Nokedli - Főzd még 1 percig!

Nokedli - Teaszűrővel meregesd ki a nokedliket egy tálba! …aztán teaszűrővel meregesd ki egy nagy tálba. Közben nem kell eloltanod a gázt, mert még 2 adagot szaggatnod kell.

Tehát még kétszer ismételd meg a szaggatás – kiszedés folyamatát, és ha elfogyott az utolsó adag tészta is, akkor még az összes eszközről (lapát, szaggató, tál) is kapard le a tésztát egy kis késsel a főzővízbe. Utána rögtön merheted is ki a nokedlit.

Nokedli - A szaggatás végén kapard le a lapátkáról is a tésztát! Nokedli - A szaggatás végén kapard le a szaggatóról is a tésztát! Nokedli - A szaggatás végén kapard ki a tálból is a tésztát!

Nokedli - Áztasd be a szaggatás eszközeit!Nokedli - Mosd le hideg vízzel a kész nokedlit!

Ha a nokedli kész, akkor áztasd be a szaggatás kellékeit. Utána borítsd vissza a megürült fazékba az összes nokedlit, és mosd át hideg vízzel.

Részletekben öntsd a nokedlit a tésztaszűrőbe, onnan pedig egy tálba.

Nokedli - Az átmosott nokedlit szűrd le a tésztaszűrőbe! Nokedli - A megmosott nokedlit borítsd a tésztaszűrőből egy tálba! Nokedli - A pirításra váró nokedli

Nokedli - Egy teflonedényben olvassz vajat!Nokedli - Borítsd a teflonedénybe a nokedlit!

Már csak egy kis vajon kell átpirítanod. Egy nagy teflonedénybe tégy kb. 2 dkg Rámát, és melegítsd meg. Ha elolvadt a vaj, akkor borítsd az edénybe a nokedlit. Sózd meg kb. 3 csipet sóval, kevergetve jól melegítsd fel, és kész.

Nokedli - Készen van - teflonban

Szaftos ételek kiváló körete!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.