Levesbetét főzése
![]() |
Hozzávalók:
|
![]() |
Elkészítés:
Az Alföldön általában belefőzik a levesbe a tésztát, míg pl. Borsod megyében külön főzik ki a levesbetétet, és egy tálban teszik az asztalra, a leves mellé. Mindenki kedve szerint szed belőle a levesébe.
Én legtöbbször kis csigatésztát szoktam főzni, vagy eperlevelet vagy kiskockát; ez utóbbit Borsodban lecskének hívják. Kb. 20 percig tart a levesbetét kifőzése, mert 10 perc alatt fő fel a víz, és 10 percig kell főzni.
Egy legalább 2 literes fazékba tégy oda főni 1,5 l vizet. Tégy a vízbe 1 fakanál sót. Csorgass a fazékba pár cseppnyi olajat, hogy ne ragadjanak össze a tésztaszemek. Fedd le a fazekat, hogy hamarabb felfőjön a víz.
![]() |
![]() |
Ha fő a víz, zúdítsd bele a levestésztát a tasakból, és egyből keverd is meg, hogy ne ragadjon le. |
![]() |
![]() |
Ha a tésztával is felforr a víz, akkor még 10 percig főzd. Kiskockának, eperlevélnek 8 perc is elég. |
Ha letelt az idő, akkor szűrd le a levestésztát. Eressz egy kevés hideg vizet az üres fazékba, kapargasd fel a leragadt tésztákat, és megint öntsd a szűrőbe a fazék tartalmát. Engedj hideg vizet a leszűrt tésztára, és a fakanállal kavargatva jól mosd át.
Végül tedd vissza a tésztával teli szűrőt a fazékra, és hagyd ott vagy 5 percig, hogy jól csöpögjön ki belőle a víz. Utána már csak át kell szedned egy kis tálba, amiben az asztalra teszed. (A csigát épp nem fotóztam le, mikor már tálalócsöbörben van; ezek itt eperlevelek.)
Sokféle leveshez jön jól a levesbetét. Itt a képeken úgy jönnek sorba, hogy gombaleves kismasni tésztával, karalábéleves csigatésztával, zöldbableves eperlevéllel, és paradicsomleves kismasnival.
![]() |
Ez pedig kukoricaleves csigatésztával. Ha marad ki tészta, akkor egy kis olajon megpirítva, sózva és tojást ütve rá finom kis reggelit kapunk. Jó étvágyat! |