Lebbencsleves
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Mosd meg a krumplit, tedd egy tálcára. Készíts oda egy kisebb tálat, önts bele vizet, abba megy majd a pucolt krumpli. Hámozd meg a krumplit.
(Én nem értem, hogy tudnak olyan ügyesen bánni a fiatalok a krumplihámozóval! A lányom biztatására én is kipróbáltam, de két csík után inkább kis késsel folytattam. 🙂 )
A hibás részeket vágd ki! A kisebb, pöttyszerű hibát, vagy a hámozhatatlan mélyedést a kés hegyével vágd ki, úgy hogy kúpos gödröt kanyarints a hiba körül. |
A nagyobb hibák helyén – ha mondjuk látszik, hogy egy csíra megy keresztül a krumplin – a hibás rész közepén vágd ketté a krumplit, hogy hozzáférhess a hibához. Így már könnyen ki tudod vágni a hibás részt, itt ezt a csírát pl. “V” alakban lehetett kimetszeni.
A megpucolt krumplit mosd meg, engedj rá tiszta vizet, és tedd félre. A hagymát pucold meg, mosd meg, vágd apróra, és azt is tedd félre.
Egy kb. 4 literes lábosba önts egy kevés olajat, és takarék lángon tedd oda melegedni. Tördeld bele a lebbencstésztát: se túl nagy, se túl apró darabok ne legyenek benne. (Egyébként a lebbencsnek épp a szabálytalan alak a lényege.) Állandóan kevergetve pirítsd rózsaszínre.
Ha már van színe a tésztának, akkor kapard hozzá a hagymát, és együtt is pirítsd őket még egy kicsit, hogy a hagyma is párolódjon át. Vigyázz, ne égjen oda! Ha szép a színe, oltsd el a gázt, úgy hints bele egy fakanál pirospaprikát. Keverd el, és öntsd fel egyelőre 1 liter vízzel. Sózd meg 1 fakanál Vegetával.
Most jön a krumpli. Öntsd le róla a vizet, hosszában negyedeld fel, és a negyedeket “V” alakban (ferdén: egyet innen, egyet onnan vágva) vagdosd fel ferde kockákra. Óvatosan, hogy ne nagyon placcsanjon, borítsd a krumplit a levesbe.
Most önts hozzá még egyliter vizet, tedd bele a zellerlevelet, szórj bele egy fakanál sót, és fedd le.
Amíg fő, mosd meg és vágd fel apróra a petrezselymet, aztán kapard a levesbe. Ha felforr, vedd takarékra a lángot, és húzd egy kicsit félre a fedőt (egyébként zakatol és köpköd).
Felforrástól 15 percig főzd, ennyi idő alatt megpuhul a lebbencstészta (a krumpli meg pláne)! Azért, ha letelt az idő, végy ki a fedőre egy tésztát, és kóstold meg, hogy tényleg jó-e!
Ha kész, egy villával halászd ki a zellerleveleket, tedd a fedő fonákjára, úgy vidd a szemétbe. |
(Itt még nincs kiszedve a zeller.) Jó étvágyat! |