Mexikói tüzes húsgombócok
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A húst tedd egy tálba, és alaposan mosd meg. Ha csirkemellfilét vettél, akkor egy pár lépést átugorhatsz. Ha csonttal együtt van, akkor először is vágd le a bőrt. Utána a háta közepétől kezdve fejtsd le a húst egy éles késsel.
A késsel érzed, hogy hol van a csont, óvatosan csak mellette nyiszálj. Ha végeztél a lefejtéssel, akkor még vágd ki azokat a részeket, amik nem tetszenek: inak, piros foltok stb.
Ugyanezt csináld meg a másik csirkemellel is. A húsos csontot tedd el a mélyhűtőbe, majd jó lesz levesnek. A bőrt meg a cafatokat főzd meg a kutyának (vagy az ismerősöd állatának). Ha filét vettél, akkor innentől kezdve nézd.
Darabold fel a húst akkorákra, hogy beleférjenek a húsdaráló bejáratába. Készítsd elő a húsdarálót, a nagy lyukú betétet használd. (Tudom, vacak a fotó, de látod, hogy miről van szó. 🙂 ) Végy elő egy közepes nagyságú tálat is, a darált húsnak. Daráld le a csirkemell darabokat!
Szórj bele egy fakanál sót, borsozd meg, ahogy szereted. Fokhagymanyomóval préselj rá 4 nagy cikk fokhagymát.
Mosd meg a petrezselyemzöldet, vágd apróra, és tedd a masszához. Ha van chilipaprikád, akkor azt is vágd apróra, és tedd a masszához. Ha nincs (nekem se volt), akkor jó erős pirospaprikát szórj bele, de ezzel bánj óvatosan, nehogy ehetetlenül csípős legyen az egész! Keverd el, és tedd hozzá a két tojást, de előbb egy kis tálkába üsd fel, és ha jó, onnan öntsd a masszához.
Jól dolgozd össze, mert nehezen keveredik a tojás és a hús.
Most gyújtsd be a sütőt! Állítsd 220 fokra.
Készítsd elő a hőálló tepsit, amiben sütni fogod. Olajozd ki, mégpedig az oldalát is, mert hátha nem szalonna kerül oldalra, ne ragadjon oda a hús. Nyugodtan olajozhatsz a kezeddel, mert a gombócokat úgyis olajos kézzel kell formálni! Mielőtt a gombócot formálnád, készítsd oda a szalonnaszeletet, amibe majd begöngyölöd. Ez a tescós szeletelt bacon túl hosszú volt, ha neked is ilyen van, vágd ketté! Kb. 10-12 cm hosszú legyen egy csík. Most végy egy fél kanálnyit a masszából….
és olajos kézzel formálj belőle diónyi gombócot. Tedd rá a szalonnacsík bal végét, jobb kézzel ügyeskedd a gombóc alá a szalonna nagy részét, a túlérő végét pedig hajtsd rá a gombócra. A kész bugyolát tedd a tepsibe.
Sajnos, nekem 15 gombóc után elfogyott a szeletelt szalonnám, ezért kolozsvári szalonnával folytattam. Ha neked kell szeletelni a szalonnát, nagyon vékonyra vágd! Ha rövidek a szalonnaszeletek, egyet a gombóc alá, egyet fölé tégy. Legfeljebb nem lesz gömb alakú.
Az utolsó maszatig kapard ki a húsmasszát a tálból! Kár lenne veszni hagyni, olyan finom a gombóc! A tele tepsit tedd a forró sütőbe, állíts be valami órát 30 percre, és hadd süljön!
25 perc alatt is készre sül, csak még nem elég piros. Mindenesetre kivettem 3 gombócot a tányérra, a többit pedig tovább sütöttem. Rizs vagy krumli köret illik hozzá, esetleg valami párolt zöldség. A saláta mexióias legyen: kukorica, bab, hagyma. (A jobb oldali rekeszben csípős ketchup van, snídlinggel megszórva.)
Most már pirosak a gombócok! Nagyon finom! Jó étvágyat! |