Kefír – kefírgombából

Kefírgomba - kész Kefírgomba - hozzávalók

Hozzávalók:

  • kefírgombás kefír
  • kb. 6-7 dl langyos tej
  • műanyag szűrő
  • műanyag kancsó

A kefír szűrése:

Abból indulok ki, hogy kaptál valakitől kefírgombát. Azt tejjel együtt szokás adni, úgyhogy csak azt írom le, hogy mit kezdj vele.

Az előző készítéstől számítva másfél-két nap alatt érik meg a kefír. Ekkor le kell szűrni. Műanyag eszközökkel dolgozz, nehogy elromoljon a gomba.

Szükséged lesz egy nagyobb műanyag szűrőre és egy olyan műanyag edényre, amibe belefér a szűrő.

Kefírgomba - a kefír leszűrése Kefírgomba - a kefírgombás üveg kimosása

Öntsd a kefírgombás kefírt a szűrőbe. Ütögesd a szűrőt az edényhez, hogy a kefír átfolyjon. Egy fakanállal segíts a szűrőn átfolyatni a kefírt. Időnként a szűrő aljáról is kapard le a kefírt a fakanállal, hogy megtisztuljanak a szűrőn a lyukak. Hagyd a szűrőt az edényen, és mosd ki a kiürült kefírgombás üveget.

Aztán folyó langyos víz alatt mosd tisztára a kefírgombát a szűrőben, és borítsd vissza a kimosott üvegbe.

Kefírgomba - A kefírgomba átmosása 1. Kefírgomba - A kefírgomba átmosása 2. Kefírgomba - A kefírgomba visszaöntése az üvegbe

Egy edényben langyosítsd meg a tejet, és öntsd rá a kefírgombára. Aztán tedd vissza az üveget a helyére, ahol másfél napig érlelődik.

Kefírgomba - A tej legyen langyos Kefírgomba - A kefírgomba felöntése langyos tejjel Kefírgomba - A tejjel felöntött kefírgombának legyen egy helye.

Kefírgomba - A kész kefír átöntése üvegbe Kefírgomba - kész a kefír

A műanyag edényből öntsd át a kész kefírt egy üvegbe.

(Előtte illett volna kimosni a kiürült üveget, de most siettem.)

Készen van! Tedd a hűtőbe! Megéri gondozni, nagyon finom!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.