Mexikói tüzes húsgombócok

Mexikói tüzes húsgombócok - Megsült, tepsiben.

Hozzávalók:

  • 2 egész csirkemellfilé (de te is filézheted)
  •  1 fakanál só
  • bors
  • 1 chilipaprika (ha nincs, akkor valamilyen erőspaprika)
  • 4 cikk fokhagyma
  • petrezselyem
  • 2 tojás
  • 1 csomag vékonyan szeletelt húsos szalonna (20-22 db 10 cm-es csík)
  • egy kevés olaj
Mexikói tüzes húsgombócok - Hozzávalók

Elkészítés:

A húst tedd egy tálba, és alaposan mosd meg. Ha csirkemellfilét vettél, akkor egy pár lépést átugorhatsz. Ha csonttal együtt van, akkor először is vágd le a bőrt. Utána a háta közepétől kezdve fejtsd le a húst egy éles késsel.

Mexikói tüzes húsgombócok - Mosd meg a csirkemellet! Mexikói tüzes húsgombócok - Vágd le a bőrét! Mexikói tüzes húsgombócok - Vágd le a csontról a húst, azaz filézd ki!

A késsel érzed, hogy hol van a csont, óvatosan csak mellette nyiszálj. Ha végeztél a lefejtéssel, akkor még vágd ki azokat a részeket, amik nem tetszenek: inak, piros foltok stb.

Mexikói tüzes húsgombócok - Vágd tovább a csontról a húst, azaz filézd tovább! Mexikói tüzes húsgombócok - Vágd ki az inakat! Mexikói tüzes húsgombócok - Vágd ki a piros részeket!

Ugyanezt csináld meg a másik csirkemellel is. A húsos csontot tedd el a mélyhűtőbe, majd jó lesz levesnek. A bőrt meg a cafatokat főzd meg a kutyának (vagy az ismerősöd állatának).  Ha filét vettél, akkor innentől kezdve nézd.

Mexikói tüzes húsgombócok - A csontot tedd a mélyhűtőbe! Mexikói tüzes húsgombócok - A cafatokat és a bőrt főzd meg az állatnak! Mexikói tüzes húsgombócok - Íme a csirkemellfilék!

Darabold fel a húst akkorákra, hogy beleférjenek a húsdaráló bejáratába. Készítsd elő a húsdarálót, a nagy lyukú betétet használd. (Tudom, vacak a fotó, de látod, hogy miről van szó.   🙂  ) Végy elő egy közepes nagyságú tálat is, a darált húsnak. Daráld le a csirkemell darabokat!

Mexikói tüzes húsgombócok - Darabold fel a csirkemelleket! Mexikói tüzes húsgombócok - A húsdarálóba a nagy lyukú korongot tedd! Mexikói tüzes húsgombócok - Daráld le a csirkemellet!

Szórj bele egy fakanál sót, borsozd meg, ahogy szereted. Fokhagymanyomóval préselj rá 4 nagy cikk fokhagymát.

Mexikói tüzes húsgombócok - Tégy egy fakanál sót a darált csirkemellhez! Mexikói tüzes húsgombócok - Borsozd meg a darált csirkemellet! Mexikói tüzes húsgombócok - Fokhagymanyomóval préselj 4 cikk fokhagymát a darált csirkemellre!

Mosd meg a petrezselyemzöldet, vágd apróra, és tedd a masszához. Ha van chilipaprikád, akkor azt is vágd apróra, és tedd a masszához. Ha nincs (nekem se volt), akkor jó erős pirospaprikát szórj bele, de ezzel bánj óvatosan, nehogy ehetetlenül csípős legyen az egész! Keverd el, és tedd hozzá a két tojást, de előbb egy kis tálkába üsd fel, és ha jó, onnan öntsd a masszához.

Mexikói tüzes húsgombócok - Szórj egy kis csípőspaprikát a darált csirkemellre! Mexikói tüzes húsgombócok - A tojásokat előbb egyesével egy kis tálkába tedd! Mexikói tüzes húsgombócok - A tojásokat a kis tálkából tedd a darált csirkemellhez!

Jól dolgozd össze, mert nehezen keveredik a tojás és a hús.

Most gyújtsd be a sütőt! Állítsd 220 fokra.

Készítsd elő a hőálló tepsit, amiben sütni fogod. Olajozd ki, mégpedig az oldalát is, mert hátha nem szalonna kerül oldalra, ne ragadjon oda a hús. Nyugodtan olajozhatsz a kezeddel, mert a gombócokat úgyis olajos kézzel kell formálni! Mielőtt a gombócot formálnád, készítsd oda a szalonnaszeletet, amibe majd begöngyölöd. Ez a tescós szeletelt bacon túl hosszú volt, ha neked is ilyen van, vágd ketté! Kb. 10-12 cm hosszú legyen egy csík. Most végy egy fél kanálnyit a masszából….

Mexikói tüzes húsgombócok - Olajozd ki a hőálló tepsit! Mexikói tüzes húsgombócok - Készítsd ki a szalonnaszeletet, amibe majd göngyölöd a húsgombócot! Mexikói tüzes húsgombócok - Végy egy fél kanálnyit a húsmasszából!

és olajos kézzel formálj belőle diónyi gombócot. Tedd rá a szalonnacsík bal végét, jobb kézzel ügyeskedd a gombóc alá a szalonna nagy részét, a túlérő végét pedig hajtsd rá a gombócra. A kész bugyolát tedd a tepsibe.

Mexikói tüzes húsgombócok - Olajos kézzel formálj a húsmasszából diónyi gombócot! Mexikói tüzes húsgombócok - Tekerd be a szalonnacsíkba a diónyi gombócot! Mexikói tüzes húsgombócok - Tedd a tepsibe a szalonnacsíkba bugyolált gombócot!

Sajnos, nekem 15 gombóc után elfogyott a szeletelt szalonnám, ezért kolozsvári szalonnával folytattam. Ha neked kell szeletelni a szalonnát, nagyon vékonyra vágd! Ha rövidek a szalonnaszeletek, egyet a gombóc alá, egyet fölé tégy. Legfeljebb nem lesz gömb alakú.

Mexikói tüzes húsgombócok - Ennyire futotta a szeletelt baconből! Mexikói tüzes húsgombócok - Kolozsvári szalonnával folytattam. Mexikói tüzes húsgombócok - Ha rövid a szalonnacsík, kettőbe göngyöld a húsgombócot!

Az utolsó maszatig kapard ki a húsmasszát a tálból! Kár lenne veszni hagyni, olyan finom a gombóc! A tele tepsit tedd a forró sütőbe, állíts be valami órát 30 percre, és hadd süljön!

Mexikói tüzes húsgombócok - A csirkemell-gombócokkal megrakott tepsi. Mexikói tüzes húsgombócok - Tedd a tepsit a forró sütőbe! Mexikói tüzes húsgombócok - 30 percig süsd a húsgombócokat!

25 perc alatt is készre sül, csak még nem elég piros. Mindenesetre kivettem 3 gombócot a tányérra, a többit pedig tovább sütöttem. Rizs vagy krumli köret illik hozzá, esetleg valami párolt zöldség. A saláta mexióias legyen: kukorica, bab, hagyma. (A jobb oldali rekeszben csípős ketchup van, snídlinggel megszórva.)

Mexikói tüzes húsgombócok - 25 perc alatt is megsül, csak nem elég piros! Mexikói tüzes húsgombócok - Kész, tányérban.

Mexikói tüzes húsgombócok - 30 perc sütés után szép pirosak a gombócok!

Most már pirosak a gombócok! Nagyon finom!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.