Levesbetét főzése

Levesbetét főzése - Kész, húsleveshez.

Hozzávalók:

  • egy 20-25 dkg-os csomag levesbetét (csigatészta, eperlevél, kiskocka, kismasni, kiskagyló stb.)
  • só a főzővízbe
  • pár csepp olaj a főzővízbe
Levesbetét főzése - Hozzávalók

Elkészítés:

Az Alföldön általában belefőzik a levesbe a tésztát, míg pl. Borsod megyében külön főzik ki a levesbetétet, és egy tálban teszik az asztalra, a leves mellé. Mindenki kedve szerint szed belőle a levesébe.

Én legtöbbször kis csigatésztát szoktam főzni, vagy eperlevelet vagy kiskockát; ez utóbbit Borsodban lecskének hívják. Kb. 20 percig tart a levesbetét kifőzése, mert 10 perc alatt fő fel a víz, és 10 percig kell főzni.

Egy legalább 2 literes fazékba tégy oda főni 1,5 l vizet. Tégy a vízbe 1 fakanál sót. Csorgass a fazékba pár cseppnyi olajat, hogy ne ragadjanak össze a tésztaszemek. Fedd le a fazekat, hogy hamarabb felfőjön a víz.

Levesbetét főzése - Sózd meg a tésztavizet! Levesbetét főzése - Csorgass a vízbe pár csepp olajat! Levesbetét főzése - Fedd le a fazekat, amíg felfő a víz!

Levesbetét főzése - Zúdítsd bele a csigatésztát a forró vízbe! Levesbetét főzése - Keverd meg a tésztát! Ha fő a víz, zúdítsd bele a levestésztát a tasakból, és egyből keverd is meg, hogy ne ragadjon le.
Levesbetét főzése - A tésztával is felforrt a víz. Levesbetét főzése - A víz újbóli felforrásától 10 percig főzd a csigatésztát! Ha a tésztával is felforr a víz, akkor még 10 percig főzd. Kiskockának, eperlevélnek 8 perc is elég.

Ha letelt az idő, akkor szűrd le a levestésztát. Eressz egy kevés hideg vizet az üres fazékba, kapargasd fel a leragadt tésztákat, és megint öntsd a szűrőbe a fazék tartalmát. Engedj hideg vizet a leszűrt tésztára, és a fakanállal kavargatva jól mosd át.

Levesbetét főzése - Szűrd le a levestésztát! Levesbetét főzése - Öblítsd ki a fazekat! Levesbetét főzése - Hideg vízzel jól mosd át a leszűrt tésztát!

Végül tedd vissza a tésztával teli szűrőt a fazékra, és hagyd ott vagy 5 percig, hogy jól csöpögjön ki belőle a víz. Utána már csak át kell szedned egy kis tálba, amiben az asztalra teszed. (A csigát épp nem fotóztam le, mikor már tálalócsöbörben van; ezek itt eperlevelek.)

Levesbetét főzése - Hagyd a szűrőben a tésztát - csöpögtesd le! Levesbetét főzése - A szűrőből kapard át a tésztát egy kis tálba! Levesbetét főzése - A szűrőből kapard át a tésztát egy szép tálba!

Sokféle leveshez jön jól a levesbetét. Itt a képeken úgy jönnek sorba, hogy gombaleves kismasni tésztával, karalábéleves csigatésztával, zöldbableves eperlevéllel, és paradicsomleves kismasnival.

Levesbetét főzése - Gombaleves kismasni tésztával. Levesbetét főzése - Karalábéleves csigatésztával. Levesbetét főzése - Zöldbableves eperlevéllel. Levesbetét főzése - Paradicsomleves kismasni tésztával.

Levesbetét főzése - Kukoricaleves csigatésztával.

Ez pedig kukoricaleves csigatésztával.

Ha marad ki tészta, akkor egy kis olajon megpirítva, sózva és tojást ütve rá finom kis reggelit kapunk.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.