Kefír – kefírgombából
Hozzávalók:
|
A kefír szűrése:
Abból indulok ki, hogy kaptál valakitől kefírgombát. Azt tejjel együtt szokás adni, úgyhogy csak azt írom le, hogy mit kezdj vele.
Az előző készítéstől számítva másfél-két nap alatt érik meg a kefír. Ekkor le kell szűrni. Műanyag eszközökkel dolgozz, nehogy elromoljon a gomba.
Szükséged lesz egy nagyobb műanyag szűrőre és egy olyan műanyag edényre, amibe belefér a szűrő.
Öntsd a kefírgombás kefírt a szűrőbe. Ütögesd a szűrőt az edényhez, hogy a kefír átfolyjon. Egy fakanállal segíts a szűrőn átfolyatni a kefírt. Időnként a szűrő aljáról is kapard le a kefírt a fakanállal, hogy megtisztuljanak a szűrőn a lyukak. Hagyd a szűrőt az edényen, és mosd ki a kiürült kefírgombás üveget.
Aztán folyó langyos víz alatt mosd tisztára a kefírgombát a szűrőben, és borítsd vissza a kimosott üvegbe.
Egy edényben langyosítsd meg a tejet, és öntsd rá a kefírgombára. Aztán tedd vissza az üveget a helyére, ahol másfél napig érlelődik.
A műanyag edényből öntsd át a kész kefírt egy üvegbe.
(Előtte illett volna kimosni a kiürült üveget, de most siettem.)
Készen van! Tedd a hűtőbe! Megéri gondozni, nagyon finom!