Lencsefőzelék
![]() |
Hozzávalók:
|
![]() |
Elkészítés:
Mindenki szereti a családban, és könnyű megcsinálni. Nem kell előző nap beáztatni, mint a babot.
![]() |
Egy kisebb tálba mérd ki a 25 dkg lencsét, borítsd ki az asztal közepére, és válogasd át. Mindig csak egy keveset húzz magad felé a kupacból, terítsd szét a tenyereddel, és ha látsz hibásat, azt a mutatóujjaddal vezesd ki oldalra. A többit söpörd az öledben tartott tálba. | ![]() |
![]() |
Én most csak 1 hibás szemet találtam, de szokott benne lenni búzaszem vagy kis fekete rög.
![]() |
![]() |
A csapnál engedj rá vizet, és markolászással jól mosd át a lencsét. Utána öntsd át egy tésztaszűrőbe, öblítsd át, és csöpögtesd le. |
Borítsd át a lencsét egy 3-4 literes lábosba, öntsd fel 1 liter vízzel, és tedd oda főni. Tedd bele a pár szem babérlevelet és az egy szál zellerlevelet. Fedd le, és felforrásig egész lángon főzd!
Mosd meg a szál kolbászt meleg vízzel, és vágd négyfelé. Hogy könnyebben lehúzd a héját, mindegyik darabon hasítsd fel hosszában a bőrt.
Kezdd el lehúzni a bőrt, végig a vágás teljes hossza mentén. Ha végigértél, akkor lapos húzással keresztben húzd le a bőrt a kolbászról. Dobd a kolbászdarabokat a lábosba. Most jön a hagyma. Pucold meg, vágd fel apróra, és a felét kapard a lábosba a lencséhez. (A másik fele majd a rántásba kell.)
A lencse hamar puhul, felforrástól számítva 20 perc alatt félpuha lesz. Ekkor kell csak megsózni: 1 fakanál Vegeta, plusz fél fakanál só.
Ha már csak 5 perc van hátra a 20-ból, akkor elkezdheted csinálni a rántást. Egy teflonserpenyőbe önts egy kevés olajat (kb. 2 evőkanálnyit), és kapard bele a hagyma másik felét. Párold egy kicsit, csak amíg üveges nem lesz, aztán tégy hozzá 6 kis fakanál lisztet (kb. 6 dkg). Állandó keverés mellett pirítsd aranyszínűre. (Ha nagyon nehezen keverhető, homokszerű, akkor önts még hozzá egy kis olajat.) Szórj rá egy fakanál pirospaprikát, és oltsd is el a rántás alatt a gázt, nehogy megégjen a paprika.
Keverd el a paprikát a liszttel, és azon melegében öntsd fel a rántást 2-3 dl hideg vízzel.Nagyon jól keverd el, legyen szép sima! A göböket lapítsd el a fakanállal (bár lehet, hogy nem is lisztcsomó, csak hagyma). Kapard a rántást a lencséhez, és jól keverd el vele. Az üres rántásos serpenyőbe önts egy pici vizet, tisztítsd ki vele az edényt, és öntsd ezt a lét is a lencséhez.
Gyakran kevergesd, mert a rántással hamar leragad. Még vagy 5 percig főzd, hogy elmenjen a liszt íze. Közben pucold meg a fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a lencsefőzelékhez (Ezek itt picikék ám, csak nagy a nagyítás.)
Kóstold meg, és ha puha, akkor elolthatod a gázt. Tedd az asztalra egy alátétre, és önts hozzá egy evőkanál enyhe ecetet. (Én tárkonyecetet szoktam venni.) Keverd el, és kapard bele a kis pohár (vagy fél nagy pohár) tejfölt. Ezzel is keverd el, és kész.
![]() |
Mindenkinek 1 darab kolbász jár, ezt egy kistányéron karikázd fel, úgy tedd a lencsefőzelékre. Savanyúkáposztát jó hozzá enni, és persze kenyér is legyen az asztalon. Jó étvágyat! |