Krumplisaláta
Hozzávalók:
(cukor mégse kell) |
|
Elkészítés:
Héjában főtt krumpliból készül, ezért először is főzd meg a héjas krumplit. Kuktában 12 perc elég neki (forrástól). Készítsd a csaphoz a kuktát, tedd az aljára a párolóbetétet, engedj a fazékba 1 liternyi vizet, sózd meg 1 fakanál sóval. Egyesével mosd meg alaposan a krumplikat, és pottyintsd a kuktába.
Zárd le a kuktát, tedd oda főni egész lángon, és sípolástól 12 percig főzd, de akkor már takarékon. Ahogy a krumplit odatetted főni, tedd oda a 3 tojást is egy kis edényben. Annyi vizet önts rá, hogy ellepje. Kb. akkorra fő meg, mikor a krumpli. (Forrástól számítva 10 perc alatt fő keményre).
Ha letelt az idő, erszd ki a gőzt a kuktából, nyisd ki, szedd ki a krumplikat egy tálcára, és tedd hideg helyre hűlni. A tojásról öntsd le a meleg vizet, cseréld le hidegre.
Amíg a krumpli hűl, pucold meg a tojásokat. Koppintsd az asztalhoz, utána sodord meg a két tenyered között, hogy morzsolódjon össze a tojáshéj, és a sejthártya váljon el a fehérjétől. Pucold meg a tojást, a hüvelykujjaddal laposan felválasztva a sejthártyával együtt a héjat.
Pucold meg a krumplikat! A körmöddel kezdd meg valahol a héjat, aztán már meg lehet fogni, és könnyen le lehet húzni. Ha végeztél a krumplipucolással, pucold meg a hagymát is, akkor már nem lesz több szemét, kidobhatod a héjakat a kukába.
Készítsd oda a tálat, amibe a krumplisalátát tervezted, és szeleteld bele a krumplikat. Először vágd félbe hosszában, aztán a fél krumplit szeleteld vastagabb lapokra (kb. 0,8 cm).
Sózd meg a krumplit 4 csipet sóval, és jól keverd össze. |
A hagymát vágd ketté, és az egyik felét vágd apróra (kapard a krumplihoz), a másik felét pedig csak félbe, és úgy szeleteld fel vékony lapokra.
Kapard a szeletelt hagymát is a krumplihoz. Keverd el, és adj hozzá 3 evőkanál enyhe ecetet. |
Most jöhet bele a főtt tojás! Hosszában negyedeld fel a tojást, és a negyedeket szeleteld a krumplihoz. Sózd meg még 3 csipet sóval, keverd össze, és önts hozzá 3 evőkanál olajat. (Az olívaolaj egészségesebb; ha szereted, és van is otthon, akkor inkább olyat tegyél hozzá.)
Már csak a bors hiányzik belőle! Hints rá egy keveset, keverd el, és készen is van. |
Fondüzéshez csináltam, köretnek. Jó étvágyat! |