Krumplisaláta

Krumplisaláta - Kész, tálban.

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 főtt tojás
  • 7 csipet só
  • 3 evőkanál 6%-os ecet
  • 3 evőkanál olaj
  • bors

(cukor mégse kell)

Krumplisaláta - Hozzávalók

Elkészítés:

Héjában főtt krumpliból készül, ezért először is főzd meg a héjas krumplit. Kuktában 12 perc elég neki (forrástól). Készítsd a csaphoz a kuktát, tedd az aljára a párolóbetétet, engedj a fazékba 1 liternyi vizet, sózd meg 1 fakanál sóval. Egyesével mosd meg alaposan a krumplikat, és pottyintsd a kuktába.

Krumplisaláta - Önts a kuktába 1 liter vizet, tégy bele 1 fakanál sót! Krumplisaláta - Egyesével mosd meg a krumplikat! Krumplisaláta - A mosott krumplit tedd a kuktába!

Zárd le a kuktát, tedd oda főni egész lángon, és sípolástól 12 percig főzd, de akkor már takarékon. Ahogy a krumplit odatetted főni, tedd oda a 3 tojást is egy kis edényben. Annyi vizet önts rá, hogy ellepje. Kb. akkorra fő meg, mikor a krumpli. (Forrástól számítva 10 perc alatt fő keményre).

Krumplisaláta - Zárd le a kuktát! Krumplisaláta - Sípolástól számítva 12 percig főzd a krumplit! Krumplisaláta - Tedd oda főni a 3 tojást!

Ha letelt az idő, erszd ki a gőzt a kuktából, nyisd ki, szedd ki a krumplikat egy tálcára, és tedd hideg helyre hűlni. A tojásról öntsd le a meleg vizet, cseréld le hidegre.

Krumplisaláta - Szedd ki a krumplikat a kuktából egy tálcára! Krumplisaláta - Tedd a krumplit hideg helyre, hűlni! Krumplisaláta - Öntsd le a tojásról a meleg vizet, és engedj rá hideget!

Amíg a krumpli hűl, pucold meg a tojásokat. Koppintsd az asztalhoz, utána sodord meg a két tenyered között, hogy morzsolódjon össze a tojáshéj, és a sejthártya váljon el a fehérjétől. Pucold meg a tojást, a hüvelykujjaddal laposan felválasztva a sejthártyával együtt a héjat.

Krumplisaláta - Koppintsd a tojást az asztalhoz! Krumplisaláta - Sodord meg a tojást a két tenyered között, hogy morzsolódjon össze a tojáshéj! Krumplisaláta - Pucold meg a tojást!

Pucold meg a krumplikat! A körmöddel kezdd meg valahol a héjat, aztán már meg lehet fogni, és könnyen le lehet húzni. Ha végeztél a krumplipucolással, pucold meg a hagymát is, akkor már nem lesz több szemét, kidobhatod a héjakat a kukába.

Krumplisaláta - Húzd le a krumplik héját! Krumplisaláta - Készen van a krumplipucolás! Krumplisaláta - Pucold meg a hagymát is!

Készítsd oda a tálat, amibe a krumplisalátát tervezted, és szeleteld bele a krumplikat. Először vágd félbe hosszában, aztán a fél krumplit szeleteld vastagabb lapokra (kb. 0,8 cm).

Krumplisaláta - Hosszában vágd félbe a krumplit! Krumplisaláta - Szeleteld fel a fél krumplit! Krumplisaláta - A krumplidarabolás kész!

Krumplisaláta - Sózd meg a krumplit 4 csipet sóval! Krumplisaláta - Keverd el a krumplit, hogy eloszoljon a só! Sózd meg a krumplit 4 csipet sóval, és jól keverd össze.

A hagymát vágd ketté, és az egyik felét vágd apróra (kapard a krumplihoz), a másik felét pedig csak félbe, és úgy szeleteld fel vékony lapokra.

Krumplisaláta - A hagymát vágd ketté, és az egyik felét vágd fel apróra! Krumplisaláta - A hagyma másik felét vágd kettőbe! Krumplisaláta - A kettévágott fél hagymát vékonyan szeleteld fel!

Krumplisaláta - Kapard a hagymát a krumplihoz! Krumplisaláta - Adj 3 evőkanál enyhe ecetet a krumplihoz! Kapard a szeletelt hagymát is a krumplihoz. Keverd el, és adj hozzá 3 evőkanál enyhe ecetet.

Most jöhet bele a főtt tojás! Hosszában negyedeld fel a tojást, és a negyedeket szeleteld a krumplihoz. Sózd meg még 3 csipet sóval, keverd össze, és önts hozzá 3 evőkanál olajat. (Az olívaolaj egészségesebb; ha szereted, és van is otthon, akkor inkább olyat tegyél hozzá.)

Krumplisaláta - Hosszában negyedeld fel a főtt tojást! Krumplisaláta - A negyedelt főtt tojásokat szeleteld a krumplihoz! Krumplisaláta - Önts 3 evőkanál olajat a krumplisalátára!

Krumplisaláta - Hints borsot a krumplisalátára! Már csak a bors hiányzik belőle! Hints rá egy keveset, keverd el, és készen is van.
Krumplisaláta - Kész, tányéron, fondüzéskor.

Fondüzéshez csináltam, köretnek.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.