Meggyleves

Meggyleves - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • 2 kg meggy
  • 2 liter víz
  • 40 dkg cukor
  • egész fahéj
  • szegfűszeg
  • 1 citrom héja
  • 3 fakanál liszt
  • 2 dl tej
  • kb. 3 dl tejföl
Meggyleves - Hozzávalók

Elkészítés:

Onnantól kezdve, hogy ki van magozva a meggy, már nagyon gyorsan elkészül; addig viszont sok idő.

Meggyleves - Mosd meg a meggyet!Meggyleves - Tépd le a meggyek szárát!

Először is mosd ki jól a mosogatót, aztán engedj bele sok vizet, és borítsd bele a meggyet. Mosd ki a tálat, és készítsd a csap mellé. Tégy még oda egy kis tálkát is, amibe a meggyszárakat teszed. Nagyjából mosd át a meggyet, aztán jön a szártalanítás. (Csak ehhez nem kell borotva 🙂 ) Mindig végy ki a vízből egy kis marok meggyet, tépkedd le a szárakról a meggyeket, a hibátlan meggyszemeket dobd a nagy tálba (a hibásakat a kicsibe), és ha elfogynak a szemek, akkor a szárakat dobd a kis tálba.

Meggyleves - Magozd ki a meggyet! Aztán következik a magozás. Feltétlenül tegyél papírt a tálak alá, mert minden csupa piros pötty lesz a környéken! Egy konyharuhát is készíts oda, hogy meg tudd törülni a kezed, ha valamiért abba kell hagynod a magozást. Ez az elrendezés nekem bevált: balra a sok meggy, előttem a magozott meggyek tálja, jobbra a magnak egy kisebb tál. Így a magozás közben kicsorgó lé nem vész kárba. (Viszont ha leejtek egy magozatlan szemet, nehéz megtalálni a magozottak között.) Szóval végy vagy 4-6 szem meggyet a bal kezedbe, egyet óvatosan nyomj meg, hogy érezd, merre akar kimenni a mag. Ha nagyon megnyomod, akkor azt fogják hinni, hogy megvertek. A hüvelykujjaddal segíts kihalászni a magot. A kimagozott meggyet ejtsd a tálba, de a magokat csak 2-3 meggy kibelezése után dobd a magokhoz. Így gyorsabb, mint ha egyesével magoznál.

Meggyleves - A fahéjat és a szegfűszeget zárd a teatojásba!Meggyleves - A citromot hámozd meg, a héj maradjon egyben!

Ha végeztél a magozással, akkor egy kb. 5 literes lábosban tedd oda főni a 2 liter vizet. Készítsd elő a fűszereket. Az egész fahéjakat tördeld akkora darabokra, hogy beleférjenek a teatojásba. A fahéjat és a szegfűszeget tedd a teatojásba, és a teatojást tedd a lábos vízbe. A citromot jól mosd meg, és vékonyan hámozd meg, a héja lehetőleg maradjon egyben. (Akkor csak 1 citromhéjat kell a végén kihalászni a levesből.) Tedd a citromhéjat is a levesbe.

Meggyleves - Szórd a cukrot a levesbe! Mérd ki a 40 dkg cukrot, és szórd a levesbe. Fedd le a lábost, várd meg, míg felforr a víz.

Közben készítsd el a habarást. Egy nagy bögrébe tégy 3 fakanál lisztet, öntsd rá a 2 dl tejet, és botmixerrel keverd simára. Ha forr a víz, öntsd a habarást a leveshez, miközben fakanállal folyton kevered a vízbe érkező habarást.

Meggyleves - A habaráshoz a lisztet tedd egy nagy bögrébe! Meggyleves - Botmixerrel keverd el a habarást! Meggyleves - Öntsd a habarást a leveshez!

Meggyleves - Borítsd a meggyet a levesbe!Meggyleves - Fő a meggyleves!

Ha felforrt a habarással a leves, akkor borítsd hozzá a meggyet. Ha megint felforr, akkor vedd takarékra a lángot, főzd még 2-3 percig a levest, és kész.

Meggyleves - Szedd ki a teatojást a levesből!Meggyleves - Szedd ki a citromhéjata levesből!

Fakanállal keresd meg a teatojást, piszkáld ki, egy pillanatra fogd meg, amíg felfűzöd a fakanálra, aztán csorgasd ki belőle a lét, és tedd félre. Most a citromhéja(ka)t is halászd ki a levesből.

Most jön a tejfölözés. A levesbe szánt tejfölt kapard a saját tányérodba, és tedd szorosan a meggyleveses lábos mellé. Szedj rá egy merőkanál levest (lehetőleg csak levét), és laposan vezetve a kanalat, keverd el. Szedj rá még egy merőkanál levest, ezzel is keverd el, aztán borítsd a rózsaszín tejfölt a leveshez. (Ha kész, nyald le a tányért, mert lecsurog a tejföl az aljára.)

Meggyleves - Öntsd ki a tejfölt egy tányérba! Meggyleves - Szedj a tejfölre egy merőkanál levest! Meggyleves - Borítsd a rózsaszín tejfölt a leveshez!

Meggyleves - Állítsd a levest hideg vízbe, hogy hűljön le! Engedj a csapba hideg vizet, és állítsd bele a lábos meggylevest, hogy hűljön le. Ha már langyosra lehűlt, akkor a hűtőbe is beteheted.
Meggyleves - Tálaláshoz szedd át egy levesestálba!

Ha vendéged van, akkor egy levesestálban tedd az asztalra a meggylevest!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.