Lepcsánka (tócsni)

Lepcsánka - Kész, tálban.

Hozzávalók:

  • személyenként 3 kisebb vagy 2 nagyobb krumpli
  • liszt
  • fokhagyma
  • Vegeta
  • őrölt bors
  • borsikafű (lehetőleg friss)
  • petrezselyemzöld
  • olaj
  • télen, ha kevés levet ereszt a krumpli, akkor még 1 tojás is
Lepcsánka - Hozzávalók

Elkészítés:

Lepcsánka - Pucold meg a krumplit és a fokhagymát! Mosd meg a krumplit, pucold meg, megint mosd meg, és hagyd a vízben. A fokhagymát (5-6 gerezd) pucold meg. A petrezselymet mosd meg, szálanként rendezd a kezedbe úgy, hogy a szártöveknél fogod, vágd le a szárakat, és vágd apróra a leveleket.

Lepcsánka - Csippentsd le a borsikafű leveleit!Lepcsánka - Vágd apróra a borsikafüvet!

A friss borsikafüvet mosd meg, csipkedd le az ágakról a leveleit. A hajtásvégeket szárastól lecsippentheted, de lejjebb már kemény a szár, az menjen a szemétbe. Vágd apróra a leveleket.

A krumplit le kéne reszelni, de én elektromos húsdarálóval szoktam ledarálni, a kis lyukú feltétet teszem a késre. Mivel a húsdaráló adagolójának kicsi a szája, a krumplit előbb kockákra vágom, így fér bele a húsdarálóba.

Lepcsánka - Daráld le a krumplit húsdarálón! Lepcsánka - Daráld le a krumplit húsdarálón! - felülnézet

Lepcsánka - Darálás közben szórj egy réteg lisztet a krumplira! Lepcsánka - A krumpli le van reszelve (darálva)! Darálás közben néha szórj egy kis kisztet a darált krumplira, hogy ne barnuljon meg.

Keverd el azzal a kevés liszttel, és add hozzá a fűszereket (6 kis krumplihoz): 1 fakanál Vegeta, 1 fakanál só, 5 gerezd fokhagyma, bors, a petrezselyem és a borsikafű. Keverd el, és most adagold hozzá a lisztet, annyit, hogy lágyabb legyen, mint a nokedlitészta. Jól keverd el, és máris kész a massza.

Lepcsánka - Add hozzá a fűszereket! Lepcsánka - Add hozzá a lisztet! Lepcsánka - Készen van a lepcsánka masszája!

Egy serpenyőbe önts 1 ujjnyi olajat, forrósítsd fel, és tégy bele egy evőkanálnyi masszát. Rögtön utána a kanállal lapítsd el. Merj a serpenyőbe annyi kanállal, ahány (ellapítva) belefér. Vedd lejjebb a lángot, hogy legyen ideje átsülni a lepcsánkának anélkül, hogy kívül megégne.

Lepcsánka - Tégy egy evőkanálnyi masszát a forró olajba! Lepcsánka - Azonnal lapítsd el a kanál hátával! Lepcsánka - Annyi lepcsánkát süss egyszerre, amennyi csak elfér!

Ha a széle már sárgul, akkor fordítsd meg egy villával vagy falapáttal. Ha megsült, szedd ki egy villával, jól csöpögtesd le, és tedd egy konyhai törlővel kibélelt tálba.

Lepcsánka - Fordítsd meg! Lepcsánka - A másik oldalát is süsd vagy 2 percig! Lepcsánka - Ha megsült, szedd ki egy villával, és jól csöpögtesd le!

Lepcsánka - Így folytasd a kisütést, míg tart a tészta!Így folytasd a kanalankénti adagolást és kisütést, míg el nem fogy a tészta. Közben kóstolj meg egyet, és ha nyers a közepe, akkor módosíts a sütési technikán. (Véknyabbra lapítsd a tésztát, vagy vedd még lejjebb a gázt, és süsd tovább a tésztát.)

Lepcsánka - Kész, tányérban, főzelékkel.

Főzelékekhez kitűnő feltét! De magában is jó vendégváró.

Tulajdonképpen nem így ettük, ahogy a fotón van, hanem kanalaztuk a főzeléket, a lepcsánkát pedig kézben fogtuk, mint a kenyeret, és haraptunk belőle.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.