Málnalekvár

Málnalekvár - Kész, üvegek az asztalon.

Hozzávalók:

 • 3 kg málna
 • 2 csomag Haas Quittin zselésítőszer, (vagy
  3 csomag Dr. Oetker dzsemfix, vagy
  1,5 csomag Knorr dzsem kocsonyásító)
 • 50 dkg cukor (más márkához más cukor kell)
Málnalekvár - Hozzávalók

Elkészítés:

Nem mindig lehet kapni a kedvenc zselésítőszerünket, ezért kigyűjtöttem a 3 legismertebb márka honlapjának linkjeit. Persze, a 3 port háromféleképpen kell használni, odaírom, hogy melyiknél mikor kell beletenni a port és a cukrot.

 • A Haas Quittin 3:1 : honlapja, a port főzés előtt, a cukrot főzés után kell hozzátenni a gyümölcshöz.
 • A Dr. Oetker befőzőszerek linkje, a port és a cukrot is főzés előtt kell beletenni.
 • A Knorr termékek oldala. Itt nincs külön linkje a befőzőszereknek, hanem a terméksávban jobbra kell haladni a nyíllal, és nagy sokára ott van a tertósítók csoportja (utolsó előtti). A port főzés után, a cukrot főzés előtt kell hozzáadni. (Azóta ezt is kipróbáltam a baracklekvár főzésénél, de kis csomókba összeállt a por 🙁 , miután beletettem a forró lekvárba. Ajánlatos előbb egy kis lekvárral csomómentesre keverni egy kis edényben, és ezt a keveréket hozzáönteni a sok lekvárhoz!)

Én a Dr. Oetker Dzsmfix Extra 2:1-et szeretem használni, de most nem kaptam. Hass Quittin 3:1-gyel főztem a lekvárt.

Málnalekvár - A málna a bokron.Azt ajánlom, hogy ne nagyon tartogasd a leszedett málnát, mert az én 4 kilómból is csak 3 lett, mire rászántam magam a lekvárfőzésre. Hamar megpenészedik a málna. Ha leszedted (vagy megvetted), tartsd hűtőben, amíg nekilátsz feldolgozni.

Először is mosd ki a mosogatót, tedd bele a dugót, eressz vizet (6-8 cm elég) a medencébe, és mosd meg benne a málnát, de egyszerre csak kb. 1 kg-t. A mosott málnának készíts oda egy nagyobb tálat, a selejtnek egy kisebbet. Szemenként vizsgáld meg a málnákat! Ha valamelyikben még ott van a csumája, húzd le róla a málnát.

Málnalekvár - Mosd meg a málnát! Málnalekvár - Ez a szem nem jött le a csumájáról, amikor szedtem. Málnalekvár - A málnaszemet húzd le a csumájáról!

Málnalekvár - Egy szép málnaszem.Ez egy hibátlan málnaszem, de mindenféle hiba előfordulhat. Lehet, hogy a málna egy része még éretlen, fehéres. Ezt a részt törd le, a többi mehet a jókhoz. Van, amelyiknek csak egy kis része hibás, azt csippentsd ki, és a többi része mehet a jókhoz. Van, amelyik már olyan érett, hogy a mosóvízben szétmegy, de szép a belseje. Ez is mehet a jókhoz.

Málnalekvár - Hibás málnaszem: egy része éretlen. Málnalekvár - Van, amelyiknek csak egy kis része hibás, azt csippentsd ki, és már jó is! Málnalekvár - Van, amelyik már szét van menve, de szép a belseje!

Vannak durvább hibák is, az ilyen szemeket el kell dobni. Hiába úgy látszik, hogy csak kívül van rajta egy kis hiba; ha belenézel, és ott csúnya, akkor el kell dobni a szemet.

Málnalekvár - Hibás málnaszem: gyanúsan romlott rész. Málnalekvár - Hibás málnaszem: belül penészes. Málnalekvár - Hibás málnaszem: szétesett és penészes.

Ha végeztél egy adag megmosásával, a mosott málnát mindig öntsd át abba a fazékba (kb. 6 literesbe), amelyikben majd főzöd a lekvárt. Aztán engedd le a mosóvizet, dobd ki az összegyűlt málnamaradványokat, mosd ki a medencét, engedj új vizet, és jöhet a következő adag málna mosása.

Málnalekvár - A mosott málna a főzőfazékban. Málnalekvár - A mosott málnát öntsd át a főzőfazékba! Málnalekvár - A mosóvíz a málna mosása után - le kell engedni.

Málnalekvár - Még mielőtt hozzákezdenél a málna főzéséhez, mosd ki az üvegeket!Még mielőtt odatennéd főni a málnát, keríts üvegeket, és mosd ki őket, hogy legyen idejük kiszáradni, mire szükség lesz rájuk.
Mérd le, hogy hány kiló lett a málna, így mosás után. Mivel az én mérlegem csak 3 kg-ig mér, kilónként mértem le. (A lemért 1 kg-t visszaöntöttem a kiürült sárga tálba, aztán az összes lemért málnát – a sárga tálból – vissza a piros fazékba.) Ha tudod a pontos súlyt, akkor tudod, hogy mennyi zselésítőszer kell hozzá. A 3 kg málnához pont 2 tasak Haas Quittin 3:1 por kellett. Ezt öntsd a málnához a fazékba, és állandó keverés mellett forrald fel.

Málnalekvár - Mérd le a mosott málnát! Málnalekvár - Önts 2 tasak Haas Quittin 3:1 zselésítőport a málnához! Málnalekvár - Keverd el a zselésítőport a málnával, és forrald fel a lekvárt!

Közben mérd ki az 50 dkg cukrot. (1 tasakhoz csak 25 dkg cukor kell, de az az igazság, hogy ettől elég savanyú lett, szerintem 35 dkg kellett volna 1 tasakhoz, azaz 70 dkg a kettőhöz.) Ha forr a málna, borítsd bele a cukrot, és keverd el.

Málnalekvár - Mérd ki a cukrot! Málnalekvár - Várd meg, míg felforr a málna! Málnalekvár - A felforrt málnához öntsd hozzá a cukrot!

Málnalekvár - A cukorral is felforrt a lekvár! Málnalekvár - Újraforrástól számítva még 5 percig főzd a lekvárt!

Várd meg, míg újra felforr, és onnantól kezdve még 5 percig főzd (persze kevergetve). Közben egy tepsibe tölts vizet, tedd oda melegedni, és állítsd bele az üvegeket, hogy majd meleg üvegbe tölthesd a forró lekvárt, és ne repedjen el az üveg. Az asztalra – vagy ahol majd állnak egy napig a lekvárok – teríts le egy konyharuhát vagy papírt, amire majd a lekváros üvegeket teszed.
5 perc fövés után oltsd el a gázt, és merőkanállal merj tele egy kiöntőnyílásos kancsót lekvárral. A kancsóból mindegyik üvegbe tölts egy kevés lekvárt. Ha a kancsó kiürült, töltsd meg újra, és folytasd a töltögetést, míg mindegyik üveg tele nem lesz.

Málnalekvár - A felfőzött málnalekvárt merd egy kiöntőnyílásos kancsóba! Málnalekvár - A kancsóból kevesenként öntsd az üvegekbe a málnalekvárt! Málnalekvár - A málnalekvárral megtöltött üvegek.

Most mindegyik üvegre lazán csavard rá a tetejét, és egy edényfogó kesztyűvel vagy konyharuhával egyesével vidd az üvegeket a dunsztolás helyére, miközben jobb kézzel erősen rácsavarod a tetejüket.

Málnalekvár - Az üvegekre lazán csavard rá a tetejüket! Málnalekvár - Egy edényfogó kesztyűvel vidd a málnalekváros üvegeket a dunsztolás helyére! Málnalekvár - A lekvárral telt üvegek az asztalon.

5 percre fordítsd fejjel lefele az üvegeket! (A férjem szerint badarság, úgyhogy újabban nem fordítgatom.)  Erre az 5 percre is terítsd le őket valami meleg ruhával. 5 perc múlva állítgasd a talpukra az üvegeket.

Málnalekvár - 5 percre fordítsd fejjel lefelé az üvegeket! Málnalekvár - Amíg fejjel lefelé vannak az üvegek, addig is bugyoláld be őket! Málnalekvár - 5 perc múlva állítsd vissza a talpukra az üvegeket!

Málnalekvár - Megint bugyoláld be az üvegeket - ez már a végleges!

Az üvegek tetejére fektess újságpapírt, úgy takard be meleg ruhával. Egy napig maradjon így, addigra kihűl. (Száraz dunszt)
Mielőtt a végleges helyükre tennéd a kihűlt üvegeket, címkézd fel őket!

Jó étvágyat!

6 hozzászólás

 • Böbe

  Kedves Anyuka!
  Örülök a receptleírásodnak. Remélem, sok ilyened van még. Én még sosem tettem el málnalekvárt (a többit is az idén kezdtem). De a leírásod alapján biztosan el tudom tenni. Az eperlekvár nagyon finom lett, remélem nem lesz semmi baja. Én is le szoktam fordítani az üveget, és a párom tanácsolta!

  • Kedves Böbe!

   Örülök, hogy írtál! 🙂
   A lekváreltevés nem nagy kunszt, csak fáradságos. Én a málnát szemenként szoktam átvizsgálni, így elég hosszadalmas.
   Azt tanácsolom, hogy a szedés vagy vevés után egyből tedd el a málnát, mert gyorsan romlik; pl. másnap már sokat ki kell belőle dobni.
   Az eperlekvárodnak biztos nem lesz semmi baja! 🙂
   (Most látom, megígértem “Egyférj”-nek, hogy megírom, megbuggyant-e az a lekvár, amit tavaly nem fordítottam fel. Na, majd megnézem.)

   Jó lekvározást!
   Mariann

 • egy férj :)

  Köszi anyuka, el is felejtettem az előbb mondani, nagyon jó a leírásod!

 • egy férj :)

  Valóban csacsiság a fejre fordítás.
  Ha jól zár a tető, akkor mindegy, hogy alul, vagy felül hűl ki a gáz, mindenképpen ugyanannyi a nyomás csökkenés, ami még jobban odahúzza a kupakot.
  Ha meg nem jól zár a tető, akkor mindegy hogyan forgattad, a nyomáskülönbség részben vagy egészében kiegyenlítődik, mindenképpen rontja a minőséget forgatástól megint csak függetlenül.
  Sőt, fejre fordítva a kupak is átforrósodik, ami rontja a dolgot, hiszen a kör alakú fém kupak hőtágulása és az üveg hőtágulása közötti különbség miatt jobb ha nem, ennek bizonyítása meghaladja a lehetőségeket itt, de belátható.
  (fizika tanár és gyakorló szakács)

  • Kedves Egyférj!

   Ez olyan, mintha az én férjem írta volna! 🙂
   Na és mi van a csírátlanítással?!
   Engem ugyanis ez győzött meg.
   Most, így a szezon végefelé kipróbálom egy kis eresztésen.
   Jövőre megírom, hogy megbuggyant-e. 🙂

   Azért örülök, hogy elküldted a második hozzászólásodat is! 🙂

   Jó málnázást!
   Mariann

 • kriszta

  Sziasztok!

  Kipróbáltam őszibarackkal is a málnalekvárt, fele-fele arányban, viszonylag sok cukorral, zselé nélkül. Fantasztikus! Kb. egy háromnegyed órán át kellett kevergetni, és a gyümölcsöket előtte összeturmixoltam. (A fejjel lefelé borítás nem butaság, vákuum keletkezik, ezért sem romlik az eltett dolog. + Még egy ötlet: a fedő alá celofánt teszek, erre jön a szalicil – így is tartósít, véd a kórokozók ellen, de nem kerül bele az ételbe.) Jó eltevést!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.