Levesbetét főzése
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Az Alföldön általában belefőzik a levesbe a tésztát, míg pl. Borsod megyében külön főzik ki a levesbetétet, és egy tálban teszik az asztalra, a leves mellé. Mindenki kedve szerint szed belőle a levesébe.
Én legtöbbször kis csigatésztát szoktam főzni, vagy eperlevelet vagy kiskockát; ez utóbbit Borsodban lecskének hívják. Kb. 20 percig tart a levesbetét kifőzése, mert 10 perc alatt fő fel a víz, és 10 percig kell főzni.
Egy legalább 2 literes fazékba tégy oda főni 1,5 l vizet. Tégy a vízbe 1 fakanál sót. Csorgass a fazékba pár cseppnyi olajat, hogy ne ragadjanak össze a tésztaszemek. Fedd le a fazekat, hogy hamarabb felfőjön a víz.
Ha fő a víz, zúdítsd bele a levestésztát a tasakból, és egyből keverd is meg, hogy ne ragadjon le. |
Ha a tésztával is felforr a víz, akkor még 10 percig főzd. Kiskockának, eperlevélnek 8 perc is elég. |
Ha letelt az idő, akkor szűrd le a levestésztát. Eressz egy kevés hideg vizet az üres fazékba, kapargasd fel a leragadt tésztákat, és megint öntsd a szűrőbe a fazék tartalmát. Engedj hideg vizet a leszűrt tésztára, és a fakanállal kavargatva jól mosd át.
Végül tedd vissza a tésztával teli szűrőt a fazékra, és hagyd ott vagy 5 percig, hogy jól csöpögjön ki belőle a víz. Utána már csak át kell szedned egy kis tálba, amiben az asztalra teszed. (A csigát épp nem fotóztam le, mikor már tálalócsöbörben van; ezek itt eperlevelek.)
Sokféle leveshez jön jól a levesbetét. Itt a képeken úgy jönnek sorba, hogy gombaleves kismasni tésztával, karalábéleves csigatésztával, zöldbableves eperlevéllel, és paradicsomleves kismasnival.
Ez pedig kukoricaleves csigatésztával. Ha marad ki tészta, akkor egy kis olajon megpirítva, sózva és tojást ütve rá finom kis reggelit kapunk. Jó étvágyat! |