Kókusz-kocka

Kókusz-kocka - Kész, tálcán.

Hozzávalók:

2 adag tésztához:

 • 50 dkg liszt
 • 40 dkg porcukor
 • 6 dkg Ráma
 • 2 tojás
 • 2 evőkanál méz
 • 2 dl tej
 • 2 sütőpor

Máz (2 adaghoz):

 • 30 dkg Ráma
 • 40 dkg cukor
 • 6 evőkanál tej
 • 8 evőkanál holland kakaó
 • 6 evőkanál rum
 • 30 dkg kókuszreszelék
Kókusz-kocka - Hozzávalók

Elkészítés:

Egy nagy tálat tégy a mérlegre, nullázd ki a mérleget, és mérj a tálba 50 dkg lisztet. Aztán egy másik tálba mérd ki a 40 dkg porcukrot, és ezt öntsd a liszthez.

Kókusz-kocka - Mérd ki a lisztet! Kókusz-kocka - Mérd ki a porcukrot! Kókusz-kocka - A porcukrot öntsd a liszthez!

Tégy bele 2 zacskó sütőport (vagy 6 kiskanállal, ha kilós sütőporod van). Mérj le 6 dkg Ráma margarint, darabold a lisztbe, és morzsold el vele.

Kókusz-kocka - Tégy hozzá 2 zacskó sütőport! Kókusz-kocka - Mérd ki a 6 dkg Rámát! Kókusz-kocka - Darabpld a Rámát a lisztbe, és morzsold el vele!

A liszt közepébe kaparj egy kis mélyedést. Üsd fel a tojást, ha jó, borítsd a liszt közepén lévő gödörbe. Ugyanígy a másik tojást is add hozzá. Csorgass a tojáshoz 2 evőkanál mézet.

Kókusz-kocka - Üsd fel a tojást egy kis tálkába! Kókusz-kocka - Borítsd a tojást a lisztbe! Kókusz-kocka - Csorgass a liszthez 2 evőkanál mézet!

Öntsd a közepébe a 2 dl tejet, és most keverd el a folyékony dolgokat. Aztán fokozatosan keverd hozzá a lisztet. Kevés liszt hozzá – kever – liszt hozzá – kever… Közben begyújthatod a sütőt, hogy 10 perc múlva meleg sütőbe tehesd a tésztát.

Kókusz-kocka - Öntsd hozzá a 2 dl tejet! Kókusz-kocka - Keverd el a közepén lévő folyékony dolgokat! Kókusz-kocka - Fokozatosan vond bele a tojásos részbe a lisztet!

Kókusz-kocka - Itt még vannak vajcsomók!Kókusz-kocka - A jól kidolgozott tészta - nincsenek vajcsomók!

Az első képen még látszanak vajcsomók, ezért tovább kell keverni a tésztát. A második képen már eltűntek a vajcsomók, jó a tészta!
Jöhet a tepsi! Vajazd ki, még az oldalát is, mert majd ki kell borítani a kész tésztát. Utána lisztezd is ki, a tepsi körbeforgatásával, kocogtatásával. A kilisztezett tepsibe öntsd bele a tésztát. A fakanállal segíteni kell, mert nehezen jön ki a tálból.

Kókusz-kocka - Vajazd ki a tepsit! Kókusz-kocka - Lisztezd ki a tepsit! Kókusz-kocka - Öntsd a tepsibe a tésztát!

Ez itt még nem üres tál! A fakanál után jön a kiskés, ezzel is kapard ki alaposan a tálat, aztán a késről húzd le a tésztát a tepsi oldalára.

Kókusz-kocka - Ez még nem üres tál! Kókusz-kocka - Egy kis késsel is kapard ki a tésztát a tálból! Kókusz-kocka - A késről húzd le a tésztát a tepsi oldalára!

Na, ezt már nevezheted üres tálnak! Most a fakanállal egyengesd el a tésztát a tepsiben, aztán a fakanálról is kapard le a tésztát.

Kókusz-kocka - Most már üres a tál! Kókusz-kocka - Fakanállal egyengesd el a tésztát a tepsiben! Kókusz-kocka - A fakanálról is kapard le a tésztát!

Most már mehet a sütőbe a tészta. 30 percig süsd, 180 fokon!

Kókusz-kocka - Mehet a tepsi tészta a sütőbe! Kókusz-kocka - A tepsi a sütőben! Kókusz-kocka - 30 percig süsd a tésztát, 180 fokon!

30 perc múlva így néz ki a tészta. Megszurkáltam tésztatűvel…hát, még ráragadt a tészta a tűre: nem jó. Visszatettem még 5 percre. Utána már tiszta maradt a szurkálótű: jó a tészta.

Kókusz-kocka - 30 perc múlva így néz ki a tészta! Kókusz-kocka - Ragacsos a tésztaszurkáló tű! Kókusz-kocka - Nem ragacsos a tésztaszurkáló tű: jó a tészta!

Végy elő egy akkora vágódeszkát vagy sima aljú tálcát, amire ráfér a tészta. Tedd a deszkát vagy tálcát a tésztára, és fordítsd fel a tepsit. Ekkor a tészta a deszkán fekszik. Most vedd le óvatosan a tepsit a tésztáról. Ha úgy érzed, hogy valahol hozzáragadt a tészta, akkor egy falapáttal válaszd le a tepsiről.

Kókusz-kocka - Készíts elő egy nagy deszkát vagy tálcát! Kókusz-kocka - Borítsd a tésztát a deszkára! Kókusz-kocka - A megsült tészta a vágódeszkán.

Vágd fel a tésztát kockákra. Mindig vágsz egy csíkot, és azt felkockázod. Vághatod a kitolásos módszerrel: a levágott csíkot kitolod egy kockányira, és levágod a kockát. Aztán megint kitolod egy kicsit, levágod stb. De úgy is jó, ha a levágott csíkot ott helyben kockákra vágod.

Kókusz-kocka - Az első tésztacsík. Kókusz-kocka - Az első tészta-kocka. Kókusz-kocka - Egy tésztacsík felkockázása!

Vágás közben láttam, hogy a tészta közepe egy kicsit mintha sületlen lenne. Ezért körülbelül a 3. csíktól kezdve a középső 2-3 tésztakockát a késre csúsztatva visszatettem a tepsibe. A végén kigyűlt egy tepsire való kocka, amit még vissza kellett tenni sülni 5 percre. A jó kockákat rakd egy tálcára.

Kókusz-kocka - A sületlen tésztakockákat csúsztasd egy késre, és tedd vissza a tepsibe! Kókusz-kocka - A sületlen tésztakockákat a késről csúsztasd vissza a tepsibe! Kókusz-kocka - A jól megsült tésztakockák tálcán, a sületlenebbek megint a tepsiben.

Most jön a máz elkészítése. Mérd le a 30 dkg Rámát.  Egy lábosban vagy fémtálban mérj le 40 dkg cukrot. Jobb a porcukor, de ha nincs annyi, akkor rendes cukor is mehet bele, úgyis fel kell olvasztani. Tedd a cukorhoz a vajat, adj még hozzá 6 kanál tejet (én elfelejtettem 🙁 ), és tedd oda a gázra olvadni.

Kókusz-kocka - Mérd ki a 30 dkg Rámát! Kókusz-kocka - Mérd ki a 40 dkg cukrot! Kókusz-kocka - Tedd oda a gázra olvadni a cukros vajat!

Kókusz-kocka - Olvad a vaj! Kókusz-kocka - Tedd bele a kakaót az olvadt cukros vajba! Állandó keverés mellett olvaszd meg a cukros vajat. Ha megolvadt, tedd hozzá a 8 evőkanál holland kakaót. (Persze, ha nincs holland, akkor a magyar is jó, csak a holland az szép sötét.) Jó forró legyen a máz! Tedd még bele a 6 evőkanál rumot is, és kész. Készítsd oda egy tálban a kókuszreszeléket, meg egy szép tálcát a kész kókusz-kockáknak.
Kókusz-kocka - A mázzal bevonás kellékei!

A forró edényt, amiben a máz van, egy edényalátétre tedd! Ne borítsd a tálba az összes kókuszreszeléket, mert hamar “piszkos” lesz; inkább mindig tölts hozzá újabb kókuszt a zacskóból.

Dobj 2 tésztakockát a mázba, az egyiket villával forgasd meg a mázban, és emeld át a kókuszba. Egy késsel húzd le a villáról a mázas kockát, és kézzel szórd meg bőven kókusszal. Forgasd meg a kókuszreszelékben, hogy minden oldalára ragadjon. A kész kockát tedd a süteményestálcára. Jöhet a következő, de előbb pottyints egy tésztát a mázba, és azzal kezdj foglalkozni, amelyik már ázott.

Kókusz-kocka - Dobj 2 tésztakockát a kakaómázba! Kókusz-kocka - Villával forgasd meg a kockát a kakaómázban! Kókusz-kocka - Egy késsel húzd le a villáról a mázas kockát, bele a kókuszba!

Közben, ha kihűl a máz, és nehezen tudod forgatni a tésztakockát, akkor újra melegítsd meg (a mázat).

Kókusz-kocka - Kész, süteményestálcán.

Pár napig jó, de frissen a legfinomabb!

Jó étvágyat!

2 hozzászólás

 • Kitti

  Sztem a rum sok a csokiba, és nem szabad 180°-on sütni, mert mézes és megég, de egyébként nagyon nagyon finom lett

  • Szia Kitti!

   Kösz, hogy megírtad a tapasztalatodat! 🙂
   Kipróbálom a 170° – 40 perc párosítást, és majd megírom, hogy jobb-e úgy.
   Ami a rumot illeti, nekem azzal nem volt bajom; de persze ez ízlés dolga, én örülök neki, ha variáltok rajta, hogy jobban igazodjon a szájízetekhez. 🙂

   Kívánom, hogy sok dicséretet kapjál a vendégektől!
   BÚÉK!
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.