Gyömbéres csirkemell

Gyömbéres csirke - Kész, tányéron.

Hozzávalók:

 • 1 nagy csirkemell (vagy csontos, vagy ha filézett, akkor dupla, kb. 60 dkg)
 • 10 dkg gyömbérgyökér
 • 1 fej (9 gerezd) fokhagyma
 • 1 fej hagyma
 • kb. 0,5 dl olaj
 • 0,5 liter főzőtejszín
 • fél fakanál só (0,5 dkg)
 • fél fakanál Vegeta Naturella (0,5 dkg)
 • őrölt bors
Gyömbéres csirke - Hozzávalók

Elkészítés:

Ezt a receptet 15 éve kaptam a régi szomszédaink lányától. Köszönöm, Judit! 🙂

A vágódeszkát tedd egy tálcára, hogy a vizes csirke vagdosásakor lecsorgó lé arra folyjon. A csapnál mosd meg a csirkemellet. Ha csontosat vettél, akkor először vágd le a bőrét.

Gyömbéres csirkemell - Mosd meg a csirkemellet! Gyömbéres csirkemell - Vágd le a bőrét! Gyömbéres csirkemell - A bőr nélküli csontos csirkemell.

Filézd ki a csirkemellet, azaz fejtsd le a húst a csontról. A lefejtett húsdarabokból vágd ki a véres részeket, amik a csonttal érintkező széleken fordulhatnak elő. A csontot tedd egy nájlonba, és mehet a mélyhűtőbe.

Ha a csontos csirkét most vetted ki a mélyhűtőből, és kiolvasztottad, akkor a csontot már nem teheted vissza megint a mélyhűtőbe; egyből fel kell használnod: főzz belőle levest. Általában, ha valamit kiolvasztasz, azt már nem teheted megint vissza a mélyhűtőbe. Ezért a vásárolt húsféléket mindig főzési adagokra szétszedve, külön csomagolva tedd be a mélyhűtőbe.

Gyömbéres csirkemell - Fejtsd le a húst a csontról! Gyömbéres csirkemell - Vágd ki a húsból a véres darabokat! Gyömbéres csirkemell - A visszamaradó csirkemell-csont.

Most jön a húsvagdosás, készíts oda egy újabb tálat, amibe a vagdalékot teszed.Ha kiveszel egy darabot a deszkára, vizsgáld meg, hogy nincs-e benne olyan fehér ín. Ha van, akkor csippentsd meg az ín végét, és a késsel fel-le nyiszitálva told le róla a húst.

Gyömbéres csirke - Húsvagdosási munkahely. Gyömbéres csirke - Told le az ínról a húst! Gyömbéres csirke - A kivágott ín.

A csirkemell-darabokat vágd fel kb. másfél cm széles, 5 cm hosszú csíkokra. (Először csak vágj le csíkokat a csirkemellből, aztán a hosszú csíkot vágd ketté, a két tömzsi húsdarabot megint forgasd vissza hosszába, és vágd fel két vékony csíkra.)

Gyömbéres csirkemell - Vágd csíkokra a csirkemell-darabot! Gyömbéres csirkemell - Egy hosszú csíkot vágj ketté! Gyömbéres csirkemell - Egy vastag csíkból csinálj két vékonyat!

Gyömbéres csirkemell - Húsvagdosás kész.Akkor a hús már elő van készítve; jöhet a gyömbér.
Ez az egész darab gyömbér 15 dkg volt. Törj le egy ágat a gyömbérből, és vékonyan hámozd meg. (Készíts oda egy szemetestálcát, a fölött hámozz.) A kis, kiálló dudorokat egyszerűen vágd le, nem érdemes megmenteni.

Gyömbéres csirkemell - Törj le egy ágat a gyömbérből! Gyömbéres csirkemell - Hámozd meg a gyömbért! Gyömbéres csirkemell - A gyömbérből kiálló dudort vágd le!

Majdnem az összes gyömbért megpucoltam, csak egy kb. 5 dkg-os darabot hagytam meg. Pucolj meg jó sok fokhagymát; én 9 gerezdet láttam jónak.

Gyömbéres csirkemell - Gyömbérpucolás kész. Gyömbéres csirkemell - Pucold meg a fokhagymát! Gyömbéres csirkemell - 9 gerezd fokhagyma megpucolva.

Fogj egy darab gyömbért, és először vágd fel vékony szeletekre, aztán a szeleteket csíkokra…

Gyömbéres csirkemell - Először vékony szeletekre vágd fel a gyömbért! Gyömbéres csirkemell - Gyömbérszeletek Gyömbéres csirkemell - A gyömbérszeleteket vágd fel csíkokra!

Gyömbéres csirkemell - A gyömbércsíkok kupaca.Gyömbéres csirkemell - Vágd fel a gyömbércsíkokat apró darabkákra!

…aztán fordítsd el a csík-kupacot, és vágd apró darabkákra.
Ugyanígy vágd fel a többi gyömbérdarabot is.
Amikor szeletekre vágod a gyömbért, akkor a végén már nagyon nehéz a vékony darabot úgy tartani, hogy még szeletelni lehessen belőle. Ekkor döntsd le jobbra, és ha ezt a lapos gyömbérdarabot vékonyra szeleteled, akkor már egyből csíkokat kapsz. (A többi, vastag szeletet is vágd csíkokra, majd az összegyűjtött csíkokat vágd apróra.)

Gyömbéres csirkemell - A szeletelésnél a gyömbérdarab vége. Gyömbéres csirkemell - Fektesd le a gyömbérdarab végét! Gyömbéres csirkemell - A gyömbér végét egyből csíkokra lehet vágni.

Akkor már kész van a hús, a gyömbér és a fokhagyma. Pucold meg a hagymát, vágd fel apróra. Most már minden elő van készítve.

Gyömbéres csirkemell - Hús, gyömbér, fokhagyma előkészítve. Gyömbéres csirkemell - Vágd fel apróra a hagymát! Gyömbéres csirkemell - Minden előkészítve.

Egy 2-3 literes edénybe (ebbe megy majd a hús is) önts kb. fél dl olajat, és ha már meleg, akkor kapard bele a gyömbért. Rövid (kb. 1 perc) pirítás után préseld hozzá a fokhagymát. Keverd el, és kb. 2 percig pirítsd.

Gyömbéres csirkemell - Önts olajat a serpenyőbe! Gyömbéres csirkemell - A meleg olajba kapard bele a gyömbért! Gyömbéres csirkemell - Préseld a serpenyőbe a fokhagymát!

Borítsd hozzá a hagymát is, és újabb 1 perc pirítás után mehet bele a csirkemell.

Gyömbéres csirkemell - Kapard a hagymát a gyömbérhez! Gyömbéres csirkemell - Pirítsd 1 percig a gyömbéres hagymát! Gyömbéres csirkemell - Borítsd a húst a pirult gyömbéres hagymához!

Keverd el a húst a többivel, és amíg fehéredésig pirul, addig bontsd fel a tejszínt. Felbontás előtt jól rázd fel! (Ha dobozos tejszíned van, akkor a doboz mindkét csücskét vágd le. Az egyiket csak kicsit, hogy épp csak levegőzzön a doboz, a másikat jó nagyra vágd, ott öntöd majd a tejszínt.)

Gyömbéres csirkemell - Keverd el a húst! Gyömbéres csirkemell - Bontsd fel a főzőtejszínt! Gyömbéres csirkemell - Fehéredésig pirítsd a húst!

Figyelem! A beszerzésnél jól nézd meg, hogy mi van írva a tejszín dobozára! Nem habtejszín, nem tejszínhab, hanem főzőtejszín legyen!

Öntsd a fél liter főzőtejszínt a csirkére, és keverd el. Engedj egy kevés vizet (csak vagy fél decit) az üres flakonba (dobozba), csavard vissza a kupakot (hajtsd le a doboz füleit), jól rázd fel a flakont (dobozt), és ezt az öblítőlét is öntsd a csirkéhez.

Gyömbéres csirkemell - Öntsd a főzőtejszínt a csirkére! Gyömbéres csirkemell - Engedj egy kevés öblítővizet az üres tejszínes flakonba! Gyömbéres csirkemell - Öntsd az öblítővizet is a csirkéhez!

Sózd meg egy csapott kis fejű fakanál sóval (5 g), egy csapott fakanál Vegeta Naturellával (5 g), keverd el, és fedd le.

Gyömbéres csirkemell - Sózd meg egy csapott fakanál (5 g) sóval! Gyömbéres csirkemell - Sózd meg egy csapott fakanál (5 g) Vegeta Naturellával! Gyömbéres csirkemell - Fedd le az edényt!

Felforrástól számítva 40 percig főzd. Én elfelejtettem az elején megborsozni, te a só, Vegeta után szórd rá a borsot is. Fövés közben keverd meg néhányszor; hajlamos leragadni. A végére kissé besűrűsödik, és a gyömbértől szép, sárgás színe lesz.

Gyömbéres csirkemell - Felforrástól 40 percig főzd! Gyömbéres csirkemell - Szórj rá borsot! Gyömbéres csirkemell - Fövés közben néha keverd meg!

Amíg fő a csirke, főzd ki hozzá a köretet: kb. 30 dkg penne (tollhegy) tésztát, vagy valami hasonlót. (Orsó, szarvacska stb.) Egy kb. 3 literes fazekat önts félig vízzel, tégy bele 1 fakanál sót, és forrald fel a vizet. Ha forr a víz, öntsd bele a pennét, és újraforrástól számítva 10 percig főzd.

Gyömbéres csirkemell - Készítsd elő a penne tésztát! Gyömbéres csirkemell - Forralj vizet a tésztának! Gyömbéres csirkemell - Ha forr a víz, borítsd bele a pennét! Gyömbéres csirkemell - 10 percig főzd a tésztát!

Azért ha letelt a 10 perc, halássz ki egy szem tésztát, és kóstold meg, hogy elég puha-e. Ha rendben, akkor a csapnál szűrd le a tésztát egy nagy tésztaszűrőbe. Önts egy kis vizet a fazékba, kapard fel a leragadt tésztákat, és ezt is öntsd a szűrőbe. Folyass hideg vizet a szűrőben lévő tésztára, és kevergetéssel jól mosd át. Hagyd a szűrőben a tésztát, míg jól kicsöpög belőle a víz.

Gyömbéres csirkemell - Szűrd le a tésztát egy tésztaszűrőbe! Gyömbéres csirkemell - Kapard fel a fazékban a leragadt tésztákat! Gyömbéres csirkemell - Mosd át hideg vízzel a szűrőben lévő tésztát!

Egy – lehetőleg teflon – serpenyőben olvassz meg kb. 5 dekányi vajat. (Érdemes kivárni, míg teljesen felolvad, mert a hideg tésztától nem fog megolvadni, és akkor keresgélheted, hogy hol van a hideg vajrög a tészták között, amit még az edény aljához kell nyomkodni, hogy elolvadjon.) Öntsd a vajra a lecsöpögtetett tésztát, és kevergetve melegítsd át. Kóstold meg, és ha kell, sózd meg egy csipet sóval.

Gyömbéres csirkemell - Olvassz meg egy nagy serpenyőben kb. 5 dkg vajat! Gyömbéres csirkemell - Olvad a vaj az edényben. Gyömbéres csirkemell - Borítsd a kifőtt tésztát a vajra! Gyömbéres csirkemell - Kevergetve melegítsd át a tésztát!

Gyömbéres csirkemell - Kész, serpenyőben.

Közben megfőtt a csirke is. Szedj a tésztára jó bőven szaftot is! Annyira finom az intenzív gyömbér-íz!
Nem is fontos hozzá savanyúság, de mi mindenhez eszünk; most épp cékla volt. Zöldsaláta jobban illett volna hozzá…

Jó étvágyat!

17 hozzászólás

 • Balogh Tamás

  Szia!

  Még nem készítettem el az ételt, de valamelyik nap valószínűleg meglepem vele az asszonyt. 🙂
  Szerintem is nagyon jó, hogy képekkel/fotókkal illusztrálsz minden lépést. Ez és az aprólékos (lépésről-lépésre) leírás sokat segít a konyhával ismerkedőknek. 🙂

  Nem kötözködés képen, csak hogy eloszlassak egy tévhitet a főzőtejszínekről:
  Hogy az ember mit választ a főzéshez, az inkább ízlés és pénztárca kérdése, ugyanis a főző- és habtejszín között a különbség elsősorban a zsírtartalomban van (a főzőtejszín nem több 20%-osnál, a habtejszín meg 30%-nál kezdődik), másod sorban meg az adalék anyagokban. A főző változatban rendszerint több az adalék/sűrítő anyag.
  Tehát ha valaki nem kap főzőtejszínt ne essen kétségbe, használjon nyugodtan “hab”-tejszínt. 🙂

  • Szia Tamás!

   Örülök, hogy ezzel szeretnéd meglepni a párodat! 🙂 Nekem is ez az egyik kedvencem. Jó sok gyömbér, jó sok fokhagyma, jó sok tejszín – és olyan különleges íze van!
   Azért is szeretem, mert jól szállítható, melegíthető. Már többször utaztattam ilyet. 🙂
   Kösz, amit a tejszínekről írtál – nem tudtam! Biztos másoknak is hasznos lesz.

   Jó főzést!
   Elképzelem, ahogy bezsebeled a dicséretet! 🙂
   Mariann

 • Veroo

  Szia Anyuka!

  Tényleg olyan részletesen leírtad a receptet, hogy úgy éreztem, még nekem is könnyű megcsinálnom!
  Most rotyog épp a fazékban. 🙂

  Annyi különbséggel csináltam, hogy őrölt gyömbért vettem (azt kaptam a boltban), és azt pirítottam kicsit.

  De így is finom.

  Feltétlenül kell addig főzni, amíg a tészta elkészül?

  V.

  • Kedves Veroo!

   Nagyon örülök, hogy nekifogtál! 🙂
   A csirkét csak 40 percig főzd!
   Legközelebb próbáld ki friss gyömbérrel – egész más! A zöldségeseknél lehet kapni. De a nagyáruházakban is szokott lenni.

   Jó étvágyat a remekművedhez! 🙂
   Mariann

 • Gabu

  Holnap kipróbálom! Alapvetően szeretem a gyömbért minden formában, biztos, hogy ez is ízleni fog 🙂

 • Moszat

  Eszméletlen jó kaja, jó leírás, köszönjük szépen! 😉

 • betti

  Megfőztem, csodálatos íze van!
  Köszi a receptet! 🙂

 • Orbán Andrea Viktória

  Kedves Mariann!

  Igen, használt, jobban lettem tőle, egy jó alvással és meleg teával együtt kitűnő orvosság! 🙂 Én azt csináltam még, hogy egy gerezd gyömbért leöntöttem forró vízzel (egy bögrében), majd ezt így egyben megittam. Nagyon jót tesz, de tényleg étvágyfokozó, nekem meg az étvágyammal amúgy sincsen baj, az égvilágon semmi, sőt….:)

  A gyömbéres-mézes-citromos ital jól hangzik! Eszembe is jutott egy kedves nyári frissítőm, amit meg szoktam csinálni kánikulában: egy nagy pohár hűvös vízbe beleszórunk egy kis gyömbérport, egy kis őrölt fahéjat, szegfűszeget, pár csepp mézet, összekeverjük és citrommal ízesítjük. Isteni finom és valóban frissít! (Persze ez most még nem aktuális, de tavasszal is nagyon finom.)

  További jó munkát és csodás kora tavaszi napokat kívánok Neked!

  Andrea

 • Orbán Andrea Viktória

  Kedves Mariann!

  De jó ötlet ez a recept! Én a gyömbértől mindig nagyon éhes leszek, de imádom. Amikor megfáztam, a mellkasomra szórtam gyömbérport (őrölt gyömbér), egyszerűen csak úgy jött a késztetés, hogy tegyek így 🙂 Csodás növény, igazi gyógyító csodaszer.

  Biztosan csirkével is nagyon finom, majd ki fogom próbálni.

  Andrea

  • Kedves Andrea!

   Na és használt a mellkasodra szórt gyömbérpor? 🙂
   Én eddig még csak fűszerként használtam.
   De a lányom már készített gyömbéres-mézes-citromos italt megfázás ellen. 🙂
   A gyömbéres csirke nagyon finom!

   Kösz, hogy írtál! 🙂
   Jó próbálkozást a gyömbér mint fűszer felfedezésében!
   Mariann

 • Ági

  Az összes Ági ezt főzi, úgy látszik 🙂
  Elkészítettem, és nagyon nagyon finom lett.
  Kérdés, hogy Te milyen főzőtejszínt használsz? A képen látom, hogy 18%-os, de az csak véletlen, vagy mindig hasonlóval készíted?

  Nálam egyébként ezen étel eddig sima tejszínes csirkemellként működött, ugyanez gyakorlatilag, csak gyömbér nélkül, helyette csemegekukoricával, és tészta helyett rizzsel, gyerekek nagy kedvence, de ez így sokkal sokkal finomabb volt.

  • Kedves Ági!

   Igen, szerintem is nagyon finom; a gyömbértől olyan különleges. 🙂
   A főzőtejszín csak véletlenül ilyen, mert épp ez volt akciós; de amúgy is a magasabb zsírtartalmút használom, csak dobozosat.

   Gyömbéres csirke - Dobozos főzőtejszín

   Örülök, hogy most így csináltad, és ízlett! 🙂
   Jó étvágyat hozzá!
   Mariann

 • Ungváriné Nagy Ágnes

  Kedves Mariann!
  Még soha nem használtam ízesítésként gyömbért, de most kedvet kaptam. Olyan jól szemlélteted a leírásban és a fotókon a “vele való hadműveletet”, hogy talán én is el tudom így készíteni.
  Mindenképpen kipróbálom és visszajelzést írok, hogy ízlett.
  Puszi
  Ági

  • Szia Ági!

   Csak most vettem észre, hogy még jóvá se hagytam a hozzászólásodat! 🙁 Bocs!
   Pedig annyira jólesett, hogy megint egyből reagáltál az új kajára! 🙂
   Ez tényleg egyszerű, és aránylag hamar megvan.
   Csak az vele a baj, hogy nem szokványosak a hozzávalók; vagyis nem csak olyasmi kell hozzá, ami általában van otthon. Bár, nekem a gyömbér már előlépett fontos zöldséggé – mint pl. a karalábé és a zeller (azért még nem annyira fontos, mint a répa) -, vagyis egyből pótolom, ha elfogyott, mert sose lehet tudni, hogy mikor lesz rá szükségem. (A gyömbéres rizs is nagyon finom.)

   Szóval, próbáld ki nyugodtan! Várom a visszajelzést!
   Kösz, hogy írtál!
   Puszi
   Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.