Göngyölt cukkini
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Már nem is tudom, hogy hol olvastam ezt a receptet… Mikor először csináltam, akkor tejfölt is tettem a túróba – az eredeti verzióban krémsajtot kevertek a túróhoz -, de nem volt jó, mert kicsorgott a tekercsből. Azóta csak a fűszeres túrót pakolom a cukkiniszeletre.
Nagyon egyszerű és mutatós kaja. Na meg finom is. 🙂
Röviden:
- A megmosott cukkinit héjastul hosszában felszeleteljük vékonyra, és besózzuk.
- A túrót összetörjük, sózzuk, fűszerezzük.
- Összeállítjuk a göngyöleget: egy szelet bacon, rá egy szelet cukkini, rá túró, rá egy szelet sajt.
- Hosszában feltekerjük, fogpiszkálóval megtűzzük.
- Tepsibe tesszük, 200 fokon 40 percig sütjük.
Szedj le 3-4 kis ág borsikafüvet (én ritkítottam, vagyis tövestül kihúztam, mert nagyon sűrűn nőtt). De más friss zöldfűszer is jó, pl. bazsalikom, kakukkfű, rozmaring.
Mosd meg a borsikafüvet, nyomkodd ki belőle a vizet, és tedd egy tálcára, hadd száradjon egy kicsit.
Jól mosd meg a cukkinit, mert nem lesz meghámozva. Vágd le a két végét. Hosszában szeleteld fel kb. 3 mm vékony szeletekre. Azért kell zsenge cukkinit választani, hogy ne kelljen kikaparni a belsejét, mert akkor nem lehetne hosszában felszeletelni.
Fektesd egy tálcára a cukkiniszeleteket, és sózd meg mindkét oldalukat. (Célszerűbb úgy eljárni, hogy egy réteg tálcára fektetése után megsózni mindegyik szeletnek ezt az oldalát, aztán a réteg minden elemét megfordítani, és a másik oldalukat is megsózni.) A sótól megpuhul a cukkini, és könnyű lesz hajlítani a feltekeréskor.
Tedd a fél kiló túrót egy nagyobb tálba. Villával törd össze, szórj bele 6 csipet sót, borsozd meg, és jól keverd össze. |
Egy tő borsikafűről törj le egy ágacskát, és az ágacska hegyétől a töve felé haladva húzd le róla a leveleket. (Ha a tövétől a hegye felé húznád, csak a szárhoz lapulnának a levelek.) Ne az ág legtetejétől kezdd – mert ott még olyan zsenge a szár, hogy eltörik -, hanem egy kicsit lejjebb. (Utána azt a felső bóbitát úgy szárral együtt lecsippentheted, és mehet a levelekhez.)
Jól tömörítsd össze a borsikalevél-kupacot, és vágd fel apróra. Kapard a túróhoz, és keverd el. |
Ha nem a fagyasztóból vetted elő a szeletelt bacont – én igen -, akkor ezzel nem kell foglalkoznod. Mivel meleg vízbe tettem a szalonnaszeleteket, hogy felengedjenek; most egyesével le kell őket szárítani. Alulra egy dupla papírtörlő, rá a vizes bacon, a tetejére még egy dupla papírtörlő, és nyomogatással jól felitatjuk a vizet.
Húzd fel a felső papírtörlőt, vedd ki a leszárított baconszeletet, és tedd egy tálcára úgy, hogy a szeletek ne fedjék egymást, mert így könnyebb lesz egyet felvenni, ha majd kell.
A göngyöleghez ugye kell bacon, cukkini, túró és sajt. Akkor most még sajtot is kell szeletelni. Mivel a cukkiniszelet hosszú és keskeny, jó, ha a sajtszelet is ilyen. Ehhez vagy egy kerek sajttömb feléből kell kiindulni, vagy egy szögletes sajttömb 4-5 cm vastag darabjából.
Olyan bosszantó, hogy az áruházakban másfél-két cm vékony sajtdarabokat csomagolnak előre; és mindig meg kell kérnem a pultost, hogy legyen szíves, vágjon már nekem egy 4 cm vastag sajtdarabot, hogy sajtvágó késsel tudjak belőle szeleteket lehúzni.
Ha még nincs sajtvágó késed, szerezz be egyet, nagyon szép vékony szelet sajtokat lehet vele vágni. 🙂
Számold meg, hogy hány szelet cukkini lett, és annyi szelet sajtot vágj le. Halmozd a szeleteket egy tálcára; ezek se fedjék egymást, hogy könnyű legyen elvenni egy szeletet. Vedd elő a tepsit, amibe a göngyölegeket teszed, és olajozd ki. Most már begyújthatod a sütőt! Állítsd 200 fokra.
Öntsd le a sós vizet a cukkiniről. Kezdődhet a göngyölés! Fektess a deszkára egy szelet bacont, rá egy szelet cukkinit…
…rá pedig egyengess el 3 kiskanál fűszeres túrót – ne lógjon le a cukkiniről -, végül fektess a szendvics közepére egy szelet sajtot.
Nem fontos, hogy végig le legyen fedve sajttal, de ha bővelkedsz benne, akkor a szendvics teljes hosszát lefedheted vele. A kilógó darabot majd a végén felhasználod a göngyölegek tetejére.
Kezdődhet a felgöngyölés! A sótól meglágyult szeleteket egyszerű feltekerni. Ha túl lazán tekered, akkor kiesik a töltelék, mikor a talpára állítod a tekercset. Ha túl szorosan tekered, akkor kipréselődik a töltelék, még tekercselés közben. Szóval olyan szorosan, amennyire csak lehet anélkül, hogy kipréselnéd a túrót. 🙂 A tekercs végét tűzd hozzá fogpiszkálóval a tekercs testéhez – jó mélyen szúrd be, hogy a kiálló fogpiszkálók ne akadjanak össze, ahogy egymás mellé teszed a talpára állított kész tekercseket a tepsiben.
A két, héjas szeletet nehezebb feltekerni, mert a héj merevebb, mint a hús. (Ráadásul az utolsó szelethez már elfogyott a szalonnám, de azért a diribdarabokat szép sorban elrendeztem, és így is sikerült valahogy felgöngyölnöm. Persze, a zöld héj volt alul!) Ezeknél a mutatóujjamat az első hajlítás hónaljába dugtam, és erre hajlítottam rá a cukkinit. Egy tekerés után már könnyebben megy. 🙂
Kapard össze a maradék túrót, és nyomkodd a göngyölegek tetejére. A maradék sajtot tépkedd kis darabokra, és ezt is rendezd a tekercsek tetejére.
Kend meg (vagy spricceld le) olajjal a göngyölegek tetejét, és tedd a tepsit a forró sütőbe. 40 percig süljön! (Nem kell letakarni alufóliával.)
Ne felejtsd el kihúzni a fogpiszkálót! 🙂 Hagymás, dinsztelt krumpli, kovászos uborka…mmm! Jó étvágyat! |