Kelkáposztafőzelék

Kelkáposztafőzelék - Kész, tányérban

Hozzávalók:

  • egy kb 60-70 dkg-os kelkáposzta (ez itt új, de lehet régi is)
  • kb. 40 dkg krumpli
  • majoránna
  • őrölt köménymag
  • őrölt bors
  • 1 húsleveskocka
  • Vegeta
  • pirospaprika
  • olaj
  • 6 fakanál liszt
  • 1 fej hagyma (ezt lehagytam a képről)
  • fokhagyma
  • 2-3 dl tejföl (ez is lemaradt a képről)
Kelkáposztafőzelék - Hozzávalók

Elkészítés:

Egy közepes lábosba tégy oda 1 liter vizet főni. Fedd le! Amíg felforr, addig készítsd elő a kelkáposztát. Mosd meg a csap alatt, különösen a külső leveleit, amik nem lapulnak rá szorosan a fejre. Vedd ki egy tálcára, és negyedeld fel.

Kelkáposztafőzelék - Tégy oda vizet főni! Kelkáposztafőzelék - Mosd meg a kelkáposztát! Kelkáposztafőzelék - Vágd négybe a kelkáposztát!

Ha felforrt a víz, dobd bele a húsleveskockát, és vedd takarékra a lángot.

Folytasd a káposztával: vágd ki a négy darab torzsáját, kívülről befelé és alulról felfelé vezetve a kést. A nagy, lefegő leveleket fogd össze, tedd a vágódeszkára, és hosszában vágd ketté.

Kelkáposztafőzelék - Ha forr a víz, tedd bele a leveskockát! Kelkáposztafőzelék - Vágd ki a negyed darabok torzsáját! Kelkáposztafőzelék - A nagy leveleket felezd meg hosszában!

Az egyik kupacot a késsel emeld rá a másikra, és megint felezd el hosszában. Utána már vághatod 3 cm-es csíkokra. Tedd a forró vízbe, és keverd el. Adj hozzá 2 fakanál majorannát és 1 fakanál őrölt köménymagot.

Kelkáposztafőzelék - A hosszú csíkokat megint felezd meg! Kelkáposztafőzelék - A levél-tornyot vágd fel 3 cm-es csíkokra! Kelkáposztafőzelék - Borítsd a vagdalt leveleket a lábosba, és fűszerezd!

A négy tömör középső részt a kezedből is belevagdoshatod a lábosba; egyet fentről, egyet lentről (ferdén) vágva a káposztából, hogy kicsit rövidebbek legyenek a csíkok. De deszkán is felvághatod őket! (Ez utóbbi azért jobb, mert ha kézből vagdosod, akkor nagyon kell figyelni, hogy ne menjen mellé.) Ha deszkán vagdostál, kapard a lábosba! Fedő alatt főzd, amíg előkészíted a krumplit.

Kelkáposztafőzelék - A tömör középső részeket a kezedből is belevagdoshatod a lábosba! Kelkáposztafőzelék - A tömör középső részeket is vagdoshatod deszkán! Kelkáposztafőzelék - A lábosban van az összes kelkáposzta !

Mosd meg és hámozd meg a krumplit. Hosszában vágd négybe, a negyedeket pedig fél centis lapokra. Add a krumplit a kelkáposztához, keverd el, és tégy bele 1 fakanál Vegetát, meg egy pici sót (mondjuk 2 csipettel).

Kelkáposztafőzelék - Vágd fel lapokra a krumplit! Kelkáposztafőzelék - Add a krumplit a káposztához! Kelkáposztafőzelék - Tégy hozzá Vegetát!

Amíg fő, készítsd el a rántást! Pucolj meg egy fej hagymát, és vágd fel apróra. Egy teflonedénybe önts egy kevés olajat, és tedd oda sülni a hagymát. Ha üvegesre párolódott, akkor adj hozzá 6 fakanál lisztet.

Kelkáposztafőzelék - Vágd apróra a hagymát! Kelkáposztafőzelék - Dinszteld meg a hagymát! Kelkáposztafőzelék - Add hozzá a lisztet!

Állandó keverés mellett pirítsd halvány zsemleszínűre a lisztet. Adj hozzá egy szűk fakanál pirospaprikát, oltsd el a gázt, és keverd jól el a paprikát a liszttel. Aztán önts hozzá kb. 2 dl hideg vizet , és dolgozd simára a rántást, minden kis csomót nyomkodj szét!

Kelkáposztafőzelék - Tedd a rántásba a pirospaprikát! Kelkáposztafőzelék - Keverd el a rántásban a pirospaprikát! Kelkáposztafőzelék - Öntsd fel vízzel a rántást!

Öntsd a rántást a főzelékhez, és keverd el. Nyomj bele 3-4 gerezd (előzőleg megpucolt) fokhagymát, és borssal is most szórd meg. Megint fedd le, és főzd még vagy 5 percig, hogy elmenjen a rántás íze. Azért mielőtt eloltanád a gázt, kóstolj meg egy káposzta- és egy krumplidarabot is! Ha minden puha, akkor kész. Már csak a tejfölt kell beletenned. Elég bele egy kis pohárral, de tehetsz 3 dl-t is. Keverd szép simára!

Kelkáposztafőzelék - Öntsd a rántást a főzelékbe! Kelkáposztafőzelék - Add hozzá a fokhagymát és a borsot! Kelkáposztafőzelék - Ha kész, tedd bele a tejfölt!

Kelkáposztafőzelék - Kész, tálban Kelkáposztafőzelék - Kész, tányérban, szójavirslivel

Tálaláshoz szedd át egy tálba.

Jó hozzá a pörkölt, sült hús (virsli, kolbász), sült hagyma, tükörtojás. A képen sült szójavirsli van rajta. Legyen az asztalon kenyér!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.