Juhtúróval töltött sült gomba

Juhtúróval töltött sült gomba - Kész, tányéron

Hozzávalók:

  • kb. 40 dkg közepes nagyságú csiperkegomba
  • kb. 15 dkg juhtúró (ez itt a képen vagy 25 dkg, de 10 dkg kimaradt)
  • olaj
  • bors
  • Vegeta Naturella
  • egy ágacska rozmaring (nem fontos)
  • kb. fél kg kisebb krumpli (nem fontos)
Juhtúróval töltött sült gomba - Hozzávalók

Elkészítés:

A barátaink meg szoktak hívni grillezni, és a sok finomság között mindig van juhtúróval töltött grillezett gomba is. Nagyon finom! (Volt úgy, hogy elfelejtették megsózni a gombát, de úgy is finom volt, mert a juhtúró igen sós.) Szóval, nekünk nincs grillünk, ezért kipróbáltam a sütőben sütni juhtúrós gombát. Így is finom, de azért meg kell hagyni, grillezve jobb.

Nagyon egyszerű kaja, ha nem teszünk mellé krumplit, akkor még hamarabb megvan. Csináltam már úgy is, hogy minden egyes gombafejet betekertem – függőleges irányban – fél csík szeletelt baconbe. Krumpli nem volt mellette. Persze, úgy is finom volt! 🙂 A rozmaring helyett lehet más zöldfűszer is: kakukkfű, borsikafű, bazsalikom.
Ja, és ez a krumpli nem elég köretnek; főzzél még külön egy kis rizset is.

Juhtúróval töltött sült gomba - Vágj le egy ágacska rozmaringot!Juhtúróval töltött sült gomba - A levágott rozmaring.

Vágj le egy ágacska rozmaringot vagy egyéb zöldfűszert. Szedd szét ágacskákra (ezen itt van 2 al-ág, meg van a főág). Fentről lefelé haladva húzd le az ágról a leveleket. Az ágvégek mindig puhák, azt fel lehet használni, de lejjebb már nagyon fás, ezért onnan csak pergesd le a leveleket, vagy, ha nem jön, akkor csippentsd le, és a pucér, fás szárat dobd el. A leveleket és a zsenge ágvéget tömörítsd egy kupacba, hogy fel tudjad aprítani.

Juhtúróval töltött sült gomba - Csippentsd le a rozmaringleveleket! Juhtúróval töltött sült gomba - Az ágvéget felhasználhatod, csippentsd le! Juhtúróval töltött sült gomba - Gyűjtsd egy kupacba a rozmaringleveleket a vágáshoz!

Folyó víz alatt egyesével mosd meg a gombákat. Készíts oda egy tálat a mosott gombáknak. A megmosott gombának törd ki a tönkjét (az majd jó lesz gombakrémnek). Ha végeztél a gombamosással, öntsd ki a tál alján összegyűlt vizet.

Juhtúróval töltött sült gomba - Mosd meg a gombát! Juhtúróval töltött sült gomba - Törd ki a megmosott gomba tönkjét! Juhtúróval töltött sült gomba - Öntsd le a mosott gombáról a vizet!

Mosd meg és pucold meg a krumplit. (Ez itt újkrumpli volt, kapartam.) Pucolás után megint mosd meg, és hadd száradjon, amíg sor kerül rá.
Vágd fel apróra a rozmaringot.
Vedd elő a hőálló tepsit, amiben sütöd a gombát, önts bele egy kevés olajat, és a tepsi mozgatásával terítsd szét az olajat a tepsi alján.
Gyújtsd be a sütőt, állítsd 220 fokra (7-es), azaz majdnem a maximumra.

Juhtúróval töltött sült gomba - Pucold meg a krumplit! Juhtúróval töltött sült gomba - Vágd fel apróra a rozmaringot! Juhtúróval töltött sült gomba - Önts olajat a tűzálló tepsibe!

A gombafej külsejét szórd meg Vegeta Naturellával, tedd a tepsibe az üregével felfelé, és most a belsejébe is szórj Vegeta Naturellát vagy valami sófélét. A krumplit is sózd meg körben, mielőtt a tepsibe teszed. Az újkrumplit hagyhatod egyben, de ha már nem új, akkor vágd félbe. Igaz, hogy így kevesebb krumpli fér majd a tepsibe, de az legalább megpuhul.

Juhtúróval töltött sült gomba - Szórd meg a gomba kalapját Vegeta Naturellával! Juhtúróval töltött sült gomba - Szórj a gomba üregébe is Vegeta Naturellát! Juhtúróval töltött sült gomba - Sózd meg mindenütt a krumplit!

Rakd le szép sorban a gombafejeket és a krumplikat a tepsibe; vegyesen legyenek. Ha marad ki gomba vagy krumpli; akkor inkább a krumplit hagyd ki, mert az jobban eláll. (Lehet, hogy főpróbát kéne előtte tartani, mosatlan gombával és pucolatlan krumplival meg olajozatlan tepsivel, hogy miből mennyi fér bele….)
Töltsd meg juhtúróval a gombafejeket. Végy egy kiskanál juhtúrót, az ujjaddal húzd le a kanálról a gomba üregébe, aztán nyomkodd bele.

Juhtúróval töltött sült gomba - Végy egy kiskanál juhtúrót! Juhtúróval töltött sült gomba - Tedd a juhtúrót a gomba üregébe! Juhtúróval töltött sült gomba - Nyomkodd bele a juhtúrót a gombába!

Szórd meg mindenütt borssal, egyenletesen szórd rá a rozmaringot, végül spricceld le olajjal. (Ha lehet, akkor olívaolajjal; és ha nincs spray, akkor tedd az ujjad az olajos üveg tetejére, hogy csak egy kis olaj tudjon kifolyni, és úgy pöttyözd meg olajjal a sütésre kész kaját.)

Juhtúróval töltött sült gomba - Szórd meg borssal! Juhtúróval töltött sült gomba - Szórd rá a rozmaringot! Juhtúróval töltött sült gomba - Locsold meg olajjal!

Fedd le a tepsit – ha nincs rá való fedőd, akkor alufóliával. Mehet a sütőbe, középső rácsra, 30 percre.

Juhtúróval töltött sült gomba - Fedd le a tepsit! Juhtúróval töltött sült gomba - Tedd a tepsit a forró sütőbe! Juhtúróval töltött sült gomba - 30 percig süljön fedővel!

Ha letelt az idő, vedd ki a tepsit, vedd le róla a fedőt (alufóliát), és tedd vissza még 10 percre sülni, mert még semmi színe sincs. A krumpli se elég puha még.

Juhtúróval töltött sült gomba - 30 perc sülés után így néz ki. Juhtúróval töltött sült gomba - Tedd vissza még a sütőbe, fedő nélkül! Juhtúróval töltött sült gomba - Süljön még 10 percet!

Juhtúróval töltött sült gomba - Kész, tepsiben.

Ha még most se puha a krumpli, akkor megint tedd vissza 10 percre; nem ég le, mert a gomba levet eresztett.
Friss zöld saláta illik hozzá, de persze bármi más savanyú is jó. 🙂

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.