Köménymagleves

Köménymagleves - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • olaj
  • 2 fakanál köménymag
  • 2 fakanál liszt
  • 1 fakanál pirospaprika
  • 2 l víz
  • 1 fej hagyma egészben
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 fakanál só
  • 2 dl tejföl
  • petrezselyemzöld
  • fejenként 1 szelet kenyér
  • (olívaolaj a kenyérre)
Köménymagleves - Hozzávalók

Elkészítés:

Nagyon egyszerű leves! Olyankor szoktam főzni, mikor sok kenyerem megmaradt. Most nem ez volt a helyzet, hanem a kenyérsütőben sütött kenyerem olyan vacak (lapos) lett, hogy gondoltam, pirult kockáknak talán még jó lesz…

Egy közepes nagyságú lábosba önts egy kevés olajat, melegítsd fel, és tégy bele 2 fakanál egész köménymagot. Addig pirítsd, amíg pattogni nem kezd. Ha kételyeid vannak róla, hogy ez már vajon a pattogás-e, hát akkor nem az! Mert nagyon “hallványosan” pattog! Akkor szórj bele 2 fakanál lisztet, és kavargatva pirítsd zsemleszínűre.

Köménymagleves - Addig pirítsd a köményt, míg pattogni nem kezd! Köménymagleves - Szórj bele 2 fakanál lisztet! Köménymagleves - Kavargatva pirítsd egy kicsit a lisztet!

Köménymagleves - Tégy hozzá egy fakanál pirospaprikát!Köménymagleves - Önts hozzá kb. 3 dl vizet!

Egy mérőkancsóban készíts oda 1 liter vizet. Aztán tégy a rántáshoz egy fakanál pirospaprikát, és ahogy elkeverted, már öntsd is fel vagy 3 dl vízzel. Keverd simára a köménymagos rántást, és öntsd fel a kancsóban megmaradt vízzel, meg még 1 literrel. Pucold meg a hagymát, mosd meg, és óvatosan pottyintsd a levesbe. Sózd meg 1 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval.

Köménymagleves - Pucold meg a hagymát! Köménymagleves - Finoman ejtsd a levesbe az egész hagymát!
Köménymagleves - Szórj bele 1 fakanál Vegetát!

Fedő alatt főzd, forrástól számítva 5 perc elég neki.

Amíg fő a leves, piríts hozzá kenyérkockát. Már több módszert kipróbáltam, de mindegyikkel volt valami bajom:

  • serpenyőben, kevés olajban kevergetve megsütni a kenyérkockákat – némelyik megég
  • bő, forró olajban hirtelen megsütni a kenyérkockákat – megszívja magát olajjal
  • pirítóst sütni, olajjal megkenni, felkockázni – a kockák oldala nem ropogós
  • a kenyérszeletet olajjal megkenni, megpirítani, felkockázni, – a kockák oldala nem ropogós

Végül egy újabb változat mellett maradtam:

  • a kenyérszeletet olajjal megkenni, felkockázni, minigrillben alulról-felülről megpirítani.

Ez bevált! 🙂

Köménymagleves - Olívaolajjal kend meg a kenyérszeletet! Köménymagleves - Az olajos kenyeret vágd előbb csíkokra, aztán kockákra! Köménymagleves - Töltsd meg kenyérkockákkal a grilltálcát!

Szép egyenletesen terítsd be a grilltálcát kenyérkockákkal, és tedd be a minigrillbe pirulni. Alul-felül pirításra állítsd! Ha nincs tálcája a minigrillnek, akkor tedd alufóliára. Ha nincs minigrilled, akkor az első módszert ajánlom.

Köménymagleves - Tedd be a kenyérkockákat a minigrillbe pirulni! Köménymagleves - Pirulnak a kenyérkockák! Köménymagleves - A megpirult kenyérkockákat borítsd át egy tálba!

Egyszerre persze csak kb. 2 szelet kenyér fér be. Amíg az első adag kenyérkocka pirul, addig kend meg és vagdosd fel a második adag kenyeret. Tedd egy kis tálkába, hogy felszabaduljon a deszka a petrezselyemvágáshoz. Mosd meg és vágd apróra a petrezselymet. Készíts ki egy másik fazekat, amibe majd leszűröd a levest. Tégy bele kb. 2 dl tejfölt, meg a petrezselymet.

Köménymagleves - A maradék kenyeret is olajozd meg, vágd csíkokra, aztán kockákra! Köménymagleves - Vágd össze a petrezselymet! Köménymagleves - Egy másik fazékba tedd bele a tejfölt és a petrezselymet!

Valamilyen szűrőn át önts egy merőkanál levest a tejfölre. Keverd el a kevés levest a tejföllel, aztán szűrd rá az összes levest.

Köménymagleves - Szűrj egy merőkanál levest a tejfölre! Köménymagleves - Keverd el a leveses tejfölt! Köménymagleves - Szűrd az összes levest a tejfölre!

Köménymagleves - A szűrőben maradt köménymag és hagyma megy a szemétbe.Köménymagleves - Ha az első fazék volt a szebb, öntsd vissza bele a levest!

A szűrőben maradt köménymagot és hagymát dobd ki. A levest abban a fazékban tálald, amelyik szebb. Én visszaöntöttem az első fazékba.

Köménymagleves - Kész, fazékban.

A tányérba egyszerre csak kevés kenyérkockát tegyetek, mert hamar megszívja magát levessel, és elpuhul. Inkább gyakrabban szedegessetek!

Jó étvágyat!

10 hozzászólás

  • HÁT A MEDDIG 1 FAKANÁL SO ÉS 1 FAKANÁL VEGETÁT IRTÁL A 2 LITER VIZHEZ NE CSODÁLKOZZON SENKI HOGY ELVA SOZVA AZ A LEVES. INKÁBB KEVESEBETT KELL TENNI MERT UTÁNA LEHET POTOLNI .

  • -hat ez aztan telleg bevalt. Izlett a leves. Enis elcsodalkoztam, hogy milyen sokfele modszert kiprobaltal. Ez igy nagyon finom, de en meg tudok.egy fajtat, a nagymamamtol tanultam: o nagyon szerette a nokedlit igy mivel a kenyerkockaja mindig osszeegett nokedlire cserelte:)

  • Judit

    Kedves “Anyuka”
    én csak azon csodálkoztam a köménymagleves receptjét olvasva, hogy “több módszert kipróbáltál” a kenyérkocka pirításához, és mindegyikkel volt bajod. Csak éppen a legegyszerűbb módszert hagytad ki, az anyáinktól örökölt egyszerű eljárást. Nem kell cifrázni semmit sem, nem kell olaj se hozzá. Egyszerűen elővesszük a vágódeszkát, és a kenyérszeleteket előbb 1 cm-es csíkokra vágjuk, utána pedig keresztben ismételjük ezt meg, tehát 1×1-es kis kockákra vágjuk az egészet. Elővesszük a gáztepsit, beleszórunk annyi kockát, hogy ellepje (de ne legyenek egymáson a kockák, csakis egy réteg legyen), aztán beteszem a sütőbe, és beállítom a légkeveréses módra, kb. 5o-7o fokra. Ezen a fokozaton csak szépen szárad, nem ég meg. Amikor már elég száraz a kocka,beállítom 1oo fokra, vagy esetleg 15o-re de csak néhány percig, utána lezárom, és a sütőben hagyom a tepsit. Közben meg-megkavargatom a kockákat. Szép egyenletesen halványbarnára pirulnak, de ízlés szerint lehet barnábbra is hagyni. Sose okozott gondot a kockapirítás, és ezzel a módszerrel hetekig eltartható a kocka, vagy zsemlemorzs készíthető belőle, ha húsdarálón ledaráljuk, majd átszitáljuk. Jó köménymagleves-főzést és hozzá finom kockát legközelebb!

    • Kedves Judit!

      Kösz a (számomra) új módszert, az olvasóim nevében is! 🙂
      Legközelebb kipróbálom!
      Igazán kedves vagy, hogy ilyen szép részletesen leírtad. 🙂

      Jó karácsonyt!
      Mariann

  • @nita

    Szia Mariann!

    Képzeld még sosem ettem köménymaglevest, pedig imádom a leveseket. Nincs nagy gyakorlatom a főzésben, (már az is csoda, ha ehető amit főzök), de ezt sikerült elkészítenem, szerintem egy 10 perc alatt, (pirítós kenyér nélkül) és nagyon ízlett. Egyet nem tudok: ennek csípősnek kell lennie? Vagy túl sok köményt tehettem bele?

    Nagyon köszönöm a receptet! 🙂
    Puszi
    @nita

    • Szia Anita!

      Nem kell csípősnek lennie…
      Lehet, hogy a paprika volt egy kicsit csípős, vagy nem?
      A túl sok kömény az nem baj!

      Örülök, hogy sikerült megcsinálnod!
      Csak így tovább!
      Mariann

  • Kedves Kriszta!

    Írd ide magadnak egy megjegyzésben, hogy mennyi só kell bele szerinted, és legközelebb a saját megjegyzésedből látni fogod, hogy mennyi sóval lesz finom! 🙂

    Örülök, hogy jó lett! Nyugodtan változtass a leírtakon, a saját ízlésed szerint!
    További jó főzéseket!
    Mariann

  • Köszönöm a segítséget 😀 sikerült megfőznöm, csak egy kis bibi van vele 😕 kicsit sikerült elsóznom, pedig recept szerint mentem 😕 😀 de nem baj, azért finom lett 😀 köszönöm még egyszer!

  • Szidi!

    Jót nevettem a megjegyzéseden! 🙂
    Remélem, nem haragszol!
    Először semmi se sikerül tökéletesre. A fő, hogy nem adtad fel, és másodszorra finom lett!

    Jó kísérletezést!
    Mariann

  • szidi

    Kedves Háziasszonytársaim!

    Ma először próbálkoztam meg Anyuka receptjei alapján főzni. Talán sikerült a legegyszerűbb ennivalót kiválasztanom, ami a köménymagleves volt, mert napok óta erre vágytam. 🙂 Ha valaki nem tudná milyen az amikor a magok halványosan pattognak, azt észre fogja venni, ha már nem halványosan, hanem a konyhában össze-vissza pattognak, mint a bolhák! 🙂 Na, én így jártam…pedig már csináltam korábban is köménymaglevest….de nem emlékszem, h így jártam volna. 🙂 Hogy ezek a fránya kis szemek hányfelé szét tudnak szóródni?! Szóval a köméymag pirításánal legyetek óvatosak!
    Köszönöm a receptet! Amúgy fincsi lett! – Második próbákozásra. 🙂

    Sz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.