Lebbencsleves

Lebbencsleves - Kész, tányérban

Hozzávalók:

 • 15 dkg lebbencstészta
 • 3 közepes krumpli
 • 1 fej hagyma
 • 1 fakanál pirospaprika
 • 1 fakanál Vegeta
 • 1 fakanál só
 • zellerlevél (1 is elég)
 • petrezselyemzöld
 • olaj
Lebbencsleves - Hozzávalók

Elkészítés:

Mosd meg a krumplit, tedd egy tálcára. Készíts oda egy kisebb tálat, önts bele vizet, abba megy majd a pucolt krumpli. Hámozd meg a krumplit.

Lebbencsleves - Hámozóval hámozásLebbencsleves - Kis késsel hámozás

(Én nem értem, hogy tudnak olyan ügyesen bánni a fiatalok a krumplihámozóval! A lányom biztatására én is kipróbáltam, de két csík után inkább kis késsel folytattam. 🙂 )

Lebbencsleves - A kis kés hegyével kanyarintsd ki a hibát! A hibás részeket vágd ki! A kisebb, pöttyszerű hibát, vagy a hámozhatatlan mélyedést a kés hegyével vágd ki, úgy hogy kúpos gödröt kanyarints a hiba körül.

Lebbencsleves - A nagyobb hiba közepén vágd ketté a krumplit!Lebbencsleves - A kettévágott krumpliból könnyen ki tudod vágni a hibát!

A nagyobb hibák helyén – ha mondjuk látszik, hogy egy csíra megy keresztül a krumplin – a hibás rész közepén vágd ketté a krumplit, hogy hozzáférhess a hibához. Így már könnyen ki tudod vágni a hibás részt, itt ezt a csírát pl. “V” alakban lehetett kimetszeni.

Lebbencsleves - A megpucolt krumplit mosd meg, önts rá új vizet, és tedd félre!Lebbencsleves - A hagymát pucold meg, és vágd apróra!

A megpucolt krumplit mosd meg, engedj rá tiszta vizet, és tedd félre. A hagymát pucold meg, mosd meg, vágd apróra, és azt is tedd félre.

Egy kb. 4 literes  lábosba önts egy kevés olajat, és takarék lángon tedd oda melegedni. Tördeld bele a lebbencstésztát: se túl nagy, se túl apró darabok ne legyenek benne.  (Egyébként a lebbencsnek épp a szabálytalan alak a lényege.) Állandóan kevergetve pirítsd rózsaszínre.

Lebbencsleves - Önts olajat a lábosba! Lebbencsleves - Tördeld bele a lebbencstésztát a lábosba! Lebbencsleves - Pirítsd halványpirosra a lebbencstésztát!

Lebbencsleves - Kapard a lebbencshez a hagymát!Lebbencsleves - Együtt is pirítsd még egy kicsit a lebbencset és a hagymát!

Ha már van színe a tésztának, akkor kapard hozzá a hagymát, és együtt is pirítsd őket még egy kicsit, hogy a hagyma is párolódjon át. Vigyázz, ne égjen oda! Ha szép a színe, oltsd el a gázt, úgy hints bele egy fakanál pirospaprikát. Keverd el, és öntsd fel egyelőre 1 liter vízzel. Sózd meg 1 fakanál Vegetával.

Lebbencsleves - Oltsd el a gázt, úgy tedd a lebbencshez a pirospaprikát! Lebbencsleves - Öntsd fel a paprikás lebbencset 1 l vízzel! Lebbencsleves - Adj a lebbencsleveshez 1 fakanál Vegetát!

Most jön a krumpli. Öntsd le róla a vizet, hosszában negyedeld fel, és a negyedeket “V” alakban (ferdén: egyet innen, egyet onnan vágva) vagdosd fel ferde kockákra. Óvatosan, hogy ne nagyon placcsanjon, borítsd a krumplit a levesbe.

Lebbencsleves - Vagdosd fel ferde kockákra a krumplit! Lebbencsleves - A felkockázott krumplik. Lebbencsleves - Borítsd a krumplikockákat a lebbencslevesbe!

Most önts hozzá még egyliter vizet, tedd bele a zellerlevelet, szórj bele egy fakanál sót, és fedd le.

Lebbencsleves - Tedd bele a zellerlevelet! Lebbencsleves - Szórj bele 1 fakanál sót! Lebbencsleves - Fedd le, hadd főjön!

Amíg fő, mosd meg és vágd fel apróra a petrezselymet, aztán kapard a levesbe. Ha felforr, vedd takarékra a lángot, és húzd egy kicsit félre a fedőt (egyébként zakatol és köpköd).

Lebbencsleves - Kapard hozzá a vágott petrezselymet! Lebbencsleves - Felforrt a leves. Lebbencsleves - Felforrás után takarékon főzd, és húzd félre a fedőt!

Lebbencsleves - Felforrástól 15 percig főzd!Lebbencsleves - Azért kóstold meg, ha letelt az idő, hogy puha-e már!

Felforrástól 15 percig főzd, ennyi idő alatt megpuhul a lebbencstészta (a krumpli meg pláne)! Azért, ha letelt az idő, végy ki a fedőre egy tésztát,  és kóstold meg, hogy tényleg jó-e!

Lebbencsleves - Ha kész a leves, egy villával halászd ki a zellerleveleket! Ha kész, egy villával halászd ki a zellerleveleket, tedd a fedő fonákjára, úgy vidd a szemétbe.
Lebbencsleves - Kész, fazékban.

(Itt még nincs kiszedve a zeller.)

Jó étvágyat!

2 hozzászólás

 • Kedves Dyus!

  Pont úgy van, ahogy gondolod! 🙂
  Olaj helyett piríts szalonnakockákat, és szedd ki, aztán folytasd, mintha olaj lenne a zsír helyett. A kolbász és a virsli helyett inkább kolozsvári szalonnát főzz bele (abban nincs olyan sok zsír)! De ha úgy továbbra se néz rá a párod, akkor legközelebb jöhet a kolbász. 🙂
  Mindezek a tanácsok nem gyakorlaton alapulnak, úgyhogy neked kell kikísérletezned! Én csak azt írom le meggyőződéssel, amit ki is próbáltam.

  Sok sikert!
  Mariann

 • Szia Anyuka!

  Kérdésem lenne a lebbencslevessel kapcsolatban.
  Páromuram rá sem néz az ételre hús nélkül, gondolom egy kis füstöltkolbász, vagy jó minőségű virsli a kedvére tenne. Jól gondolom, hogy a hagymapirítás környékén kéne belecsempészni a receptbe?
  A másik, szívesebben főzünk olaj nélkül, és a menzán kis szalonnakockák voltak a lebbencslevesben, remélem működik minden, ha kiolvasztott szalonna zsírján kezdünk mindent, persze a sült szalonnát ki kell szedni, miután kiengedte a zsírját, különben gumis lesz.
  Várom tanácsod, üdv:
  Dyus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.