Lila hagymás kifli

Lila Hagymás kifli - Kész, tálon.

Hozzávalók:

 • 90 dkg liszt
 • 2 kiskanál só
 • 2 dl olaj
 • 5 dl langyos tej
 • 2 kanál cukor
 • 5 dkg élesztő
 • kb. 5 dkg vaj (nem margarin!)
 • 5 dkg sajt
 • 1 fej lila hagyma
 • 20-30 dkg szeletelt bacon (32 szelet nyers, füstölt császárszalonna)
 • 1 tojás (megkenni a tetejét)
Lila Hagymás kifli - Hozzávalók

Elkészítés:

A nosalty.hu weboldalról vettem a receptet. Már többször megcsináltam, mert olyan finom! 🙂 Fél adaggal még nem próbáltam, pedig az is elég lenne, ha nem jön vendég.

Lila hagymás kifli - Mérj ki fél liter tejet!Mint minden élesztős süti esetében, most is az élesztő felfuttatásával kell kezdeni. Mérj ki fél liter tejet, melegítsd meg egy kb. 1 literes lábosban. Morzsold bele az 5 dkg élesztőt. (Én mélyhűtöttet használok, kicsit macerásabb felolvasztani.) Ne legyen túl meleg a tej, mert az árt az élesztőnek. (Itt olvastam) Szórj két evőkanál cukrot a tejbe, és kevergetve nyomkodd szét az élesztőt.

Lila hagymás kifli - Dobd az élesztőt a langyos tejbe! Lila hagymás kifli - Szórj 2 evőkanál cukrot a langyos tejbe! Lila hagymás kifli - Oldd fel az élesztőt a tejben!

Lila hagymás kifli - Takard le az élesztős tejet!Takard le a tejet, míg felfut benne az élesztő. (Néha rá kell nézni.)
Egy nagy tálba (én lavórt használok) borítsd bele a 90 dkg lisztet. Egy kilós zacskóból majdnem mindet öntsd a tálba; mérlegen ellenőrizd, hogy 10 dkg maradjon a tasakban. Szórj a lisztbe 2 teáskanál sót.

Lila hagymás kifli - Önts 90 dkg lisztet egy nagy tálba! Lila hagymás kifli - 10 dkg liszt maradjon a zacskóban! Lila hagymás kifli - Szórj a lisztbe két kiskanál sót!

Reszeld le az 5 dkg sajtot – reszelheted egyből a lisztbe is. A sajt végét már csak nyomd rá az ujjaddal a reszelőre, úgy húzd végig a rücskökön; óvatosan, hogy ha elfogy a sajt az ujjad alatt, akkor ne folytasd tovább a reszelést. 🙂 Ha nem a lisztbe reszeltél, akkor most borítsd a reszelt sajtot a liszthez.

Lila hagymás kifli - Reszeld le a sajtot! Lila hagymás kifli - A sajtreszelő gyűjtődoboza. Lila hagymás kifli - A sajt végét már csak az ujjaddal nyomva reszeld le! Lila hagymás kifli - Borítsd a liszthez a reszelt sajtot!

Pucold meg a hagymát, és reszeld le.  Legjobb erre a célra a négy oldalú reszelő krumplireszelő oldala. (Átvettem a reszelőfelület kinagyított képét a káposztás kocka leírásából.) Én most egy kis almareszelőt használtam, de valahogy kicsi volt a hagymához, sok réteg levált a reszelés közben.

Lila hagymás kifli - Pucold meg a hagymát! Lila hagymás kifli - Reszeld le a hagymát! Lila hagymás kifli - A reszelt hagyma a gyűjtődobozban.

Lila hagymás kifli - A négy oldalú reszelő krumplireszelő oldala.

Lila hagymás kifli - Ütögesd a reszelőt a tésztástálhoz, hogy kijöjjenek belőle a beszorult hagymareszelékek!Lila hagymás kifli - Borítsd a reszelt hagymát a liszthez!

A reszelés végeztével ütögesd a reszelőt a lisztestálhoz, hogy kijöjjenek belőle a beszorult hagymareszelékek. Borítsd a reszelt hagymát a liszthez.
A reszelés közben levált hagymarétegeket vagdosd először csíkokra, aztán rá merőlegesen kockákra, és kapard ezt a hagymát is a liszthez.

Lila hagymás kifli - Vagdosd fel csíkokra a reszelés közben levált hagymarétegeket! Lila hagymás kifli - Vagdosd fel apróra az imént csíkokra vágott hagymarétegeket! Lila hagymás kifli - Kapard a liszthez az apróra vágott lila hagymát!

Közben biztosan felfutott az élesztő. De ha nem, akkor is borítsd a liszthez az élesztős tejet. Jól keverd el a masszát.

Lila hagymás kifli - A reszelt hagyma a lisztben. Lila hagymás kifli - Borítsd az élesztős tejet a liszthez! Lila hagymás kifli - Keverd el a tejet a liszttel!

Egy mérőkancsóba önts 2 dl olajat, és öntsd a tésztához.

Lila hagymás kifli - Mérj ki 2 dl olajat! Lila hagymás kifli - Fény felé tartva jobban látszik, hogy hol van a 2 dl jelölővonala. Lila hagymás kifli - Öntsd az olajat a tésztához!

Fakanállal – lehetőleg lyukas fakanállal – addig keverd a masszát, míg össze nem áll.

Lila hagymás kifli - Az olaj a tésztában. Lila hagymás kifli - Keverd bele az olajat a tésztába! Lila hagymás kifli - Összeállt a tészta!

Most már kézzel gyúrd tovább! Az olajnak köszönhetően szerencsére nem olyan borzasztóan ragacsos a tészta. Dagaszd szép simává, ez kb. 5 percig tart. Persze 10 percig is dagaszthatod! 🙂 Ha puffog, akkor már jó. De ha nem puffog, akkor is abbahagyhatod, úgyis megkel. 🙂 Dagasztás közben mindig szedd össze a tésztával a cafatokat a tál faláról és aljáról. Ha úgy döntesz, hogy elég ennyi dagasztás, akkor egy kis kés hátával vakard le a ragacsot az ujjaidról. “Moss kezet” egy kis liszttel, az teljesen jól lehozza a tésztadarabkákat a kezedről. (Ezt nem fotóztam le.) Szórj egy kevés lisztet a tésztára, mielőtt kelni hagynád.

Lila hagymás kifli - Kézzel gyúrd tovább a tésztát! Lila hagymás kifli - A dagasztás végén egy kis kés hátával vakard le a ragacsos tésztát az ujjaidról! Lila hagymás kifli - Szórd meg liszttel a meggyúrt tésztát!

1 óra hosszat meleg helyen keleszd a tésztát! Nyáron a napon, télen a fűtőtesten, ősszel és tavasszal pedig melegítsd fel 50 fokra a sütőt, és tedd oda a tálat. Itt nem kell letakarni, de ha nyílt helyen kelesztesz, akkor boríts a tálra egy tiszta konyharuhát. Szedd elő a nyújtódeszkát, és tedd meleg helyre – kelt tésztáknak árt a hideg. Egy óra alatt jól megkel a tészta.

Lila hagymás kifli - Tedd be a sütőbe kelni a tésztát! Lila hagymás kifli - Tedd meleg helyre a nyújtódeszkát! Lila hagymás kifli - 1 óra hosszat keleszd a tésztát! Lila hagymás kifli - Megkelt a tészta!

Ha letelt az egy óra (elég 3/4 óra is, de másfél óra sem árt), akkor készítsd oda a gyúródeszkát, és lisztezd le. Pár mozdulattal gyúrd át a tésztát, és nagyjából felezd meg, mert ekkora adag tésztát csak két részletben lehet feldolgozni. Az egyik fél tésztából formálj gömböt, és tedd a nyújtódeszkára.

Lila hagymás kifli - Gyúrd át a megkelt tésztát! Lila hagymás kifli - Felezd meg az átgyúrt tésztát! Lila hagymás kifli - Az egyik fél tésztát tedd a nyújtódeszkára!

Először kicsit lapogasd le, hogy megálljon rajta a sodrófa, aztán nyújtsd ki kör alakúra. (Mindig más-más irányban nyújtsd a tésztát. Ha mindenfele tágul, akkor nagyjából kör alakú lesz.) Jó nagy kör lesz belőle, a nyújtódeszka szélessége a kör átmérője. Nyújtás közben itt is, ott is emelgesd meg a tésztát, és szórj alá lisztet, hogy ne ragadjon a tészta a deszkához.

Lila hagymás kifli - A tészta fele a nyújtódeszkán. Lilahagymás kifli - Nyújtsd ki a tésztát! Lila hagymás kifli - Jó nagy kör lett a tésztából!

Ezt a kört most felezéses módszerrel vágd fel 16 egyforma cikkre. Először kétfelé, aztán mindkét felet megint kétfelé vágva, és így tovább: 2-4-8-16 körcikket kapsz. Mikor egy tésztadarabot elkezdesz vágni, akkor két ujjaddal fogd le a késtől jobbra és balra levő tésztát, hogy ne gyűrődjön be a tészta, mikor vágod.

Lilahagymás kifli - Negyedeld a tésztát! Lilahagymás kifli - A vágás kezdetén fogd le a késtől jobbra és balra a tésztát! Lilahagymás kifli - Nyolcadold a tésztát! Lilahagymás kifli - 16 cikk tészta.

Vajazd ki a tepsit (a kezeddel vagy egy papírral a tepsi egész felületére kend szét a vajat), aztán szórj bele egy kis lisztet, és a tepsi aljának kocogtatásával és a tepsi ide-oda döntésével oszlasd szét a lisztet a tepsiben. Készítsd a kezed ügyébe a szeletelt bacont és a vajat is.

Lila hagymás kifli - Vajazd ki a tepsit! Lila hagymás kifli - Lisztezd ki a tepsit! Lila hagymás kifli - Készítsd a kezed ügyébe a szeletelt bacont!

Lila hagymás kifli - Fordítsd irányba az aktuális háromszöget!Lila hagymás kifli - Az ujjaiddal húzgáld szét a tésztaháromszöget!Lila hagymás kifli - A tésztaháromszög a szélesítés után.

Vegyél ki egy háromszöget a tésztacikkekből, és fordítsd irányba, hogy előtted legyen a vastag vége. Mivel elég keskenyek ezek a cikkek, az ujjaiddal húzgáld szét jobbra is, meg balra is egy kicsit, hogy szélesebb legyen majd a kifli. (Csak a tövénél kell szélesíteni, a többi nem érdekes, az úgyis rátekeredik a kiflire.)

Lila hagymás kifli - Ha leragadt a tésztacikk, akkor kapard fel! Lila hagymás kifli - Lisztezd le a deszkát, ahová a tésztacikket teszed! Óvatosan vedd fel az újabb tésztacikket, és ha le van ragadva, akkor késsel kapard fel. Lisztezd meg a deszkát ott, ahová a háromszöget teszed.

Vágj le egy darab vajat, tedd a háromszög aljának közepére, és innen, a háromszög talpától kezdve tekerd fel a tésztaháromszöget, így lesz belőle kifli.

Lila hagymás kifli - Vágj le egy darab vajat! Lila hagymás kifli - Tedd a vajdarabot a tésztaháromszög széles végére! Lila hagymás kifli - A széles végétől kezdve tekerd fel a tésztaháromszöget!

Ha sok szalonnaszeleted van, akkor egy egészet rátekerhetsz egy kiflire. Lógasd le a baconszeletet, és a közepére tedd a kiflit. A szalonnát felülről lefelé, alulról meg felfelé tekerd rá a kiflire, mintha sálat tennél rá. 🙂 Ha nincs 32 szelet szalonnád, akkor felezd meg a szeleteket. Mivel a bacont keresztben tekerjük a kiflire, nem kell olyan hosszúnak lennie; nyugodtan ketté lehet vágni, így két kiflire is elég lesz egy szelet bacon. Igaz, így nem lehet kétszer körbetekerni, de azért egyszer körbeéri. Ilyenkor tedd a szalonnát a kifli hátára, és a két végét dugd a kifli hasa alá. (32 kiflire még így is 16 szelet baconre lesz szükség. Nem elég egy 20 dkg-os csomag, inkább 30 dekát vegyél!)

Lila hagymás kifli - A szalonnaszelet közepére tedd majd a kiflit! Lila hagymás kifli - Mintha sálat tennél a kiflire! Lila hagymás kifli - Felezd meg a baconszeletet!

Lila hagymás kifli - A kutya szagot fogott! Lila hagymás kifli - A kutya kap egy darab szalonnát. A kutya érzi a bacon illatát – kapott egy darabkát. 🙂

Ahogy teszed a tepsire a bebugyolált kiflit, úgy markold meg, hogy fogd össze a fél szelet szalonna két végét a kifli hasa alatt. A szalonnavégeken üljön a kifli. Úgy rendezd el a kifliket a tepsiben, hogy 16 darab  (4 x 4) – vagyis az összesnek a fele – férjen el egy tepsiben.

Lila hagymás kifli - Négy kifli már a tepsiben. Lila hagymás kifli - Fogd össze a kiflin a szalonnát, ahogy a tepsibe teszed a kiflit. Lila hagymás kifli - Az első tepsi tele van.

Üss fel egy tojást egy tálkába vagy bögrébe, verd fel (a kenőtollal is lehet), és kend meg a kifliknek a szalonna mellett kilátszó részét.

Lila hagymás kifli - Üss fel egy tojást egy tálkába! Lila hagymás kifli - Verd fel a tojást! Lila hagymás kifli - Kend meg tojással a kifliknek a fedetlen részét!

Állítsd be 200 fokra a sütőt. A tojással megkent kiflik tepsijét rakd be a sütőbe kb. 30 percre. (Nem kell előmelegíteni a sütőt.)

Lila hagymás kifli - A tojással megkent kiflik sütésre készen állnak. Lila hagymás kifli - Tedd be a tepsi kiflit a sütőbe! Lila hagymás kifli - 200 fokon 30 percig süsd a kifliket!

Amíg sül az első adag, addig készítsd el a második adag kiflit. Ha a 30 perc leteltével úgy látod, hogy nem elég sült a szalonna, akkor  sütheted még 5 percig. Vedd ki a kész kifliket, és tedd be a második adagot. Mivel ezt már forró tepsibe teszed, lehet, hogy 5 perccel kevesebb idő is elég neki. A megsült kifliket szedd ki egy tálba. Lehet, hogy némelyik leragad, annak késsel nyúlj alá laposan, és vakard fel.

Lila hagymás kifli - Sütésre készen áll a második adag is. Lila hagymás kifli - Kisült az első adag. Lila hagymás kifli - Késsel vakard fel a leragadt kiflit!

Lila hagymás kifli - A második adag kifli.

Frissen olyan finom, puha! (De azért másnap is jó.)

Adj belőle a barátaidnak vagy a szomszédnak is, meglátod, hogy fognak hálálkodni! 🙂

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.