Lecsó eltevés

Lecsó - Kész, üvegekben.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg hagyma
  • 1,5 kg paprika
  • 1,5 kg paradicsom
  • 2 dl olaj
  • 3 fakanál só
  • nátriumbenzoát tartósítószer (üvegenként 1 késhegynyi)
Lecsó - Hozzávalók

Elkészítés:

A képen mindenből 3 kg van, de egyszerre csak 1,5-1,5 kg fér bele mindenből a lábosba, ezért ennek a másfél-másfél kilós mennyiségnek az elkészítését írom le. (Ez másfél óra alatt megvan. A másik adagot másnap csináltam.)

Lecsó - Mosd meg az üvegeket!Az üvegek előkészítésével kezdd! Ebből a mennyiségből kb. 5 db 7 dl-es befőttesüveg telik meg. De azért a biztonság kedvéért 6-ot keríts elő, és mosd meg őket meleg vízzel. Fordítsd őket fejjel lefelé, hogy kicsöpöghessen belőlük a víz.  Ellenőrizd, hogy jól zárnak-e a csavaros tetők!

Lecsó - Mérd le a másfél kiló hagymát! Mérd le a másfél kiló hagymát! Pucold meg őket. Először a bajszos végét vágd le, aztán húzd le a héját, végül csapd le a száras végét. A pucolt hagymákat tedd egy tálba.

Lecsó - Vágd le a hagyma bajszos végét! Lecsó - Húzd le a hagyma héját! Lecsó - Vágd le a hagyma száras végét!

Lecsó - Mosd meg a pucolt hagymát!A csapnál mosd meg a hagymákat, és tedd őket egy másik tálba. Darabold fel a hagymákat. Először vágd ketté, aztán a fél hagymát darabold fel nem túl vékony lapokra, végül a lapokat az előző vágásra merőlegesen vágd 3-4 darabra.

Lecsó - Vágd ketté a hagymát! Lecsó - Vágd 3 mm vastag szeletekre a félhagymát! Lecsó - Vágd 3-4 darabba a hagymszeleteket!

Lecsó - A hagymadarabolás kész.A darabolt hagymát tedd vissza a hagymamosásnál kiürült tálba. Ha közben akad olyan hagyma, amiben egy belső réteg barna, akkor addig a rétegig piszkáld ki a hagyma belsejét; és vágd ki a csúnya részt. (Lehet, hogy csak egy belső réteget kell kivenni, a többit vissza lehet tenni.)

Lecsó - Csúnya rész a hagymában. Lecsó - Piszkáld ki a csúnya részt a hagymából! Lecsó - A csúnya rész kiszedve a hagymából.

Lecsó - Önts 2 dl olajat egy kb. 5 literes lábosba!Lecsó - Borítsd a hagymát a lábosba!

Mivel 3-szor 1,5 kg zöldségnek kell beleférnie, a lábos, amiben főzöd, legalább 5 literes legyen! Önts bele 2 dl olajat, és takarékon tedd oda melegedni. Egyből beleboríthatod a hagymát. Keverd el, és szórj rá 1 fakanál sót. Fedd le, hadd puhuljon, amíg előkészíted a paprikát.

Lecsó - Keverd el a hagymát! Lecsó - Sózd meg a hagymát! Lecsó - Fedő alatt párold!

Lecsó - Mérd ki a másfél kiló paprikát!Lecsó - A csapnál mosd meg a paprikát!

Most jön a paprika. Mérd le a másfél kilót, a csapnál mosd meg. A mosottat rakd egy másik tálba. A kiürült tálba tedd majd a felvágott paprikát. Fogj egy paprikát, vágd le a talpát. A talpról pattintsd le a paprikadarabokat. Ilyenkor esetleg a paprikadarab tövében megbújt földes részt fedezhetsz fel; ezt egy darab konyhai törlővel törülgesd le, aztán mehet a tálba.

Lecsó - Vágd le a paprika talpát! Lecsó - Pattintsd le a szárról a paprikadarabokat! Lecsó - Törölgesd le a megbújt földet a paprikadarab tövéről!

Lecsó - Vágd ki a paprikából a magházat!Lecsó - A magház kiszedve.

Vágd át a paprikacsutkát tartó 4 eret, és vedd ki a magházat. Vágd ketté hosszában a paprikát, aztán a fél paprikákat is felezd meg. Fogd össze a negyed paprikákat (ha nehezen megy, akkor elég, ha kettőt összefogsz), és ferde vágásokkal darabold fel. (Közben néha keverd meg a hagymát, nehogy leégjen.)

Lecsó - Hosszában vágd ketté a paprikát! Lecsó - A fél paprikákat is felezd el! Lecsó - Ferde vágásokkal darabold fel a negyed paprikákat!

Ha közben bármilyen hibás részt látsz a paprikában – akár kívül, akár belül -, akkor azt vágd ki.

Lecsó - Ez a paprika belül hibás. Lecsó - Vágd ki a hibás részt a paprikából! Lecsó - A paprikadarabolás kész.

Borítsd a paprikát a hagymához, a lábosba. Megint tégy rá egy fakanál sót, és keverd össze a paprikát a hagymával. Tedd vissza a fedőt. (Továbbra is maradjon takarékon a láng.)

Lecsó - Öntsd a paprikát a lábosba! Lecsó - A paprikát is sózd meg! Lecsó - Keverd össze a paprikát a hagymával!

Mérj le másfél kiló paradicsomot. A csapnál mosd meg meleg vízben, hogy könnyen lejöjjön a héja. Készíts oda egy másik tálat a mosott paradicsomnak. Fogj egy paradicsomot, és vágd ki kúposan a “torzsáját”.

Lecsó - Mérd ki a másfél kiló paradicsomot! Lecsó - A csapnál mosd meg a paradicsomot! Lecsó - Vágd ki a paradicsom “torzsáját”!

Lecsó - Húzd le a paradicsom héját!A “kráter” szélétől kezdve egy kis késsel húzd le a paradicsom héját úgy, hogy a késsel alányúlsz, a hüvelykujjaddal pedig a késhez szorítod a héjat, és így húzod laposan lefele. Ha szerencséd van, akkor jó nagy darabokban jön le; de az is lehet, hogy néhol hámozni kell. (A tál fölött hámozd, hogy ha csöpög a paradicsomlé, jó helyre menjen.) Ha megvagy 3-4 darabbal, akkor vagdosd bele a lecsóba, mert ez levet ad neki, és nem fog leégni.

Lecsó - Ha már 3-4 paradicsomnak lehúztad a héját, akkor vagdosd bele a lecsóba! Lecsó - A lehéjazott paradicsomot vagdosd bele a lecsóba! Lecsó - Egy adag összevágott paradicsom a lecsóban.

Az utolsó adag pucolt paradicsom lecsóba vagdosása után a tálban összegyűlt lét is öntsd a lecsóhoz. Megint tégy bele 1 fakanál sót, és keverd meg a lecsót.

Lecsó - A végén öntsd a lecsóhoz a tálban összegyűlt paradicsomlét is! Lecsó - A paradicsom hozzáadása után is sózd meg a lecsót! Lecsó - Keverd meg a lecsót!

Újraforrástól számítva még vagy 3 percig főzd. Közben egy vízzel félig töltött tepsiben melegítsd elő az üvegeket a gázon. Ha letelt a 3 perc, oltsd el a lecsó alatt a gázt, és egy kis fejű merőkanállal mindegyik üvegbe tégy egy adag lecsót. Ha fogytán van a lecsó, akkor először annyi üveget tölts meg színültig, amennyi biztosan megtelik (mondjuk 4 üveget), és a maradékot tedd az utolsó üvegbe. Ha az már nem telik meg teljesen, nem baj; majd ezt a hiányos üveget eszitek meg először. Ha meg lecsó marad ki, akkor azt ne tartósítsd; egyétek meg hamarosan.

Lecsó - Egy tepsi vízben melegítsd elő az üvegeket! Lecsó - Merd az üvegekbe a lecsót! Lecsó - Megteltek az üvegek!

Mielőtt rátennéd a tetőt, ne felejts el egy-egy késhegynyi tartósítószert hinteni  az üvegekbe!  (Nátriumbenzoát helyett szalicil is jó.) A csavaros tetőt egyelőre még csak lazán tedd rá az üvegekre, mert ahhoz, hogy jól rászorítsd, ellentartás kell.

Lecsó - Tégy mindegyik üvegbe egy késhegynyi nátriumbenzoát tartósítószert! Lecsó - A  lecsó tetején a nátriumbenzoát. Lecsó - Az üvegekre lazán csavard rá a tetőket!

Készítsd elő az üvegeknek a dunsztolás helyét. Teríts le egy papírt vagy konyharuhát, arra hordd át egy edényfogó kesztyűvel vagy más ruhával az üvegeket a bal kezedben, miközben jobb kézzel jó erősen rácsavarod a tetőt. Ha mindegyik üveget átszállítottad, akkor tégy a tetejükre egy papírt, arra terítsd majd a melegen tartó ruhát.

Lecsó - Egy edényfogó kesztyűvel vidd az üveget a dunszt-helyre! Lecsó - Az első üveg lecsó a dunszt-helyen. Lecsó - Tégy az üvegekre papírt!

Lecsó - A lecsósüvegek a bugyolában. Minden oldalról takarja be a ruha az üvegeket – és hagyd ebben a melegben kihűlni őket. Kb. 1 nap alatt hűlnek le teljesen.
Lecsó - Címkézd fel a lecsós-üvegeket!

Másnap címkézd fel az üvegeket, úgy tedd el őket a spájzba.

Felhasználáskor csak annyi vele a teendő, hogy ütsz rá 3 tojást (plusz 3 csipet só), és megvárod, míg ez kipelyhesedik, különválik a létől.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.