Gulyásleves

Gulyasleves - kész A gulyásleves igazából egytálétel, de hátha a levesek között keresed, ezért mindkét kategóriából elérhető.
Gulyasleves - hozzávalók

Mivel az én családom igen finnyás, sovány húsból készítem.

Ha van kuktád, abban főzd! Ha nincs, az se baj, csak akkor tovább kell főzni.

Hozzávalók:

 • 30 dkg sovány marhahús (azt hiszem, comb)
 • 30 dkg sovány disznóhús (comb)
 • 2 répa
 • 2 petrezselyem
 • 1/2 kicsi vagy 1/4 nagy zeller
 • 1 fej hagyma
 • 3 gerezd fokhagyma
 • 60 dkg krumpli
 • 1 fakanál fűszerpaprika
 • 1 fakanál őrölt köménymag
 • 10-12 szem egész bors
 • olaj
 • 3 l víz
 • 1 tojás a csipetkéhez
 • 10 dkg liszt a csipetkéhez

Elkészítés:

Először is tégy oda kb. 1 l vizet főni, mert majd meleg vízzel kell felönteni a húst. Aztán folyó meleg víz alatt mosd meg a húst. Utána darabold fel a marhahúst, mert először ezt kell odatenni főni.

Gulyásleves - kövérről letolni a húst Gulyásleves - kövérről letolni a húst 2. Gulyasleves - darabold kockákra Gulyasleves - tedd egy tálkába

Ha valahol kövér van benne, akkor annak a közepébe vágj bele, úgy kanyaríts le egy kisebb részt. Fordítsd úgy a húst, hogy alul legyen a kövér rész. Bal kézzel csípj meg egy darabot a kövérből, jobb kézzel pedig egy közepesen nagy késsel told le a sovány részt a kövérről. Miközben jobbra haladsz a késsel, folyton járjon fel-le is! Most nem levágsz egy darabot, hanem letolsz! A kövérjét se dobd el, főzd meg a kutyának (vagy cicának), ha van! A kövértelenített darabot vágd fel kockákra, és tedd egy kis tálkába.

Gulyasleves - hagyma szeletelés hosszában Gulyasleves - hagyma darabolás keresztben Gulyasleves - hagyma dinsztelés Gulyasleves - paprika hozzáadás

Most jön a hagyma. Pucold meg, vágd ketté (hosszában, vagyis a bajsza-szára vonalában). A fél hagymát fektesd lapjára, és szeleteld vékony lapokra. Utána forgasd el 90 fokkal, és ha most megint vékony lapokat vágsz, akkor már apró darabkákat kapsz.

Önts a kuktába vagy egy jó nagy fazékba egy kevés olajat, tedd oda melegedni, és kevergetve fonnyaszd meg benne a hagymát. Ne égjen meg! Ha már üveges, akkor tedd bele a paprikát.

Gulyasleves - paprikás hagyma Gulyasleves - fűszerek bele

Keverd át, és tedd hozzá a feldarabolt marhahúst. Megint keverd, aztán add hozzá a fűszereket: köménymag, egész bors, fokhagymapép (sózni még nem kell!). Állandó keverés közben jól pirítsd át!

Gulyasleves - forr a víz Gulyasleves - felönteni forró vízzel Közben felforrt a liter víz. Öntsd fel vele a húst (csak épp hogy ellepje), és fedd le a fazekat.
Gulyasleves - kaktát lefedni Gulyasleves - 20 vpercig főjön Ha kuktában főzöd, akkor 20 percig főjön (sípolástól) a marhahús magában, ha rendes fazékban, akkor 30 percig (forrástól). Ezalatt kell előkészítened a disznóhúst.

Lehet, hogy már az elején le tudsz fejteni húst a csúnya kövérjéről. Utána látsz egy nagy ín-felületet. Ennek a közepén vágd ketté a húst, és foglalkozz az egyik felével. Fordítsd fel, hogy alul legyen az inas rész, csípd meg az ín szélét, és a kést fel-le mozgatva told le az ínról a húst. Ha nem tudod rendesen megfogni az ín szélét, akkor vágj bele a húsba 1 centivel odébb, és akkor ennél az 1 cm-nél fogva már meg tudod fogni a húst. Ezért látsz itt lent a 3. és 4. képen alul sovány húst. Ha végzel a lefejtéssel, akkor megfordítod az ínt, és az elejéről letolod azt az 1 cm-t. Nem tudom, érthető-e a módszer. Tipikus videózni való eljárás. Na, majd fejlesztek egyszer, és akkor nem kell ennyit írni, mert fél percben meg lehet nézni, hogy miről van szó.

Gulyasleves - disznóhús lefejtés 1. Gulyasleves - disznóhús lefejtés 2. Gulyasleves - disznóhús lefejtés 3. Gulyasleves - disznóhús lefejtés 4.

Gulyasleves - tedd egy tálkába a húskockákat A lefejtett sovány részeket mindig kockázd fel, és tedd a kiürült marhahúsos kis tálkába.

Valószínűleg még nem telt le a 20 perc, úgyhogy most foglalkozhatsz a zöldségekkel. Készíts nekik oda egy vízzel félig telt tálat, abba tedd, amit megtisztítottál. Valamint tégy oda megint forrni 1 liter vizet, a disznóhús felöntéséhez.

Pucold meg a répát így: Csapd le a vastagabb végét, és kaparj le olyan 4-5 cm magas részt. (Bal kézzel fogod a répát, a jobb hüvelykujjaddal alátámasztoda végét, a többi ujjaddal pedig fogod a kést, és kaparsz.) Utána fordítsd meg a répát, és felülről lefelé kapard le a maradék héját. (Most már nem tudod alátámasztani, mert nagyobb távon kell tisztítanod.) Ezt a végét is csapd le.

Gulyasleves - répa tisztítás 1. Gulyasleves - répa tisztítás 2. Gulyasleves - répa tisztítás 3.

Azt hiszem, ezeket a nagyon kezdő részeket kiteszem egy “alapműveletek” kategóriába, hogy ne kelljen mindig részletezni. Na, majd legközelebb.

Gulyasleves - gyökér tisztítás 1. Gulyasleves - gyökér tisztítás 2. Hasonló technikával pucold meg a petrezselyemgyökeret is.

A zellert nem jó pucolni. Tele van rücskökkel, lyukakkal. Ezt a zöldséget ne kapard, hanem hámozd. Először ne foglalkozz a hibákkal.

Gulyasleves - zeller hámozás 1. Gulyasleves - zeller hámozás 2. Hámozás után jól látszanak a hibák. Ezeket egy hegyes kiskéssel vájd ki.

Ha nagyobb a hibás rész, akkor a hiba közepén vágd ketté, úgy könnyebb kivágni a hibásat.

Gulyasleves - pucolt zöldségek Gulyasleves - kukta nyitás 1. Gulyasleves - marhahús félpuhán

Na, közben letelt a 20 perc. Ki lehet nyitni a kuktát! Egy fakanállal emeld meg a kukta bigyóját, és hagyd ott a fakanalat, míg a gőz jön kifele. Ha elhallgatott a kukta, akkor oldd ki és vedd le a fedőt. Szépen elfőtt egy kis víz a marhahúsról. Tedd hozzá a disznóhúst, öntsd fel 1 l forró vízzel (só még most sem kell), és fedd le megint a kuktát. Sípoláskor állítsd az órát 20 percre.

Megint tégy oda 1 l vizet melegedni.

Darabold fel a zöldségeket! A répát és a petrezselyemgyökeret hosszában vágd négybe, és úgy tedd a vágódeszkára a darabokat, hogy kettőnek a vastagabb fele legyen jobbra, a másik kettőnek meg a vékonyabb. Így egyenletesebben lehet szeletelni.

Gulyasleves - répa felvágás Gulyasleves - répa darabolás Gulyasleves - gyökér felvágás Gulyasleves - gyökér darabolás

Gulyasleves - gyökér hiba 1. Gulyasleves - gyökér hiba kivágva Ha valahol hibás részt látsz, a hibánál vágd ketté a zöldséget, és vágd ki a hibát.

A zellert így darabold: először 2-3 lapra, utána 3-4 csíkra, végül apró kockákra.

Gulyasleves - zeller lapokra Gulyasleves - zeller csíkokra Gulyasleves - zeller kockákra

Gulyasleves - darabolt zöldség A petrezselyemgyökerek vékony végét ne darabold fel, mert az nem finom. Azt csak úgy egyben tedd a levesbe.

Gulyasleves - kukta nyitás 1. A 20 perc leteltével megint nyisd ki a kuktát, tedd bele a feldarabolt zöldségeket ( a krumplit majd a csipetkével), öntsd fel a meleg vízzel, sózd meg 3 szűk fakanál sóval, és zárd le a kuktát. (A sóval csínján bánj, inkább sózzátok utána, mint hogy sós legyen!) Sípolástól 10 percig főzd.

Gulyasleves - darabolt krumpli Közben pucold meg azt az 5-6 szem krumplit, mosd meg, darabold kockákra, és tedd egy tálba.

Most következik a csipetke-gyártás.

Gulyasleves - a csipetke hozzávalói Készíts ki egy tojást. Üsd egy tálkába, és adj hozzá a 10 dkg lisztből először csak 2 evőkanálnyit. Jól dolgozd el, utána tégy még hozzá lisztet. Ha már nem lehet a kanállal keverni, mert kemény, akkor kézzel gyúrd tovább. Fel fogja venni a 10 dkg lisztet. A végén formálj belőle labdát.

Gulyasleves - csipetke 1. Gulyasleves - csipetke 2. Gulyasleves - csipetke begyúrva

Gulyasleves - kukta nyitás 1. Mire kész, addigra valószínűleg már letelt a 10 perc, kinyithatod a kuktát. Fakanállal emeld meg a kupakot, várd ki, amíg elhallgat, aztán csatold le a fedőt. A krumplit máris beleteheted.

Gulyasleves - csipetkés tál Gulyasleves - csipetke a levesbe

A csipetkéket nem egyből a levesbe tépkedjük, hanem először egy lisztezett tálcára vagy tálba. A tál azért jobb, mert jól szét lehet benne rázni a csipetkéket. A labdából tépj le egy kis darabot, és abból csippents le apró darabkákat. Sodorints egyet minden csipeten, és ejtsd a tálba. Ha betelt a tál alja, akkor mehet a levesbe az adag csipetke. (Ennél a leveses képnél elfelejtettem vakuzni, azért ilyen ronda sárga.)

Ha van türelmed, akkor megint le lehet fedni 5 percre, de nem muszáj. Így is kivárhatod, amíg megfő. Ha túl sűrűnek találod, önts még hozzá egy fél liter meleg vizet. Most már nem fontos, hogy forró legyen, mert a hús már megfőtt.

Gulyasleves - a kész leves a kuktában Gulyasleves - a kész leves a leveses tálban Gulyasleves - a terített asztal

A kész levest szedd át a leveses tálba. Legyen kenyér is a terített asztalon!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.