Káposztás kocka
![]() |
Hozzávalók:
|
![]() |
Elkészítés:
Kb. 1 óra alatt van meg.
Mielőtt megmosnád a káposztát, szedd le róla a külső egy-két hibás levelet. Nekem most nem is volt eldobandó levél; csak egy helyen lyukas volt, egy másik helyen meg piszkos. Te is vágd ki belőle a hibás vagy piszkos részeket, aztán a csap alatt mosd meg körben a káposzta-labdát.
Egy hosszú pengéjű késsel felezd meg a káposztát egy külső levél főere mentén. Utána a fél káposztákat is felezd meg úgy, hogy hosszában vágd ketté a torzsáját.
Vágd ki a negyed káposzta torzsáját kívülről befelé haladva. Ez elég veszélyes, mert nagyon hamar meg tud szaladni a kés. Inkább mielőtt teljesen kivágnád, hagyd abba, vedd ki a kést, és a közepe felől, magadtól elfelé fejezd be a kivágást.
Most reszeld le a káposztát! Ha kézzel reszeled, akkor a 4 oldalú reszelő nagy, rücskös, hasított piramisszerű lyukain reszeld le, vagy a lapos reszelő nagy lyukú végén. Ha van darálógéped, akkor a nagy lyukú betétet tedd bele, azzal reszeld le a káposztát.
Ha kézzel reszelsz, akkor a negyed káposztákat reszeld, de ha géppel, akkor tovább kell felezni a negyedeket, hogy beférjenek a darálógépbe. Még így se fér bele, ezért én úgy szoktam, hogy kiemelem a közepét, és először azt nyomom a gépbe. Olyan irányban kell beletenni, hogy a forgó kések egyszerre sok levél élébe kapjanak bele, ne csak egy levél lapjába, mert az az 1 levél könnyen becsúszik a fix tok és a forgó darálóbetét közé. De ha élivel teszem be a káposztadarabot, akkor nem tud begyűrődni.
Az előbb megmaradt külső leveleket kettétöröm, a két felet egymásra teszem, és úgy teszem be a darálóba, hogy a forgó kés a levelek élébe kapjon bele. Szép apróra darálódik a káposzta.
![]() |
Akár kézzel, akár géppel reszeltél, a végén jól kapard le a reszelőről a káposztafoszlányokat, és mosd is el az eszközt, mert később nehezebb levakarni a rászáradt akármit. |
Most jön a káposzta dinsztelése. Egy nagy serpenyőbe önts kb. fél dl olajat (5 evőkanál), és öntsd bele a reszelt káposztát. Szórj rá 1 fakanál sót, keverd el, és nagy lángon kezdd el sütni.
![]() |
10 percig fedő alatt, nagy lángon (közben néha kavard meg), aztán 20 percig fedő nélkül, közepes lángon, gyakran kevergetve. Már hamarabb megpuhul, de úgy jó, ha pirul is. |
Amíg sül a káposzta, főzd ki a tésztát! Egy nagy fazékba (legalább 4 literes) önts 2 liter vizet, sózd meg 2 fakanál sóval, csorgass bele néhány csepp olajat – hogy ne ragadjanak össze a tésztaszemek -, és nagy lángon forrald fel a vizet.
![]() |
Sül a káposzta, fő a tésztavíz. Lefedve hamarabb felforr. Ha forr a víz, borítsd bele a tésztát, kavard el, és főzd kb. 10 percig. |
Közben szorgalmasan kevergesd a káposztát! Vigyázz, oda ne égjen, de azért egy kicsit piruljon. A végén egészen összemegy…
Ha letelt a tészta 10 perce, halássz ki egy szemet, és kóstold meg, hogy elég puha-e. Ha kell, főzd még 2-3 percig. Ha jó, szűrd le. Ilyenkor mindig marad a fazékban odaragadt tészta; önts rá vizet, kapard fel fakanálall, és a maradékot is szűrd le. Folyó víz alatt, fakanállal kevergetve jól mosd át a tésztát.
Már csak az van hátra, hogy a tésztát borítsd a káposztára.
Én egy fél kilós tésztát főztem ki, de ez túl soknak tűnt ehhez az összement káposztához, ezért kb. a harmadát nem borítottam hozzá. A férjem úgyse szereti a káposztás kockát, neki túrósat csináltam a maradék tésztából.
Jól keverd össze a tésztát a káposztával!
![]() |
![]() |
Ne borsozd meg az egészet, majd mindenki magának szór rá, amennyit szeret. |
![]() |
Van, aki porcukorral eszi. Diana! A kedvedért írtam le. 🙂 Jó étvágyat! |