Levesbetét főzése

Levesbetét főzése - Kész, húsleveshez.

Hozzávalók:

 • egy 20-25 dkg-os csomag levesbetét (csigatészta, eperlevél, kiskocka, kismasni, kiskagyló stb.)
 • só a főzővízbe
 • pár csepp olaj a főzővízbe
Levesbetét főzése - Hozzávalók

Elkészítés:

Az Alföldön általában belefőzik a levesbe a tésztát, míg pl. Borsod megyében külön főzik ki a levesbetétet, és egy tálban teszik az asztalra, a leves mellé. Mindenki kedve szerint szed belőle a levesébe.

Én legtöbbször kis csigatésztát szoktam főzni, vagy eperlevelet vagy kiskockát; ez utóbbit Borsodban lecskének hívják. Kb. 20 percig tart a levesbetét kifőzése, mert 10 perc alatt fő fel a víz, és 10 percig kell főzni.

Egy legalább 2 literes fazékba tégy oda főni 1,5 l vizet. Tégy a vízbe 1 fakanál sót. Csorgass a fazékba pár cseppnyi olajat, hogy ne ragadjanak össze a tésztaszemek. Fedd le a fazekat, hogy hamarabb felfőjön a víz.

Levesbetét főzése - Sózd meg a tésztavizet! Levesbetét főzése - Csorgass a vízbe pár csepp olajat! Levesbetét főzése - Fedd le a fazekat, amíg felfő a víz!

Levesbetét főzése - Zúdítsd bele a csigatésztát a forró vízbe! Levesbetét főzése - Keverd meg a tésztát! Ha fő a víz, zúdítsd bele a levestésztát a tasakból, és egyből keverd is meg, hogy ne ragadjon le.
Levesbetét főzése - A tésztával is felforrt a víz. Levesbetét főzése - A víz újbóli felforrásától 10 percig főzd a csigatésztát! Ha a tésztával is felforr a víz, akkor még 10 percig főzd. Kiskockának, eperlevélnek 8 perc is elég.

Ha letelt az idő, akkor szűrd le a levestésztát. Eressz egy kevés hideg vizet az üres fazékba, kapargasd fel a leragadt tésztákat, és megint öntsd a szűrőbe a fazék tartalmát. Engedj hideg vizet a leszűrt tésztára, és a fakanállal kavargatva jól mosd át.

Levesbetét főzése - Szűrd le a levestésztát! Levesbetét főzése - Öblítsd ki a fazekat! Levesbetét főzése - Hideg vízzel jól mosd át a leszűrt tésztát!

Végül tedd vissza a tésztával teli szűrőt a fazékra, és hagyd ott vagy 5 percig, hogy jól csöpögjön ki belőle a víz. Utána már csak át kell szedned egy kis tálba, amiben az asztalra teszed. (A csigát épp nem fotóztam le, mikor már tálalócsöbörben van; ezek itt eperlevelek.)

Levesbetét főzése - Hagyd a szűrőben a tésztát - csöpögtesd le! Levesbetét főzése - A szűrőből kapard át a tésztát egy kis tálba! Levesbetét főzése - A szűrőből kapard át a tésztát egy szép tálba!

Sokféle leveshez jön jól a levesbetét. Itt a képeken úgy jönnek sorba, hogy gombaleves kismasni tésztával, karalábéleves csigatésztával, zöldbableves eperlevéllel, és paradicsomleves kismasnival.

Levesbetét főzése - Gombaleves kismasni tésztával. Levesbetét főzése - Karalábéleves csigatésztával. Levesbetét főzése - Zöldbableves eperlevéllel. Levesbetét főzése - Paradicsomleves kismasni tésztával.

Levesbetét főzése - Kukoricaleves csigatésztával.

Ez pedig kukoricaleves csigatésztával.

Ha marad ki tészta, akkor egy kis olajon megpirítva, sózva és tojást ütve rá finom kis reggelit kapunk.

Jó étvágyat!

3 hozzászólás

 • Kate

  Sziasztok!

  Én még egy okból szoktam úgy dönteni, hogy külön főzöm ki a tésztát: tapasztalatom szerint tovább eláll a leves, nem romlik meg olyan könnyen, ha esetleg napokig nem fogyasztjuk el.
  Üdvözlettel: Kate

 • kelepce

  Azt ajánlom, hogy próbálják ki legalább 1-szer a levesbe főzni a tésztát, sokkal jobb, átveszi az étel ízét …….

  • KK! (Kedves Kelepce!)

   Teljesen igazad van; anyukám mindig belefőzte a betétet a levesbe. 🙂 Csak így nehezebb porciózni a tésztát. Van, aki sokat szeret tenni a levesbe, van, aki alig. Ha külön főzöm, akkor mindenki annyit szed, amennyit szeretne. Átvettem ezt a borsodi szokást. De örülök, hogy vannak még, akik belefőzik! 🙂 A lényeg, hogy főzzünk magunknak, ne együk az E-akárhánnyal teletömött gyorskajákat!

   Sok örömöt a főzésben!
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.