Narancslekvár

Narancslekvár - Kész, üvegekben.

Hozzávalók:

 • 4 kg narancs (lehetőleg mag nélküli)
 • 1,5 kg cukor
 • 2 citrom
 • 5 Dzsemfix Extra (2:1) zselésítő
Narancslekvár - Hozzávalók: naracs, cukor. Narancslekvár - Hozzávalók: dzsemfix.

Elkészítés:

Ez olyan lekvár, hogy benne van a narancshéj is.

A lépések röviden:

 1. Alaposan mosd meg a narancsokat
 2. Vékonyan hámozd meg
 3. Vágd össze a narancshéjat
 4. Fejtsd le a narancsokról a fehér burkot
 5. Darabold fel a narancsokat
 6. Főzd 1,5 órát a narancsot a héjjal együtt, 1,5 l vízzel
 7. Várd meg, míg kihűl (legalább 3-4 óra szünet)
 8. Tégy bele 1 kg cukrot, aztán a fél kg cukorral elkevert 5 dzsemfixet
 9. Felforrástól számítva 3 percig főzd
 10. Szedd üvegekbe.
 11. Száraz dunsztban hagyd kihűlni az üvegeket.

Narancslekvár - Meleg vízben jól mosd meg a narancsokat!Narancslekvár - A mosott narancsot tedd vissza a vödörbe!

1) Jól mosd ki a mosogatómedencét, dugd be, és engedj bele meleg vizet. Borítsd bele a narancsokat, egyesével jól dörzsöld át őket, és tedd vissza a vödörbe (vagy tálba). Készíts az asztalra egy kis tálcát a hibás héjdaraboknak. Mielőtt meghámoznál egy narancsot, nézd meg, van-e rajta hibás rész, és azt vágd ki.

Narancslekvár - Hibás rész a narancshéjon 2. Narancslekvár - Hibás rész a narancshéjon. Narancslekvár - Vágd ki a hibás narancshéjdarabot!

2) Készíts oda 2 tálat: egyet a pucolt narancsnak, egyet a narancshéjnak. Hámozd meg vékonyan a narancsokat, és a héjat ne dobd el, hanem gyűjtsd össze egy tálban. Mivel a hámozás után még úgyis le kell majd fejteni a fehér kérget a naracsokról, nyugdtan rajta maradhat itt-ott egy narancshéj csík.

Narancslekvár - A narancshámozás kellékei. Narancslekvár - Hámozd meg vékonyan a narancsokat! Narancslekvár - A meghámozott narancsok.

Narancslekvár - A begyűjtött narancshéjak.Narancslekvár - A héjvagdosási munkahely.

3) Követezik a narancshéj-vagdosás. Ehhez készíts oda egy vágódeszkát, egy hosszabb pengéjű kést és egy újabb tálat, amibe a felvagdosott narancshéjat teszed. Végy ki a vágódeszkára egy nagy csipet naracshéjat, rendezd nagyjából csík formába. Néhány vágással vágd fel kb. 4 cm hosszú darabokra, és ezeket rendezd kupacba.

Narancslekvár - Végy ki egy csipet narancshéjat a vágódeszkára! Narancslekvár - Vágd fel a narancshéjat kb. 4 cm-es darabokra! Narancslekvár - A felvágott narancshéjakat rendezd kupacba!

Az ujjaiddal nyomd le a héjdarabkákat, hogy ne mászkáljanak, és az éles késsel vágd fel a kupacot kb. fél cm vékony csíkokra. Ha végeztél a kupaccal, kapard a tálba a kis csíkokat, és jöhet a következő kupac! Negyedóra alatt megvan az egész. A sárga héjjal tehát megvolnánk.

Narancslekvár - Vágd fel a narancshéj-kupacot fél cm vékony csíkokra! Narancslekvár - A vágódeszkáról kapard a tálba a narancshéj-csíkokat! Narancslekvár - A héjvagdosás kész!

4) Most még a fehér burkot is le kell hántani a narancsról. Ez már a szemétbe megy (vagy a komposztba, ha esetleg szelektíven gyűjtöd a hulladékot) !

Narancslekvár - Késsel csapd le a narancs tetejét! Narancslekvár - A hüvelykujjaddal kezdd meg a fehé burok felválasztását! Narancslekvár - Néha mandarinszerűen könnyen felválik a fehér héj!

Némelyik narancs végéből könnyen ki tudod húzni a “dugót”. Utána pucold meg teljesen a narancsot, aztán válaszd ketté, és szedd ki a déli sarkról is a narancs tengelye mentén húzódó fehér, szivacsos csövet. Ekkor olyan jó fogás esik a héjon, hogy ugyanazzal a mozdulattal egy jókora hártyát is le tudsz húzni a narancsról. (A narancsok többségét ráérsz majd a vagdosáskor kettéválasztani.)

Narancslekvár - Húzd ki a “dugót” a narancs északi sarkából! Narancslekvár - Válaszd ketté a narancsot! Narancslekvár - Húzd le a hártyát a narancsról!

Narancslekvár - Az összes narancs meg van pucolva!Narancslekvár - Abba a fazékba tedd a feldarabolt naracsokat, amelyikben majd főzöd a lekvárt!

5) Ha végeztél a narancspucolással, akkor a felvagdosás következik. Készítsd oda azt a nagy fazekat (4 kg narancshoz kb 8 litereset), amiben főzöd a lekvárt. Ebbe teszed majd a feldarabolt narancsokat.

Narancslekvár - Válaszd ketté a narancsot (vagdosás előtt)!Narancslekvár - Szedd ki a narancs tengelye mentén húzódó fehér hurkát!

Végy ki egy narancsot, válaszd ketté, tedd a vágódeszkára, és szedd ki a közepéről a fehér hurkát. Ha a narancs kicsi, elég negyedelned a vagdosáshoz; ha nagyobb, akkor is csak 6 részre szedd szét, nem kell teljesen felcikkezned. Vágd fel a cikkeket 3-4 darabra! (Ha mag is van a narancsban, akkor azt a vagdosáskor piszkáld ki belőle.)

Narancslekvár - Mindkét fél narancsot válaszd még ketté! Narancslekvár - Szedd szét a narancsot 6 cikkre! Narancslekvár - Vágd fel a cikkeket kis darabokra!

Narancslekvár - Kapard a felvágott narancsdarabokat a fazékba! Kapard a feldarabolt cikkeket a fazékba. Ha kész vagy a darabolással, akkor borítsd a felvagdosott narancshéjat is a fazékba, és keverd össze a naranccsal.

Narancslekvár - Készen van a darabolás. Narancslekvár - Borítsd az összevagdosott narancshéjat a fazékba, a feldarabolt narancsokhoz! Narancslekvár - Keverd össze a narancshéjat és a narancsdarabokat!

6) Önts hozzá 1,5 liter vizet, jól keverd el, tedd oda főni (egész lángon), és felforrástól számítva másfél órát főzd. Nem kell izgulni, nem ragad le. 🙂 Ennyi idő alatt megpuhul a narancshéj, és sok vizet veszít a lekvár.

Narancslekvár - Önts a narancshoz máfél liter vizet! Narancslekvár - Jól keverd el a narancsot a vízzel! Narancslekvár - Felforrástól számítva msfél órát főzd!

Amíg fő a lekvár, készítsd elő az üvegeket. Ehhez előbb el kell mosogatni, és kiüríteni a szárítót, hogy legyen tér az üvegmosáshoz (a kupakokat is mosd el), és legyen hely az átmosott üvegek szárításához. Készítsd elő a kész lekvárok helyét is.

Narancslekvár - Fő a narancslekvár! Narancslekvár - Az átmosott üvegek a szárítóban. Narancslekvár - Itt lesz a lekvárok helye másnapig.

Még a citromlét is hozzá kell önteni, csinálj tehát citromlét. Alaposan mosd meg meleg vízzel a két citromot, és mielőtt kettévágnád őket, reszeld le a héjukat (a reszelő hátuljáról is gyűjtsd be a reszeléket), gyömöszöld egy kis dobozkába, és tedd be a mélyhűtőbe. Jól jön az még majd egy süteményhez!

Narancslekvár - Reszeld le a 2 citrom héját! Narancslekvár - A reszelő fonákjáról is kapard le a citromhéj-reszeléket! Narancslekvár - Nyomkodd bele egy kis dobozba a reszelt citromhéjat!

Narancslekvár - Csavard ki a 4 félcitromból a lét! Narancslekvár - Öntsd a lekvárhoz a citromlét! Vágd ketté mindkét citromot, és csavard ki a lét a 4 félcitromból. Öntsd a citromlét a lekvárhoz.

7) Ha letelt a főzési idő, oltsd el a gázt, és hagyd kihűlni a lekvárt, mert a cukorral elkevert dzsemfixet hidegbe kell beletenni. (Legalábbis nem melegbe, mert összecsomósodik.) Akár egy éjszakára is ott hagyhatod, hadd hűljön. De legalább 3-4 órát adj neki.
8.) Ha kihűlt a lekvár, önts hozzá egy kilós cukrot. Mérj ki még fél kg cukrot, szórd hozzá az 5 dzsemfixet, és keverd el. A cukros, dzsemfixes keveréket is öntsd a lekvárhoz. Nagyon alaposan keverd el az egészet, és főzd fel (kb. 25 perc).

Narancslekvár - Szórj a lekvárba 1 kg cukrot! Narancslekvár - Mérj ki 0,5 kg cukrot! Narancslekvár - Szórd a fél kg cukorba az 5 tasak dzsemfixet! Narancslekvár - Öntsd a cukros-dzsemfixes keveréket a lekvárhoz!

Amíg felfő a lekvár, már odakészítheted a gázra egy tepsibe a megszáradt üres üvegeket. Önts vizet a tepsibe; annyit, hogy az üres üvegek még ne kezdjenek el dűlöngélni, és melegítsd fel a vizet.
9) Ha felfő a lekvár, akkor már csak 3 percig főzd.

 Narancslekvár - Tedd tepsibe az üres üvegeket, önts a tepsibe vizet, és melegítsd fel! Narancslekvár - Felfőtt a cukros narancslekvár! Narancslekvár - Felforrástól számítva csak 3 percig főzd a zselés lekvárt!

10) Merőkanállal szedj tele egy kiöntőkacsót (ha üveg, akkor hőálló legyen!) lekvárral, és abból önts az üvegekbe. Minden üvegbe tölts egy keveset, aztán kezdd újra a töltögetést, az első üveggel.  Kb. négy sorozat töltögetéssel megtelnek az üvegek.

Narancslekvár - Merj forró lekvárt egy kiöntőkancsóba! Narancslekvár - A kancsóból tölts egy kevés lekvárt mindegyik üvegbe! Narancslekvár - Megteltek lekvárral az üvegek.

Tedd rá mindegyikre a kupakját, de egyelőre még csak lazán. Bal kezedre húzz egy edényfogó kesztyűt (konyharuha is jó), jobb kézzel végy ki egy üveget a tepsiből, és tedd a kesztyűs kezedbe. Vidd a helyére az üveget, és közben – a kesztyűs bal kezeddel szorítva – jobb kézzel jó erősen csavard rá a tetejét.

Narancslekvár - Tedd rá a csavaros tetőket a lekvárral telt üvegekre! Narancslekvár - Egyesével vidd át az üvegeket a helyükre, miközben jól csavard rá a tetejüket! Narancslekvár - A narancslekvárok a dunsztolási helyükön.

11) Tégy az üvegek tetejére egy réteg papírt (hogy ne a konyharuha legyen lekváros az esetleg mancos üvegektől), egy réteg konyharuhát, és a végén egy jó meleg valamivel (pléd, törülköző… mackófelső) bugyoláld be. Ez a szárazdunszt. Ebben álljanak, amíg ki nem hűlnek (kb. 1 napig).

Narancslekvár - A dunsztoláshoz: fedd le egy réteg papírral az üvegeket! Narancslekvár - A dunsztoláshoz: fedd le egy réteg konyharuhával az üvegeket! Narancslekvár - A dunsztoláshoz: bugyoláld be egy nagy ruhába az üvegeket!

Narancslekvár - Vajazd meg a pirítóst! Narancslekvár - Kend meg narancslekvárral a vajas pirítóst! Ha a végén marad ki lekvár, egyétek meg vajas pirítóssal! Fenséges reggeli!

Jó étvágyat!

8 hozzászólás

 • Belkóné Brigitta

  Kedves Mariann,

  nagyon jó, hogy ilyen részletesen leírtad a receptet. 🙂
  Azt nem tudom, hogy mennyi narancsot vegyek, ha a normál befőttes üvegből kb. 16 db-ot szeretnék megtölteni.

  Köszönöm
  Üdv.
  Gitti

  • Kedves Gitti!

   Jó kérdés!
   Úgy saccolom, hogy kb. 12 kg narancsból lesz annyi lekvár, hogy 16 normál befőttes üveget tudj megtölteni.
   (De ezt nem próbáltam ki, csak utánaszámoltam, hogy ha 4 kg-ból 12 db kis üveget tudok megtölteni, az kb. 3 liter, vagyis kb. 5 db 7 dl-es üveg. Akkor 16 üveg háromszor annyi, vagyis kb. 12 kg narancsból készített lekvárral telik meg.)
   Kíváncsi vagyok, hogy jól saccoltam-e, majd írd már meg!

   Jó narancsozást!
   Mariann

 • Bao Babocska

  Kedves Mariann !

  Köszönöm szépen ezt a minden munkafázisra kiterjedő receptet.
  Alapos eligazítást kap Tőled, aki narancslekvárt szeretne főzni.
  Útmutatásaid alapján dolgoztam, a késztermék sokkal fínomabb,
  mint amit az üzletben árusítanak.
  Jó egészséget kívánok. Üdvözlettel Bao Babocska

  • Kedves Baobabocska!

   Köszönöm az elismerést! Örülök, hogy sikerült elkészítened! 🙂
   Én is nagyon szeretem a narancshéjas narancslekvárt, ezért szánom rá magam a pepecselő munkára. Ajándékba is lehet adni, pláne, ha egy szép, kör alakú, beszegett anyagot – vagy egyszerűen egy díszes csomagolópapírt – gumizunk vagy madzagolunk a tetejére.

   Kívánom, hogy arass sikereket a lekvárral! 🙂
   Mariann

 • Karolina

  Nagyon jól hangzik. El fogom készíteni!

  Mialatt fől, azért kavargatni is kell, ugye? És miután beleteszem a dzsemfixes cukrot, akkor is megkavarom párszor?!

  • Kedves Karolina!

   Igen, folyton kavarni kell! A cukorral is! Egyébként odakozmál.
   Azt hinné az ember, hogy egy ilyen híg kotyvalék nem éghet le; de igen. 🙁

   Jó lekvározást! 🙂
   Mariann

 • Örülök, hogy ízlik! 🙂
  Majd csinálok megint!

 • Judit

  Szuper finom lett, köszönjük!! 😀
  puszi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.