Gyümölcskenyér

A hozzávalók két adag tészta adatai; ez egy 35 x 24-es (5 cm magas), normál méretű tepsit kitöltő mennyiség.

Gyümölcskenyér - Kész, tálcán

Hozzávalók:

  • 8 tojás
  • 1,5 bögre kristálycukor
  • 3 bögre liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 20 dkg étcsoki
  • 1 bögre mazsola
  • 1 bögre cukrozott gyümölcskocka (Kalifa mix: papaya, ananász)
  • 1/2 bögre aszalt szilva
  • 1/2 bögre durvára vágott dió
  • 6 evőkanál lekvár
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 kávéskanál fahéj
  • egy kevés Ráma a tepsi kikenéséhez
Gyümölcskenyér - Hozzávalók

Elkészítés:

Ezt a süteményt a férjem szokta elkészíteni, most segítettem neki először. 🙂
Röviden annyi, hogy mindent összekeverünk egy tálban, aztán a tepsibe öntjük, és lassú tűzön 1 óráig sütjük.

Persze azért van mit csinálni, mire minden a tálba kerül. 🙂 Elő kell készíteni a dolgokat, hogy majd a habbá vert tojásfehérje ne álljon sokáig. Két segítőnek simán teremthetünk egy kis ideiglenes munkahelyet a konyhában. 🙂
A diót kézzel nagyobb darabokra kell vágni. Az aszalt szilvaszemeket is fel kell aprítani. (Mire eldöntöttem, hogy ezt a sütit én lefotózom, addigra a férjem ezeket már megcsinálta.)

Gyümölcskenyér - Darabold fel a táblacsokit!Gyümölcskenyér - Válaszd ketté a tojások sárgáját és fehérjét!

A táblacsokit tördeld kockákra, és vágd fel apró darabkákra. A tojásokhoz 3 tálra lesz szükség: egy kis tálka fölött üsd fel a tojást, a sárgáját borítgasd egyik fél tojáshéjból a másikba, miközben hagyod lecsorogni a fehérjét; és ha rendben van a szaga, akkor a sárgáját pottyintsd egy nagyobb tálba. Utána a kis tálkából öntsd át a tojásfehérjét egy másik nagyobb keverőtálba (itt a piros [hol a piros]), és kezdd elölről a következő tojással.

Gyümölcskenyér - Önts másfél bögre cukrot a tojássárgájához!Ha végeztél mind a 8-cal, akkor önts a tojássárgájához másfél bögre cukrot, és keverd ki a tojással.
Hámozd meg a citromot, vágd ketté, az egyik feléből citromfacsaróval csavard ki a citromlét, és öntsd ezt is a sárgájához. A citromhéjat tedd el a mélyhűtőbe, jól jön az még majd máskor!

Gyümölcskenyér - Mielőtt kettévágnád, hámozd meg a citromot! Gyümölcskenyér - Csavard ki fél citrom levét! Gyümölcskenyér - Fél citrom levét öntsd a tojássárgájához!

Na, most már minden elő van készítve, jöhet a habverés! Konyhai robotgép vékony habverő villájával verd fel kemény habbá a tojásfehérjét, és kapard át egy nagy tálba, amiben majd összeállítod a tésztát. (Tudod, akkor jó a hab, ha akkor sem esik ki a habverős tálból, ha fejjel lefele fordítod.) Itt az ideje a sütő begyújtásának! Állítsd 175 fokra (2-es láng), hamarosan megy bele a tészta.

Gyümölcskenyér - Verd fel kemény habbá a tojásfehérjét! Gyümölcskenyér - Készen van a tojáshab! Gyümölcskenyér - Kapard a habot egy nagy tálba!

Gyümölcskenyér - Kapard a sárgáját a fehérje-habhoz!Gyümölcskenyér - Habverővel keverd össze a két masszát!

Kapard a cukros tojássárgáját is a fehérje-habhoz, és robotgéppel – még mindig a vékony villával – nagyjából dolgozd össze a két masszát. Most mehet bele a 3 bögre liszt. Ezt is keverd bele a tésztába a robotgéppel.

Gyümölcskenyér - Önts a masszához 3 bögre lisztet! Gyümölcskenyér - Robotgéppel keverd simára a lisztet a többivel! Gyümölcskenyér - Alakul a massza!

Mehet bele a 2 kiskanál sütőpor és a csapott kiskanál fahéj. Ezt már csak fakanállal keverd el a tésztában.

Gyümölcskenyér - Szórj a tésztához 2 kiskanál sütőport! Gyümölcskenyér - Szórj bele egy csapott kiskanál fahéjat! Gyümölcskenyér - Fakanállal keverd bele a tésztába a sütőport és a fahéjat!

Gyümölcskenyér - Kapard hozzá az étcsokidarabkákat! Gyümölcskenyér - Fakanállal keverd el a csokit a masszában! Most jöhetnek a finomságok! Először borítsd bele az étcsokit, és fakanállal keverd el a masszában.

Aztán sorra öntsd hozzá a gyümölcsdarabokat: mazsola, papaya-ananász, aszalt szilva…

Gyümölcskenyér - Mazsola bele! Gyümölcskenyér - Papaya bele! Gyümölcskenyér - Aszalt szilva bele!

…darabolt dió, 6 evőkanál baracklekvár. Először fakanállal keverd össze.

Gyümölcskenyér - Dió bele! Gyümölcskenyér - 6 kanál baracklekvár bele! Gyümölcskenyér - Minden benne van, fakanállal keverd el!

Ha van egyáltalán robotgéped, akkor utána még a dagasztóvillával is dolgozd ki. A végén húzd le a villáról a tésztát, mielőtt elmosnád az eszközt.

Gyümölcskenyér - A robotgép dagasztóvillájával is keverd össze a masszát! Gyümölcskenyér - A kidolgozott tészta Gyümölcskenyér - Húzd le a tésztát a keverővilláról!

Vajazd ki a tepsit (az oldalát is), szórj bele egy kevés lisztet, és a tepsi ütögetésével oszlasd el a tepsi alján és oldalán. Mehet bele a tészta! A fakanállal segíts kiönteni a tálból.

Gyümölcskenyér - Vajazd ki a tepsit! Gyümölcskenyér - Lisztezd ki a tepsit! Gyümölcskenyér - Öntsd a tésztát a tepsibe!

Jól kapard ki a tepsit, a végén még az ujjaddal is szedd ki a maradékot, és húzd le a tepsi oldalán. A tészta valószínűleg nem lesz teljesen egyenletes, ezért a tepsi döntésével rendezd át a terepet. Mehet az előmelegített sütőbe!

Gyümölcskenyér - Jól kapard ki a tálat! Gyümölcskenyér - A tepsi döntésével egyenlítsd ki a tészta felszínét! Gyümölcskenyér - Mehet a sütőbe!

Kis hőfokon (175 fok) 60 percig süsd! Nagyobb hőfokon sütve a közepe nyers marad. Azért közben is ránézhetsz, nehogy leégjen! Ezeknél a sütőknél sose lehet tudni…Ha letelt az idő, vedd ki a tepsit egy előre odakészített alátétre, szúrj bele a tészta közepébe egy tészta-tűt, és ha nincs rajta ragacs, mikor kihúzod, akkor készen van a tészta. Ha ragacsos a tű, akkor húzd le róla a kezeddel, hogy legközelebb tiszta lappal indulhass a próbának – és süsd tovább 5 perccel stb.

Gyümölcskenyér - 175 fokon 60 percig süsd! Gyümölcskenyér - Szúrj bele egy tészta-tűt, és ha nincs rajta ragacs, mikor kiveszed, akkor jó! Gyümölcskenyér - Megsült a tészta!

A tepsiből kiborítás fortélya: 2 lépésben jut a végső helyére a remekmű.

Gyümölcskenyér - Borítsd ki egy köztes tálcára a kész sütit! Gyümölcskenyér - Emeld le a tepsit a gyümölcskenyérről! 1) Borítsd ki egy tálcára, de ez még nem a végleges helye lesz.
Vedd le róla a tepsit.
Gyümölcskenyér - Tedd rá a végleges deszkát a sütire! Gyümölcskenyér - Fordítsd fel a sütit a deszkával együtt! 2) Tedd rá a sütire a végleges deszkát (vagy egyebet), és fordítsd fel a gyümölcskenyeret a deszkával együtt!
Gyümölcskenyér - Kész, egy csík levágva

Nagyon jól néz ki a belseje! És finom is! Mindig ráharapunk valami finomságra. 🙂
Kb. 1 cm-es csíkokra szeleteld, és egy csíkot vágj 4-felé.

Jó étvágyat!

4 hozzászólás

  • Andrea

    Szia, azt szeretném kérdezni, hogy mekkora a bögre mérete?
    Köszönöm szépen válaszodat!

  • Kandurbandi

    Ú, de örülök ennek a receptnek, pont mostanában kerestem, hogy tudjak gyümolcskenyeret csinálni. Mostmár ez se lesz gond 🙂

    • Kedves Kandúrbandi!

      Megjegyzésed a férjem első kajareceptes öröme. 🙂
      Nekem meg ez az Ú tetszik nagyon! 🙂 Sokkal jobb, mint az Ó, mert az olyan könyvekbe való. De az életben tényleg Ú-nak mondjuk. Ezután én is így fogom írni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.