Krumplis tészta
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Mosd meg a krumplit, úgy hámozd meg. A pucolt krumplinak készíts oda egy tálat, vízzel. A megpucolt krumplikat mosd meg, hosszában negyedeld fel, és a negyed hasábokat vágd fél centinél kicsit vastagabb lapokra.
Pucold meg a hagymát, mosd meg, vágd fel apróra. Ennyi volt az előkészület, most már kezdhetsz főzni.
Egy nagy teflonlábosba önts kb. fél deci olajat (4 evőkanálnyi), és forrósítsd fel. Borítsd bele a kockatésztát, és közepes lángon, folyton kevergetve addig pirítsd, amíg mindegyik tésztának lesz egy kis színe. A többségük legyen szép rózsaszín!
Most kapard hozzá az apróra vágott hagymát. Kevergesd, amíg üvegesre párolódik. (Ha előbb a hagymát tettük volna oda, és nem a tésztát, akkor egyrészt a hagyma megégne, mire a tészta pirosra pirulna, másrészt a hagyma levet eresztene, és abban a vizes közegben a tészta nem pirulna olyan szépen.) Szórj bele 1 fakanál pirospaprikát, keverd el, hogy a zsírban feloldódjon a paprika, aztán öntsd fel bő 1 liter vízzel.
Már teheted is bele a lapocskákra vágott krumplit. Keverd el, sózd meg 1 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval.
Fedd le, és főzd 20 percig. Amíg a víz felforr (kb. 5 perc), addig nagy lángon, de utána vedd le takarékra (még egy negyedórára). Néha keverd meg, nehogy leégjen! Hamar megpuhul a tészta is, a krumpli is.
Most tedd bele az apróra vágott petrezselyemzöldet, és keverd össze. Esetleg még 1-2 percig főzheted. |
Kovászos uborka lenne hozzá a legjobb, de akármi más savanyúság is megteszi. Jó étvágyat!
|