Málnalekvár
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Nem mindig lehet kapni a kedvenc zselésítőszerünket, ezért kigyűjtöttem a 3 legismertebb márka honlapjának linkjeit. Persze, a 3 port háromféleképpen kell használni, odaírom, hogy melyiknél mikor kell beletenni a port és a cukrot.
- A Haas Quittin 3:1 : honlapja, a port főzés előtt, a cukrot főzés után kell hozzátenni a gyümölcshöz.
- A Dr. Oetker befőzőszerek linkje, a port és a cukrot is főzés előtt kell beletenni.
- A Knorr termékek oldala. Itt nincs külön linkje a befőzőszereknek, hanem a terméksávban jobbra kell haladni a nyíllal, és nagy sokára ott van a tertósítók csoportja (utolsó előtti). A port főzés után, a cukrot főzés előtt kell hozzáadni. (Azóta ezt is kipróbáltam a baracklekvár főzésénél, de kis csomókba összeállt a por 🙁 , miután beletettem a forró lekvárba. Ajánlatos előbb egy kis lekvárral csomómentesre keverni egy kis edényben, és ezt a keveréket hozzáönteni a sok lekvárhoz!)
Én a Dr. Oetker Dzsmfix Extra 2:1-et szeretem használni, de most nem kaptam. Hass Quittin 3:1-gyel főztem a lekvárt.
Azt ajánlom, hogy ne nagyon tartogasd a leszedett málnát, mert az én 4 kilómból is csak 3 lett, mire rászántam magam a lekvárfőzésre. Hamar megpenészedik a málna. Ha leszedted (vagy megvetted), tartsd hűtőben, amíg nekilátsz feldolgozni.
Először is mosd ki a mosogatót, tedd bele a dugót, eressz vizet (6-8 cm elég) a medencébe, és mosd meg benne a málnát, de egyszerre csak kb. 1 kg-t. A mosott málnának készíts oda egy nagyobb tálat, a selejtnek egy kisebbet. Szemenként vizsgáld meg a málnákat! Ha valamelyikben még ott van a csumája, húzd le róla a málnát.
Ez egy hibátlan málnaszem, de mindenféle hiba előfordulhat. Lehet, hogy a málna egy része még éretlen, fehéres. Ezt a részt törd le, a többi mehet a jókhoz. Van, amelyiknek csak egy kis része hibás, azt csippentsd ki, és a többi része mehet a jókhoz. Van, amelyik már olyan érett, hogy a mosóvízben szétmegy, de szép a belseje. Ez is mehet a jókhoz.
Vannak durvább hibák is, az ilyen szemeket el kell dobni. Hiába úgy látszik, hogy csak kívül van rajta egy kis hiba; ha belenézel, és ott csúnya, akkor el kell dobni a szemet.
Ha végeztél egy adag megmosásával, a mosott málnát mindig öntsd át abba a fazékba (kb. 6 literesbe), amelyikben majd főzöd a lekvárt. Aztán engedd le a mosóvizet, dobd ki az összegyűlt málnamaradványokat, mosd ki a medencét, engedj új vizet, és jöhet a következő adag málna mosása.
Még mielőtt odatennéd főni a málnát, keríts üvegeket, és mosd ki őket, hogy legyen idejük kiszáradni, mire szükség lesz rájuk.
Mérd le, hogy hány kiló lett a málna, így mosás után. Mivel az én mérlegem csak 3 kg-ig mér, kilónként mértem le. (A lemért 1 kg-t visszaöntöttem a kiürült sárga tálba, aztán az összes lemért málnát – a sárga tálból – vissza a piros fazékba.) Ha tudod a pontos súlyt, akkor tudod, hogy mennyi zselésítőszer kell hozzá. A 3 kg málnához pont 2 tasak Haas Quittin 3:1 por kellett. Ezt öntsd a málnához a fazékba, és állandó keverés mellett forrald fel.
Közben mérd ki az 50 dkg cukrot. (1 tasakhoz csak 25 dkg cukor kell, de az az igazság, hogy ettől elég savanyú lett, szerintem 35 dkg kellett volna 1 tasakhoz, azaz 70 dkg a kettőhöz.) Ha forr a málna, borítsd bele a cukrot, és keverd el.
Várd meg, míg újra felforr, és onnantól kezdve még 5 percig főzd (persze kevergetve). Közben egy tepsibe tölts vizet, tedd oda melegedni, és állítsd bele az üvegeket, hogy majd meleg üvegbe tölthesd a forró lekvárt, és ne repedjen el az üveg. Az asztalra – vagy ahol majd állnak egy napig a lekvárok – teríts le egy konyharuhát vagy papírt, amire majd a lekváros üvegeket teszed.
5 perc fövés után oltsd el a gázt, és merőkanállal merj tele egy kiöntőnyílásos kancsót lekvárral. A kancsóból mindegyik üvegbe tölts egy kevés lekvárt. Ha a kancsó kiürült, töltsd meg újra, és folytasd a töltögetést, míg mindegyik üveg tele nem lesz.
Most mindegyik üvegre lazán csavard rá a tetejét, és egy edényfogó kesztyűvel vagy konyharuhával egyesével vidd az üvegeket a dunsztolás helyére, miközben jobb kézzel erősen rácsavarod a tetejüket.
5 percre fordítsd fejjel lefele az üvegeket! (A férjem szerint badarság, úgyhogy újabban nem fordítgatom.) Erre az 5 percre is terítsd le őket valami meleg ruhával. 5 perc múlva állítgasd a talpukra az üvegeket.
Az üvegek tetejére fektess újságpapírt, úgy takard be meleg ruhával. Egy napig maradjon így, addigra kihűl. (Száraz dunszt) Jó étvágyat! |