Kukoricaleves
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Mérd ki a 40 dkg mirelitkukoricát. (Ha konzervből csinálod, 2 kell hozzá.) Pucold meg a hagymát, mosd meg, vágd fel apróra. Egy 4-5 literes fazékba önts egy kevés olajat (kb. 4 evőkanálnyit), és tedd oda melegedni.
Kapard a fazékba az apróra vágott hagymát, és kevergetve párold üvegesre. Öntsd hozzá a mirelitkukoricát, és 8 percig kevergesd. (Akkorra felmelegszik fel annyira, hogy a rászórt liszt pirulni tudjon.) (Ha konzervkukoricád van, akkor azt majd később tedd a levesbe!) Mielőtt lisztet szórnál rá, készíts ki 1 liter vizet.
Szórj 3 fakanál lisztet a kukoricára, jól keverd el, és pirítsd egy kicsit. Mindig kapard fel a leragadt lisztet! 2 perc pirítás után szórj rá 1 fakanál pirospaprikát, és azzal is keverd el.
A kikészített vízből önts hozzá fél litert, és addig keverd, míg szép sima nem lesz a lé; feloldódnak a lisztcsomók. Most tudod rendesen felkaparni a fazék aljáról a leragadt lisztet. Öntsd hozzá a maradék fél liter vizet, meg még 2 litert. Tedd a levesbe a zellerlevelet. (Most tedd bele a lecsöpögtetett konzervkukoricát, ha abból főzöd.)
Sózd meg 2 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval. Pucolj meg 4 nagy vagy 8 kicsi gerezd fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a leveshez. |
||
Fedő alatt főzd, felforrástól 10 percig. Közben vágd fel a petrezselymet, és kapard a leveshez. (Én midig a felforrás után teszem a levesbe a petrezselymet, hogy ha véletlenül kifutna a leves, akkor ne fusson vele a drága petrezselyem is.) 🙂
Ha megfőtt a leves, halászd ki belőle a zellerleveleket. Szórj bele borsot! |
Ha vendég van, átszedheted egy levesestálba. A borsodiak valószínűleg lecskével szeretik enni, úgyhogy főzz ki hozzá egy kevés kiskockát vagy hasonlót. 🙂 Jó étvágyat! |