Narancslekvár
Hozzávalók:
|
||
Elkészítés:
Ez olyan lekvár, hogy benne van a narancshéj is.
A lépések röviden:
- Alaposan mosd meg a narancsokat
- Vékonyan hámozd meg
- Vágd össze a narancshéjat
- Fejtsd le a narancsokról a fehér burkot
- Darabold fel a narancsokat
- Főzd 1,5 órát a narancsot a héjjal együtt, 1,5 l vízzel
- Várd meg, míg kihűl (legalább 3-4 óra szünet)
- Tégy bele 1 kg cukrot, aztán a fél kg cukorral elkevert 5 dzsemfixet
- Felforrástól számítva 3 percig főzd
- Szedd üvegekbe.
- Száraz dunsztban hagyd kihűlni az üvegeket.
1) Jól mosd ki a mosogatómedencét, dugd be, és engedj bele meleg vizet. Borítsd bele a narancsokat, egyesével jól dörzsöld át őket, és tedd vissza a vödörbe (vagy tálba). Készíts az asztalra egy kis tálcát a hibás héjdaraboknak. Mielőtt meghámoznál egy narancsot, nézd meg, van-e rajta hibás rész, és azt vágd ki.
2) Készíts oda 2 tálat: egyet a pucolt narancsnak, egyet a narancshéjnak. Hámozd meg vékonyan a narancsokat, és a héjat ne dobd el, hanem gyűjtsd össze egy tálban. Mivel a hámozás után még úgyis le kell majd fejteni a fehér kérget a naracsokról, nyugdtan rajta maradhat itt-ott egy narancshéj csík.
3) Követezik a narancshéj-vagdosás. Ehhez készíts oda egy vágódeszkát, egy hosszabb pengéjű kést és egy újabb tálat, amibe a felvagdosott narancshéjat teszed. Végy ki a vágódeszkára egy nagy csipet naracshéjat, rendezd nagyjából csík formába. Néhány vágással vágd fel kb. 4 cm hosszú darabokra, és ezeket rendezd kupacba.
Az ujjaiddal nyomd le a héjdarabkákat, hogy ne mászkáljanak, és az éles késsel vágd fel a kupacot kb. fél cm vékony csíkokra. Ha végeztél a kupaccal, kapard a tálba a kis csíkokat, és jöhet a következő kupac! Negyedóra alatt megvan az egész. A sárga héjjal tehát megvolnánk.
4) Most még a fehér burkot is le kell hántani a narancsról. Ez már a szemétbe megy (vagy a komposztba, ha esetleg szelektíven gyűjtöd a hulladékot) !
Némelyik narancs végéből könnyen ki tudod húzni a “dugót”. Utána pucold meg teljesen a narancsot, aztán válaszd ketté, és szedd ki a déli sarkról is a narancs tengelye mentén húzódó fehér, szivacsos csövet. Ekkor olyan jó fogás esik a héjon, hogy ugyanazzal a mozdulattal egy jókora hártyát is le tudsz húzni a narancsról. (A narancsok többségét ráérsz majd a vagdosáskor kettéválasztani.)
5) Ha végeztél a narancspucolással, akkor a felvagdosás következik. Készítsd oda azt a nagy fazekat (4 kg narancshoz kb 8 litereset), amiben főzöd a lekvárt. Ebbe teszed majd a feldarabolt narancsokat.
Végy ki egy narancsot, válaszd ketté, tedd a vágódeszkára, és szedd ki a közepéről a fehér hurkát. Ha a narancs kicsi, elég negyedelned a vagdosáshoz; ha nagyobb, akkor is csak 6 részre szedd szét, nem kell teljesen felcikkezned. Vágd fel a cikkeket 3-4 darabra! (Ha mag is van a narancsban, akkor azt a vagdosáskor piszkáld ki belőle.)
Kapard a feldarabolt cikkeket a fazékba. Ha kész vagy a darabolással, akkor borítsd a felvagdosott narancshéjat is a fazékba, és keverd össze a naranccsal. |
6) Önts hozzá 1,5 liter vizet, jól keverd el, tedd oda főni (egész lángon), és felforrástól számítva másfél órát főzd. Nem kell izgulni, nem ragad le. 🙂 Ennyi idő alatt megpuhul a narancshéj, és sok vizet veszít a lekvár.
Amíg fő a lekvár, készítsd elő az üvegeket. Ehhez előbb el kell mosogatni, és kiüríteni a szárítót, hogy legyen tér az üvegmosáshoz (a kupakokat is mosd el), és legyen hely az átmosott üvegek szárításához. Készítsd elő a kész lekvárok helyét is.
Még a citromlét is hozzá kell önteni, csinálj tehát citromlét. Alaposan mosd meg meleg vízzel a két citromot, és mielőtt kettévágnád őket, reszeld le a héjukat (a reszelő hátuljáról is gyűjtsd be a reszeléket), gyömöszöld egy kis dobozkába, és tedd be a mélyhűtőbe. Jól jön az még majd egy süteményhez!
Vágd ketté mindkét citromot, és csavard ki a lét a 4 félcitromból. Öntsd a citromlét a lekvárhoz. |
7) Ha letelt a főzési idő, oltsd el a gázt, és hagyd kihűlni a lekvárt, mert a cukorral elkevert dzsemfixet hidegbe kell beletenni. (Legalábbis nem melegbe, mert összecsomósodik.) Akár egy éjszakára is ott hagyhatod, hadd hűljön. De legalább 3-4 órát adj neki.
8.) Ha kihűlt a lekvár, önts hozzá egy kilós cukrot. Mérj ki még fél kg cukrot, szórd hozzá az 5 dzsemfixet, és keverd el. A cukros, dzsemfixes keveréket is öntsd a lekvárhoz. Nagyon alaposan keverd el az egészet, és főzd fel (kb. 25 perc).
Amíg felfő a lekvár, már odakészítheted a gázra egy tepsibe a megszáradt üres üvegeket. Önts vizet a tepsibe; annyit, hogy az üres üvegek még ne kezdjenek el dűlöngélni, és melegítsd fel a vizet.
9) Ha felfő a lekvár, akkor már csak 3 percig főzd.
10) Merőkanállal szedj tele egy kiöntőkacsót (ha üveg, akkor hőálló legyen!) lekvárral, és abból önts az üvegekbe. Minden üvegbe tölts egy keveset, aztán kezdd újra a töltögetést, az első üveggel. Kb. négy sorozat töltögetéssel megtelnek az üvegek.
Tedd rá mindegyikre a kupakját, de egyelőre még csak lazán. Bal kezedre húzz egy edényfogó kesztyűt (konyharuha is jó), jobb kézzel végy ki egy üveget a tepsiből, és tedd a kesztyűs kezedbe. Vidd a helyére az üveget, és közben – a kesztyűs bal kezeddel szorítva – jobb kézzel jó erősen csavard rá a tetejét.
11) Tégy az üvegek tetejére egy réteg papírt (hogy ne a konyharuha legyen lekváros az esetleg mancos üvegektől), egy réteg konyharuhát, és a végén egy jó meleg valamivel (pléd, törülköző… mackófelső) bugyoláld be. Ez a szárazdunszt. Ebben álljanak, amíg ki nem hűlnek (kb. 1 napig).
Ha a végén marad ki lekvár, egyétek meg vajas pirítóssal! Fenséges reggeli! |