Káposztás kocka

Káposztás kocka - Kész, tányéron.

Hozzávalók:

  • 1 kis fej káposzta (kb. 70 dkg)
  • kb. 30-40 dkg nagykocka tészta
  • kb. fél dl (5 evőkanál) olaj
  • bors (vagy porcukor)
Káposztás kocka - Hozzávalók

Elkészítés:

Kb. 1 óra alatt van meg.

Mielőtt megmosnád a káposztát, szedd le róla a külső egy-két hibás levelet. Nekem most nem is volt eldobandó levél; csak egy helyen lyukas volt, egy másik helyen meg piszkos. Te is vágd ki belőle a hibás vagy piszkos részeket, aztán a csap alatt mosd meg körben a káposzta-labdát.

Káposztás kocka - A külső levelekből vágd ki a hibás részt! Káposztás kocka - A külső levelekről vágd le a piszkos részeket! Káposztás kocka - Mosd le a csap alatt a fej káposztát!

Káposztás kocka - Felezd el a káposztát!Káposztás kocka - Felezd meg a fél káposztát!

Egy hosszú pengéjű késsel felezd meg a káposztát egy külső levél főere mentén. Utána a fél káposztákat is felezd meg úgy, hogy hosszában vágd ketté a torzsáját.

Káposztás kocka - Vágd ki ma negyed káposzták torzsáját!Káposztás kocka - A torzsa kivágását magadtól elfelé fejezd be!

Vágd ki a negyed káposzta torzsáját kívülről befelé haladva. Ez elég veszélyes, mert nagyon hamar meg tud szaladni a kés. Inkább mielőtt teljesen kivágnád, hagyd abba, vedd ki a kést, és a közepe felől, magadtól elfelé fejezd be a kivágást.
Most reszeld le a káposztát! Ha kézzel reszeled, akkor a 4 oldalú reszelő nagy, rücskös, hasított piramisszerű lyukain reszeld le, vagy a lapos reszelő nagy lyukú végén. Ha van darálógéped, akkor a nagy lyukú betétet tedd bele, azzal reszeld le a káposztát.

Káposztás kocka - A 4 oldalú reszelő nagy rücskös oldala. Káposztás kocka - A lapos reszelő nagy lyukú fele. Káposztás kocka - A darálógép nagy lyukú betétje.

Káposztás kocka - A 4 oldalú reszelő nagy vulkán oldala.

Ha kézzel reszelsz, akkor a negyed káposztákat reszeld, de ha géppel, akkor tovább kell felezni a negyedeket, hogy beférjenek a darálógépbe. Még így se fér bele, ezért én úgy szoktam, hogy kiemelem a közepét, és először azt nyomom a gépbe. Olyan irányban kell beletenni, hogy a forgó kések egyszerre sok levél élébe kapjanak bele, ne csak egy levél lapjába, mert az az 1 levél könnyen becsúszik a fix tok és a forgó darálóbetét közé. De ha élivel teszem be a káposztadarabot, akkor nem tud begyűrődni.

Káposztás kocka - Felezd el a negyed káposztákat! Káposztás kocka - Emeld ki a nyolcad káposzta közepét! Káposztás kocka - Daráld le a nyolcad káposzta közepét!

Az előbb megmaradt külső leveleket kettétöröm, a két felet egymásra teszem, és úgy teszem be a darálóba, hogy a forgó kés a levelek élébe kapjon bele. Szép apróra darálódik a káposzta.

Káposztás kocka - Kettétöröm a külső leveleket. Káposztás kocka - A forgó rész a levelek élébe kapjon bele! Káposztás kocka - Szép apróra darálódik a káposzta.

Káposztás kocka - Jól kapard le a darálóbetétről a káposztareszeléket! Akár kézzel, akár géppel reszeltél, a végén jól kapard le a reszelőről a káposztafoszlányokat, és mosd is el az eszközt, mert később nehezebb levakarni a rászáradt akármit.

Most jön a káposzta dinsztelése. Egy nagy serpenyőbe önts kb. fél dl olajat (5 evőkanál), és öntsd bele a reszelt káposztát. Szórj rá 1 fakanál sót, keverd el, és nagy lángon kezdd el sütni.

Káposztás kocka - Önts olajat a serpenyőbe! Káposztás kocka - Borítsd a reszelt káposztát a serpenyőbe! Káposztás kocka - Sózd meg a káposztát 1 fakanál sóval!

Káposztás kocka - 30 percig pirítsd a káposztát! 10 percig fedő alatt, nagy lángon (közben néha kavard meg), aztán 20 percig fedő nélkül, közepes lángon, gyakran kevergetve. Már hamarabb megpuhul, de úgy jó, ha pirul is.

Amíg sül a káposzta, főzd ki a tésztát! Egy nagy fazékba (legalább 4 literes) önts 2 liter vizet, sózd meg 2 fakanál sóval, csorgass bele néhány csepp olajat – hogy ne ragadjanak össze a tésztaszemek -, és nagy lángon forrald fel a vizet.

Káposztás kocka - Tégy oda főni 2 liter vizet a tésztának! Káposztás kocka - Sózd meg a főzővizet! Káposztás kocka - Csorgass a főzővízbe pár csepp olajat!

Káposztás kocka - Sül a káposzta, fő a tésztavíz. Sül a káposzta, fő a tésztavíz. Lefedve hamarabb felforr.
Ha forr a víz, borítsd bele a tésztát, kavard el, és főzd kb. 10 percig.

Káposztás kocka - Borítsd a tésztát a forró vízbe! Káposztás kocka - Kavard meg a tésztát, hogy ne ragadjon le! Káposztás kocka - Kb. 10 percig főzd a tésztát!

Közben szorgalmasan kevergesd a káposztát! Vigyázz, oda ne égjen, de azért egy kicsit piruljon. A végén egészen összemegy…

Káposztás kocka - Szorgalmasan kevergesd a káposztát! Káposztás kocka - Végre már pirul a káposzta! Káposztás kocka - Mire megpirul, jól összeesik a káposzta.

Káposztás kocka - Kóstold meg a tésztát, hogy megfőtt-e!Káposztás kocka - Szűrd le a tésztát!

Ha letelt a tészta 10 perce, halássz ki egy szemet, és kóstold meg, hogy elég puha-e. Ha kell, főzd még 2-3 percig. Ha jó, szűrd le. Ilyenkor mindig marad a fazékban odaragadt tészta; önts rá vizet, kapard fel fakanálall, és a maradékot is szűrd le. Folyó víz alatt, fakanállal kevergetve jól mosd át a tésztát.

Káposztás kocka - A fazékban maradt tésztára engedj vizet! Káposztás kocka - Szűrd le a maradék tésztát is! Káposztás kocka - Folyó víz alatt jól mosd át a tésztát!

Már csak az van hátra, hogy a tésztát borítsd a káposztára.

Én egy fél kilós tésztát főztem ki, de ez túl soknak tűnt ehhez az összement káposztához, ezért kb. a harmadát nem borítottam hozzá. A férjem úgyse szereti a káposztás kockát, neki túrósat csináltam a maradék tésztából.

Jól keverd össze a tésztát a káposztával!

Káposztás kocka - Borítsd a tésztát a káposztára! Káposztás kocka - Keverd bele a tésztát a káposztába! Káposztás kocka - Fél kiló tésztát soknak találtam a 70 deka káposztához, ezért nem kevertem mindet hozzá.

Káposztás kocka - Kész, serpenyőben. Káposztás kocka - Mindenki magának borsozza! Ne borsozd meg az egészet, majd mindenki magának szór rá, amennyit szeret.
Káposztás kocka - Kész, tányéron, napsütésben.

Van, aki porcukorral eszi.

Diana! A kedvedért írtam le. 🙂

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.