Meggyleves

Meggyleves - Kész, tányérban

Hozzávalók:

 • 2 kg meggy
 • 2 liter víz
 • 40 dkg cukor
 • egész fahéj
 • szegfűszeg
 • 1 citrom héja
 • 3 fakanál liszt
 • 2 dl tej
 • kb. 3 dl tejföl
Meggyleves - Hozzávalók

Elkészítés:

Onnantól kezdve, hogy ki van magozva a meggy, már nagyon gyorsan elkészül; addig viszont sok idő.

Meggyleves - Mosd meg a meggyet!Meggyleves - Tépd le a meggyek szárát!

Először is mosd ki jól a mosogatót, aztán engedj bele sok vizet, és borítsd bele a meggyet. Mosd ki a tálat, és készítsd a csap mellé. Tégy még oda egy kis tálkát is, amibe a meggyszárakat teszed. Nagyjából mosd át a meggyet, aztán jön a szártalanítás. (Csak ehhez nem kell borotva 🙂 ) Mindig végy ki a vízből egy kis marok meggyet, tépkedd le a szárakról a meggyeket, a hibátlan meggyszemeket dobd a nagy tálba (a hibásakat a kicsibe), és ha elfogynak a szemek, akkor a szárakat dobd a kis tálba.

Meggyleves - Magozd ki a meggyet! Aztán következik a magozás. Feltétlenül tegyél papírt a tálak alá, mert minden csupa piros pötty lesz a környéken! Egy konyharuhát is készíts oda, hogy meg tudd törülni a kezed, ha valamiért abba kell hagynod a magozást. Ez az elrendezés nekem bevált: balra a sok meggy, előttem a magozott meggyek tálja, jobbra a magnak egy kisebb tál. Így a magozás közben kicsorgó lé nem vész kárba. (Viszont ha leejtek egy magozatlan szemet, nehéz megtalálni a magozottak között.) Szóval végy vagy 4-6 szem meggyet a bal kezedbe, egyet óvatosan nyomj meg, hogy érezd, merre akar kimenni a mag. Ha nagyon megnyomod, akkor azt fogják hinni, hogy megvertek. A hüvelykujjaddal segíts kihalászni a magot. A kimagozott meggyet ejtsd a tálba, de a magokat csak 2-3 meggy kibelezése után dobd a magokhoz. Így gyorsabb, mint ha egyesével magoznál.

Meggyleves - A fahéjat és a szegfűszeget zárd a teatojásba!Meggyleves - A citromot hámozd meg, a héj maradjon egyben!

Ha végeztél a magozással, akkor egy kb. 5 literes lábosban tedd oda főni a 2 liter vizet. Készítsd elő a fűszereket. Az egész fahéjakat tördeld akkora darabokra, hogy beleférjenek a teatojásba. A fahéjat és a szegfűszeget tedd a teatojásba, és a teatojást tedd a lábos vízbe. A citromot jól mosd meg, és vékonyan hámozd meg, a héja lehetőleg maradjon egyben. (Akkor csak 1 citromhéjat kell a végén kihalászni a levesből.) Tedd a citromhéjat is a levesbe.

Meggyleves - Szórd a cukrot a levesbe! Mérd ki a 40 dkg cukrot, és szórd a levesbe. Fedd le a lábost, várd meg, míg felforr a víz.

Közben készítsd el a habarást. Egy nagy bögrébe tégy 3 fakanál lisztet, öntsd rá a 2 dl tejet, és botmixerrel keverd simára. Ha forr a víz, öntsd a habarást a leveshez, miközben fakanállal folyton kevered a vízbe érkező habarást.

Meggyleves - A habaráshoz a lisztet tedd egy nagy bögrébe! Meggyleves - Botmixerrel keverd el a habarást! Meggyleves - Öntsd a habarást a leveshez!

Meggyleves - Borítsd a meggyet a levesbe!Meggyleves - Fő a meggyleves!

Ha felforrt a habarással a leves, akkor borítsd hozzá a meggyet. Ha megint felforr, akkor vedd takarékra a lángot, főzd még 2-3 percig a levest, és kész.

Meggyleves - Szedd ki a teatojást a levesből!Meggyleves - Szedd ki a citromhéjata levesből!

Fakanállal keresd meg a teatojást, piszkáld ki, egy pillanatra fogd meg, amíg felfűzöd a fakanálra, aztán csorgasd ki belőle a lét, és tedd félre. Most a citromhéja(ka)t is halászd ki a levesből.

Most jön a tejfölözés. A levesbe szánt tejfölt kapard a saját tányérodba, és tedd szorosan a meggyleveses lábos mellé. Szedj rá egy merőkanál levest (lehetőleg csak levét), és laposan vezetve a kanalat, keverd el. Szedj rá még egy merőkanál levest, ezzel is keverd el, aztán borítsd a rózsaszín tejfölt a leveshez. (Ha kész, nyald le a tányért, mert lecsurog a tejföl az aljára.)

Meggyleves - Öntsd ki a tejfölt egy tányérba! Meggyleves - Szedj a tejfölre egy merőkanál levest! Meggyleves - Borítsd a rózsaszín tejfölt a leveshez!

Meggyleves - Állítsd a levest hideg vízbe, hogy hűljön le! Engedj a csapba hideg vizet, és állítsd bele a lábos meggylevest, hogy hűljön le. Ha már langyosra lehűlt, akkor a hűtőbe is beteheted.
Meggyleves - Tálaláshoz szedd át egy levesestálba!

Ha vendéged van, akkor egy levesestálban tedd az asztalra a meggylevest!

Jó étvágyat!

14 hozzászólás

 • mivel 100-ból 99-szer magamnak főzök, a magvalást kihagyom.. gyorsabb, egyszerűbb, és ráérek kiköpködni..
  mottó: lustaság, fél egészség..avagy. NEM BONYOLÍTJUK, CSAK AMIT MUSZÁJ

  • Kedves Laci!
   Mi is szoktunk “köpködős” meggylevest csinálni. 🙂 Nekem egyszerűbb, mert nem kell magozni. De a többiek azért jobban szeretik, ha ÉN kimagozom, és akkor nem kell köpködni. 🙂
   Éljen a meggyleves! 🙂
   Igazad van: ne bonyolítsd!
   Mariann

 • Kedves Anyuka!

  Nagyon jók a leírások és a hozzácsatolt képek. Egy weboldalra fel szeretnék tenni néhány receptet. Lehetséges?..engedélyezi?
  Megtisztelőnek tartanám válaszát és engedélyét.

  Köszönettel,
  Sándor

 • Noemi

  En is nagyon koszonom a receptet!! 🙂 Gondoltál azokra is, akik esetleg nem ertik a profi konyha nyelvet, mert kezdok. 🙂

  • Szia Noémi!

   Úgy írom le, mint ha a gyerekeimnek magyaráznám. 🙂
   Nagyon szívesen fotózom a fázisokat. Tudom, hogy egy képen olyan információ is van, ami esetleg eszembe se jutna, vagy pedig körülményes lenne elmondani. 🙂

   Örülök, hogy hasznát vetted! 🙂
   Csak bátran kísérletezz a kajákkal!
   Minden jót!
   Mariann

 • Glóri

  Nagyszerű ez az oldal! 🙂

  Én egy 20 éves, friss házas nő vagyok, életem első leveseit az Ön leírásai alapján készítettem, és jól sikerültek. 🙂 Igazi élmény volt számomra, mert én kész analfabéta voltam a főzés területén.

  Kívánok sok sikert a továbbiakban is, és köszönet a munkáért, amit végez. 🙂

  • Szia Glóri!

   Örülök, hogy segítségedre lehetek! 🙂
   Meglátod, hamar bele lehet jönni a főzésbe!

   Köszönöm a jókívánságokat!
   További szép május elsejét! 🙂
   Mariann

 • Tami

  De jó, pont ilyen oldalt kerestem, ahol minden le van írva RÉSZLETESEN!!!! Tök jóóó! Most csinálom is a levest, remélem jó lesz 🙂 További szép napot, és köszönöm!

  Tami

  • Szia Tami!

   De jó! Pont az ilyen lelkes olvasók kedvéért csináltam, akik értékelik a részletes leírást. 🙂

   További szép napot neked is, és én is köszönöm! 🙂
   Mariann

 • Viva!
  Segítettél meggyet magozni?
  Örülök, hogy jó lett a leves!

  Szidi!
  Tejszínnel biztos finomabb! 🙂
  Nyugodtan változtassatok benne, amit jónak láttok!
  Én tulajdonképpen csak az apróságokat szeretném megmutatni a kezdőknek; aztán, ha látják, hogy megy ez, akkor már nézegethetnek olyan leírásokat is, amik nem ilyen szájbarágósak. 🙂
  Örülök a sikerednek!

  Mariann

 • szidi

  Életem legjobb meggylevesét készítettem ma! Igaz, hogy én tejszínnel csináltam tejes (+tejföl) habarás helyett, de majd egy az egyben ezt a receptet is kipróbálom. Anyuka, szenzációs, hogy milyen áldott ez a tevékenységed!!! Köszönjük, hogy megtanítasz minket főzni. 🙂

 • viva

  nagyon jó lett

 • Jaj de örülök, Csilla! 🙂

 • Jandó Csilla

  Isteni lett, köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.