Göngyölt cukkini

Göngyölt cukkini - Kész, tepsiben.

Hozzávalók:

 • 1 db zsenge cukkini (kb. 30-40 dkg)
 • 50 dkg túró
 • kb. 20 dkg szeletelt bacon (kb. 15 szelet)
 • kb. 15 dkg sajt (15 db hosszú, vékony szelet)
 • 0,5 dl olaj
 • bors
 • valamilyen zöldfűszer (ez itt borsikafű)
 • 15 db fogpiszkáló
Göngyölt cukkini - Hozzávalók

Elkészítés:

Már nem is tudom, hogy hol olvastam ezt a receptet… Mikor először csináltam, akkor tejfölt is tettem a túróba – az eredeti verzióban krémsajtot kevertek a túróhoz -, de nem volt jó, mert kicsorgott a tekercsből. Azóta csak a fűszeres túrót pakolom a cukkiniszeletre.

Nagyon egyszerű és mutatós kaja. Na meg finom is. 🙂

Röviden:

 1. A megmosott cukkinit héjastul hosszában felszeleteljük vékonyra, és besózzuk.
 2. A túrót összetörjük, sózzuk, fűszerezzük.
 3. Összeállítjuk a göngyöleget: egy szelet bacon, rá egy szelet cukkini, rá túró, rá egy szelet sajt.
 4. Hosszában feltekerjük, fogpiszkálóval megtűzzük.
 5. Tepsibe tesszük, 200 fokon 40 percig sütjük.

Göngyölt cukkini - Szedj 3 kis tő borsikafüvet!Szedj le 3-4 kis ág borsikafüvet (én ritkítottam, vagyis tövestül kihúztam, mert nagyon sűrűn nőtt). De más friss zöldfűszer is jó, pl. bazsalikom, kakukkfű, rozmaring.
Mosd meg a borsikafüvet, nyomkodd ki belőle a vizet, és tedd egy tálcára, hadd száradjon egy kicsit.

Göngyölt cukkini - Mosd meg a borsikafüvet! Göngyölt cukkini - Nyomkodd ki a vizet a megmosott borsikafűből! Göngyölt cukkini - Tedd egy tálcára száradni a borsikafüvet!

Göngyölt cukkini - Jól mosd meg a cukkinit!Göngyölt cukkini - Vágd le a cukkini két végét!

Jól mosd meg a cukkinit, mert nem lesz meghámozva. Vágd le a két végét. Hosszában szeleteld fel kb. 3 mm vékony szeletekre. Azért kell zsenge cukkinit választani, hogy ne kelljen kikaparni a belsejét, mert akkor nem lehetne hosszában felszeletelni.

Göngyölt cukkini - Szeleteld fel hosszában a héjas cukkinit! Göngyölt cukkini - Vékony szeleteket vágj! Göngyölt cukkini - A vékonyra felszeletelt cukkini.

Fektesd egy tálcára a cukkiniszeleteket, és sózd meg mindkét oldalukat. (Célszerűbb úgy eljárni, hogy egy réteg tálcára fektetése után megsózni mindegyik szeletnek ezt az oldalát, aztán a réteg minden elemét megfordítani, és a másik oldalukat is megsózni.) A sótól megpuhul a cukkini, és könnyű lesz hajlítani a feltekeréskor.

Göngyölt cukkini - Sózd meg a cukkiniszeletet! Göngyölt cukkini - Fordítsd meg az egyik oldalán már besózott cukkiniszeletet! Göngyölt cukkini - Sózd meg a cukkiniszelet másik oldalát is!

Göngyölt cukkini - Tedd ki egy tálba a fél kg túrót! Tedd a fél kiló túrót egy nagyobb tálba. Villával törd össze, szórj bele 6 csipet sót, borsozd meg, és jól keverd össze.

Göngyölt cukkini - Törd össze a túrót egy villával! Göngyölt cukkini - Sózd meg a túrót 6 csipet sóval! Göngyölt cukkini - Szórj borsot a túróba!

Egy tő borsikafűről törj le egy ágacskát, és az ágacska hegyétől a töve felé haladva húzd le róla a leveleket. (Ha a tövétől a hegye felé húznád, csak a szárhoz lapulnának a levelek.) Ne az ág legtetejétől kezdd – mert ott még olyan zsenge a szár, hogy eltörik -, hanem egy kicsit lejjebb. (Utána azt a felső bóbitát úgy szárral együtt lecsippentheted, és mehet a levelekhez.)

Göngyölt cukkini - A borsikafűről majd áganként kell lemorzsolni a leveleket. Göngyölt cukkini - Egy ágról a hegyétől a töve felé haladva húzd le a leveleket! Göngyölt cukkini - Borsikalevelek leszedve.

Göngyölt cukkini - Vagdosd fel apróra a borsikaleveleket! Göngyölt cukkini - Kapard a borsikát a túróhoz! Jól tömörítsd össze a borsikalevél-kupacot, és vágd fel apróra. Kapard a túróhoz, és keverd el.

Ha nem a fagyasztóból vetted elő a szeletelt bacont – én igen -, akkor ezzel nem kell foglalkoznod. Mivel meleg vízbe tettem a szalonnaszeleteket, hogy felengedjenek; most egyesével le kell őket szárítani. Alulra egy dupla papírtörlő, rá a vizes bacon, a tetejére még egy dupla papírtörlő, és nyomogatással jól felitatjuk a vizet.

Göngyölt cukkini - A meleg vízben ázó fagyos baconszeletek. Göngyölt cukkini - Tégy egy vizes szalonnaszeletet egy papírtörlőre! Göngyölt cukkini - A bacon tetejére is tégy egy papírtörlőt!

Húzd fel a felső papírtörlőt, vedd ki a leszárított baconszeletet, és tedd egy tálcára úgy, hogy a szeletek ne fedjék egymást, mert így könnyebb lesz egyet felvenni, ha majd kell.

Göngyölt cukkini - A baconszelet a két réteg itatóspapír között. Göngyölt cukkini - Vedd le a felső réteg papírt a baconszeletről! Göngyölt cukkini - Ne fedjék egymást a baconszeletek!

A göngyöleghez ugye kell bacon, cukkini, túró és sajt.  Akkor most még sajtot is kell szeletelni. Mivel a cukkiniszelet hosszú és keskeny, jó, ha a sajtszelet is ilyen. Ehhez vagy egy kerek sajttömb feléből kell kiindulni, vagy egy szögletes sajttömb 4-5 cm vastag darabjából.

Olyan bosszantó, hogy az áruházakban másfél-két cm vékony sajtdarabokat csomagolnak előre; és mindig meg kell kérnem a pultost, hogy legyen szíves, vágjon már nekem egy 4 cm vastag sajtdarabot, hogy sajtvágó késsel tudjak  belőle szeleteket lehúzni.

Ha még nincs sajtvágó késed, szerezz be egyet, nagyon szép vékony szelet sajtokat lehet vele vágni. 🙂

Számold meg, hogy hány szelet cukkini lett, és annyi szelet sajtot vágj le. Halmozd a szeleteket egy tálcára; ezek se fedjék egymást, hogy könnyű legyen elvenni egy szeletet. Vedd elő a tepsit, amibe a göngyölegeket teszed, és olajozd  ki. Most már begyújthatod a sütőt! Állítsd 200 fokra.

Göngyölt cukkini - Sajtvágóval vágj le annyi szelet hosszú sajtot, ahány szelet cukkinid lett. Göngyölt cukkini - Számold a sajtszeleteket, és tedd őket egy tálcára! Göngyölt cukkini - Olajozd ki a tepsit!

Öntsd le a sós vizet a cukkiniről. Kezdődhet a göngyölés! Fektess a deszkára egy szelet bacont, rá egy szelet cukkinit…

Göngyölt cukkini - Öntsd le a sós lét a cukkiniről! Göngyölt cukkini - Első réteg: egy szelet bacon. Göngyölt cukkini - Második réteg: egy szelet cukkini

…rá pedig egyengess el 3 kiskanál fűszeres túrót – ne lógjon le a cukkiniről -, végül fektess a szendvics közepére egy szelet sajtot.

Göngyölt cukkini - A cukkinire tégy három kiskanál fűszeres túrót! Göngyölt cukkini - Egyengesd el a túrót a cukkiniszeleten! Göngyölt cukkini - Fektess a szendvics közepére egy hosszú szelet sajtot!

Göngyölt cukkini - Ha sok sajtod van, akkor a szendvics teljes hosszát lefedheted vele. sajNem fontos, hogy végig le legyen fedve sajttal, de ha bővelkedsz benne, akkor a szendvics teljes hosszát lefedheted vele. A kilógó darabot majd a végén felhasználod a göngyölegek tetejére.
Kezdődhet a felgöngyölés! A sótól meglágyult szeleteket egyszerű feltekerni. Ha túl lazán tekered, akkor kiesik a töltelék, mikor a talpára állítod a tekercset. Ha túl szorosan tekered, akkor kipréselődik a töltelék, még tekercselés közben. Szóval olyan szorosan, amennyire csak lehet anélkül, hogy kipréselnéd a túrót. 🙂 A tekercs végét tűzd hozzá fogpiszkálóval a tekercs testéhez – jó mélyen szúrd be, hogy a kiálló fogpiszkálók ne akadjanak össze, ahogy egymás mellé teszed a talpára állított kész tekercseket a tepsiben.

Göngyölt cukkini - Göngyöld fel a cukkini-szendvicset! Göngyölt cukkini - Tűzd hozzá fogpiszkálóval a kész tekercs végét a tekercs testéhez! Göngyölt cukkini - Az utolsó szelethez elfogyott a szalonna.

Göngyölt cukkini - A héjas szeletet nehezebb feltekerni.A két, héjas szeletet nehezebb feltekerni, mert a héj merevebb, mint a hús. (Ráadásul az utolsó szelethez már elfogyott a szalonnám, de azért a diribdarabokat szép sorban elrendeztem, és így is sikerült valahogy felgöngyölnöm. Persze, a zöld héj volt alul!) Ezeknél a mutatóujjamat az első hajlítás hónaljába dugtam, és erre hajlítottam rá a cukkinit. Egy tekerés után már könnyebben megy. 🙂
Kapard össze a maradék túrót, és nyomkodd a göngyölegek tetejére. A maradék sajtot tépkedd kis darabokra, és ezt is rendezd a tekercsek tetejére.

Göngyölt cukkini - Kimaradt egy kis túró. Göngyölt cukkini - A maradék túrót gyömöszöld a tekercsekbe! Göngyölt cukkini - A maradék sajtot tépkedd fel, és rendezd a tekercsek tetejére!

Kend meg (vagy spricceld le) olajjal a göngyölegek tetejét, és tedd a tepsit a forró sütőbe. 40 percig süljön! (Nem kell letakarni alufóliával.)

Göngyölt cukkini - Spricceld le olajjal a tekercsek tetejét! Göngyölt cukkini - Tedd a tepsit a forró sütőbe! Göngyölt cukkini - 40 percig süsd a tekercseket!

Göngyölt cukkini - Kész, tányéron.

Ne felejtsd el kihúzni a fogpiszkálót! 🙂

Hagymás, dinsztelt krumpli, kovászos uborka…mmm!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.