Lencsefőzelék

Lencsefőzelék - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 1 fej hagyma
  • 2 nagy vagy 4 kicsi babérlevél
  • 1 szál zellerlevél
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 1 fakanál Vegeta (lemaradt a képről)
  • fél fakanál só
  • egy kevés olaj
  • 6 kis fakanál liszt (kb. 6 dkg)
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 3 nagy vagy 6 kicsi gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál 6%-os ecet
  • kb. 2 dl tejföl (1 kis poharas)
Lencsefőzelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Mindenki szereti a családban, és könnyű megcsinálni. Nem kell előző nap beáztatni, mint a babot.

Lencsefőzelék - Mérd ki a 25 dkg lencsét! Egy kisebb tálba mérd ki a 25 dkg lencsét, borítsd ki az asztal közepére, és válogasd át. Mindig csak egy keveset húzz magad felé a kupacból, terítsd szét a tenyereddel, és ha látsz hibásat, azt a mutatóujjaddal vezesd ki oldalra. A többit söpörd az öledben tartott tálba. Lencsefőzelék - Válogasd át a lencsét!
Lencsefőzelék - Csak 1 szem hibásat találtam.

Én most csak 1 hibás szemet találtam, de szokott benne lenni búzaszem vagy kis fekete rög.

Lencsefőzelék - Mosd meg a lencsét! Lencsefőzelék - Egy szűrőben öblítsd át és csöpögtesd le a lencsét! A csapnál engedj rá vizet, és markolászással jól mosd át a lencsét. Utána öntsd át egy tésztaszűrőbe, öblítsd át, és csöpögtesd le.

Borítsd át a lencsét egy 3-4 literes lábosba,  öntsd fel 1 liter vízzel, és tedd oda főni.  Tedd bele a pár szem babérlevelet és az egy szál zellerlevelet. Fedd le, és felforrásig egész lángon főzd!

Lencsefőzelék - Borítsd át a lencsét a lábosba, amiben főzöd! Lencsefőzelék - Öntsd fel 1 liter vízzel a lencsét! Lencsefőzelék - Tedd bele a babérlevelet és a zellerlevelet!

Lencsefőzelék - A megmosott kolbászt vágd 4 darabra!Lencsefőzelék - A kolbászdarabokat hosszában vágd végig, hogy könnyen lehúzd a héját!

Mosd meg a szál kolbászt meleg vízzel, és vágd négyfelé. Hogy könnyebben lehúzd a héját, mindegyik darabon hasítsd fel hosszában a bőrt.

Lencsefőzelék - A vágás mentén kezdd el lehúzni a kolbászról a bőrt!Lencsefőzelék - Ha végigértél a vágás teljes hosszán, akkor keresztben húzd le a kolbászról a bőrt!

Kezdd el lehúzni a bőrt, végig a vágás teljes hossza mentén. Ha végigértél, akkor lapos húzással keresztben húzd le a bőrt a kolbászról. Dobd a kolbászdarabokat a lábosba. Most jön a hagyma. Pucold meg, vágd fel apróra, és a felét kapard a lábosba a lencséhez. (A másik fele majd a rántásba kell.)

Lencsefőzelék - A kolbászdarabokat dobd a lábosba! Lencsefőzelék - Vágd apróra a hagymát! Lencsefőzelék - A hagyma felét kapard a lencséhez!

Lencsefőzelék - Felforrástól számítva 20 perc alatt félpuha lesz!Lencsefőzelék - Ha a lencse félpuha, sózd meg!

A lencse hamar puhul, felforrástól számítva 20 perc alatt félpuha lesz. Ekkor kell csak megsózni: 1 fakanál Vegeta, plusz fél fakanál só.

Ha már csak 5 perc van hátra a 20-ból, akkor elkezdheted csinálni a rántást. Egy teflonserpenyőbe önts egy kevés olajat (kb. 2 evőkanálnyit), és kapard bele a hagyma másik felét. Párold egy kicsit, csak amíg üveges nem lesz, aztán tégy hozzá 6 kis fakanál lisztet (kb. 6 dkg). Állandó keverés mellett pirítsd aranyszínűre. (Ha nagyon nehezen keverhető, homokszerű, akkor önts még hozzá egy kis olajat.)  Szórj rá egy fakanál pirospaprikát, és oltsd is el a rántás alatt a gázt, nehogy megégjen a paprika.

Lencsefőzelék - Egy kevés olajon pirítsd meg a hagymát! Lencsefőzelék - Ha a hagyma üvegesre párolódott, addd hozzá a lisztet! Lencsefőzelék - Ha a liszt arany színűre pirult, addd hozzá a pirospaprikát!

Keverd el a paprikát a liszttel, és azon melegében öntsd fel a rántást 2-3 dl hideg vízzel.Nagyon jól keverd el, legyen szép sima! A göböket lapítsd el a fakanállal (bár lehet, hogy nem is lisztcsomó, csak hagyma). Kapard a rántást a lencséhez, és jól keverd el vele. Az üres rántásos serpenyőbe önts egy pici vizet, tisztítsd ki vele az edényt, és öntsd ezt a lét is a lencséhez.

Lencsefőzelék - Keverd el a paprikát a liszttel! Lencsefőzelék - Öntsd fel a rántást 2-3 dl vízzel, és keverd simára! Lencsefőzelék - Borítsd a rántást a lencséhez!

Gyakran kevergesd, mert a rántással hamar leragad. Még vagy 5 percig főzd, hogy elmenjen a liszt íze. Közben pucold meg a fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a lencsefőzelékhez (Ezek itt picikék ám, csak nagy a nagyítás.)

Lencsefőzelék - Pucold meg a  fokhagymát! Lencsefőzelék - Fokhagymanyomóval préseld a lencséhez a fokhagymagerezdeket! Lencsefőzelék - Ha kész, akkor halászd ki a nagyobb gezemicéket!

Lencsefőzelék - Tégy bele 1 evőkanál ecetet!Lencsefőzelék - Kaparj bele egy kis pohár tejfölt!

Kóstold meg, és ha puha, akkor elolthatod a gázt. Tedd az asztalra egy alátétre, és önts hozzá egy evőkanál enyhe ecetet. (Én tárkonyecetet szoktam venni.) Keverd el, és kapard bele a kis pohár (vagy fél nagy pohár) tejfölt. Ezzel is keverd el, és kész.

Lencsefőzelék - A kolbászt vágd karikákra, úgy tedd a főzelékre!

Mindenkinek 1 darab kolbász jár, ezt egy kistányéron karikázd fel, úgy tedd a lencsefőzelékre. Savanyúkáposztát jó hozzá enni, és persze kenyér is legyen az asztalon.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.