Köménymagleves
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Nagyon egyszerű leves! Olyankor szoktam főzni, mikor sok kenyerem megmaradt. Most nem ez volt a helyzet, hanem a kenyérsütőben sütött kenyerem olyan vacak (lapos) lett, hogy gondoltam, pirult kockáknak talán még jó lesz…
Egy közepes nagyságú lábosba önts egy kevés olajat, melegítsd fel, és tégy bele 2 fakanál egész köménymagot. Addig pirítsd, amíg pattogni nem kezd. Ha kételyeid vannak róla, hogy ez már vajon a pattogás-e, hát akkor nem az! Mert nagyon “hallványosan” pattog! Akkor szórj bele 2 fakanál lisztet, és kavargatva pirítsd zsemleszínűre.
Egy mérőkancsóban készíts oda 1 liter vizet. Aztán tégy a rántáshoz egy fakanál pirospaprikát, és ahogy elkeverted, már öntsd is fel vagy 3 dl vízzel. Keverd simára a köménymagos rántást, és öntsd fel a kancsóban megmaradt vízzel, meg még 1 literrel. Pucold meg a hagymát, mosd meg, és óvatosan pottyintsd a levesbe. Sózd meg 1 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval.
Fedő alatt főzd, forrástól számítva 5 perc elég neki.
Amíg fő a leves, piríts hozzá kenyérkockát. Már több módszert kipróbáltam, de mindegyikkel volt valami bajom:
- serpenyőben, kevés olajban kevergetve megsütni a kenyérkockákat – némelyik megég
- bő, forró olajban hirtelen megsütni a kenyérkockákat – megszívja magát olajjal
- pirítóst sütni, olajjal megkenni, felkockázni – a kockák oldala nem ropogós
- a kenyérszeletet olajjal megkenni, megpirítani, felkockázni, – a kockák oldala nem ropogós
Végül egy újabb változat mellett maradtam:
- a kenyérszeletet olajjal megkenni, felkockázni, minigrillben alulról-felülről megpirítani.
Ez bevált! 🙂
Szép egyenletesen terítsd be a grilltálcát kenyérkockákkal, és tedd be a minigrillbe pirulni. Alul-felül pirításra állítsd! Ha nincs tálcája a minigrillnek, akkor tedd alufóliára. Ha nincs minigrilled, akkor az első módszert ajánlom.
Egyszerre persze csak kb. 2 szelet kenyér fér be. Amíg az első adag kenyérkocka pirul, addig kend meg és vagdosd fel a második adag kenyeret. Tedd egy kis tálkába, hogy felszabaduljon a deszka a petrezselyemvágáshoz. Mosd meg és vágd apróra a petrezselymet. Készíts ki egy másik fazekat, amibe majd leszűröd a levest. Tégy bele kb. 2 dl tejfölt, meg a petrezselymet.
Valamilyen szűrőn át önts egy merőkanál levest a tejfölre. Keverd el a kevés levest a tejföllel, aztán szűrd rá az összes levest.
A szűrőben maradt köménymagot és hagymát dobd ki. A levest abban a fazékban tálald, amelyik szebb. Én visszaöntöttem az első fazékba.
A tányérba egyszerre csak kevés kenyérkockát tegyetek, mert hamar megszívja magát levessel, és elpuhul. Inkább gyakrabban szedegessetek! Jó étvágyat! |