Káposztás kocka

Káposztás kocka - Kész, tányéron.

Hozzávalók:

 • 1 kis fej káposzta (kb. 70 dkg)
 • kb. 30-40 dkg nagykocka tészta
 • kb. fél dl (5 evőkanál) olaj
 • bors (vagy porcukor)
Káposztás kocka - Hozzávalók

Elkészítés:

Kb. 1 óra alatt van meg.

Mielőtt megmosnád a káposztát, szedd le róla a külső egy-két hibás levelet. Nekem most nem is volt eldobandó levél; csak egy helyen lyukas volt, egy másik helyen meg piszkos. Te is vágd ki belőle a hibás vagy piszkos részeket, aztán a csap alatt mosd meg körben a káposzta-labdát.

Káposztás kocka - A külső levelekből vágd ki a hibás részt! Káposztás kocka - A külső levelekről vágd le a piszkos részeket! Káposztás kocka - Mosd le a csap alatt a fej káposztát!

Káposztás kocka - Felezd el a káposztát!Káposztás kocka - Felezd meg a fél káposztát!

Egy hosszú pengéjű késsel felezd meg a káposztát egy külső levél főere mentén. Utána a fél káposztákat is felezd meg úgy, hogy hosszában vágd ketté a torzsáját.

Káposztás kocka - Vágd ki ma negyed káposzták torzsáját!Káposztás kocka - A torzsa kivágását magadtól elfelé fejezd be!

Vágd ki a negyed káposzta torzsáját kívülről befelé haladva. Ez elég veszélyes, mert nagyon hamar meg tud szaladni a kés. Inkább mielőtt teljesen kivágnád, hagyd abba, vedd ki a kést, és a közepe felől, magadtól elfelé fejezd be a kivágást.
Most reszeld le a káposztát! Ha kézzel reszeled, akkor a 4 oldalú reszelő nagy, rücskös, hasított piramisszerű lyukain reszeld le, vagy a lapos reszelő nagy lyukú végén. Ha van darálógéped, akkor a nagy lyukú betétet tedd bele, azzal reszeld le a káposztát.

Káposztás kocka - A 4 oldalú reszelő nagy rücskös oldala. Káposztás kocka - A lapos reszelő nagy lyukú fele. Káposztás kocka - A darálógép nagy lyukú betétje.

Káposztás kocka - A 4 oldalú reszelő nagy vulkán oldala.

Ha kézzel reszelsz, akkor a negyed káposztákat reszeld, de ha géppel, akkor tovább kell felezni a negyedeket, hogy beférjenek a darálógépbe. Még így se fér bele, ezért én úgy szoktam, hogy kiemelem a közepét, és először azt nyomom a gépbe. Olyan irányban kell beletenni, hogy a forgó kések egyszerre sok levél élébe kapjanak bele, ne csak egy levél lapjába, mert az az 1 levél könnyen becsúszik a fix tok és a forgó darálóbetét közé. De ha élivel teszem be a káposztadarabot, akkor nem tud begyűrődni.

Káposztás kocka - Felezd el a negyed káposztákat! Káposztás kocka - Emeld ki a nyolcad káposzta közepét! Káposztás kocka - Daráld le a nyolcad káposzta közepét!

Az előbb megmaradt külső leveleket kettétöröm, a két felet egymásra teszem, és úgy teszem be a darálóba, hogy a forgó kés a levelek élébe kapjon bele. Szép apróra darálódik a káposzta.

Káposztás kocka - Kettétöröm a külső leveleket. Káposztás kocka - A forgó rész a levelek élébe kapjon bele! Káposztás kocka - Szép apróra darálódik a káposzta.

Káposztás kocka - Jól kapard le a darálóbetétről a káposztareszeléket! Akár kézzel, akár géppel reszeltél, a végén jól kapard le a reszelőről a káposztafoszlányokat, és mosd is el az eszközt, mert később nehezebb levakarni a rászáradt akármit.

Most jön a káposzta dinsztelése. Egy nagy serpenyőbe önts kb. fél dl olajat (5 evőkanál), és öntsd bele a reszelt káposztát. Szórj rá 1 fakanál sót, keverd el, és nagy lángon kezdd el sütni.

Káposztás kocka - Önts olajat a serpenyőbe! Káposztás kocka - Borítsd a reszelt káposztát a serpenyőbe! Káposztás kocka - Sózd meg a káposztát 1 fakanál sóval!

Káposztás kocka - 30 percig pirítsd a káposztát! 10 percig fedő alatt, nagy lángon (közben néha kavard meg), aztán 20 percig fedő nélkül, közepes lángon, gyakran kevergetve. Már hamarabb megpuhul, de úgy jó, ha pirul is.

Amíg sül a káposzta, főzd ki a tésztát! Egy nagy fazékba (legalább 4 literes) önts 2 liter vizet, sózd meg 2 fakanál sóval, csorgass bele néhány csepp olajat – hogy ne ragadjanak össze a tésztaszemek -, és nagy lángon forrald fel a vizet.

Káposztás kocka - Tégy oda főni 2 liter vizet a tésztának! Káposztás kocka - Sózd meg a főzővizet! Káposztás kocka - Csorgass a főzővízbe pár csepp olajat!

Káposztás kocka - Sül a káposzta, fő a tésztavíz. Sül a káposzta, fő a tésztavíz. Lefedve hamarabb felforr.
Ha forr a víz, borítsd bele a tésztát, kavard el, és főzd kb. 10 percig.

Káposztás kocka - Borítsd a tésztát a forró vízbe! Káposztás kocka - Kavard meg a tésztát, hogy ne ragadjon le! Káposztás kocka - Kb. 10 percig főzd a tésztát!

Közben szorgalmasan kevergesd a káposztát! Vigyázz, oda ne égjen, de azért egy kicsit piruljon. A végén egészen összemegy…

Káposztás kocka - Szorgalmasan kevergesd a káposztát! Káposztás kocka - Végre már pirul a káposzta! Káposztás kocka - Mire megpirul, jól összeesik a káposzta.

Káposztás kocka - Kóstold meg a tésztát, hogy megfőtt-e!Káposztás kocka - Szűrd le a tésztát!

Ha letelt a tészta 10 perce, halássz ki egy szemet, és kóstold meg, hogy elég puha-e. Ha kell, főzd még 2-3 percig. Ha jó, szűrd le. Ilyenkor mindig marad a fazékban odaragadt tészta; önts rá vizet, kapard fel fakanálall, és a maradékot is szűrd le. Folyó víz alatt, fakanállal kevergetve jól mosd át a tésztát.

Káposztás kocka - A fazékban maradt tésztára engedj vizet! Káposztás kocka - Szűrd le a maradék tésztát is! Káposztás kocka - Folyó víz alatt jól mosd át a tésztát!

Már csak az van hátra, hogy a tésztát borítsd a káposztára.

Én egy fél kilós tésztát főztem ki, de ez túl soknak tűnt ehhez az összement káposztához, ezért kb. a harmadát nem borítottam hozzá. A férjem úgyse szereti a káposztás kockát, neki túrósat csináltam a maradék tésztából.

Jól keverd össze a tésztát a káposztával!

Káposztás kocka - Borítsd a tésztát a káposztára! Káposztás kocka - Keverd bele a tésztát a káposztába! Káposztás kocka - Fél kiló tésztát soknak találtam a 70 deka káposztához, ezért nem kevertem mindet hozzá.

Káposztás kocka - Kész, serpenyőben. Káposztás kocka - Mindenki magának borsozza! Ne borsozd meg az egészet, majd mindenki magának szór rá, amennyit szeret.
Káposztás kocka - Kész, tányéron, napsütésben.

Van, aki porcukorral eszi.

Diana! A kedvedért írtam le. 🙂

Jó étvágyat!

9 hozzászólás

 • Bianka

  Kedves Mariann,
  Budapestre költöztem az egyetem miatt, a családom pedig az ország másik végében, így magamra kell főzöm az albérletben. Nagyon nagy segítség a honlapod, megmutattam a barátaimnak is. Köszönöm a sok segítséged. 🙂
  Bianka

 • Kedves Mariann
  Kint elek Angliaba a gyereknel. Nagyon nagy segitseg a honlapod. Az unoka jobban bukik a magyaros etelre mint az angolra. Nagyon nagy segitseg ez a jo oldal. KOSZONOM

  • Kedves Nagypapa!

   Nagyon örülök, hogy hasznát veszed a honlapnak! 🙂
   Nem csodálom, hogy az unokád jobban szereti a magyar kajákat, mint az angolt! 🙂

   Jó főzéseket!
   Mariann

 • Diana

  Na csak most olvastam el az egész leírást az első betűtől az utolsóig, és jöttem rá, hogy a férjed inkább a túrós tésztára szavazott. Rossz döntés! 🙂

 • Diana

  Köszönöm szépen, Mariann! A héten mindenképpen meg fogom csinálni! Remélem a férjed, még ha nagy duzzogva is, de azért megette ebédre a káposztás tésztát. 🙂 Diana

  • Kedves Diana!

   Kellemes meglepetés volt, hogy elolvastad az ajánlásomat! 🙂
   Egyébként neked köszönhetem, hogy rájöttem, ezt máskor is megcsinálhatom, hogy hagyok ki egy kis főtt tésztát a férjemnek, és akkor ő túrósat eszik. 🙂
   Mindig örülök, ha tapasztalom, hogy az emberek milyen jó hatással lehetnek egymásra.

   Jó káposztástésztázást!
   Mariann

 • Ungváriné Nagy Ágnes

  Kedves Mariann!
  Ismét remekeltél, mind a fotókkal, mind a recept leírásával. Nekem nagyon tetszett!! Itt aztán nem volt könnyű fényképezni!
  Ráadásul ez az egyik kedvencem, csak én borssal és kristálycukorral.
  Persze ez is olyan étel, hogy mindenki másképp szereti ízesíteni, de nagyon nagyon finom!!! :-)))
  Más.
  Ebben a komor, szűrke időben eszembe jutott a hársfa teád és a csodaszép terítéke is! :-)))
  További szép napot – és jó teázást kívánok
  Ági

  • Szia Ági!

   Köszönöm az elismerést! 🙂
   Ettől már szép is lesz a további napom! 🙂
   Osztom a véleményedet, hogy a káposztás tészta nagyon finom. 🙂

   Jó ötlet a tea; megyek is, főzök egyet!
   Jó étvágyat a vacsorához!
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.