Gyömbéres csirkemell
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Ezt a receptet 15 éve kaptam a régi szomszédaink lányától. Köszönöm, Judit! 🙂
A vágódeszkát tedd egy tálcára, hogy a vizes csirke vagdosásakor lecsorgó lé arra folyjon. A csapnál mosd meg a csirkemellet. Ha csontosat vettél, akkor először vágd le a bőrét.
Filézd ki a csirkemellet, azaz fejtsd le a húst a csontról. A lefejtett húsdarabokból vágd ki a véres részeket, amik a csonttal érintkező széleken fordulhatnak elő. A csontot tedd egy nájlonba, és mehet a mélyhűtőbe.
Ha a csontos csirkét most vetted ki a mélyhűtőből, és kiolvasztottad, akkor a csontot már nem teheted vissza megint a mélyhűtőbe; egyből fel kell használnod: főzz belőle levest. Általában, ha valamit kiolvasztasz, azt már nem teheted megint vissza a mélyhűtőbe. Ezért a vásárolt húsféléket mindig főzési adagokra szétszedve, külön csomagolva tedd be a mélyhűtőbe.
Most jön a húsvagdosás, készíts oda egy újabb tálat, amibe a vagdalékot teszed.Ha kiveszel egy darabot a deszkára, vizsgáld meg, hogy nincs-e benne olyan fehér ín. Ha van, akkor csippentsd meg az ín végét, és a késsel fel-le nyiszitálva told le róla a húst.
A csirkemell-darabokat vágd fel kb. másfél cm széles, 5 cm hosszú csíkokra. (Először csak vágj le csíkokat a csirkemellből, aztán a hosszú csíkot vágd ketté, a két tömzsi húsdarabot megint forgasd vissza hosszába, és vágd fel két vékony csíkra.)
Akkor a hús már elő van készítve; jöhet a gyömbér.
Ez az egész darab gyömbér 15 dkg volt. Törj le egy ágat a gyömbérből, és vékonyan hámozd meg. (Készíts oda egy szemetestálcát, a fölött hámozz.) A kis, kiálló dudorokat egyszerűen vágd le, nem érdemes megmenteni.
Majdnem az összes gyömbért megpucoltam, csak egy kb. 5 dkg-os darabot hagytam meg. Pucolj meg jó sok fokhagymát; én 9 gerezdet láttam jónak.
Fogj egy darab gyömbért, és először vágd fel vékony szeletekre, aztán a szeleteket csíkokra…
…aztán fordítsd el a csík-kupacot, és vágd apró darabkákra.
Ugyanígy vágd fel a többi gyömbérdarabot is.
Amikor szeletekre vágod a gyömbért, akkor a végén már nagyon nehéz a vékony darabot úgy tartani, hogy még szeletelni lehessen belőle. Ekkor döntsd le jobbra, és ha ezt a lapos gyömbérdarabot vékonyra szeleteled, akkor már egyből csíkokat kapsz. (A többi, vastag szeletet is vágd csíkokra, majd az összegyűjtött csíkokat vágd apróra.)
Akkor már kész van a hús, a gyömbér és a fokhagyma. Pucold meg a hagymát, vágd fel apróra. Most már minden elő van készítve.
Egy 2-3 literes edénybe (ebbe megy majd a hús is) önts kb. fél dl olajat, és ha már meleg, akkor kapard bele a gyömbért. Rövid (kb. 1 perc) pirítás után préseld hozzá a fokhagymát. Keverd el, és kb. 2 percig pirítsd.
Borítsd hozzá a hagymát is, és újabb 1 perc pirítás után mehet bele a csirkemell.
Keverd el a húst a többivel, és amíg fehéredésig pirul, addig bontsd fel a tejszínt. Felbontás előtt jól rázd fel! (Ha dobozos tejszíned van, akkor a doboz mindkét csücskét vágd le. Az egyiket csak kicsit, hogy épp csak levegőzzön a doboz, a másikat jó nagyra vágd, ott öntöd majd a tejszínt.)
Figyelem! A beszerzésnél jól nézd meg, hogy mi van írva a tejszín dobozára! Nem habtejszín, nem tejszínhab, hanem főzőtejszín legyen!
Öntsd a fél liter főzőtejszínt a csirkére, és keverd el. Engedj egy kevés vizet (csak vagy fél decit) az üres flakonba (dobozba), csavard vissza a kupakot (hajtsd le a doboz füleit), jól rázd fel a flakont (dobozt), és ezt az öblítőlét is öntsd a csirkéhez.
Sózd meg egy csapott kis fejű fakanál sóval (5 g), egy csapott fakanál Vegeta Naturellával (5 g), keverd el, és fedd le.
Felforrástól számítva 40 percig főzd. Én elfelejtettem az elején megborsozni, te a só, Vegeta után szórd rá a borsot is. Fövés közben keverd meg néhányszor; hajlamos leragadni. A végére kissé besűrűsödik, és a gyömbértől szép, sárgás színe lesz.
Amíg fő a csirke, főzd ki hozzá a köretet: kb. 30 dkg penne (tollhegy) tésztát, vagy valami hasonlót. (Orsó, szarvacska stb.) Egy kb. 3 literes fazekat önts félig vízzel, tégy bele 1 fakanál sót, és forrald fel a vizet. Ha forr a víz, öntsd bele a pennét, és újraforrástól számítva 10 percig főzd.
Azért ha letelt a 10 perc, halássz ki egy szem tésztát, és kóstold meg, hogy elég puha-e. Ha rendben, akkor a csapnál szűrd le a tésztát egy nagy tésztaszűrőbe. Önts egy kis vizet a fazékba, kapard fel a leragadt tésztákat, és ezt is öntsd a szűrőbe. Folyass hideg vizet a szűrőben lévő tésztára, és kevergetéssel jól mosd át. Hagyd a szűrőben a tésztát, míg jól kicsöpög belőle a víz.
Egy – lehetőleg teflon – serpenyőben olvassz meg kb. 5 dekányi vajat. (Érdemes kivárni, míg teljesen felolvad, mert a hideg tésztától nem fog megolvadni, és akkor keresgélheted, hogy hol van a hideg vajrög a tészták között, amit még az edény aljához kell nyomkodni, hogy elolvadjon.) Öntsd a vajra a lecsöpögtetett tésztát, és kevergetve melegítsd át. Kóstold meg, és ha kell, sózd meg egy csipet sóval.
Közben megfőtt a csirke is. Szedj a tésztára jó bőven szaftot is! Annyira finom az intenzív gyömbér-íz! Jó étvágyat! |