Kukoricaleves

Kukoricaleves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 40 dkg mirelitkukorica
    vagy 2 konzervkukorica
  • olaj
  • 1 hagyma
  • 3 fakanál liszt
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 3 l víz
  • 1-2 szál zellerlevél
  • 4 nagy cikk fokhagyma
  • 2 fakanál Vegeta
  • 1 fakanál só
  • petrezselyemzöld
  • őrölt bors
Kukoricaleves - Hozzávalók

Elkészítés:

Mérd ki a 40 dkg mirelitkukoricát. (Ha konzervből csinálod, 2 kell hozzá.) Pucold meg a hagymát, mosd meg, vágd fel apróra. Egy 4-5 literes fazékba önts egy kevés olajat (kb. 4 evőkanálnyit), és tedd oda melegedni.

Kukoricaleves - Mérj ki 40 dkg mirelitkukoricát! Kukoricaleves - Vágd fel apróra a hagymát! Kukoricaleves - Önts egy kevés olajat a fazékba!

Kapard a fazékba az apróra vágott hagymát, és kevergetve párold üvegesre. Öntsd hozzá a mirelitkukoricát, és 8 percig kevergesd. (Akkorra felmelegszik fel annyira, hogy a rászórt liszt pirulni tudjon.) (Ha konzervkukoricád van, akkor azt majd később tedd a levesbe!) Mielőtt lisztet szórnál rá, készíts ki 1 liter vizet.

Kukoricaleves - Párold üvegesre a hagymát! Kukoricaleves - Borítsd a fazékba a kukoricát! Kukoricaleves - Készíts oda 1 liter vizet!

Szórj 3 fakanál lisztet a kukoricára, jól keverd el, és pirítsd egy kicsit. Mindig kapard fel a leragadt lisztet! 2 perc pirítás után szórj rá 1 fakanál pirospaprikát, és azzal is keverd el.

Kukoricaleves - Szórj 3 fakanál lisztet a kukoricára! Kukoricaleves - Szórj 1 fakanál pirospaprikát a lisztes kukoricára! Kukoricaleves - Keverd el a paprikát a lisztes kukoricával!

Kukoricaleves - Öntsd fel fél liter vízzel!Kukoricaleves - Tedd bele a zellerlevelet!

A kikészített vízből önts hozzá fél litert, és addig keverd, míg szép sima nem lesz a lé; feloldódnak a lisztcsomók. Most tudod rendesen felkaparni a fazék aljáról a leragadt lisztet. Öntsd hozzá a maradék fél liter vizet, meg még 2 litert. Tedd a levesbe a zellerlevelet. (Most tedd bele a lecsöpögtetett konzervkukoricát, ha abból főzöd.)

Kukoricaleves - Sózd meg 2 fakanál Vegetával! Kukoricaleves - Sózd meg 2 fakanál Vegetával! Sózd meg 2 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval.
Pucolj meg 4 nagy vagy 8 kicsi gerezd fokhagymát, és fokhagymanyomóval préseld a leveshez.
Kukoricaleves - Pucolj meg 4 nagy vagy 8 kicsi fokhagymagerezdet! Kukoricaleves - Préseld a levesbe a fokhagymacikkeket!

Fedő alatt főzd, felforrástól 10 percig. Közben vágd fel a petrezselymet, és kapard a leveshez. (Én midig a felforrás után teszem a levesbe a petrezselymet, hogy ha véletlenül kifutna a leves, akkor ne fusson vele a drága petrezselyem is.)  🙂

Kukoricaleves - Fedő alatt főzd a levest! Kukoricaleves - Vágd apróra a petrezselyemzöldet! Kukoricaleves - Kapard a leveshez a petrezselyemzöldet!

Kukoricaleves - A kész levesből halászd ki a zellerleveleket! Kukoricaleves - Szórj borsot a kész levesbe! Ha megfőtt a leves, halászd ki belőle a zellerleveleket. Szórj bele borsot!
Kukoricaleves - Kész, tálban.

Ha vendég van, átszedheted egy levesestálba.

A borsodiak valószínűleg lecskével szeretik enni, úgyhogy főzz ki hozzá egy kevés kiskockát vagy hasonlót. 🙂

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.