Hársfatea

Hársfatea - Kész.

Hozzávalók:

  • hársfavirág
  • méz
Hársfatea - Hozzávalók

Elkészítés:

Június elején virágzik a hárs. Érdemes hársfavirágot szedni, újságpapírra kiterítve megszárítani, és papírzacskóban vagy üvegben tárolni, hogy – főleg ősszel, télen – teát főzhessünk belőle. Bálint gazda szerint olyankor szedjük le, amikor a fürtön a virágok kétharmada már kinyílt, a többi pedig most kezd nyílni. A virágokat a hozzá tartozó, hosszúkás levelekkel együtt kell leszedni. Olyan helyről szedd, ahol nem jár autó.

Hársfatea - A kislevelű hárs virágja, a virághoz tartozó levéllel. Hársfatea - A kislevelű hárs virágja közelebbről. Hársfatea - Egy kosárnyi hársfavirág

Hársfatea - Fazékba is teheted a teafüvet.

Tégy oda vizet forrni, és amíg fő, addig készítsd elő a terepet. Ha van szűrős teásbögréd, akkor a bögrék szűrőjét tömd meg hársfavirággal, ha nincs, akkor egy 2-3 literes edénybe tégy kb. 15 virágot, és azt forrázd majd le.

Hársfatea - Szűrős teásbögre Hársfatea - Tömd meg hársfavirággal a bögre szűrőjét! Hársfatea - 2 bögre forrázásra előkészítve

Óvatosan forrázd le a virágokat, több részletben öntsd a vizet, mert idő kell neki, míg átfolyik a szűrőn. Mikor úgy látod, hogy már nem apad le a víz, akkor tele van a bögre. Kiskanállal nyomkodd meg a virágokat, aztán fedd le a bögréket.

Hársfatea - Forrázd le a hársfavirágot! Hársfatea - Kiskanállal nyomkodd meg a virágokat! Hársfatea - Fedd le a bögréket, úgy áztasd a hársfavirágot!

10 perc múlva vedd le a bögrékről a fedőt, fordítsd fel, és erre emeld ki a jól lecsöpögtetett szűrőt. (Úgy képezték ki a bögre tetejét, hogy ha felfordítjuk, megálljon a talpán.) A tetőből lett kistányér felfogja a szűrőből még kicsorgó teát.

Hársfatea - 10 percig áztasd a hársfavirágot! Hársfatea - 10 perc múlva emeld ki a hársfavirággal telt szűrőt. Hársfatea - Tedd a virággal tömött szűrőt a teásbögre felfordított tetejére!

Hársfatea - Tégy bele mézet! Egy kiskanál méz elég bele.
Hársfatea - Kész.

Hűvös időben egy meleg tea mellett jó beszélgetni! 🙂

Jó teázást!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.