Meggyleves
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Onnantól kezdve, hogy ki van magozva a meggy, már nagyon gyorsan elkészül; addig viszont sok idő.
Először is mosd ki jól a mosogatót, aztán engedj bele sok vizet, és borítsd bele a meggyet. Mosd ki a tálat, és készítsd a csap mellé. Tégy még oda egy kis tálkát is, amibe a meggyszárakat teszed. Nagyjából mosd át a meggyet, aztán jön a szártalanítás. (Csak ehhez nem kell borotva 🙂 ) Mindig végy ki a vízből egy kis marok meggyet, tépkedd le a szárakról a meggyeket, a hibátlan meggyszemeket dobd a nagy tálba (a hibásakat a kicsibe), és ha elfogynak a szemek, akkor a szárakat dobd a kis tálba.
Aztán következik a magozás. Feltétlenül tegyél papírt a tálak alá, mert minden csupa piros pötty lesz a környéken! Egy konyharuhát is készíts oda, hogy meg tudd törülni a kezed, ha valamiért abba kell hagynod a magozást. Ez az elrendezés nekem bevált: balra a sok meggy, előttem a magozott meggyek tálja, jobbra a magnak egy kisebb tál. Így a magozás közben kicsorgó lé nem vész kárba. (Viszont ha leejtek egy magozatlan szemet, nehéz megtalálni a magozottak között.) Szóval végy vagy 4-6 szem meggyet a bal kezedbe, egyet óvatosan nyomj meg, hogy érezd, merre akar kimenni a mag. Ha nagyon megnyomod, akkor azt fogják hinni, hogy megvertek. A hüvelykujjaddal segíts kihalászni a magot. A kimagozott meggyet ejtsd a tálba, de a magokat csak 2-3 meggy kibelezése után dobd a magokhoz. Így gyorsabb, mint ha egyesével magoznál.
Ha végeztél a magozással, akkor egy kb. 5 literes lábosban tedd oda főni a 2 liter vizet. Készítsd elő a fűszereket. Az egész fahéjakat tördeld akkora darabokra, hogy beleférjenek a teatojásba. A fahéjat és a szegfűszeget tedd a teatojásba, és a teatojást tedd a lábos vízbe. A citromot jól mosd meg, és vékonyan hámozd meg, a héja lehetőleg maradjon egyben. (Akkor csak 1 citromhéjat kell a végén kihalászni a levesből.) Tedd a citromhéjat is a levesbe.
Mérd ki a 40 dkg cukrot, és szórd a levesbe. Fedd le a lábost, várd meg, míg felforr a víz. |
Közben készítsd el a habarást. Egy nagy bögrébe tégy 3 fakanál lisztet, öntsd rá a 2 dl tejet, és botmixerrel keverd simára. Ha forr a víz, öntsd a habarást a leveshez, miközben fakanállal folyton kevered a vízbe érkező habarást.
Ha felforrt a habarással a leves, akkor borítsd hozzá a meggyet. Ha megint felforr, akkor vedd takarékra a lángot, főzd még 2-3 percig a levest, és kész.
Fakanállal keresd meg a teatojást, piszkáld ki, egy pillanatra fogd meg, amíg felfűzöd a fakanálra, aztán csorgasd ki belőle a lét, és tedd félre. Most a citromhéja(ka)t is halászd ki a levesből.
Most jön a tejfölözés. A levesbe szánt tejfölt kapard a saját tányérodba, és tedd szorosan a meggyleveses lábos mellé. Szedj rá egy merőkanál levest (lehetőleg csak levét), és laposan vezetve a kanalat, keverd el. Szedj rá még egy merőkanál levest, ezzel is keverd el, aztán borítsd a rózsaszín tejfölt a leveshez. (Ha kész, nyald le a tányért, mert lecsurog a tejföl az aljára.)
Engedj a csapba hideg vizet, és állítsd bele a lábos meggylevest, hogy hűljön le. Ha már langyosra lehűlt, akkor a hűtőbe is beteheted. |
Ha vendéged van, akkor egy levesestálban tedd az asztalra a meggylevest! Jó étvágyat! |