Lábatlan tyúk

Lábatlan tyúk - Kész, tányéron cikkek

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 1 bögre tej (kb. 3 dl)
  • 2 bögre liszt (kb. 35 dkg)
  • zöldhagymaszár
  • petrezselyem
  • borsikafű
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 csapott fakanál só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • kevés olaj
Lábatlan tyúk - Hozzávalók

Honnan az elnevezés?

Borsodban általában úgy csinálják a tyúkhúslevest, hogy az egész tyúkot megtöltik, és úgy főzik meg a levesben. Ilyenkor a második fogás a főtt tyúkhús, a szeletekre vágott töltelékkel, és mondjuk céklasalátával. A töltelék annyira a tyúkhoz kötött fogalom arrafelé, hogy ha csak úgy tyúk nélkül sütnek tölteléket, akkor annak lábatlan tyúk a neve. 🙂

Elkészítés:

Mosd meg a hagymaszárakat. A vastagabbakat előbb hosszában vágd ketté, mielőtt apróra vágnád.

Lábatlan tyúk - Mosd meg a hagymaszárat! Lábatlan tyúk - A vastagabb hagymaszárakat hosszában vágd ketté! Lábatlan tyúk - A hagymaszárakat vágd apróra!

A felaprított hagymaszárakat tedd egy tálba, amiben majd a tölteléket készíted. Önts rá egy bögre (3 dl) tejet. Egyesével üsd fel a tojásokat egy kis tálkába, és ha jó, akkor mehet a tálba.

Lábatlan tyúk - A vágott hagymaszárakat tedd egy tálba! Lábatlan tyúk - Önts hozzá 1 bögre tejet! Lábatlan tyúk - Üsd bele az 5 tojást!

Add hozzá a fűszereket: 5 csipet borsikafű, 1 fakanál Vegeta, 1 csapott fakanál só, 1 késhegynyi szódabikarbóna. Keverd el!

Lábatlan tyúk - Adj hozzá 1 fakanál Vegetát! Lábatlan tyúk - Adj hozzá 1 késhegynyi szódabikarbónát! Lábatlan tyúk - Keverd el!

Mosd meg a petrezselymet, rendezd össze a szálakat, hogy mindegyiknek ugyanott kezdődjön a levele. Vágd le a szárakat, és vágd apróra a petrezselyemzöldet. Tedd a töltelékhez, a tálba, és keverd el. Végül adj hozzá 2 bögre lisztet (elromlott a mérlegem, nem tudom, hogy ez hány deka volt), és jól keverd el.

Lábatlan tyúk - Vágd le a petrezselymek szárát! Lábatlan tyúk - Egy bögre liszt Lábatlan tyúk - Adj hozzá 2 bögre lisztet!

Lábatlan tyúk - Készen van a töltelék masszája! Ez már a végleges massza.

Most készülj elő a sütéshez. Tégy egy vaslapot a gázra, hogy egyenletesen süljön a lábatlan tyúk. Egy kb. 22 cm átmérőjű teflonedényben süsd! (Nekem csak kisebb és nagyobb van, mindig ebben a 28 cm-esben sütöm. 22 cm-esben magasabb lenne.) Önts egy kevés olajat a lábosba, és oszlasd el az edény alján és oldalán. Itt a középső képen az van, ahogy oldalára fordítom a lábost, és körbefuttatom az oldalán az olajat. Fontos, hogy az edény oldalához se ragadjon a massza, mert meg kell majd fordítani a tölteléket!

Várd ki, amíg jól felforrósodik az olaj, és akkor öntsd az edénybe a masszát.

Lábatlan tyúk - Tégy egy vaslapot a gázra! Lábatlan tyúk - Olajozd ki a teflonedényt! Lábatlan tyúk - Öntsd a masszát a forró olajba!

Amennyire lehet, kapard ki egy fakanállal a tálból a masszát, a maradékot pedig az ujjaddal mártsd ki, és húzd le az edény oldalán. Vedd a lángot féltakarékra, és 10 percig fedő alatt süsd a lábatlan tyúkot.

Lábatlan tyúk - Az ujjaddal mártsd ki a tálat, és húzd le az ujjadról az edény oldalán! Lábatlan tyúk - Fedd le a lábost! Lábatlan tyúk - 10 vpercig fedő alatt süsd!

Lábatlan tyúk - Egy falapáttal forgasd meg a tölteléket! 5 perc múlva egy falapáttal ellenőrizd, hogy forgatható-e a töltelék a lábosban. Remélhetőleg igen. 10 perc sülés után megint nézd meg, hogy elég szilárd-e már ahhoz, hogy megfordítsd. Ha nem, akkor vedd egészen takarékra a lángot, és süsd még 3-4 percig. Mielőtt megfordítod, kapard le az edény oldaláról a tölteléket. (Ha jó a lábosod, akkor szépen elválik a falától ez a vékony töltelék-réteg.) Most jön a neheze: az egyik falapáttal nyúlj a töltelék alá, a másikat tedd a tetejére, és a két falapátot összeszorítva fordítsd meg a tölteléket. A felső lapáton marad egy kis nyers tészta, azt kapard a töltelék szélére, majd megsül.

Lábatlan tyúk - Megfordítás előtt kapard le az edény oldaláról a tölteléket! Lábatlan tyúk - Két falapát között fordítsd át a tölteléket! Lábatlan tyúk - Meg van fordítva!

Szurkáld meg egy villával, és most már fedő nélkül süsd, amíg át nem sül. Akkor jó, ha a beleszúrt villán kihúzás után nincs nyers tészta. Ekkor készíts oda egy lapos tányért (itt most a 28 cm-es méret miatt pizzás tányérra volt szükség), és vedd ki rá a lábatlan tyúkot. Az a fele legyen felül, amelyik szebb.

Lábatlan tyúk - Szurkáld meg villával! Lábatlan tyúk - Készítsd oda a tányért, amire kiszeded! Lábatlan tyúk - Borítsd a tányérra a kész tölteléket!

Lábatlan tyúk - Kóstolj meg egy cikket, hogy meg van-e sülve! Lábatlan tyúk - Ha sületlen, tedd vissza sülni!

Vágj ki egy cikket, és kóstold meg, hogy át van-e sülve. Ha nem egészen, akkor tedd vissza még egy kicsit sülni (természetesen a sületlenebb fele legyen alul). Most már könnyű megfogni, nem esik szét. Pár perc múlva megint vedd ki.

Lábatlan tyúk - Újra tányérra szedve!

Cikkeket vágunk belőle, úgy esszük. Valamilyen saláta illik hozzá.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.