Lángos
Hozzávalók:A tésztához:
Az evéshez:
|
||
Elkészítés:
Egy napot állni kell a tésztának, ezért előző nap kell begyúrni! (Lehet előbb is, mert 10 napig eláll sima hűtőben.)
(A lángosevés baráti összejövetelekre való jó program. Tervezd el, hogy mikorra hívsz haverokat, és előtte való nap gyúrd meg a tésztát.)
Mérd ki a fél liter tejet, öntsd át egy melegíthető kis edénybe, és langyosítsd meg. Tedd bele az élesztőt a langyos tejbe, és oltsd el a gázt (már ha van egyáltalán, mert most olyan időket élünk).
Egy nagy tálba borítsd bele az 1 kg lisztet. Keverd el egy csapott evőkanál sóval. Áss egy kis mélyedést a liszt közepébe, és abba borítsd az (előzőleg egy kis tálkába felütött) egész tojást, önts rá egy evőkanál olajat.
Adj hozzá 5 evőkanál tejfölt. (Én először csak 4 kanállal tettem bele, de később túl száraznak találtam a tésztát, és tettem még hozzá egy evőkanál tejfölt.) Most keverd addig az élesztőt a kis edénykében, míg teljesen szét nem megy a tejben, aztán öntsd a tésztához az élesztős tejet (a nagy tálba, középre, a tojásra-tejfölre). Utána a folyékony dolgokat keverd el egymással, ott a lisztbe vájt mélyedésben.
Aztán fokozatosan kapard hozzá a lisztet, és ha fakanállal már nem megy, akkor nincs más hátra, kézzel kell folytatni a tészta kidolgozását. (Én csak a bal kezemmel dagasztok, hogy a másik használható maradjon, ha liszttel sűríteni, vagy tejföllel hígitani kell a tésztát.) Ha simára dolgoztad a masszát, akkor egy kés hátával kapard le a kezedről meg a fakanálról az értékes lángostésztát. Olajos kézzel formálj takaros tésztagömböt.
Keríts egy nagyobbfajta, tiszta nájlonzacskót, olajozd be az egyik kezed, és töröld át vele a zacskót belülről. Ügyeskedd bele a lángostésztát, kösd be a nájlont, és tedd egy tálba. Úgy tálastul mehet be a (sima) hűtőbe egy napra.
(Másnap nyitom ki a hűtőt, hát majdnem kiborult a tészta, annyira megkelt. Át is tettem egy nagyobb tálba.) Amikor sütni szeretnéd a lángost, akkor vedd ki a tésztát, és lisztezz be egy nagy tálcát vagy vágódeszkát, amire majd a cipókat sorakoztatod.
Bontsd ki a zacskót, és tépj le a tésztából egy marékkal. (Az egyik fiam felhívta rá a figyelmemet, hogy ő jó nagy marokkal tépett a tésztából, és hatalmas lett a lángos 🙂 . Tehát olyan fél zsemle nagyságú darabot szakíts le!) Formálj belőle cipócskát, és tedd a lisztezett deszkára. Az első néhány gombóc kerekítése után tedd oda melegedni az olajat egy közepes nagyságú edénybe. Kb. 5 cm magasan önts bele olajat! (A képen látott edénynél kisebbet válassz, mert ez túl nagy volt.) Ha kisebb az edény, akkor még egy liter olaj se kell bele.
Ha jó forró az olaj (ne hagyd füstölni!), akkor vedd lejjebb a lángot, és a kezedben szedegetve nyújts ki egy cipót nagyjából kör alakúra. A tésztavastagodásokat húzogasd laposra. Jó vékonyra nyújthatod, mert sülés közben úgyis dagad.
Kb. 1 perc múlva villával fordítsd meg. Amíg sül, készíts oda egy tálat, amibe kiszeded. Tégy bele egy törlőpapírt, ami felissza az olajat. Ha a lángos másik oldala is pirosra sült, akkor villával szedd ki, csöpögtesd le, és tedd a tálra.
Így süsd meg sorban mindegyik odakészített cipócska mindkét oldalát. (Én most csak fejenként egyet sütöttem.)
Most már csak ízesíteni kell. Pucolj meg néhány gerezd fokhagymát, reszeld le a lángosra szánt sajtdarabot. Tedd még az asztalra a sót és a tejfölt, meg a fokhagymanyomót. A lángost először sózd meg, aztán dörzsöld be fokhagymával. Ha túl puha lett a lángos, akkor fokhagymanyomóból kinyomva kend szét rajta a fokhagymát.
Végül tejfölözd be, és szórd meg reszelt sajttal.
Ezt nézd meg! Lángoshajigálás (fél perc)
De ez is érdekes, csak ez 3 perc. Plafonra dobott lángos
Fenséges! Jó étvágyat! |