Krumplis tészta

Krumplis tészta - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • 50 dkg nagykocka tészta
  • 70 dkg krumpli
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1/2 dl olaj
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 fakanál só
  • petrezselyem
  • 1 liternél kicsit több víz
Krumplis tészta - Hozzávalók

Elkészítés:

Mosd meg a krumplit, úgy hámozd meg. A pucolt krumplinak készíts oda egy tálat, vízzel. A megpucolt krumplikat mosd meg, hosszában negyedeld fel, és a negyed hasábokat vágd fél centinél kicsit vastagabb lapokra.

Krumplis tészta - Pucold meg a krumplit! Krumplis tészta - A pucolt krumplit mosd meg! Krumplis tészta - A pucolt krumplit hosszában negyedeld, a hasábokat pedig vágd lapokra!

Pucold meg a hagymát, mosd meg, vágd fel apróra. Ennyi volt az előkészület, most már kezdhetsz főzni.

Krumplis tészta - Pucold meg a hagymát! Krumplis tészta - Vágd fel apróra a hagymát! Krumplis tészta - Krumpli, hagyma előkészítve!

Krumplis tészta - Önts olajat a teflonlábosba!Egy nagy teflonlábosba önts kb. fél deci olajat (4 evőkanálnyi), és forrósítsd fel. Borítsd bele a kockatésztát, és közepes lángon, folyton kevergetve addig pirítsd, amíg mindegyik tésztának lesz egy kis színe. A többségük legyen szép rózsaszín!

Krumplis tészta - A forró olajba borítsd bele a kockatésztát! Krumplis tészta - Kevergetve pirítsd meg a tésztát! Krumplis tészta - Megpirult a kockatészta!

Most kapard hozzá az apróra vágott hagymát. Kevergesd, amíg üvegesre párolódik. (Ha előbb a hagymát tettük volna oda, és nem a tésztát, akkor egyrészt a hagyma megégne, mire a tészta pirosra pirulna, másrészt a hagyma levet eresztene, és abban a vizes közegben a tészta nem pirulna olyan szépen.) Szórj bele 1 fakanál pirospaprikát, keverd el, hogy a zsírban feloldódjon a paprika, aztán öntsd fel bő 1 liter vízzel.

Krumplis tészta - Kapard hozzá a hagymát! Krumplis tészta - Szórj rá 1 fakanál pirospaprikát! Krumplis tészta - Öntsd fel bő 1 liter vízzel!

Már teheted is bele a lapocskákra vágott krumplit. Keverd el, sózd meg 1 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval.

Krumplis tészta - Borítsd bele a krumplit! Krumplis tészta - Tégy bele 1 fakanál Vegetát! Krumplis tészta - Tégy bele 1 fakanál sót!

Fedd le, és főzd 20 percig. Amíg a víz felforr (kb. 5 perc), addig nagy lángon, de utána vedd le takarékra (még egy negyedórára). Néha keverd meg, nehogy leégjen! Hamar megpuhul a tészta is, a krumpli is.

Krumplis tészta - Fedd le, úgy főzd! Krumplis tészta - 20 percig főzd! Krumplis tészta - 20 perc múlva megpuhul a tészta is, meg a krumpli is!

Krumplis tészta - A végén tedd bele a felvágott petrezselymzöldet! Most tedd bele az apróra vágott petrezselyemzöldet, és keverd össze. Esetleg még 1-2 percig főzheted.
Krumplis tészta - Kész, tálban.

Kovászos uborka lenne hozzá a legjobb, de akármi más savanyúság is megteszi.

Jó étvágyat!

22 hozzászólás

  • Erzsi

    Így még nem próbáltam a krumplis tésztát, de legközelebb kísérletezek majd. Egy kérdés: házilag készített gyúrt tészta nincs a repertoárban, vagy csak én nem kerestem eléggé? Én mindig itthon gyúrom a tésztát mindenféle ilyen ételhez, de még egyszer nem sikerült tökéletesre. Gondoltam, majd Tőled elnézem a praktikáját 🙂

    • Kedves Erzsi!

      Az a helyzet, hogy még sose gyúrtam házilag tésztát; de tervezem, mert az anyukámé sokkal finomabb, mint a bolti. Szóval ne keresd, nincs az oldalon ilyen.
      Ez most lendületet adott, ha másodszor csinálom, akkor lefotózom. Olyat sose szoktam feltenni, amit először csinálok, megvárom a tapasztalataimat. 🙂

      Finom így a krumplis tészta!
      Próbáld ki!
      Mariann

  • Péter

    Kedves Anyuka! Most főztem életemben először és egész jól sikerült ez a krumplis tészta. Picit odaégett az alja és a krumpli talán még főhetett volna de ezektől eltekintve finom lett nagyon. Köszönöm a részletes leírást! 🙂

    • Kedves Péter!

      Örülök, hogy próbálkoztál, és nagyjából sikerült is! 🙂
      Talán több olaj kell alá… És másnap, ha nagyon tömött, akkor forralj 0,5 dl vizet, ízesítsd egy csipet Vegetával, és öntsd a krumplis tésztára. Már ha marad másnapra. 🙂

      További sikeres főzéseket!
      Mariann

  • Fuj e meg mi a sz*r nem is nehéz

  • Diana

    Kedves Mariann! Isteni ez a krumplis tészta! Már csak a káposztás tésztát várom, hogy megírd! 🙂 Szuper az oldal, abba ne hagyd!

    • Kedves Diana!

      Kösz a dicséretet! 🙂
      Örülök, hogy kérted a káposztás tésztát, mert nekem is az az egyik kedvencem, de mivel a férjem nem szereti, nem szoktam főzni.
      (Anyukámtól szoktam ezt kérni, ha egyedül látogatom meg.)
      Na de most! Az egyik kedves olvasómra hivatkozva csinálok majd…egyszer kibírja férjuram. 🙂
      Én borssal eszem, a gyerekek porcukorral. (Brrr)

      Kellemes konyhai kikapcsolódást!
      Mariann

  • Klára

    Ez nem is slambuc, mert ahhoz lebbencs tészta kell, vagy nem tudom 🙂
    Na, de kár, hogy közben felnőttem, mert ezt sosem értették a körülöttem élők mikor elkezdtem főzőcskézni és nem tudtam mennyi az a kevéske só, meg az annyi mennyiségű liszt és hasonlók…. Amúgy dehogy is kár, hogy felnőttem, tök jó ez az oldal így ahogy van, puskázom majd 🙂

  • Gabici

    Tenyleg nem akadekoskodok, de az igazi, hamisitatlan slambucba nem kell hagyma, sem vegeta, sem petrezselyem.

    • Kedves Gabici!

      Én úgy szoktam csinálni, ahogy leírtam, és mi szeretjük így.
      A leírással segíteni szeretnék azoknak, akik nem tudják, hogy kell csinálni. Természetesen másképp is el lehet készíteni; én örülök, ha valaki főz, nem baj, ha nem az én receptem szerint. 🙂

      Sok sikert a slambucfőzéshez!
      Mariann

  • akkor valamit biztosan elszúrtál 🙂

  • Bencze Hanna

    Megcsináltam. Nem rossz volt hanem pocsék, soha többet. Az én eddigi hagyományos receptem százszor jobb.

  • Nika

    Kedves Anyuka!

    Ez egy szuper recept!!!Kétgyermekes édesanya lévén elég régóta főzök már,krumplis tésztát is rengetegszer készítettem,de ebben a formában még nem,és mondhatom ilyen finomra még sohasem sikerült,a családomnak is nagyon ízlett.Köszönet érte,és a többi csodás receptért is!

    Üdvözlettel:Nika.

  • Kedves Adrienn!
    Nagyon örülök, hogy csináltál sajtos nokedlit! 🙂
    Nekem ez ünnepi kaja; olyankor csinálok, ha vendégek jönnek. Mindenkinek nagyon szokott ízleni!
    A krumplis tészta meg hamar megvan. Csak legyen otthon nagykocka, mert ha még venni is kéne, akkor nem ezt csinálnék. 🙂
    Már márc. 8-án, a nőnapon lefotóztam a zöldbabfőzeléket – mert valaki ezt kérte – úgyhogy hamarosan felteszem ide. Meg a vaníliás kifli is a beírásra vár.

    Köszönöm, hogy írtál!
    Jó főzést!
    Mariann

  • Adrienn

    Nagyon jó az oldal mióta rátaláltam bátrabban állok neki főzni, mert el is tudom késziteni, tegnap cisnáltam sajtos nokedlit nagyon fincsi lett.
    És szerintem sokan örülnének ha frissülne az oldal új receptekkel, sztem én évekig innen főznék akkor, én utálom ha odairják h só cukor, köszi de mennyi kell bele?
    Szóval gratulálok és köszönöm még 1x ma krumplistészta lesz 🙂 bizti fincsi lesz ez is 🙂

  • Szia Pez!

    Köszönöm, amit írtál! 🙂
    Pont azt szeretném elérni, hogy a 0-közeli főzéstudásúak is bátran nekivágjanak a kotyvasztásnak! 🙂
    Aztán, ha már látjátok, hogy nagyjából hogy megy ez, akkor olyan oldalakról is főzhettek – van ám rengeteg -, ahol nincs ilyen részletesen leírva, de jobbnál jobb ínycsiklandó kaját találtok. 🙂

    További jó főzéseket!
    Mariann

  • Pez

    Nagyon jó ez az oldal! Már több ételt megcsináltam innen, 0-hoz konvergáló főzéstudással, és mindegyik nagyon jó lett. Kedvencem lett a krumplis tészta. Nagyon jók a leírások és érthetők a lépések.

    Köszönöm a recepteket és még remélem sok lesz majd!

  • Egy nap 3 kaja innen….fantasztikus!! 🙂

    Anyuka

  • Miki

    Én is megcsináltam tegnap életem első krumplistésztájátt a svéd vendégeknek. Mondták, hogy úgy csináljam, hogy ha nem lesz jó, soha többet nem esznek magyar kaját. 🙂 De szerencsére nagyon ízlett nekik, meg nekem is! (Kicsit több mint fél adag elég volt hármunknak.) Reggelire volt krupapeto, este meg majd lesz babgulyás (már ázik a bab)… 🙂

  • Kösz, Bence!

    Na, hát ezért csináltam ezt az oldalt! 🙂

    Puszi
    Anyuka

  • Anyuka! EZ NAGGGGYON FINOM LETT!!!!! 🙂 🙂 : )))) Most megyek a boltba csemegeuborkáért…… (Amúgy fél adagot csináltam, ez is elég 2-3-4 személyre. Az elején a tésztát folyamatosan kellett keverni, mert odaégett volna. A fél adaghoz is 1 fakanál pirospaprikát és vegetát tettem, így is jó lett!)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.