Gyümölcskenyér
A hozzávalók két adag tészta adatai; ez egy 35 x 24-es (5 cm magas), normál méretű tepsit kitöltő mennyiség.
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Ezt a süteményt a férjem szokta elkészíteni, most segítettem neki először. 🙂
Röviden annyi, hogy mindent összekeverünk egy tálban, aztán a tepsibe öntjük, és lassú tűzön 1 óráig sütjük.
Persze azért van mit csinálni, mire minden a tálba kerül. 🙂 Elő kell készíteni a dolgokat, hogy majd a habbá vert tojásfehérje ne álljon sokáig. Két segítőnek simán teremthetünk egy kis ideiglenes munkahelyet a konyhában. 🙂
A diót kézzel nagyobb darabokra kell vágni. Az aszalt szilvaszemeket is fel kell aprítani. (Mire eldöntöttem, hogy ezt a sütit én lefotózom, addigra a férjem ezeket már megcsinálta.)
A táblacsokit tördeld kockákra, és vágd fel apró darabkákra. A tojásokhoz 3 tálra lesz szükség: egy kis tálka fölött üsd fel a tojást, a sárgáját borítgasd egyik fél tojáshéjból a másikba, miközben hagyod lecsorogni a fehérjét; és ha rendben van a szaga, akkor a sárgáját pottyintsd egy nagyobb tálba. Utána a kis tálkából öntsd át a tojásfehérjét egy másik nagyobb keverőtálba (itt a piros [hol a piros]), és kezdd elölről a következő tojással.
Ha végeztél mind a 8-cal, akkor önts a tojássárgájához másfél bögre cukrot, és keverd ki a tojással.
Hámozd meg a citromot, vágd ketté, az egyik feléből citromfacsaróval csavard ki a citromlét, és öntsd ezt is a sárgájához. A citromhéjat tedd el a mélyhűtőbe, jól jön az még majd máskor!
Na, most már minden elő van készítve, jöhet a habverés! Konyhai robotgép vékony habverő villájával verd fel kemény habbá a tojásfehérjét, és kapard át egy nagy tálba, amiben majd összeállítod a tésztát. (Tudod, akkor jó a hab, ha akkor sem esik ki a habverős tálból, ha fejjel lefele fordítod.) Itt az ideje a sütő begyújtásának! Állítsd 175 fokra (2-es láng), hamarosan megy bele a tészta.
Kapard a cukros tojássárgáját is a fehérje-habhoz, és robotgéppel – még mindig a vékony villával – nagyjából dolgozd össze a két masszát. Most mehet bele a 3 bögre liszt. Ezt is keverd bele a tésztába a robotgéppel.
Mehet bele a 2 kiskanál sütőpor és a csapott kiskanál fahéj. Ezt már csak fakanállal keverd el a tésztában.
Most jöhetnek a finomságok! Először borítsd bele az étcsokit, és fakanállal keverd el a masszában. |
Aztán sorra öntsd hozzá a gyümölcsdarabokat: mazsola, papaya-ananász, aszalt szilva…
…darabolt dió, 6 evőkanál baracklekvár. Először fakanállal keverd össze.
Ha van egyáltalán robotgéped, akkor utána még a dagasztóvillával is dolgozd ki. A végén húzd le a villáról a tésztát, mielőtt elmosnád az eszközt.
Vajazd ki a tepsit (az oldalát is), szórj bele egy kevés lisztet, és a tepsi ütögetésével oszlasd el a tepsi alján és oldalán. Mehet bele a tészta! A fakanállal segíts kiönteni a tálból.
Jól kapard ki a tepsit, a végén még az ujjaddal is szedd ki a maradékot, és húzd le a tepsi oldalán. A tészta valószínűleg nem lesz teljesen egyenletes, ezért a tepsi döntésével rendezd át a terepet. Mehet az előmelegített sütőbe!
Kis hőfokon (175 fok) 60 percig süsd! Nagyobb hőfokon sütve a közepe nyers marad. Azért közben is ránézhetsz, nehogy leégjen! Ezeknél a sütőknél sose lehet tudni…Ha letelt az idő, vedd ki a tepsit egy előre odakészített alátétre, szúrj bele a tészta közepébe egy tészta-tűt, és ha nincs rajta ragacs, mikor kihúzod, akkor készen van a tészta. Ha ragacsos a tű, akkor húzd le róla a kezeddel, hogy legközelebb tiszta lappal indulhass a próbának – és süsd tovább 5 perccel stb.
A tepsiből kiborítás fortélya: 2 lépésben jut a végső helyére a remekmű.
1) Borítsd ki egy tálcára, de ez még nem a végleges helye lesz. Vedd le róla a tepsit. |
2) Tedd rá a sütire a végleges deszkát (vagy egyebet), és fordítsd fel a gyümölcskenyeret a deszkával együtt! |
Nagyon jól néz ki a belseje! És finom is! Mindig ráharapunk valami finomságra. 🙂 Jó étvágyat! |