Gyömbéres csirkemell

Gyömbéres csirke - Kész, tányéron.

Hozzávalók:

  • 1 nagy csirkemell (vagy csontos, vagy ha filézett, akkor dupla, kb. 60 dkg)
  • 10 dkg gyömbérgyökér
  • 1 fej (9 gerezd) fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • kb. 0,5 dl olaj
  • 0,5 liter főzőtejszín
  • fél fakanál só (0,5 dkg)
  • fél fakanál Vegeta Naturella (0,5 dkg)
  • őrölt bors
Gyömbéres csirke - Hozzávalók

Elkészítés:

Ezt a receptet 15 éve kaptam a régi szomszédaink lányától. Köszönöm, Judit! 🙂

A vágódeszkát tedd egy tálcára, hogy a vizes csirke vagdosásakor lecsorgó lé arra folyjon. A csapnál mosd meg a csirkemellet. Ha csontosat vettél, akkor először vágd le a bőrét.

Gyömbéres csirkemell - Mosd meg a csirkemellet! Gyömbéres csirkemell - Vágd le a bőrét! Gyömbéres csirkemell - A bőr nélküli csontos csirkemell.

Filézd ki a csirkemellet, azaz fejtsd le a húst a csontról. A lefejtett húsdarabokból vágd ki a véres részeket, amik a csonttal érintkező széleken fordulhatnak elő. A csontot tedd egy nájlonba, és mehet a mélyhűtőbe.

Ha a csontos csirkét most vetted ki a mélyhűtőből, és kiolvasztottad, akkor a csontot már nem teheted vissza megint a mélyhűtőbe; egyből fel kell használnod: főzz belőle levest. Általában, ha valamit kiolvasztasz, azt már nem teheted megint vissza a mélyhűtőbe. Ezért a vásárolt húsféléket mindig főzési adagokra szétszedve, külön csomagolva tedd be a mélyhűtőbe.

Gyömbéres csirkemell - Fejtsd le a húst a csontról! Gyömbéres csirkemell - Vágd ki a húsból a véres darabokat! Gyömbéres csirkemell - A visszamaradó csirkemell-csont.

Most jön a húsvagdosás, készíts oda egy újabb tálat, amibe a vagdalékot teszed.Ha kiveszel egy darabot a deszkára, vizsgáld meg, hogy nincs-e benne olyan fehér ín. Ha van, akkor csippentsd meg az ín végét, és a késsel fel-le nyiszitálva told le róla a húst.

Gyömbéres csirke - Húsvagdosási munkahely. Gyömbéres csirke - Told le az ínról a húst! Gyömbéres csirke - A kivágott ín.

A csirkemell-darabokat vágd fel kb. másfél cm széles, 5 cm hosszú csíkokra. (Először csak vágj le csíkokat a csirkemellből, aztán a hosszú csíkot vágd ketté, a két tömzsi húsdarabot megint forgasd vissza hosszába, és vágd fel két vékony csíkra.)

Gyömbéres csirkemell - Vágd csíkokra a csirkemell-darabot! Gyömbéres csirkemell - Egy hosszú csíkot vágj ketté! Gyömbéres csirkemell - Egy vastag csíkból csinálj két vékonyat!

Gyömbéres csirkemell - Húsvagdosás kész.Akkor a hús már elő van készítve; jöhet a gyömbér.
Ez az egész darab gyömbér 15 dkg volt. Törj le egy ágat a gyömbérből, és vékonyan hámozd meg. (Készíts oda egy szemetestálcát, a fölött hámozz.) A kis, kiálló dudorokat egyszerűen vágd le, nem érdemes megmenteni.

Gyömbéres csirkemell - Törj le egy ágat a gyömbérből! Gyömbéres csirkemell - Hámozd meg a gyömbért! Gyömbéres csirkemell - A gyömbérből kiálló dudort vágd le!

Majdnem az összes gyömbért megpucoltam, csak egy kb. 5 dkg-os darabot hagytam meg. Pucolj meg jó sok fokhagymát; én 9 gerezdet láttam jónak.

Gyömbéres csirkemell - Gyömbérpucolás kész. Gyömbéres csirkemell - Pucold meg a fokhagymát! Gyömbéres csirkemell - 9 gerezd fokhagyma megpucolva.

Fogj egy darab gyömbért, és először vágd fel vékony szeletekre, aztán a szeleteket csíkokra…

Gyömbéres csirkemell - Először vékony szeletekre vágd fel a gyömbért! Gyömbéres csirkemell - Gyömbérszeletek Gyömbéres csirkemell - A gyömbérszeleteket vágd fel csíkokra!

Gyömbéres csirkemell - A gyömbércsíkok kupaca.Gyömbéres csirkemell - Vágd fel a gyömbércsíkokat apró darabkákra!

…aztán fordítsd el a csík-kupacot, és vágd apró darabkákra.
Ugyanígy vágd fel a többi gyömbérdarabot is.
Amikor szeletekre vágod a gyömbért, akkor a végén már nagyon nehéz a vékony darabot úgy tartani, hogy még szeletelni lehessen belőle. Ekkor döntsd le jobbra, és ha ezt a lapos gyömbérdarabot vékonyra szeleteled, akkor már egyből csíkokat kapsz. (A többi, vastag szeletet is vágd csíkokra, majd az összegyűjtött csíkokat vágd apróra.)

Gyömbéres csirkemell - A szeletelésnél a gyömbérdarab vége. Gyömbéres csirkemell - Fektesd le a gyömbérdarab végét! Gyömbéres csirkemell - A gyömbér végét egyből csíkokra lehet vágni.

Akkor már kész van a hús, a gyömbér és a fokhagyma. Pucold meg a hagymát, vágd fel apróra. Most már minden elő van készítve.

Gyömbéres csirkemell - Hús, gyömbér, fokhagyma előkészítve. Gyömbéres csirkemell - Vágd fel apróra a hagymát! Gyömbéres csirkemell - Minden előkészítve.

Egy 2-3 literes edénybe (ebbe megy majd a hús is) önts kb. fél dl olajat, és ha már meleg, akkor kapard bele a gyömbért. Rövid (kb. 1 perc) pirítás után préseld hozzá a fokhagymát. Keverd el, és kb. 2 percig pirítsd.

Gyömbéres csirkemell - Önts olajat a serpenyőbe! Gyömbéres csirkemell - A meleg olajba kapard bele a gyömbért! Gyömbéres csirkemell - Préseld a serpenyőbe a fokhagymát!

Borítsd hozzá a hagymát is, és újabb 1 perc pirítás után mehet bele a csirkemell.

Gyömbéres csirkemell - Kapard a hagymát a gyömbérhez! Gyömbéres csirkemell - Pirítsd 1 percig a gyömbéres hagymát! Gyömbéres csirkemell - Borítsd a húst a pirult gyömbéres hagymához!

Keverd el a húst a többivel, és amíg fehéredésig pirul, addig bontsd fel a tejszínt. Felbontás előtt jól rázd fel! (Ha dobozos tejszíned van, akkor a doboz mindkét csücskét vágd le. Az egyiket csak kicsit, hogy épp csak levegőzzön a doboz, a másikat jó nagyra vágd, ott öntöd majd a tejszínt.)

Gyömbéres csirkemell - Keverd el a húst! Gyömbéres csirkemell - Bontsd fel a főzőtejszínt! Gyömbéres csirkemell - Fehéredésig pirítsd a húst!

Figyelem! A beszerzésnél jól nézd meg, hogy mi van írva a tejszín dobozára! Nem habtejszín, nem tejszínhab, hanem főzőtejszín legyen!

Öntsd a fél liter főzőtejszínt a csirkére, és keverd el. Engedj egy kevés vizet (csak vagy fél decit) az üres flakonba (dobozba), csavard vissza a kupakot (hajtsd le a doboz füleit), jól rázd fel a flakont (dobozt), és ezt az öblítőlét is öntsd a csirkéhez.

Gyömbéres csirkemell - Öntsd a főzőtejszínt a csirkére! Gyömbéres csirkemell - Engedj egy kevés öblítővizet az üres tejszínes flakonba! Gyömbéres csirkemell - Öntsd az öblítővizet is a csirkéhez!

Sózd meg egy csapott kis fejű fakanál sóval (5 g), egy csapott fakanál Vegeta Naturellával (5 g), keverd el, és fedd le.

Gyömbéres csirkemell - Sózd meg egy csapott fakanál (5 g) sóval! Gyömbéres csirkemell - Sózd meg egy csapott fakanál (5 g) Vegeta Naturellával! Gyömbéres csirkemell - Fedd le az edényt!

Felforrástól számítva 40 percig főzd. Én elfelejtettem az elején megborsozni, te a só, Vegeta után szórd rá a borsot is. Fövés közben keverd meg néhányszor; hajlamos leragadni. A végére kissé besűrűsödik, és a gyömbértől szép, sárgás színe lesz.

Gyömbéres csirkemell - Felforrástól 40 percig főzd! Gyömbéres csirkemell - Szórj rá borsot! Gyömbéres csirkemell - Fövés közben néha keverd meg!

Amíg fő a csirke, főzd ki hozzá a köretet: kb. 30 dkg penne (tollhegy) tésztát, vagy valami hasonlót. (Orsó, szarvacska stb.) Egy kb. 3 literes fazekat önts félig vízzel, tégy bele 1 fakanál sót, és forrald fel a vizet. Ha forr a víz, öntsd bele a pennét, és újraforrástól számítva 10 percig főzd.

Gyömbéres csirkemell - Készítsd elő a penne tésztát! Gyömbéres csirkemell - Forralj vizet a tésztának! Gyömbéres csirkemell - Ha forr a víz, borítsd bele a pennét! Gyömbéres csirkemell - 10 percig főzd a tésztát!

Azért ha letelt a 10 perc, halássz ki egy szem tésztát, és kóstold meg, hogy elég puha-e. Ha rendben, akkor a csapnál szűrd le a tésztát egy nagy tésztaszűrőbe. Önts egy kis vizet a fazékba, kapard fel a leragadt tésztákat, és ezt is öntsd a szűrőbe. Folyass hideg vizet a szűrőben lévő tésztára, és kevergetéssel jól mosd át. Hagyd a szűrőben a tésztát, míg jól kicsöpög belőle a víz.

Gyömbéres csirkemell - Szűrd le a tésztát egy tésztaszűrőbe! Gyömbéres csirkemell - Kapard fel a fazékban a leragadt tésztákat! Gyömbéres csirkemell - Mosd át hideg vízzel a szűrőben lévő tésztát!

Egy – lehetőleg teflon – serpenyőben olvassz meg kb. 5 dekányi vajat. (Érdemes kivárni, míg teljesen felolvad, mert a hideg tésztától nem fog megolvadni, és akkor keresgélheted, hogy hol van a hideg vajrög a tészták között, amit még az edény aljához kell nyomkodni, hogy elolvadjon.) Öntsd a vajra a lecsöpögtetett tésztát, és kevergetve melegítsd át. Kóstold meg, és ha kell, sózd meg egy csipet sóval.

Gyömbéres csirkemell - Olvassz meg egy nagy serpenyőben kb. 5 dkg vajat! Gyömbéres csirkemell - Olvad a vaj az edényben. Gyömbéres csirkemell - Borítsd a kifőtt tésztát a vajra! Gyömbéres csirkemell - Kevergetve melegítsd át a tésztát!

Gyömbéres csirkemell - Kész, serpenyőben.

Közben megfőtt a csirke is. Szedj a tésztára jó bőven szaftot is! Annyira finom az intenzív gyömbér-íz!
Nem is fontos hozzá savanyúság, de mi mindenhez eszünk; most épp cékla volt. Zöldsaláta jobban illett volna hozzá…

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.