Krumplis tészta

Krumplis tészta - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • 50 dkg nagykocka tészta
  • 70 dkg krumpli
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1/2 dl olaj
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 fakanál só
  • petrezselyem
  • 1 liternél kicsit több víz
Krumplis tészta - Hozzávalók

Elkészítés:

Mosd meg a krumplit, úgy hámozd meg. A pucolt krumplinak készíts oda egy tálat, vízzel. A megpucolt krumplikat mosd meg, hosszában negyedeld fel, és a negyed hasábokat vágd fél centinél kicsit vastagabb lapokra.

Krumplis tészta - Pucold meg a krumplit! Krumplis tészta - A pucolt krumplit mosd meg! Krumplis tészta - A pucolt krumplit hosszában negyedeld, a hasábokat pedig vágd lapokra!

Pucold meg a hagymát, mosd meg, vágd fel apróra. Ennyi volt az előkészület, most már kezdhetsz főzni.

Krumplis tészta - Pucold meg a hagymát! Krumplis tészta - Vágd fel apróra a hagymát! Krumplis tészta - Krumpli, hagyma előkészítve!

Krumplis tészta - Önts olajat a teflonlábosba!Egy nagy teflonlábosba önts kb. fél deci olajat (4 evőkanálnyi), és forrósítsd fel. Borítsd bele a kockatésztát, és közepes lángon, folyton kevergetve addig pirítsd, amíg mindegyik tésztának lesz egy kis színe. A többségük legyen szép rózsaszín!

Krumplis tészta - A forró olajba borítsd bele a kockatésztát! Krumplis tészta - Kevergetve pirítsd meg a tésztát! Krumplis tészta - Megpirult a kockatészta!

Most kapard hozzá az apróra vágott hagymát. Kevergesd, amíg üvegesre párolódik. (Ha előbb a hagymát tettük volna oda, és nem a tésztát, akkor egyrészt a hagyma megégne, mire a tészta pirosra pirulna, másrészt a hagyma levet eresztene, és abban a vizes közegben a tészta nem pirulna olyan szépen.) Szórj bele 1 fakanál pirospaprikát, keverd el, hogy a zsírban feloldódjon a paprika, aztán öntsd fel bő 1 liter vízzel.

Krumplis tészta - Kapard hozzá a hagymát! Krumplis tészta - Szórj rá 1 fakanál pirospaprikát! Krumplis tészta - Öntsd fel bő 1 liter vízzel!

Már teheted is bele a lapocskákra vágott krumplit. Keverd el, sózd meg 1 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval.

Krumplis tészta - Borítsd bele a krumplit! Krumplis tészta - Tégy bele 1 fakanál Vegetát! Krumplis tészta - Tégy bele 1 fakanál sót!

Fedd le, és főzd 20 percig. Amíg a víz felforr (kb. 5 perc), addig nagy lángon, de utána vedd le takarékra (még egy negyedórára). Néha keverd meg, nehogy leégjen! Hamar megpuhul a tészta is, a krumpli is.

Krumplis tészta - Fedd le, úgy főzd! Krumplis tészta - 20 percig főzd! Krumplis tészta - 20 perc múlva megpuhul a tészta is, meg a krumpli is!

Krumplis tészta - A végén tedd bele a felvágott petrezselymzöldet! Most tedd bele az apróra vágott petrezselyemzöldet, és keverd össze. Esetleg még 1-2 percig főzheted.
Krumplis tészta - Kész, tálban.

Kovászos uborka lenne hozzá a legjobb, de akármi más savanyúság is megteszi.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.