Kovászos uborka

Kovászos uborka - Az üvegbe rakott uborkát napra tesszük

Hozzávalók:

  • kb. 1,5 kg kovászolni való uborka
  • 1 cs. kapor
  • egy darab kenyér
  • 1,5-2 l langyos víz
  • literenként 1 evőkanál só
Kovászos uborka - Hozzávalók

Elkészítés:

Az uborkát tedd egy nagy tálba, és a csapnál – folyóvíz alatt egyenként átdörzsölve – jól mosd meg. A megmosott uborkákat rakd vissza a tálcára. Kovászos uborka - Mosd meg az uborkát!
Kovászos uborka - Egyik végén vágd be az uborkát! Kovászos uborka - A másik végén is vágd be, de az első vágásra merőlegesen! Fogj egy uborkát, vágd le mindkét végét, aztán hosszában vágd be, de ne vágd teljesen ketté! Kb. 3 cm-re a végétől állj meg a vágással. Utána a másik végénél is vágd be hosszában, de az előző vágási síkra merőlegesen. Itt a kinagyított képen mindkét vágásban van egy kés, hogy lásd a merőlegességüket.
Kovászos uborka - Mindegyik vágásban ott van egy kés, hogy lásd a merőlegességet.
Kovászos uborka - A bevágott uborkákat állítsd az üvegbe! A behasított uborkákat állítsd egymás mellé az üvegbe. Ha már nem fér, akkor fektesd keresztben a többi tetejére.

Most egy kancsóba eressz kb. 1,5 – 2 l langyos vizet, és tégy bele 2 evőkanál sót. Jól keverd el, és öntsd rá az uborkára. Ha nem lepi el, akkor önts még hozzá sós vizet. Tedd a tetejére a kettéhajtott kaprot és a kenyérdarabot (nyomkodd bele őket), és kész is van.

Kovászos uborka - Sózd meg a langyos vizet! Kovászos uborka - Öntsd a langyos vizet az uborkára! Kovászos uborka - Tedd bele az üvegbe a kaprot és a kenyeret!

Kovászos uborka - Tedd napos helyre az üveget!

Fedd le az üveget valamivel (amiért nem kár, ha lefújja a szél), és tedd az egészet napos helyre. Ha kint van, akkor este hozd be. Esténként öntsd le róla a vizet egy kancsóba, aztán öntsd is vissza. Csak hogy mozogjon egyet a lé.

3 nap alatt megérik, majd akkor folytatom.

Hát…bocs, de megettük az uborkát. A lényeg, hogy egyenként öblítsd le az uborkákat, tedd egy fedhető dobozba, szűrőn át öntsd rá a kovászos lét, és tedd a ddobozt a hűtőbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.