Húsleves

Húsleves - Kész, a terített asztalon.

Hozzávalók:

 • 3 csirkemell-csont, amiről te szedted le a húst
 • kb. 6 szem szegfűbors
 • kb. 10 szem egész feketebors
 • 1/2 szerecsendió reszelve
 • 2 szál zellerlevél
 • 2 fakanál Vegeta
 • 1 fakanál só
 • 3 sárgarépa
 • 2 petrezselyem-gyökér
 • 1/2 karalábé
 • 1/2 zellergumó
 • 1 kis darab kelkáposzta
 • 1 nagy rózsa karfiol
 • 3 kis szem krumpli
 • 3 gerezd fokhagyma
 • valamilyen levesbetét
Húsleves - Hozzávalók (tészta nélkül)
Húsleves - Hozzávalók (csigatészta)

Elkészítés:

Javaslom, hogy ha csirkemellfilére van szükséged, csontosat vegyél, és te magad filézd ki. Nem kell teljesen leszedni a húst a csontról, mert jó lesz majd húsleveshez. Ha a filét használod fel, akkor a  csontot tedd a mélyhűtőbe, ha pedig előbb levest csinálsz a húsos csontból, akkor a húst tedd el későbbre.

Szóval most használd fel a csirkemell-csontot húsleveshez.

Húsleves - Mosd meg a húsos csontot!Húsleves - Reszelj bele egy fél szerecsendiót!

Készíts a csaphoz egy kb. 6 literes fazekat, abban tudsz kényelmesen megfőzni 3 liter húslevest. Mosd meg a csirkemell-csontot meleg vízzel, és amit megmostál, tedd a fazékba. Ha mind benne van, öntsd fel 2,5 liter hideg vízzel, és tedd oda főni. Sózd meg 2 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval. (Fotó később van róla, mert én elfelejtettem az elején megsózni.) Reszelj bele egy fél szerecsendiót. Most jön a szegfűbors. Az olyan, mint a bors, csak kicsit nagyobb. Anyósomtól tanultam, hogy fakanállal roppantsuk meg, és úgy tegyük a levesbe. Jobban kijön az íze. Bal kezed hüvelyk- és mutatóujjával fogd közre a szegfűbors szemet, tedd rá a fakanalat, és jobb kézzel óvatosan nyomd lefele. Épp csak hogy reccsenjen egyet a bogyó, de maradjon egyben!

Húsleves - Fakanállal egyenként roppintsd össze a szegfűborsokat! Húsleves - Az összeroppintott szegfűborsok.

Húsleves - Dobd a fazékba a szegfűborsokat és a zellerleveleket!Most már mehet a levesbe. Amivel még nincs munka, az a zellerlevél; dobd hát azt is a fazékba.

Amíg fő a hús (mert azért az is van a csonton), addig pucold meg a zöldségeket. A nehezen puhulókkal kezdd, mint pl. a karalábé, zeller, petrezselyemgyökér. Mosd meg a zöldségeket, és készíts oda egy tálcát vagy újságpapírt, amire pucolod a héjukat. Egy tálat is készíts oda valamennyi vízzel, a pucolt zöldségnek.

A petrezselyemgyökérnek kapard le a héját. Ha nagy a zeller, akkor egy negyed is elég; vágd hát ketté a fél zellert is! Hámozd meg a negyed zellert.

Húsleves - Kapard le a petrezselyemgyökér héját! Húsleves - A fél zellert is vágd ketté! Húsleves - Hámozd meg a zellert!

Na, ez elég hibás! (Bár a fiúknak biztos így még jobban tetszik 😉 ) Ha több receptemet is olvastad már, akkor biztos ismered a taktikámat: a hibás rész közepén vágd ketté a zellert; úgy könnyebb kivágni a hibát. A karalábét vágd ketté, és a felét hámozd meg.

Húsleves - A zeller eléggé hibás! Húsleves - Vágd ketté a zellert a hiba közepén! Húsleves - Hámozd meg a fél karalábét!

Mosd meg a csapnál a pucolt fehér zöldségeket, és darabold fel őket, hogy könnyebben megpuhuljanak. Aztán óvatosan pottyintsd a fazékba a zöldségdarabokat. (Én elfelejtettem az elején megsózni, ezért itt szerepel a sózás fotója. Kösz a figyelmeztetést, Buimbie!)

Húsleves - Mosd meg a fehér zöldségeket! Húsleves - Dobd a fazékba a feldarabolt fehér zöldségeket! Húsleves - Sózd meg a levest 2 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval!

Húsleves - Pucolj meg egy fej hagymát, és egészben tedd a leveshez! Pucold meg a fej hagymát, mosd meg, és egészben tedd a leveshez. Szép színt ad a levesnek, ha a belső héját rajtahagyod a hagymán! (Tudtad, hogy a kifőzött hagymahéjat húsvétkor tojásfestésre szokták használni?)
Húsleves - Vágd le a répa lapos végét! Most a répa következik. Először is vágd le a lapos végét. Utána 3 menetben kapard le a héját:
 1. Támaszd meg a hüvelykujjaddal a répa talpát, és kapard le körben a héjat kb. 3 cm magasan.
 2. A répa középső részéről úgy kapard le, hogy bal kézzel forgatod a répát, jobb kézzel pedig – kitámasztás nélkül, “lengő” késsel – kaparod a héjat.
 3. A répa hegyes végéről megint úgy kapard le a héjat, hogy a répa hegyét megtámasztod a hüvelykujjaddal.

Húsleves - Támaszd meg a hüvelykujjaddal, és kapard le körben kb. 3 cm magasan a héjat! Húsleves - A répa középső részéről lengő késsel kapard le a héjat! Húsleves - A répa hegyes feléről megint alátámasztással kapard le a héjat!

Mosd meg a répákat, és darabold fel. Először keresztben vágd ketté, aztán a hegyes végét hosszában felezd meg, a vastag végét pedig hosszában vágd négyfelé.

Húsleves - A répa hegyes végét csak kétfelé vágd! Húsleves - A répa vastag végét hosszában vágd négybe! Húsleves - A darabolt répák.

Húsleves - Dobd a répákat is a levesbe! Dobd a répákat is a húslevesbe. Most már csak gyorsan puhuló zöldségek vannak hátra. A kelkáposztáról és a karfiolról is vágd le az esetleges fekete részeket (vagy más hibákat), aztán megint mosd meg, és pottyintsd a levesbe őket.

Húsleves - A kelkáposztáról vágd le a megszürkült részeket! Húsleves - A karfiolról vágd le a fekete részeket! Húsleves - Dobd a karfiolt a húslevesbe!

Pucolj meg 3-4 fokhagymagerezdet, és egészben dobd a levesbe. Végül pucold meg a 3 szem krumplit, mosd meg őket, és dobd a levesbe, úgy egészben. (Elég vacak fotó, nem nevezek be vele a National Geographic Nemzetközi Fotópályázatra 🙂 .  )

Húsleves - Dobd a levesbe a megpucolt fokhagymagerezdeket! Húsleves - Pucold meg a 3 szem krumplit! Húsleves - Dobd a levesbe a krumplikat!

Húsleves - Tedd oda melegedni a levestészta kifőzővizét! Na, most már minden benne van! 10 perc múlva kész is. Amíg fő, tégy oda melegedni kb. másfél liter vizet a levestészta kifőzéséhez. Hints bele 2 fakanál sót, és cseppents bele pár csepp olajat, hogy ne ragadjanak össze a tésztaszemek.

Húsleves - Ha minden puha a levesben, akkor önts még hozzá egy fél liter vizet, és azzal is főzd fel!Húsleves - Ha a pótvízzel is felforrt a leves, akkor kész!

Közben kóstolj meg mondjuk egy karalábét, és ha puha, akkor önts még egy fél liter hideg vizet a leveshez. Ha ezzel felforr, akkor kész, el lehet oltani alatta a gázat.

Ha forr a tésztafőző víz, akkor borítsd bele a levestésztát. (Kiskocka avagy lecske, eperlevél, csigatészta, cérnametélt.) Egy 20 dkg-os csomag tészta bőven elég!

Húsleves - Borítsd a levestésztát a forró vízbe! Húsleves - Azonnal kavard el a levestésztát, mert könnyen leragad! Húsleves - 10 percig főzd a levestésztát!

Ha letelt az idő, akkor a csapnál szűrd le a tésztát. Folyass rá hideg vizet, és fakanállal kavargatva jól mosd át. Aztán tedd vissza a szűrőt tésztástul a fazékra, hadd csöpögjön ki jól a víz a tésztából. Közben már biztos megfőtt a leves, és a húsleves az olyan, hogy le kell szűrni. Ezért kipateroljuk a szűrőből a tésztát, egy szép kis tálba.

Húsleves - Szűrd le a levestésztát! Húsleves - A szűrőben lévő tésztát folyó hideg vízzel jól mosd át! Húsleves - Tedd vissza a szűrőt a levestésztával a fazékra, hadd csöpögjön le a tésztáról a víz!

A felszabadult szűrőt jól mosd ki, és jöhet a leves leszűrése.  A levesesfazék köré 3 tálat készíts: egyet az ehető leveszöldségnek, egyet a “szemétnek”, egyet a leveshúsnak. Egy villával halászd ki sorra a fazékból a dolgokat, és tedd a megfelelő tálba. A leveshúst két oldalról támogasd meg kiszedéskor, mert könnyen szétesik. (Én egy uborkacsipesszel szedtem ki.)

Húsleves - Egy villával halászd ki a fazékból a leveszöldségeket! Húsleves - A gezemicét tedd külön tálba! Húsleves - A leveshúst egy nagy csipesszel vedd ki, mert könnyen szétesik!

Most már átszűrheted a levest egy levesestálba. Nem baj, ha maradnak még zöldségek a fazékban, maj ebéd után leszűröd azt is. Fő, hogy mindenből legyen elég a zöldséges tálban.

Húsleves - Szűrd át a levest egy levesestálba! Húsleves - Levesestálban. Húsleves - Ezt ráérsz majd ebéd után leszűrni!

Húsleves - A terített asztalon

Két napig biztos kitart!

Jó étvágyat!

9 hozzászólás

 • Buimbie

  Szia!
  Csak szólnék, hogy kétszer teszel bele vegetát és sót!!!

  Idézném írásod!

  Először:
  “….Ha mind benne van, öntsd fel 2,5 liter hideg vízzel, és tedd oda főni. Sózd meg 2 fakanál Vegetával és 1 fakanál sóval. Reszelj bele egy fél szerecsendiót…….”

  Másodszor:
  ” ………….Aztán óvatosan pottyintsd a fazékba a zöldségdarabokat. Az elején kellett volna megsózni, de csak most jutott eszembe: 2 fakanál Vegeta, plusz 1 fakanál só mehet a fazékba………..”

  Szép napot!
  🙂

  • Ajjaj! Kösz a figyelmeztetést, Buimbie! Már javítottam is. Biztos én is felfedeztem, hogy kimaradt a sózás az elején, ezért beleírtam, csak későbbről elfelejtettem kivenni. 🙂
   Örülök, hogy szóltál! 🙂

   Remélem, megcsináltad a húslevest! 🙂
   Mariann

 • D.

  Szia!
  Én csak 16 vagyok, és a szüleim megkértek, hogy most csináljak én ebédet, és úgy döntöttem, húslevest készítek. Erről a receptről csináltam, és szerintem nagyon finom lett. 😀 😀

  • Szia D!

   Jaj de örülök! 🙂
   Kicsit furdal a lekiismeret, mert ez nem az igazi húsleves, hiszen csak csont van benne.
   Mancsi meg is jegyezte, hogy a jó húslevesben marhahús is van. Azt hiszem, majd írok egy ilyen kiegészítést, mert én is marhahúsból csinálom leggyakrabban. Akkor bizony le kell szedni a tetejéről a habot.

   Szóval gratulálok, és jó étvágyat kívánok! 🙂
   Mariann

 • Crissy!

  Köszönöm! 🙂

  Mariann

 • crissy

  sziasztok:))) kezdő szakács vagyok, de imádom ezt az odlalt..minden olyan egyszerű vele…eddig minden sikerült, amit itt csináltam! az első a lángos volt, ami azért nem a legegyszerűbb egy kezdőnek:) és isteni lett

 • mancsi

  Szia! Nagymamám szerint a jó husilevesbe nem csirke kell, hanem tyúkhús, nameg egy kis marha is 🙂 pl marhafarok, de a velős csont a legjobb 🙂 és akkor még velős kenyér is mehet a leves mellé, nálunk mindenki nagyon szereti (le kell sózni a végét hogy ne főjön ki belőle a velő) és már közben is le szoktuk szedni a tetejéről a habot, úgy a legjobb, ha meg levet kell pótolni, azt csak hideg vízzel. nekem ez a kedvenc husileves-változatom, de nincs 2 egyforma amúgy sem 🙂 és házi tésztával a legjobb. mi így szeretjük legjobban. amúgy borsófőzeléket csináltam, amit igazán már tudok, de tükörtojással még sosem ettük, de nagyon finom 🙂 és csak végiglapozom most a recepteket… nagyon jók 🙂 és létezik egy hűtős-lángos is amit hűtőben kell keleszteni végig 🙂

  szia!

 • Kedves E!

  Igen, a töltött káposztát meg a beiglit terveztem még karácsony előtt.
  A megjegyzésed ösztönzőleg hat! 🙂

  Köszönöm:
  Mariann

 • e.

  Kedves Mariann!
  Karácsony miatt egy töltött káposzta tanfolyam nagyon jól jönne. 🙂
  Szia!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.