Köménymagleves

Köménymagleves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • olaj
  • 2 fakanál köménymag
  • 2 fakanál liszt
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 2 l víz
  • 1 fej hagyma egészben
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 fakanál só
  • 2 dl tejföl
  • petrezselyemzöld
  • fejenként 1 szelet kenyér
  • (olívaolaj a kenyérre)
Köménymagleves - Hozzávalók

Elkészítés:

Nagyon egyszerű leves! Olyankor szoktam főzni, mikor sok kenyerem megmaradt. Most nem ez volt a helyzet, hanem a kenyérsütőben sütött kenyerem olyan vacak (lapos) lett, hogy gondoltam, pirult kockáknak talán még jó lesz…

Egy közepes nagyságú lábosba önts egy kevés olajat, melegítsd fel, és tégy bele 2 fakanál egész köménymagot. Addig pirítsd, amíg pattogni nem kezd. Ha kételyeid vannak róla, hogy ez már vajon a pattogás-e, hát akkor nem az! Mert nagyon “hallványosan” pattog! Akkor szórj bele 2 fakanál lisztet, és kavargatva pirítsd zsemleszínűre.

Köménymagleves - Addig pirítsd a köményt, míg pattogni nem kezd! Köménymagleves - Szórj bele 2 fakanál lisztet! Köménymagleves - Kavargatva pirítsd egy kicsit a lisztet!

Köménymagleves - Tégy hozzá egy fakanál pirospaprikát!Köménymagleves - Önts hozzá kb. 3 dl vizet!

Egy mérőkancsóban készíts oda 1 liter vizet. Aztán tégy a rántáshoz egy fakanál pirospaprikát, és ahogy elkeverted, már öntsd is fel vagy 3 dl vízzel. Keverd simára a köménymagos rántást, és öntsd fel a kancsóban megmaradt vízzel, meg még 1 literrel. Pucold meg a hagymát, mosd meg, és óvatosan pottyintsd a levesbe. Sózd meg 1 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval.

Köménymagleves - Pucold meg a hagymát! Köménymagleves - Finoman ejtsd a levesbe az egész hagymát!
Köménymagleves - Szórj bele 1 fakanál Vegetát!

Fedő alatt főzd, forrástól számítva 5 perc elég neki.

Amíg fő a leves, piríts hozzá kenyérkockát. Már több módszert kipróbáltam, de mindegyikkel volt valami bajom:

  • serpenyőben, kevés olajban kevergetve megsütni a kenyérkockákat – némelyik megég
  • bő, forró olajban hirtelen megsütni a kenyérkockákat – megszívja magát olajjal
  • pirítóst sütni, olajjal megkenni, felkockázni – a kockák oldala nem ropogós
  • a kenyérszeletet olajjal megkenni, megpirítani, felkockázni, – a kockák oldala nem ropogós

Végül egy újabb változat mellett maradtam:

  • a kenyérszeletet olajjal megkenni, felkockázni, minigrillben alulról-felülről megpirítani.

Ez bevált! 🙂

Köménymagleves - Olívaolajjal kend meg a kenyérszeletet! Köménymagleves - Az olajos kenyeret vágd előbb csíkokra, aztán kockákra! Köménymagleves - Töltsd meg kenyérkockákkal a grilltálcát!

Szép egyenletesen terítsd be a grilltálcát kenyérkockákkal, és tedd be a minigrillbe pirulni. Alul-felül pirításra állítsd! Ha nincs tálcája a minigrillnek, akkor tedd alufóliára. Ha nincs minigrilled, akkor az első módszert ajánlom.

Köménymagleves - Tedd be a kenyérkockákat a minigrillbe pirulni! Köménymagleves - Pirulnak a kenyérkockák! Köménymagleves - A megpirult kenyérkockákat borítsd át egy tálba!

Egyszerre persze csak kb. 2 szelet kenyér fér be. Amíg az első adag kenyérkocka pirul, addig kend meg és vagdosd fel a második adag kenyeret. Tedd egy kis tálkába, hogy felszabaduljon a deszka a petrezselyemvágáshoz. Mosd meg és vágd apróra a petrezselymet. Készíts ki egy másik fazekat, amibe majd leszűröd a levest. Tégy bele kb. 2 dl tejfölt, meg a petrezselymet.

Köménymagleves - A maradék kenyeret is olajozd meg, vágd csíkokra, aztán kockákra! Köménymagleves - Vágd össze a petrezselymet! Köménymagleves - Egy másik fazékba tedd bele a tejfölt és a petrezselymet!

Valamilyen szűrőn át önts egy merőkanál levest a tejfölre. Keverd el a kevés levest a tejföllel, aztán szűrd rá az összes levest.

Köménymagleves - Szűrj egy merőkanál levest a tejfölre! Köménymagleves - Keverd el a leveses tejfölt! Köménymagleves - Szűrd az összes levest a tejfölre!

Köménymagleves - A szűrőben maradt köménymag és hagyma megy a szemétbe.Köménymagleves - Ha az első fazék volt a szebb, öntsd vissza bele a levest!

A szűrőben maradt köménymagot és hagymát dobd ki. A levest abban a fazékban tálald, amelyik szebb. Én visszaöntöttem az első fazékba.

Köménymagleves - Kész, fazékban.

A tányérba egyszerre csak kevés kenyérkockát tegyetek, mert hamar megszívja magát levessel, és elpuhul. Inkább gyakrabban szedegessetek!

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.