Lepcsánka (tócsni)
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Mosd meg a krumplit, pucold meg, megint mosd meg, és hagyd a vízben. A fokhagymát (5-6 gerezd) pucold meg. A petrezselymet mosd meg, szálanként rendezd a kezedbe úgy, hogy a szártöveknél fogod, vágd le a szárakat, és vágd apróra a leveleket. |
A friss borsikafüvet mosd meg, csipkedd le az ágakról a leveleit. A hajtásvégeket szárastól lecsippentheted, de lejjebb már kemény a szár, az menjen a szemétbe. Vágd apróra a leveleket.
A krumplit le kéne reszelni, de én elektromos húsdarálóval szoktam ledarálni, a kis lyukú feltétet teszem a késre. Mivel a húsdaráló adagolójának kicsi a szája, a krumplit előbb kockákra vágom, így fér bele a húsdarálóba.
Darálás közben néha szórj egy kis kisztet a darált krumplira, hogy ne barnuljon meg. |
Keverd el azzal a kevés liszttel, és add hozzá a fűszereket (6 kis krumplihoz): 1 fakanál Vegeta, 1 fakanál só, 5 gerezd fokhagyma, bors, a petrezselyem és a borsikafű. Keverd el, és most adagold hozzá a lisztet, annyit, hogy lágyabb legyen, mint a nokedlitészta. Jól keverd el, és máris kész a massza.
Egy serpenyőbe önts 1 ujjnyi olajat, forrósítsd fel, és tégy bele egy evőkanálnyi masszát. Rögtön utána a kanállal lapítsd el. Merj a serpenyőbe annyi kanállal, ahány (ellapítva) belefér. Vedd lejjebb a lángot, hogy legyen ideje átsülni a lepcsánkának anélkül, hogy kívül megégne.
Ha a széle már sárgul, akkor fordítsd meg egy villával vagy falapáttal. Ha megsült, szedd ki egy villával, jól csöpögtesd le, és tedd egy konyhai törlővel kibélelt tálba.
Így folytasd a kanalankénti adagolást és kisütést, míg el nem fogy a tészta. Közben kóstolj meg egyet, és ha nyers a közepe, akkor módosíts a sütési technikán. (Véknyabbra lapítsd a tésztát, vagy vedd még lejjebb a gázt, és süsd tovább a tésztát.)
Főzelékekhez kitűnő feltét! De magában is jó vendégváró. Tulajdonképpen nem így ettük, ahogy a fotón van, hanem kanalaztuk a főzeléket, a lepcsánkát pedig kézben fogtuk, mint a kenyeret, és haraptunk belőle. Jó étvágyat! |