Kovászos uborka
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Az uborkát tedd egy nagy tálba, és a csapnál – folyóvíz alatt egyenként átdörzsölve – jól mosd meg. A megmosott uborkákat rakd vissza a tálcára. |
Fogj egy uborkát, vágd le mindkét végét, aztán hosszában vágd be, de ne vágd teljesen ketté! Kb. 3 cm-re a végétől állj meg a vágással. Utána a másik végénél is vágd be hosszában, de az előző vágási síkra merőlegesen. Itt a kinagyított képen mindkét vágásban van egy kés, hogy lásd a merőlegességüket. | ||
A behasított uborkákat állítsd egymás mellé az üvegbe. Ha már nem fér, akkor fektesd keresztben a többi tetejére. |
Most egy kancsóba eressz kb. 1,5 – 2 l langyos vizet, és tégy bele 2 evőkanál sót. Jól keverd el, és öntsd rá az uborkára. Ha nem lepi el, akkor önts még hozzá sós vizet. Tedd a tetejére a kettéhajtott kaprot és a kenyérdarabot (nyomkodd bele őket), és kész is van.
Fedd le az üveget valamivel (amiért nem kár, ha lefújja a szél), és tedd az egészet napos helyre. Ha kint van, akkor este hozd be. Esténként öntsd le róla a vizet egy kancsóba, aztán öntsd is vissza. Csak hogy mozogjon egyet a lé.
3 nap alatt megérik, majd akkor folytatom.
Hát…bocs, de megettük az uborkát. A lényeg, hogy egyenként öblítsd le az uborkákat, tedd egy fedhető dobozba, szűrőn át öntsd rá a kovászos lét, és tedd a ddobozt a hűtőbe.