Madártej

Madártej - Kész, kehelyben.

Hozzávalók:

 • 1 liter tej
 • 4 tojás
 • 13 dkg porcukor
 • 1/2 rúd vanília
 • 1 púpos evőkanál (3 dkg) liszt
 • kb. 5 dkg mazsola
Madártej - Hozzávalók

Elkészítés:

Elég macerás, de nagyon finom. 🙂

Három dolgot kell előkészíteni, mielőtt a madártej főzéséhez kezdenél:

 1. Össze kell turmixolni a habarást (liszt és kis tej), amit majd a habgaluskák kifőzése után adunk a tejhez.
 2. Le kell mérni a porcukrot, és 2 kanállal ki kell venni belőle, ez majd a habfelveréshez kell.
 3. Külön kell tenni a tojások sárgáját és fehérjét.

Madártej - Mérj ki 1 liter tejet egy kancsóba! Ha literes tejed van, akkor nem kell méricskélni; egyébként meg mérj ki 1 liter tejet egy mércés kancsóba. Mielőtt odatennéd forrni a tejet, egy bögrébe szórj egy púpos evőkanál lisztet (3 dkg, de nem baj, ha több vagy kevesebb). Ehhez önts kb. fél dl tejet, és egy kanállal keverd nagyon simára – vagy botmixerrel turmixold össze. Erre a sűrítőre majd csak a vége felé lesz szükség, úgyhogy most tedd félre.

Madártej - Zuttyints egy púpos kanál lisztet egy pohárba! Madártej - Önts a lisztre kb. fél dl tejet! Madártej - Turmixold össze a habarást!

Madártej - Mérj ki 13 dkg porcukrot!Madártej - Vegyél ki a porcukorból 2 evőkanállal, és tedd egy bögrébe!

Mérj ki 13 dkg porcukrot egy tálkába, és 2 evőkanállal tegyél át belőle egy bögrébe.
Az első tojást üsd fel egy kis tálka fölött, és a 2 fél tojáshéj közötti ide-oda öntögetéssel válaszd ketté a fehérjét és a sárgáját. A fehérjét hagyd lecsorogni a tálkába, és ha jó a tojás, akkor a sárgáját pottyintsd egy másik tálkába, a fehérjét pedig egy magasabb kancsóba – ebből majd habot kell verni. Jöhet a következő tojás (aztán a 3. és 4.).

Madártej - Csorgasd le a fehérjét a tálkába! Madártej - Pottyintsd a sárgáját egy másik tálkába! Madártej - Borítsd a fehérjét egy kancsóba - majd habot kell verni a fehérjékből!

Madártej - Hosszában hasítsd fel a vaníliarudat!Madártej -Tedd bele a tejbe a felhasított vaníliarudat!

Egy kb. 3 literes lábosba tedd oda főni a tejet. A tasakban lévő 1 szál vaníliarudat derékban vágd ketté, egy fél is elég a tej ízesítésére. A megmaradt felet rögtön tedd vissza a zacskóba, és jól zárd le, hogy ne menjen el az illata. A felhasználandó fél vaníliarudat hosszában vágd fel, de nem kell teljesen kettévágni, csak kb. 1 cm-rel a vége előttig. A felhasított vaníliát tedd bele a tejbe.
Ha felforrt a tej, akkor vedd takarékra a lángot, és borítsd bele a tejbe a nagyobb tálka porcukrot. (Amit félretettél belőle, azt ne!) Keverd el. (Ha forralt tejből indulsz ki, akkor nem kell megint felforralni; egyből teheted bele a porcukrot.) Most készítsd oda a tálat is, amibe majd a habokat szeded ki, és egy lyukas kiszedőkanalat, amivel kiszeded a habot.

Madártej - Öntsd bele a tejbe a porcukrot! Madártej - Keverd el a tejben a porcukrot! Madártej - Készíts oda egy tálat a haboknak, meg egy habkiszedő kanalat!

Amíg a tej megint felforrósodik, a robotgép 2 habverő villájával verj a tojásfehérjéből kemény habot. (Ha nincs robotgéped, akkor legalább egy kézi habverőt be kell szerezned.) A kezdés után 1 perccel fél kézzel szitáld a habba a porcukrot – úgy értem, rázogasd a bögrét, miközben szórod belőle a cukrot –, közben a másik kezeddel verd a habot.

Madártej - Verj habot a tojásfehérjéből! Madártej - Szórd a habhoz a félretett 2 evőkanál porcukrot! Madártej - Alakul a hab!

Madártej - 3 perc után jó lesz a hab!Madártej - Habkeménység ellenőrzés: a csöbröt felfordítva sem esik ki a hab.

Kb. 3 perc múlva már elég kemény lesz a hab. Habkeménység-próba: Ha a csöbröt felfordítva sem esik ki belőle a hab, akkor már jó. De azért ne erőltesd túlságosn! 🙂
Most jön a kényes rész: a habgaluska főzése. A tej hőmérsékletére kell odafigyelni. A szakácskönyv szerint, ha forr a tej, akkor összeesik a hab (na és?), ha meg nem elég forró, akkor a galuskák eláznak (nem baj!). Akkor jó a tej hőmérséklete, ha egy kicsit erősítve a lángon, már forrni kezd a tej. Tehát vedd vissza a hőfokot – vagy éppen erősítsd – annyira, hogy éppen ne forrjon a tej.

Madártej - Állítsd be az időzítőórát másfél percre! Mielőtt elkezdenéd a habgyártást, állítsd be az órát másfél percre, ennyi ideig főzd a galuskák mindkét oldalát. Vidd oada a habos kancsót a gázhoz, tejbe mártott kanállal merj ki egy kanálnyi habot, és tedd a forró tejbe. Egyszerre 4 galuskát főzz, mert férne ugyan még, de dagadni fognak a habok. Ha benne van mind a 4, akkor indítsd az órát!

Madártej - Tejbe mártott kanállal merj egy kanál habot! Madártej - Tedd a tejbe a habgaluskát! Madártej - Egyszerre 4 habot főzz ki!

Ha letelt a másfél perc, akkor a kiszedőkanállal egyesével fordítsd meg a habokat. Egyszerűen csak szedd a lapátra, és fordítsd le a lapátról a habot, akkor a másik oldalára esik. A 4 fordítás után megint indítsd el az órát. Ha megint letelt a másfél perc, akkor szedd ki a habot a lyukas kiszedőkanállal egy tálba. (Ha véletlenül kiemelnéd a vaníliarudat is, akkor ezt fogd meg, és dobd vissza a tejbe.)

Madártej - Szedj ki a lapáttal egy habot, és fordítsd meg! Madártej - Emeld ki a habot a lyukas kiszedőkanállal! Madártej - Tedd a kész habot egy tálba!

Kb. 3 adagban ki lehet szaggatni az összes habot: 4-szer szaggat és tejbe tesz – másfél percig főz – fordít – megint másfél percig főz – kiszed.

Madártej - 1 kanál habgaluska Madártej - Fordítsd meg a habgaluskákat! Madártej - Halászd ki a kész habot! Madártej - Kész az összes hab.

A habok alatt összegyűlt tejet öntsd vissza a lábosba, miközben a kiszedőt a habok elé teszed, hogy ki ne essenek azok is. Mielőtt folytatnád a madártej besűrítésével, tégy oda vizet melegedni egy nagy hőálló tálban (de még félig se legyen),  mert a tojássárgájával majd vízgőz fölött kell főznöd a madártejet.
Jöhet a besűrítés: a tejet állandóan keverve öntsd a lisztes lét a forró tejhez, és még utána is kevergetve forrald 1 percig. Akkor elolthatod a gázt a tej alatt.

Madártej - Öntsd le a habok alól a tejet, vissza a lábosba! Madártej - Egy hőálló tálban melegíts vizet! Madártej - Öntsd a habarást a tejhez!

Keverd össze a 4 tojássárgáját, és vékony sugárban lassan csorgasd a tejbe, miközben a másik kezeddel gyorsan kevered a tejet. Tedd a lábost a vizestálba, és gyakori keveréssel sűrítsd be a tejet. (Ha túl sok lenne a víz a tálban, akkor önts le belőle, nehogy kifolyjon, mikor forrni kezd.) Ha már sűrűbb, mint kezdetben, akkor elolthatod a gázt.

Madártej - Keverd el a tojássárgáját! Madártej - Lassan csorgasd a sárgáját a tejbe! Madártej - Állítsd a lábost a vizestálba!

Madártej - A kész madártej állaga: elég sűrű.Madártej - Szedd ki a lábost a vízből egy konyharuhára!

Jó sűrű lett a madártej! (Szerintem azért, mert közben fotóztam. Öntöttem is hozzá egy kis hideg forralt tejet.) Szedd ki a vízből a lábost egy konyharuhára. Most már csak le kell hűteni a madártejet. Öntsd ki a forró vizet a tálból, és önts bele hideget. Állítsd a lábost a hideg vizes tálba, kevergesd a madártejet egy kis ideig, aztán vedd ki a lábost a tálból, és tedd a konyharuhára. Cseréld ki a felmelegedett vizet hidegre, és ismételd a hűtést 3-4-szer.

Madártej - Eressz hideg vizet a tálba! Madártej - A madártej hűtési munkjahely. Madártej - Vedd ki a vízből a lábost, éas tedd konyharuhára!

Madártej - Öntsd át a madártejet egy üvegtálba! Madártej - Most már kiszedheted a vaníliarudat! Most már csak a habot kell rárendezni, de előbb öntsd át a madártejet egy üvegtálba. Szedd ki a madártejből a vaníliarudat.

Madártej - Rendezd a habokat a madártejre!Madártej - Az összes hab rajta.

Egy kanállal szedd át a habokat a tálból a madártejre. (De úgy is csinálhatod, hogy egyszerűen átöntöd a habokat a tálból, és utána rendezed el szép egyenletesen a madártejen.)
Tégy egy nagyobb szűrőbe kb. 5 dkg mazsolát, folyó meleg vízzel mosd meg, aztán tedd a szűrőt egy edényre, és hagyd ott egy darabig, hogy lecsöpögjön a víz a mazsoláról. Ha sürgős a dolog, akkor mosás után egyből rászórhatod a mazsolát a madártejre. (Igazság szerint ezt is az elején kellene megcsinálni, a többi előkészítéssel együtt.)

Madártej - Mosd meg a mazsolát meleg vízzel! Madártej - Hagyd lecsöpögni a vizet a mazsoláról! Madártej - Szórd a leszárított mazsolát a madártejre!

Finomabb, ha áll egy kicsit a hűtőben, de azért úgy is jó, ha még egy kicsit langyos. Saját használatra  müzlis tálkába is lehet merni.

Madártej - Kész, tálban. Madártej - Müzlistálkába szedve.

Madártej - Fagyiskehelyben tálalva.

Vendégnek a legszebb fagyiskelyhedben szolgáld fel!

Jó étvágyat!

5 hozzászólás

 • Én inkább a tej részét szeretem, mint a madarat. És persze jó sok felpuffadt mazsolával!!! 🙂

 • Csilla

  A mi tejünkben a madár mindig olyan nagy lesz 🙂 Szó szerint mint egy veréb, akkora! 🙂
  Mi sosem teszünk bele mazsolát. 🙁 És anya sosem használ hozzá olyan vaniliás rudat :(. De már győzködöm, hogy térjünk meg erre a módszerre 🙂
  ( de a madár ne legyen kisebb 🙂 )

  • Szia Csilla!

   Anya ügyes, hogy olyan szép, verébnagyságú galuskákat tud alkotni! 🙂
   A mazsolát többen nem szeretik; pedig úgy másnap, jól átázottan nagyon finom!
   A vaníliarúd nagyon drága, 480 Ft egy rúd. 1 csomagban csak 1 rúd van. Az igaz, hogy a szakácskönyv csak egy negyed rudat ír 1 liter tejhez; én véletlenül tettem felet, de olyan finom lett, hogy én fél rudat javaslok. De ha nincs otthon vaníliarúd, akkor persze vaníliacukorral is lehet helyettesíteni.

   Szóval, jó madártej-evést! 🙂
   Aztán egyszer te is megpróbálhatod összehozni… 😉
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.