Kefír – kefírgombából

Kefírgomba - kész Kefírgomba - hozzávalók

Hozzávalók:

  • kefírgombás kefír
  • kb. 6-7 dl langyos tej
  • műanyag szűrő
  • műanyag kancsó

A kefír szűrése:

Abból indulok ki, hogy kaptál valakitől kefírgombát. Azt tejjel együtt szokás adni, úgyhogy csak azt írom le, hogy mit kezdj vele.

Az előző készítéstől számítva másfél-két nap alatt érik meg a kefír. Ekkor le kell szűrni. Műanyag eszközökkel dolgozz, nehogy elromoljon a gomba.

Szükséged lesz egy nagyobb műanyag szűrőre és egy olyan műanyag edényre, amibe belefér a szűrő.

Kefírgomba - a kefír leszűrése Kefírgomba - a kefírgombás üveg kimosása

Öntsd a kefírgombás kefírt a szűrőbe. Ütögesd a szűrőt az edényhez, hogy a kefír átfolyjon. Egy fakanállal segíts a szűrőn átfolyatni a kefírt. Időnként a szűrő aljáról is kapard le a kefírt a fakanállal, hogy megtisztuljanak a szűrőn a lyukak. Hagyd a szűrőt az edényen, és mosd ki a kiürült kefírgombás üveget.

Aztán folyó langyos víz alatt mosd tisztára a kefírgombát a szűrőben, és borítsd vissza a kimosott üvegbe.

Kefírgomba - A kefírgomba átmosása 1. Kefírgomba - A kefírgomba átmosása 2. Kefírgomba - A kefírgomba visszaöntése az üvegbe

Egy edényben langyosítsd meg a tejet, és öntsd rá a kefírgombára. Aztán tedd vissza az üveget a helyére, ahol másfél napig érlelődik.

Kefírgomba - A tej legyen langyos Kefírgomba - A kefírgomba felöntése langyos tejjel Kefírgomba - A tejjel felöntött kefírgombának legyen egy helye.

Kefírgomba - A kész kefír átöntése üvegbe Kefírgomba - kész a kefír

A műanyag edényből öntsd át a kész kefírt egy üvegbe.

(Előtte illett volna kimosni a kiürült üveget, de most siettem.)

Készen van! Tedd a hűtőbe! Megéri gondozni, nagyon finom!

Jó étvágyat!

9 hozzászólás

  • Dér Adrienn

    Szia!

    Nemrégiben kaptam kefir gombát, de sajnos eddig még nem sikerült megfelelő kefirt előállítanom belőle. Sajnos vagy nagyon savanyú lesz, vagy pedig nagyon híg. Mi lehet ennek az oka?

    Üdv:Adrienn

    • Szia Adrienn!

      Ki ne dobd a kefir-gombádat! Az a helyzet, hogy ilyen melegben hamarabb érik a kefir, naponta le kell szűrni. Szűrés után jól mosd le a gombát a hidegnél egy kicsit langyosabb vízzel. De inkább olyan állott víz hőmérsékletű legyen, ne langyos.
      Árnyékos helyen tárold, és ne zárd le csavaros tetővel. De azért tegyél rá egy lapszerű valamit, hogy ne dongják a legyek. A tej, amivel felöntöd a megmosott gombát, ne legyen jéghideg, és ne legyen meleg! Szobahőmérsékletű legyen. Én egy kicsit melegíteni szoktam a hűtőből kivett tejet, de nem langyosig, csak hogy ne legyen jéghideg.
      Nekem is szokott savanyú lenni, de az olyankor van, ha nem szűröm le időben. Viszont ha túl korán leszűröd, akkor meg még híg. Szóval, ki kell kísérletezni. Én, ha nem vagyok benne biztos, hogy le lehet-e már szűrni, megpiszkálom egy fakanállal, és akkor érzem a töménységét. Ha túl sokáig hagyom érni, akkor az alján kiválik egy savóréteg, azt le szoktam önteni, mert nagyon savanyú. Szinte lehetetlen elrontani magát a gombát, mert egy idő után mindig regenerálódik. 🙂
      Nem tudom, mire lehet még gondolni; talán találtál itt valami aha-infót. 🙂

      Jó kísérletezést!
      Mariann

  • Edina

    Sziasztok!
    Most kaptam az első gombáimat, tegnap ittam az első adagot. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e ízesíteni a kész kefírt? Rendszeresen tervezem inni, de egy idő után jó lenne a változatosság….valami gyümölcs ízre gondoltam. Van ötletetek, tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?
    Köszi, szép napot!
    Edina

    • Kedves Edina!

      Örülök, hogy rászántad magad a kefírszaporításra! 🙂
      Én úgy tudom, hogy a kefírt nem szokták ízesíteni, csak a joghurtot.
      Ha a változatosságot szereted, akkor szaporíts joghurtot is! A joghurtba lehet tenni lekvárt, össze lehet turmixolni mindig más-más gyümölccsel. A joghurthoz a méz is illik. (Épp most reggeliztem 2 narancsot apróra vágva, összeturmixolva egy fél pohár natúr joghurttal. Még méz se kellett hozzá. Beleszórtam egy tasak Jó Reggelt Minit, és nagyon finom volt. 🙂 ) A kefírbe zöldségeket tudok elképzelni (uborka, paradicsom, paprika, petrezselyemzöld stb.), de ez ügyben inkább mások tanácsára számíts, mert nálunk csak a férjem issza a kefírt, és ő nem unja meg a simát.

      Kitartást a mindennapos szűrögetési munkához!
      Így fejből nem tudom pontosan, hogy ki írta – mert nincs előttem a hozzászólás-lista -, de nagyon megörültem neki, mikor olvastam a hozzászólások között, hogy egyáltalán nem olyan kényes a kefírgomba, a hűtőben is túlél egy hetes nyaralást vagy egyéb ok miatti elhanyagolást. Szép lassan újraéled, ha megint elkezdünk foglalkozni vele. 🙂

      Neked is szép napot! 🙂
      Mariann

  • Berni

    A kefirgomba egy csoda!!!
    A pikkelysömör okozta piros foltjaimat sikerül vele kordában tartanom. 7 évnyi szenvedés után tavaly ősszel eszembe jutott, hogy anyukámnak van ilyen gombája,amit ekcémás problémákra is ajánlanak. Kipróbáltam, és nyugodtan telt az egész telem (szerencsére nekem csak télen jön elő).
    Mivel nyáron nincs rá szükségem, ezért akkor pihentetni szoktam. (Magamat is, mert muszájból inni nem mindig esik azért jól.)
    Miután vízzel letisztítom a gombát, beleteszem egy zacskóba, bekötöm, és berakom a fagyóba 🙂 Amikor megint szükségem van rá, csak előveszem, tejbe rakom, és meleg helyre teszem. Kb 3-4 nap az “ébredési” ideje. Ekkor is naponta tisztítom a gombát, és cserélem rajta a tejet, csak a produktumát kiöntöm, mert ekkor még nem fogyasztható, eléggé kellemetlen szagú valami lesz belőle. De pár nap múlva helyreáll minden, és újra ÉL a gombám 🙂

    Van egy egész oldalnyi leírásom, hogy milyen betegségekre milyen mennyiségben ajánlják. A pikkelysömör konkrétan nincs benne, de nekem bevált. Ajánlom bárkinek, rosszabb biztos nem lesz tőle az állapota!

    Üdv:Berni

    • Szia Berni!
      Köszönöm a hasznos hozzászólásodat! 🙂 Jó tudni, hogy túléli a gomba a mélyhűtős tárolást! Eddig mindig vittem magammal, mikor az ország másik felébe utaztunk rokonlátogatásra.
      További jó egészséget!
      Mariann

  • Kedves Mariann!

    Nagyon örülök ennek a receptgyűjteménynek, ma a te tanácsaid alapján készült el a borsófőzelék, és nagyon finom lett! 🙂

    Azért írok ide, mert nekem van kefírgombám, és Budapesten szívesen adok bárkinek, aki idetalál az oldaladon és szeretne otthon kefírt készíteni. (Az elérhetőségem a weboldalamon a contact alatt található.)

    Kíváncsian várom a további recepteket!

    Üdvüzlettel:
    Edina

  • Szia Hajni!

    Nagyobb piacokon általában akad egy néni, aki árul kefírgombát. Kérdezősködj!
    Meg aztán az ismerőseid ismerősének biztos van, és biztos szívesen adnak. Egy hét alatt ugyanis annyira felszaporodik a gomba, hogy én is mindig kidobom a felét.
    Ha végképp nem tudsz beszerezni, akkor a http://www.kefirgomba.hu honlapon a jobb oldali menüben van egy olyan pont, hogy Tájékozódás a kefírgomba beszerzéséről. Ha ezen kattintasz, akkor bejön egy űrlap, amit, ha kitöltesz, küldenek neked egy tájékoztatót a beszerzésről.

    Sok sikert!
    Mariann

  • Almási Jenőné

    Szia!

    Honnan tudok szerezni kefírgombát? Légyszi írd meg!

    köszi

    Hajni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.