Kókuszos keksztekercs
A kókuszos igazából nem is sütemény, mert nem kell sütni. Egyszer mértem az időt, 1 óra alatt megvolt! Hozzávalók:– tészta
– töltelék
|
|
Elkészítés:
Vedd ki a vajat a hűtőből, hogy mire sor kerül rá, már formálható legyen.
Főzzél egy adag feketekávét!
Mérd ki a 60 dkg kekszet, aztán daráld le diódarálón vagy húsdarálóval egy nagy tálba. Mérd ki a 40 dkg porcukrot, és add a kekszhez.
Adj hozzá 3 púpos evőkanál holland kakaót. (Ha nem holland, akkor sokkal világosabb lesz, meg nem is olyan ízletes.) Jól keverd el! A nagyobb porcukor-görcsöket lapítsd szét, a kisebbek majd elolvadnak a kávétól.
Önts hozzá kb. 1 dl feketekávét, 1 dl rumot és fél dl tejet.
Keverd el, és ameddig lehet, fakanállal dolgozd ki. Egy idő után már kézzel kell gyúrni. Elég utálatos dolg, de le lehet nyalni a kezedről a ráragadt masszát. Ha nem elég rugalmas, akkor öntsd hozzá a maradék feketekávét. Ha az se elég, akkor egy kis tejet vagy rumot. Formálj belőle gömböt.
Mérd ki a krémhez a 20 dkg vajat (Rámát). A Ráma csomagolásán 5 dekánként van egy jelölés, így könnyű levágni egy 20 dkg-s darabot. (Ellenőriztem, tényleg annyi!) Ha a te vajadon nincs beosztás, akkor mérd ki a 20 dekát! Keverd el a vajat.
Mérd ki a 20 dkg porcukrot! Öntsd a vajhoz, és jól keverd el. | ||
Utána borítsd hozzá a 20 dkg kókuszreszeléket, és azzal is keverd el. |
Most szükség lesz egy gyúródeszkára. De ha nincs, az se baj, mert úgyis egy nájlonra kell kinyújtani a masszát. Sodrófára viszont mindenképp szükséged lesz!
Tehát végy egy nagyobb nájlonzacskót, és vágd le az alját (akkor kapsz egy lyukas hengert), aztán meg vágd fel az egyik oldalát. Így egy nagy sík lapot kapsz. Terítsd a nyújtódeszkára (vagy az asztalra), és tedd rá a kekszmassza feléből formált gömböt. | ||
Vajazd meg a sodrófa közepét (ahol érintkezik a masszával), és nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra. Mindenféle irányban kell nyújtani, a végén valahogy kijön a helyes alakzat. Nem baj, ha nem teljesen szabályos.
Aztán felezd meg a krémet, és az egyik felét kanálnyi halmokban oszd el a tésztán. Utána a halmokat a kanál hátuljával kend szét.
Most következik a felgöngyölés. A tészta rövidebbik oldalait hajtsd vissza. Aztán fogd meg a nájlont, és vezesd vele a tészta felgöngyölését. Közben a kezeddel segíts kialakítani a szép formát: lapítsd le, ahol magasabb, vagy két oldalról megnyomkodva magasítsd, ahol alacsonyabb. Mindezt a nájlonon keresztül.
A feltekert rudat – most már nájlon nélkül – tedd egy reggelizőlapra (vagy tálca hátuljára vagy vágódeszkára). Nem baj, ha lelóg, vágd ketté, és a két felet tedd egymás mellé. Takard be fóliával, és tedd be a hűtőbe, mert csak hidegen szeletelhető rendesen.
Ugyanezt meg kell csinálnod a massza másik felével is! Mire azzal is végzel, lassan már szeletelheted az első adagot.
Azért hűljön legalább fél órát! Hogy könnyebben tudj vágni, told előre az egyik fél tekercset. Így már nincs a kés útjában a másik darab. Vékony szeletekre vágd, mert elég tömény. |
Szépen rendezd el egy süteményes tányéron. Jó étvágyat! |