Lencsefőzelék

Lencsefőzelék - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 1 fej hagyma
  • 2 nagy vagy 4 kicsi babérlevél
  • 1 szál zellerlevél
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 1 fakanál Vegeta (lemaradt a képről)
  • fél fakanál só
  • egy kevés olaj
  • 6 kis fakanál liszt (kb. 6 dkg)
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 3 nagy vagy 6 kicsi gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál 6%-os ecet
  • kb. 2 dl tejföl (1 kis poharas)
Lencsefőzelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Mindenki szereti a családban, és könnyű megcsinálni. Nem kell előző nap beáztatni, mint a babot.

Lencsefőzelék - Mérd ki a 25 dkg lencsét! Egy kisebb tálba mérd ki a 25 dkg lencsét, borítsd ki az asztal közepére, és válogasd át. Mindig csak egy keveset húzz magad felé a kupacból, terítsd szét a tenyereddel, és ha látsz hibásat, azt a mutatóujjaddal vezesd ki oldalra. A többit söpörd az öledben tartott tálba. Lencsefőzelék - Válogasd át a lencsét!
Lencsefőzelék - Csak 1 szem hibásat találtam.

Én most csak 1 hibás szemet találtam, de szokott benne lenni búzaszem vagy kis fekete rög.

Lencsefőzelék - Mosd meg a lencsét! Lencsefőzelék - Egy szűrőben öblítsd át és csöpögtesd le a lencsét! A csapnál engedj rá vizet, és markolászással jól mosd át a lencsét. Utána öntsd át egy tésztaszűrőbe, öblítsd át, és csöpögtesd le.

Borítsd át a lencsét egy 3-4 literes lábosba,  öntsd fel 1 liter vízzel, és tedd oda főni.  Tedd bele a pár szem babérlevelet és az egy szál zellerlevelet. Fedd le, és felforrásig egész lángon főzd!

Lencsefőzelék - Borítsd át a lencsét a lábosba, amiben főzöd! Lencsefőzelék - Öntsd fel 1 liter vízzel a lencsét! Lencsefőzelék - Tedd bele a babérlevelet és a zellerlevelet!

Lencsefőzelék - A megmosott kolbászt vágd 4 darabra!Lencsefőzelék - A kolbászdarabokat hosszában vágd végig, hogy könnyen lehúzd a héját!

Mosd meg a szál kolbászt meleg vízzel, és vágd négyfelé. Hogy könnyebben lehúzd a héját, mindegyik darabon hasítsd fel hosszában a bőrt.

Lencsefőzelék - A vágás mentén kezdd el lehúzni a kolbászról a bőrt!Lencsefőzelék - Ha végigértél a vágás teljes hosszán, akkor keresztben húzd le a kolbászról a bőrt!

Kezdd el lehúzni a bőrt, végig a vágás teljes hossza mentén. Ha végigértél, akkor lapos húzással keresztben húzd le a bőrt a kolbászról. Dobd a kolbászdarabokat a lábosba. Most jön a hagyma. Pucold meg, vágd fel apróra, és a felét kapard a lábosba a lencséhez. (A másik fele majd a rántásba kell.)

Lencsefőzelék - A kolbászdarabokat dobd a lábosba! Lencsefőzelék - Vágd apróra a hagymát! Lencsefőzelék - A hagyma felét kapard a lencséhez!

Lencsefőzelék - Felforrástól számítva 20 perc alatt félpuha lesz!Lencsefőzelék - Ha a lencse félpuha, sózd meg!

A lencse hamar puhul, felforrástól számítva 20 perc alatt félpuha lesz. Ekkor kell csak megsózni: 1 fakanál Vegeta, plusz fél fakanál só.

Ha már csak 5 perc van hátra a 20-ból, akkor elkezdheted csinálni a rántást. Egy teflonserpenyőbe önts egy kevés olajat (kb. 2 evőkanálnyit), és kapard bele a hagyma másik felét. Párold egy kicsit, csak amíg üveges nem lesz, aztán tégy hozzá 6 kis fakanál lisztet (kb. 6 dkg). Állandó keverés mellett pirítsd aranyszínűre. (Ha nagyon nehezen keverhető, homokszerű, akkor önts még hozzá egy kis olajat.)  Szórj rá egy fakanál pirospaprikát, és oltsd is el a rántás alatt a gázt, nehogy megégjen a paprika.

Lencsefőzelék - Egy kevés olajon pirítsd meg a hagymát! Lencsefőzelék - Ha a hagyma üvegesre párolódott, addd hozzá a lisztet! Lencsefőzelék - Ha a liszt arany színűre pirult, addd hozzá a pirospaprikát!

Keverd el a paprikát a liszttel, és azon melegében öntsd fel a rántást 2-3 dl hideg vízzel.Nagyon jól keverd el, legyen szép sima! A göböket lapítsd el a fakanállal (bár lehet, hogy nem is lisztcsomó, csak hagyma). Kapard a rántást a lencséhez, és jól keverd el vele. Az üres rántásos serpenyőbe önts egy pici vizet, tisztítsd ki vele az edényt, és öntsd ezt a lét is a lencséhez.

Lencsefőzelék - Keverd el a paprikát a liszttel! Lencsefőzelék - Öntsd fel a rántást 2-3 dl vízzel, és keverd simára! Lencsefőzelék - Borítsd a rántást a lencséhez!

Gyakran kevergesd, mert a rántással hamar leragad. Még vagy 5 percig főzd, hogy elmenjen a liszt íze. Közben pucold meg a fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a lencsefőzelékhez (Ezek itt picikék ám, csak nagy a nagyítás.)

Lencsefőzelék - Pucold meg a  fokhagymát! Lencsefőzelék - Fokhagymanyomóval préseld a lencséhez a fokhagymagerezdeket! Lencsefőzelék - Ha kész, akkor halászd ki a nagyobb gezemicéket!

Lencsefőzelék - Tégy bele 1 evőkanál ecetet!Lencsefőzelék - Kaparj bele egy kis pohár tejfölt!

Kóstold meg, és ha puha, akkor elolthatod a gázt. Tedd az asztalra egy alátétre, és önts hozzá egy evőkanál enyhe ecetet. (Én tárkonyecetet szoktam venni.) Keverd el, és kapard bele a kis pohár (vagy fél nagy pohár) tejfölt. Ezzel is keverd el, és kész.

Lencsefőzelék - A kolbászt vágd karikákra, úgy tedd a főzelékre!

Mindenkinek 1 darab kolbász jár, ezt egy kistányéron karikázd fel, úgy tedd a lencsefőzelékre. Savanyúkáposztát jó hozzá enni, és persze kenyér is legyen az asztalon.

Jó étvágyat!

81 hozzászólás

  • Medvedisznóemberu

    Kedves Anyuka!

    Megfőztük a kollégiumban és nagyon finom lett.
    Sajnos estére jól befingatott. De ennyi igazán belefér.
    Köszönjük a receptet!

    • Kedves Kolisok!

      Örülük, hogy sikerült! 🙂
      Remélem, estére nem hívtatok lányokat! 🙂
      Sajnos, a bab, lencse, lecsónak megvan ez a hátránya…

      Ha maradt másnapra, melegítéskor öntsetek hozzá egy kis vizet, mert nagyon be tud sűrűsödni.

      Jó vizsgázást!
      Mariann

  • Szurkoljatok, h sikerüljön.:))

    A leírás nagyon alapos és nem nagyon riasztó a feledat csak kicsit “szorongok”.:))

    2012.12.31.

  • koko george

    Kosz a konnyu receptet,most csinaltam meg,mar a labost nyalogatom,ugyhogy
    kezdhetem elolrol az egeszet,mert lassan itt van az ejfel.
    Kivanok boldog uj evet,es persze sok penzt,

  • Beatrix

    Kedves Anyuka !

    Örülök hogy Rád találtam 🙂

    isteni finom lett a főzelék 🙂

    Többször főztem már lencsét többféleképpen, de ez az új ízvilág nagyon tetszett, és a páromnak is 🙂

    Köszönjük !

    • Kedves Beatrix!

      Örülök, hogy rám találtál, és hogy ízlett nektek a lencse! 🙂

      Jó étvágyat hozzá!
      Hitem szerint egy finom étel bekebelezésével együtt járó megelégedés segít ráhangolódni a kevésbé élvezetes munkák elvégzésére. 🙂

      Mariann

  • Júcs

    Szeretném én is megköszönni a receptet.

    Nagy segítség volt, mivel én sosem szerettem, a család sem nagyon, így édesanyám sem főzte otthon. A párom viszont nagyon szereti, és az újév első napját el sem tudja képzelni e nélkül. Szóval a lecke fel volt adva. Főzzek egy olyan ételt, amit magam nem szeretek, sosem láttam, hogyan kell főzni, de még a családban sincs nagy (semmilyen) hagyománya.
    A vége az lett, hogy azóta mindig ide térek vissza, ha lencsét főzök (még puskázom a receptet), és már volt, hogy én mondtam, hogy legyen lencse az ebéd. 🙂 (holnapra épp rotyog a fazékban)

  • Nagy Mária Magdolna

    U.I És teljesen zsírmentes, csak ami a kolbászban van!

  • Nagy Mária Magdolna

    Most találkoztam ezzel az oldallal, és rögtön elküldtem két lányunokámnak. A lencsefőzelékbe nagy egész hagymát teszek – kicsit korábban, mert több főzés kell neki, mint a lencsének. Ha minden megfőtt, a hagymát és egy merőkanál lencsét összeturmixolok rántás helyett. Ha híg lesz, burgonyapehellyel sűrítem. Ecet helyett sok mustárt és kicsi cukrot teszek. Nagyon pikáns lesz. A kolbászt csap alatt vizezem, lejön könnyen a héja. Bocsánat, hogy kotnyeleskedem, örömömben teszem, hogy megtaláltam ezt az oldalt. Nem régóta netezek.

    • Kedves Mária!

      Örülök, hogy tetszik az oldal, és ajánlottad az unokáidnak! 🙂
      Az olvasók nevében is köszönöm, hogy leírtad a te variációdat! 🙂

      A netezéssel vigyázz, könnyen le lehet ragadni a gép előtt! 🙂

      További kreatív konyhai alkotásokat kívánok neked!
      Mariann

  • VGB

    egy baja van a receptnek: a receptiro ex catedra olajat ir elo. Javaslom, hogy aki nem akar idejekoran rakban elhalalozni, az hasznaljon a rantasokhoz (es egyeb porkoltszeru etelekhez) zsirt (arrol nem beszelve, hogy finomabb is!). A receptiro pedig nyujtson opciot a rantashoz, hogy zsirt vagy (agymosottaknak) olajat!

    • Kedves VGB!

      Köszönöm az észrevételedet!
      Majd írok egy olyan cikket, amiben felhívom az olvasók figyelmét arra, hogy zsír vagy olaj, margarin vagy vaj, só vagy Vegeta ügyben tájékozódjanak alaposan, és válasszák azt, amelyik jobban megfelel az értékrendjüknek.

      További szép napot!
      Csíííz 🙂
      Mariann

  • Abuczki Attila

    Köszönettel, tárkonyecet nem volt de jófajta dizsoni mustárral helyettesítettem, amit a tejfölbe kevertem.
    Érdemes úgy is megpróbálni.
    Üdvözlettel
    Abuczki Attila

  • Somogyi Szilárd

    Üdvözlöm! Szeretném ezúton megköszönni a receptjét, amelyre véletlenül találtam csak rá…akár a már-már elfelejtett lencsére a spájzban :-).
    Nagyon könnyen érthető és követhető a leírása, a végeredmény pedig mennyei volt!!!
    Még egyszer köszönöm!
    Üdvözlöm!
    Somogyi Szilárd

  • ádám

    vörös lencsével is lehet csinálni?

  • Erika

    Másodjára főzöm ezt Tőled, Anyuka, és most olyan elégedett vagyok:)
    Kicsit most is hígabb, de már tudom, hogy holnapra tömörebb lesz, zabfasírtot csináltam hozzá, az is nagyon jó lett, úgyhogy nagyon örülök:)

    • Kedves Erika!

      A mai világban olyan jó olvasni, hogy elégedett vagy és örülsz! 🙂
      Igen, a tapasztalat a legjobb tanító!

      Jó étvágyat a lencséhez és zabfasírthoz!
      Mariann

  • Nagy Attila

    A párom első lencsefőzeléke. Isteni lett, köszi!

  • Anikó

    Egyszerű és nagyszerű! Az első főzelékes sikerélményem! 🙂 Köszönet a részletes leírásért!
    A.

  • Plavuscsák Anita

    Kedves Mariann!

    Köszönöm a gyors válaszodat. Igen, biztos ez volt a baj. Elég nagy volt az a fakanál. 🙂 Köszönöm azt is, hogy javítottad a receptet.

    További sok sikert kívánok.

    U.I.: most keresek egy új receptet a holnapi ebédhez az oldaladon 🙂

  • Szia Anita!

    Jól tetted, hogy kirántottad a rántás előtt a szafaládét! 🙂
    A főzelék valószínűleg azért lett sűrű, mert a leírásomban nem egyértelmű a 6 fakanál liszt. Most lementem megmérni; 7,3 dkg volt a súlya. De aki nagyobb fakanalat használ, annak biztos 10 dekát is nyom a 6 fakanál liszt.
    Szóval nem a túlfőzéstől sűrű, hanem a sok liszttől. Most már látod, hogy így sok volt, legközelebb kevesebb lisztet tegyél bele.
    Javítom a leírásomban, hogy kis fakanálról van szó. 🙂

    Kösz, hogy megírtad a tapasztalatodat, mások is biztos hasznát veszik! 🙂
    További sikeres főzéseket!
    Mariann

  • Plavuscsák Anita

    Szia!

    Ma készítettem el a lencsefőzeléket. Finom lett, köszönöm a receptet.
    Volt pár gondom, amit szeretnék megkérdezni. Miután beletettem a füstölt szafaládét (ez volt itthon), már elég nehéz volt keverni és attól féltem, hogy a teteje nem puhul meg, mert elég sok helyet foglalt el az edényben a hús. A rántás belerakása előtt ki is vettem a husikat, mert egyrészt elkészültek, másrészt féltem, hogy nem fog rendesen elkeveredni a rántás. A másik gondom pedig az volt, hogy kissé taknyos lett (bocsi, de nem tudok rá jobb szót) az egész. Olyan egy, egész massza lett belőle. Nyilván kissé szétfőztem a lencsét, igaz?

    Válaszodat előre is köszönöm.

    Anita

  • Barbara

    Kedves Mariann!

    Én ma készítettem el életem első lencsefőzelékét a te recepted alapján! Én vegetáriánus vagyok, úgyhogy nem raktam bele kolbászt, de így is nagyon finom lett! Köszönöm a receptet!
    Nagyon tetszik az oldalad, a sokféle egyszerű, ámde mégis nagyszerű étel mellett nagyon megfogott a szeretet és a kedvesség, ami sugárzik belőle(d)! Biztos, hogy más ételeket is ki fogok próbálni az oldalról!
    Csak így tovább!
    üdvözlettel:
    Barbara

    • Kedves Barbara!

      Örülök, hogy sikerült a főzeléked, mert esetleg a kedvedet szeghette vona, ha az első nem sikerül. 🙂
      Mi is voltunk vegetáriánusok. Akkoriban tanultam a sok, kenyérre kenhető krémet (gombakrém, álkacsazsír, sajtkrém…), meg a húspótlókat (biokolbász, biofasírt, sült töltelék…). Szóval biztos találsz itt még kipróbálnivalót! 🙂

      Köszönöm, hogy megosztottad velem a sikeredet, és köszönöm a bókot meg a buzdítást! 🙂
      Mariann

  • NIKI

    MEGCSINÁLTAM A GYEREKEK ÉS A FÉRJEM IS IMÁDJA EZENTUL CSAK IGY CSINÁLOM EDDIG IS KÉSZITETTEM MÁR DE AZ KŐZEL NEM ILYEN FINOM KŐSZŐNŐM A JO KIS RECEPTET NIKI

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.