Lángos

Lángos - Kész, tálban.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 1/2 liter tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 evőkanál tejföl (kb. egy kis poharas tejföl)

Az evéshez:

  • fokhagyma
  • tejföl
  • reszelt sajt
Lángos - A tészta hozzávalói Lángos - Az evés hozzávalói

Elkészítés:

Egy napot állni kell a tésztának, ezért előző nap kell begyúrni! (Lehet előbb is, mert 10 napig eláll sima hűtőben.)

(A lángosevés baráti összejövetelekre való jó program. Tervezd el, hogy mikorra hívsz haverokat, és előtte való nap gyúrd meg a tésztát.)

Mérd ki a fél liter tejet, öntsd át egy melegíthető kis edénybe, és langyosítsd meg. Tedd bele az élesztőt a langyos tejbe, és oltsd el a gázt (már ha van egyáltalán, mert most olyan időket élünk).

Lángos - Mérd ki a fél liter tejet! Lángos - Öntsd át egy melegíthető kis edénybe! Lángos - Tedd bele az élesztőt a langyos tejbe!

Egy nagy tálba borítsd bele az 1 kg lisztet. Keverd el egy csapott evőkanál sóval. Áss egy kis mélyedést a liszt közepébe, és abba borítsd az (előzőleg egy kis tálkába felütött) egész tojást, önts rá egy evőkanál olajat.

Lángos - Tégy a lisztbe egy evőkanál sót! Lángos - Üss bele egy egész tojást! Lángos - Tégy hozzá egy evőkanál olajat!

Lángos - Adj hozzá 5 evőkanál tejfölt!Lángos - Keverd el a tejfölt a tojással!

Adj hozzá 5 evőkanál tejfölt. (Én először csak 4 kanállal tettem bele, de később túl száraznak találtam a tésztát, és tettem még hozzá egy evőkanál tejfölt.) Most keverd addig az élesztőt a kis edénykében, míg teljesen szét nem megy a tejben, aztán öntsd a tésztához az élesztős tejet (a nagy tálba, középre, a tojásra-tejfölre). Utána a folyékony dolgokat keverd el egymással, ott a lisztbe vájt mélyedésben.

Lángos - Nyomkodd szét a tejben az élesztőt! Lángos - Öntsd a tésztához az élesztős tejet! Lángos - Először a tejfölös tojással keverd el az élesztős tejet!

Lángos - Fokozatosan keverd bele a folyékony részbe a lisztet!Lángos - Jó kis nyúlós masszát kapsz!

Aztán fokozatosan kapard hozzá a lisztet, és ha fakanállal már nem megy, akkor nincs más hátra, kézzel kell folytatni a tészta kidolgozását. (Én csak a bal kezemmel dagasztok, hogy a másik használható maradjon, ha liszttel sűríteni, vagy tejföllel hígitani kell a tésztát.) Ha simára dolgoztad a masszát, akkor egy kés hátával kapard le a kezedről meg a fakanálról az értékes lángostésztát. Olajos kézzel formálj takaros tésztagömböt.

Lángos - A dagasztás végeztével kés fokával kapard le a kezedről a masszát! Lángos - A dagasztás végeztével kés fokával kapard le a fakanálról is a masszát! Lángos - Készen van a lángostészta!

Keríts egy nagyobbfajta, tiszta nájlonzacskót, olajozd be az egyik kezed, és töröld át vele a zacskót belülről. Ügyeskedd bele a lángostésztát, kösd be a nájlont, és tedd egy tálba. Úgy tálastul mehet be a (sima) hűtőbe egy napra.

Lángos - Olajos kézzel dörzsöld át egy nájlonzacskó belsejét! Lángos - Tedd a lángostésztát az olajos nájlonba! Lángos - Tedd a lángostésztát nájlonostul egy tálba!

(Másnap nyitom ki a hűtőt, hát majdnem kiborult a tészta, annyira megkelt. Át is tettem egy nagyobb tálba.) Amikor sütni szeretnéd a lángost, akkor vedd ki a tésztát, és lisztezz be egy nagy tálcát vagy vágódeszkát, amire majd a cipókat sorakoztatod.

Lángos - Másnapra a lángostészta a duplájára dagadt! Lángos - Áttettem a lángostésztát egy nagyobb tálba. Lángos - Ha nem sütsz sok lángost, akkor egy nagyobb vágódeszka is elég a cipóknak.

Bontsd ki a zacskót, és tépj le a tésztából egy marékkal. (Az egyik fiam felhívta rá a figyelmemet, hogy ő jó nagy marokkal tépett a tésztából, és hatalmas lett a lángos 🙂 . Tehát olyan fél zsemle nagyságú darabot szakíts le!) Formálj belőle cipócskát, és tedd a lisztezett deszkára. Az első néhány gombóc kerekítése után tedd oda melegedni az olajat egy közepes nagyságú edénybe. Kb. 5 cm magasan önts bele olajat! (A képen látott edénynél kisebbet válassz, mert ez túl nagy volt.) Ha kisebb az edény, akkor még egy liter olaj se kell bele.

Lángos - Tépj le egy adagot a lángostésztából! Lángos - Formálj cipócskákat a lángostésztából! Lángos - Tégy oda melegedni 1 liter olajat!

Ha jó forró az olaj (ne hagyd füstölni!), akkor vedd lejjebb a lángot, és a kezedben szedegetve nyújts ki egy cipót nagyjából kör alakúra. A tésztavastagodásokat húzogasd laposra. Jó vékonyra nyújthatod, mert sülés közben úgyis dagad.

Lángos - Két kézzel nyújtogasd a tésztát minél nagyobb korongra! Lángos - Óvatosan fektesd bele a lángostésztát a meleg olajba! Lángos - Hamar megsül!

Kb. 1 perc múlva villával fordítsd meg. Amíg sül, készíts oda egy tálat, amibe kiszeded. Tégy bele egy törlőpapírt, ami felissza az olajat. Ha a lángos másik oldala is pirosra sült, akkor villával szedd ki, csöpögtesd le, és tedd a tálra.

Lángos - Fordítsd meg a lángost! Lángos - Csöpögtesd le a kész lángost! Lángos - Tedd a lángost törlőpapírral bélelt tálba!

Így süsd meg sorban mindegyik odakészített cipócska mindkét oldalát. (Én most csak fejenként egyet sütöttem.)

Lángos - Sül a lángos első oldala! Lángos - Sül a lángos másik oldala! Lángos - 3 kisült lángos, tálban.

Most már csak ízesíteni kell. Pucolj meg néhány gerezd fokhagymát, reszeld le a lángosra szánt sajtdarabot. Tedd még az asztalra a sót és a tejfölt, meg a fokhagymanyomót.  A lángost először sózd meg, aztán dörzsöld be fokhagymával. Ha túl puha lett a lángos, akkor fokhagymanyomóból kinyomva kend szét rajta a fokhagymát.

Lángos - Reszeld le a lángosra szánt sajtot! Lángos - Sózd meg a lángost! Lángos - Dörzsöld be fokhagymával a lángost!

Végül tejfölözd be, és szórd meg reszelt sajttal.

Lángos - Kend meg tejföllel a fokhagymás lángost! Lángos - Szórd meg reszelt sajttal a tejfölös lángost! Lángos - A kész tejfölös-sajtos lángos tányéron.

Ezt nézd meg! Lángoshajigálás (fél perc)
De ez is érdekes, csak ez 3 perc. Plafonra dobott lángos

Lángos - Az első harapás!

Fenséges!

Jó étvágyat!

45 hozzászólás

  • Ramóna

    Ez az oldal nagyon szuper! 🙂 Most találtam meg így az éjszaka közepén, de annyira megjött a kedvem a főzéshez, hogy most 1:35- kor összedobom valamelyik receptet! ( még jó hogy holnap nem kell dolgozni) 🙂
    Köszönöm, a reményt, hogy végre olyan ételeket is finomra el tudok készíteni, amiket eddig is szerettem volna 🙂

    • Kedves Ramóna!

      Nagyon örülök, hogy rátaláltál a Kajareceptre, és hogy elnyerte tetszésedet! 🙂
      Remélem, sikerült a kiválasztott hajnali kaja! 🙂

      További jó próbálkozásokat!
      Mariann

  • Kinga

    Kedves Anyuka!
    Köszönöm a választ 😀
    Én azt hittem, hogy nem küldte el a kérdésemet azelőtti nap, és ezért írtam újra, nem a türelmetlenség volt az oka. Azóta kérdezgettem, és azt mondták, az volt a baj, hogy hűtőbe tettem.

    • Kedves Kinga!

      Biztosan nem a hűtő volt a baj, mert ez direkt ilyen hűtős lángos, 10 napig is eláll a tésztája a hűtőben, és mindig annyit szakítunk le belőle, amennyit éppen ki szeretnénk sütni.
      Próbáld majd meg megint, olyankor, amikor nem jön vendég; csak úgy magatoknak. Akkor nem ciki, ha nem sikerül. 🙂

      Jó kedvet, bizodalmat kívánok neked ezen a pocsék, esős napon! 🙂
      Mariann

  • Kinga

    Kedves Anyuka!

    Megpróbáltam lángostésztát csinálni, de nem kelt meg. Pedig követtem a receptet. Mit ronthattam el?

    • Kedves Kinga!

      Bocs, hogy nem válaszoltam egyből – utaztunk.
      Mivel a megkelést az élesztő okozza, valószínűleg a tej hőfokával volt baj:

      • vagy túl hideg volt a tej
      • vagy túl meleg volt a tej.

      Nem is gondoltam, hogy baj lehet a megkeléssel.
      Majd belenyúlok a szövegbe, hogy fontos a langyos tej!
      Remélem, nem ment el a kedved az egésztől!
      Hamarosan felteszem a retró lángos receptjét – én ma ilyen lángost csináltam -, amiben nincs se tej, se tojás, és nem kell egy napot érlelni a tésztát.
      Az biztosan sikerülni fog majd! 🙂

      Sok sikert!
      Mariann

  • Kinga

    Kedves Anyuka!
    Tegnap meggyúrtam a tésztát és ma mikor kinyitottam a hűtőt csalódottan vettem észre, hogy a tésztám még mindig nem kelt meg. Pedig pontosan követtem a receptet. Mit ronthattam el?

  • Márti

    Köszönöm, aranyos vagy! Egyáltalán nem sürgős, csak kérdeztem. De azért köszönöm, hogy máris néztél recepteket

    Hm, a lilahagymás kifli is nagyon jól hangzik. 🙂

    Szép hétvégét, jó egészséget, sok receptet és minden-minden jót kívánok!!! 🙂

  • Márti

    Szeretném megosztani veled az örömömet, mert ma délelőtt elkészült életem első lángosa a te recepted szerint és nagyon finom lett. 🙂

    Miközben sütöttem, a férjem vitt kóstolót a szüleimnek és a tesóméknak még forrón, fokhagymásan, tejfölösen sajttal a tetején. Aztán meg csörgött a telefonom, hogy mennyire finom és hogy ők is kérik a receptet. 🙂

    Ez önbizalmat adott és szeretnék még több mindent kipróbálni!

    Köszönöm neked! 🙂

    • Kedves Márti!

      Úgy örülök, hogy sikerült életed első lángosa! 🙂
      Én is szívesen ennék most belőle! 😉
      Jó lehetett, hogy a rokonoknak is így ízlett!

      Ami a kakaós kalácsot illeti, nincs bevált receptem, de ma szétnéztem a Nosalty-n, és kinéztem néhányat. Már elő is vettem a tálat, hogy megcsinálom, de aztán leragadtam a gépnél, és MahJong-oztam.
      Én kelt tésztából csak sósat szoktam sütni, – lilahagymás kifli -, és ezt már régen készülök feltenni ide.
      De egyszer vendégségben ettem diós-mákos bejglit kelt tésztából, és nagyon finom volt. Úgyhogy – a te ösztökélésedre – ki fogok próbálni valami édes kelt tésztát; mondjuk kakaós buktát. Szóval türelem!
      Addig is kipróbálhatsz innen egyebeket, ahogy írtad is, hogy tervezed. 🙂

      Gratulálok a sikeredhez! 🙂
      Mariann

  • Márti

    Kedves Mariann!

    Köszönöm, hogy írtál nekem, nagyon aranyos vagy! 🙂 Előre is köszönöm. 🙂

    És kelt kalács receptből tudsz valami beváltat?

    Képzeld! Kel a lángos a hűtőben. El sem hiszem. 🙂 Ha sikerülni fog, akkor nagyon, de nagyon boldog leszek! Olyan személy vagyok, aki retteg a kudarcoktól. Nehezen fogok bele új dolgokba, de ez a klassz oldal és a lelkes hozzászólások ösztönöznek. 🙂

    Nagyon hálás vagyok! 🙂

    További sok sikert és jó egészséget kívánok! 🙂

  • Márti

    Jah: azért ide a lángoshoz írtam neked, mert pont a lángos receptet olvastam és ki is szeretném próbálni, de közben eszembe jutott a kakaós kalács is, mert a férjem nagyon szereti a csokis dolgokat. Ebben is hasonlítunk! 🙂

  • Márti

    Kedves Mariann!

    Nagyon szeretem az oldaladat és mindenkinek csak ajánlani tudom 🙂

    Olyan jó, hogy egyszerűen, lépésről-lépésre leírsz mindent és a kérdéseinkre, hozzászólásainkra is válaszolsz! A képekről nem is beszélve. Ez a kedvenc sütős,főzős honlapom. 🙂

    Szeretnék kakaós kalácsot/buktát készíteni. Még soha nem csináltam. Tudnál segíteni?

    Előre is nagyon szépen köszönöm és további sikeres munkát kívánok!

    • Kedves Márti!

      Köszönöm, hogy megírtad ezt a lelkes véleményedet! 🙂
      Ami a buktát illeti, még én se csináltam, úgyhogy ebben most nem tudok segíteni. De ki fogom próbálni, és ha már van tapasztalatom, akkor felteszem ide az elkészítés leírását.

      Jó lángosozást! 🙂
      Mariann

  • Diena

    Kedves Anyuka!
    Épp most sült ki az első adag lángosom, nagyon ízlik a szüleimnek, ezért szeretném megköszönni a receptet és magát az oldal létezését is!
    Ha én főzök, a menü kizárólag olyan étel, aminek itt megtalálható a receptje.
    Ennek az az oka, hogy csak ezeket a recepteket tudom elkészíteni, a részletes leírásnak köszönhetően.
    Jól lakattam már a családot a bablevessel, paprikás krumplival, paradicsomos káposztafőzelékkel, babgulyással, töltött káposztával…stb. De a nagy kedvenc, amit minden hónapban csinálnom kell legalább egyszer, az a szilveszter sütemény! 🙂
    Köszönet a részletes receptekért!
    Diena (21)

    • Kedves Diena!

      Nagy örömöt szereztél nekem a hozzászólásoddal! 🙂
      Olyan jó volt olvasni, hogy már mennyi mindent megcsináltál a receptek közül!
      Milyen ügyes vagy, hogy te főzöl! 🙂

      Köszönöm, hogy megosztottad velem pozitív véleményedet!
      Jó lángosevést! 🙂
      Mariann

  • zsuzsiiii

    Akinek van kenyérsütő gépe az dagasztó programon bedagaszthatja,annyi különbséggel,hogy 80 dkg liszt kell hozzá és én szárított élesztőt rakok bele.Isteni ez a recept.

  • Edina

    Én már átvittem a Holland szomszédasszonynak egy jó sajtos tejfölöset 😀

    Nem tudta mi az, de örült neki 😀

  • Edina

    Kedves Mariann!

    Életemben nem ettem még ilyen finom lángost 😀
    Remélem a többiek is hasonló véleménnyel lesznek róla.

    Recept elmentve, máskor is gondolkodás nélkül fogom használni:D

    Edina

    • Kedves Edina!

      Nagyon örülök, hogy jól sikerült a lángos! 🙂
      Majd megmondom a szomszédasszonyomnak is, aki akkor hívott át minket ilyen lángosra, mikor ide költöztünk. Tőle van a recept.

      Jó étvágyat hozzá, és jó baráti összejövetelt!
      Mariann

  • Edina

    Kedves Anyuka!

    Remek az oldal.
    Most kezdtem neki a lángosnak, hogy holnapra jó legyen. Már máskor is nézegettem innét recepteket, és örülök, hogy vannak akik a zöldfülűeknek is megpróbálnak használható tippeket adni 🙂

    Köszönöm 🙂

    Edina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.