Kókuszos keksztekercs

Kókuszos - kész

A kókuszos igazából nem is sütemény, mert nem kell sütni. Egyszer mértem az időt, 1 óra alatt megvolt!

Hozzávalók:

– tészta

  • 60 dkg háztartási keksz
  • 40 dkg porcukor
  • 3 evőkanál holland kakaó
  • 1 dl feketekávé
  • 1 dl rum
  • 1/2 dl tej

– töltelék

  • 20 dkg vaj vagy Ráma
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
Kókuszos - hozzávalók

Elkészítés:

Vedd ki a vajat a hűtőből, hogy mire sor kerül rá, már formálható legyen.

Főzzél egy adag feketekávét!

Kókuszos - kávéfőzés - 1. Kókuszos - kávéfőzés - 2. Kókuszos - kávéfőzés - 3.

Mérd ki a 60 dkg kekszet, aztán daráld le diódarálón vagy húsdarálóval egy nagy tálba. Mérd ki a 40 dkg porcukrot, és add a kekszhez.

Kókuszos - mérd le a kekszet Kókuszos - daráld le a kekszet Kókuszos - mérd le a cukrot

Adj hozzá 3 púpos evőkanál holland kakaót. (Ha nem holland, akkor sokkal világosabb lesz, meg nem is olyan ízletes.) Jól keverd el! A nagyobb porcukor-görcsöket lapítsd szét, a kisebbek majd elolvadnak a kávétól.

Kókuszos - add hozzá a kakaót 1. Kókuszos - add hozzá a kakaót 2. Kókuszos - Jól keverd el!

Önts hozzá kb. 1 dl feketekávét, 1 dl rumot és fél dl tejet.

Kókuszos - önts hozzá kávét Kókuszos - önts hozzá rumot Kókuszos - önts hozzá tejet

Keverd el, és ameddig lehet, fakanállal dolgozd ki. Egy idő után már kézzel kell gyúrni. Elég utálatos dolg, de le lehet nyalni a kezedről a ráragadt masszát. Ha nem elég rugalmas, akkor öntsd hozzá a maradék feketekávét. Ha az se elég, akkor egy kis tejet vagy rumot. Formálj belőle gömböt.

Kókuszos - a massza 1. Kókuszos - kell hozzá még egy kis tej Kókuszos - massza kész

Mérd ki a krémhez a 20 dkg vajat (Rámát). A Ráma csomagolásán 5 dekánként van egy jelölés, így könnyű levágni egy 20 dkg-s darabot. (Ellenőriztem, tényleg annyi!) Ha a te vajadon nincs beosztás, akkor mérd ki a 20 dekát! Keverd el a vajat.

Kókuszos - Ráma levágás Kókuszos - Ráma ellenőrző mérés Kókuszos - Keverd ki a vajat!

Kókuszos - cukormérés a krémhez Kókuszos - Keverd el a vajat a cukorral! Mérd ki a 20 dkg porcukrot! Öntsd a vajhoz, és jól keverd el.
Kókuszos - Mehet bele a kókusz Kókuszos - Készen van a krém Utána borítsd hozzá a 20 dkg kókuszreszeléket, és azzal is keverd el.

Most szükség lesz egy gyúródeszkára. De ha nincs, az se baj, mert úgyis egy nájlonra kell kinyújtani a masszát. Sodrófára viszont mindenképp szükséged lesz!

Kókuszos - nájlonzacskó Kókuszos - nájlonzacskó felvágva Tehát végy egy nagyobb nájlonzacskót, és vágd le az alját (akkor kapsz egy lyukas hengert), aztán meg vágd fel az egyik oldalát. Így egy nagy sík lapot kapsz. Terítsd a nyújtódeszkára (vagy az asztalra), és tedd rá a kekszmassza feléből formált gömböt.
Kókuszos - massza felezés Kókuszos - félmassza a nájlonon

Kókuszos - Tészta nyújtásVajazd meg a sodrófa közepét (ahol érintkezik a masszával), és nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra. Mindenféle irányban kell nyújtani, a végén valahogy kijön a helyes alakzat. Nem baj, ha nem teljesen szabályos.

Aztán felezd meg a krémet, és az egyik felét kanálnyi halmokban oszd el a tésztán. Utána a halmokat a kanál hátuljával kend szét.

Kókuszos - krém felezés Kókuszos - kókuszos krém kupacok Kókuszos - krém szétkenés Kókuszos - krém elkenve

Most következik a felgöngyölés. A tészta rövidebbik oldalait hajtsd vissza. Aztán fogd meg a nájlont, és vezesd vele a tészta felgöngyölését. Közben a kezeddel segíts kialakítani a szép formát: lapítsd le, ahol magasabb, vagy két oldalról megnyomkodva magasítsd, ahol alacsonyabb. Mindezt a nájlonon keresztül.

Kókuszos - szélét behajtani Kókuszos - göngyölés nájlonnal Kókuszos - feltekerve

A feltekert rudat – most már nájlon nélkül – tedd egy reggelizőlapra (vagy tálca hátuljára vagy vágódeszkára). Nem baj, ha lelóg, vágd ketté, és a két felet tedd egymás mellé. Takard be fóliával, és tedd be a hűtőbe, mert csak hidegen szeletelhető rendesen.

Kókuszos - Tedd egy lapra! Kókuszos - Két fél tekercs Kókuszos - Takard le fóliával!

Ugyanezt meg kell csinálnod a massza másik felével is! Mire azzal is végzel, lassan már szeletelheted az első adagot.

Kókuszos - Told kijjebb az egyiket! Azért hűljön legalább fél órát! Hogy könnyebben tudj vágni, told előre az egyik fél tekercset. Így már nincs a kés útjában a másik darab. Vékony szeletekre vágd, mert elég tömény.
Kókuszos - kész

Szépen rendezd el egy süteményes tányéron.

Jó étvágyat!

15 hozzászólás

  • Diena

    A páromnak annyira ízlett, hogy a második rudat már nem kellett felszeletelnem, fogta a kezében és harapta!
    Köszönöm az élményt!

    • Kedves Diena!

      Megjelent lelki szemeim előtt a kókusztekercset harapó párod képe. 🙂
      Az én gyerekeim is mindig örülnek neki, ha ilyet “sütök”.

      Üdvözlöm az egész családot!
      Jó hétvégét!
      Mariann

  • Nesszus

    Ez volt a legszimpatikusabb recept, amit az imént olvastam be telefonba a nővéremnek, hogy holnapra elkészítse nekünk 🙂 Egy aprócska hozzáfűzni való, lenne, csak. Én mindenképpen a hazai kekszgyártást támogatnám és nem győri kekszet használnék alapanyagul :))) De ettől még a recept nagyszerű!!!!

    • Szia Nesszus!

      Nagyon örülök a hozzászólásodnak, minden részének! 🙂
      Azt hittem, a győri az magyar…Legközelebb jobban megnézem.

      Jó étvágyat a közös sütievéshez!
      Mariann

  • Csajbók Péter

    Kis módosítással karácsonyra legyártottam egy adagod… Nagy sikere volt, mivel addig más süti szinte nem is fogyott, amíg ebből volt… Édes anyám halkan jegyezte meg, reméli máskor is csinálok 🙂

  • Evika

    Kedves Anyuka !
    Erre gondoltam: A leírásodnál “Vajazd meg a sodrófa közepét (ahol érintkezik a masszával), és nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra. ”

    A gömbre ráteszem a második elvágott nylonzacskót, és a sodrófával így nyújtom a tésztát, amikor kész a téglalap, leveszem a felső nylont.
    Most már más tésztáknál is így csinálom, pl. linzer, mézeslap, így nem kell annyit lisztezni, nem ragad a tészta, a széleket is könnyebb így igazítani, a repedést eltüntetni.
    Kösz a jó ötletet, Kellemes Ünnepeket,
    Evika

    • Nahát, Evika!

      Nagyon jó ötlet, és most már értem! 🙂
      Legközelebb én is így fogom csinálni!
      Milyen jó, hogy én is tanulhatok tőletek! 🙂

      Még egyszer szép ünnepeket kívánok!
      Mariann

  • Evika

    Kösz a receptet, nagyon finom, csakis sötét holland kakaóval szép és finom.
    A nylon zacskós nyújtás nagyszerű ötlet !
    Én még egy zacskót elvágtam felülre is. Így nem ragad, nem törik, és hamarabb készen lettem a kinyújtással.
    Még egyszer kösz, pedig már nem kezdő vagyok.

    • Kedves Evika!

      Örülök, hogy hasznát vetted a leírásnak! 🙂
      Igen, csak holland kakaóval szép!
      A felülre tett nájlonzacskót nem értem. 🙁 Azzal mit csinálsz?

      Jó karácsonyi sütést-főzést!
      Mariann

  • oga

    kave nelkuul milyen lenne?csak mert nem szeretem 🙁

  • Viktória

    Nagyon tetszik a recept! Bár én a kakaós részt nem teljesen a recept után csináltam, de a töltelék ezerszer jobb volt, mint amit eddig kostóltam. És jó nagy adag lett, nem is hittem volna!

  • Galamb Margit

    Imádom, az arányok miatt kerestem rá, holnap el is készítem.
    A nagymamám 2-3 EK baracklekvárt is tett bele (házit, olyan folyósat).
    Sajnos az ő recepjét nem tudom.

  • Tóth Mónika

    Az egész család imádja, ripsz-ropsz elfogy! Talán 0,5-1 dl tejjel teszek csak többet bele a kakaós részébe.
    Tessék kipróbálni!

    Mona

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.