Gombás rakott káposzta

Gombás rakott káposzta - Kész, tányéron

Hozzávalók:

 • kb. 80 dkg savanyúkáposzta
 • kb. 40 dkg gomba
 • 25 dkg rizs (1 csésze)
 • 1 fej hagyma (a képről lemaradt)
 • 1 csipet só a hagymára (a képről lemaradt)
 • 1 nagy poharas tejföl
 • olaj
 • Vegeta
 • pirospaprika
 • darált paprika
 • bors
 • bazsalikom
 • borsikafű
 • egy darab sajt (kb. 8 dkg), amit a tetejére vagdalsz
Gombás rakott káposzta - Hozzávalók

Elkészítés:

Egy kicsit mindig berzenkedek a rakott dolgok ellen, mert általában egy csomó mindent meg kell hozzájuk főzni; tehát mire eljutok a “rakáshoz”, addigra ehető az összes alkatrész…akkor meg minek még együtt is sütni őket! De azért belátom, hogy úgy együtt mégiscsak szebb, és azért más az íze, mint ha külön-külön ennénk az összetevőit.

Most is meg kell párolni a káposztát, a gombát, a hagymát, és félkészre főzni a rizset.

A savanyúkáposzta párolásához egy nagyobb serpenyőbe önts kb. 4 evőkanálnyi olajat, és tedd oda a gázra melegedni, takarék lángon. A savanyú aprókáposztát borítsd át egy nagyobb tálba, a csapnál engedj rá vizet, és markolászással mosd át. Nem mintha piszkos lenne, hanem hogy ne legyen olyan savanyú. Tedd át a tálat a gáz mellé. Egy maroknyi káposztából nyomkodd ki a vizet,…

Gombás rakott káposzta - Önts olajat a serpenyőbe, a káposzta párolásához! Gombás rakott káposzta - A csapnál engedj vizet a savanyúkáposztára! Gombás rakott káposzta - Nyomd ki a vizet egy marék savanyúkáposztából!

…és tedd a serpenyőbe. Így, csomónként szedd ki a tálból az összes káposztát, mindig kinyomod belőle a vizet, és a serpenyőbe pottyintod. Ha már csak néhány szál káposzta úszkál a tálban, akkor szűrd le egy teaszűrővel a csapnál. A szűrőben maradó káposztát már nem kell kinyomkodni, mehet a többihez, a lábosba.

Gombás rakott káposzta - A maréknyi kinyomott savanyúkáposztát tedd a serpenyőbe! Gombás rakott káposzta - Minden marék kinyomott savanyúkáposztát tégy át a serpenyőbe! Gombás rakott káposzta - A káposzta maradékát szűrd le teaszűrővel!

Hints rá egy fakanál Vegetát, keverd el, öntsd fel kb. 2 dl vízzel, és fedő alatt párold kb. 20 percig.

Gombás rakott káposzta - Hints a káposztára egy fakanál Vegetát! Gombás rakott káposzta - Önts a káposztára kb. 2 dl vizet! Gombás rakott káposzta - Fedő alatt párold a savanyúkáposztát kb. 20 percig!

Közben tedd oda főni a rizset. Először is önts olajat egy kisebb teflonlábosba, takarékon melegítsd. Szórd bele a 25 dkg rizset (2 tasak előfőzött rizs), és rövid sütés után önts rá egy pohár (2,5 dl) meleg vizet. (Ha köretnek készítenéd a rizset, akkor 2 pohár vízzel kéne felönteni, de most elég csak félpuhára főzni, 1 pohár vízzel.) Most erősítsd fel a lángot!

Gombás rakott káposzta - Önts olajat egy teflonlábosba a rizsnek! Gombás rakott káposzta - Borítsd a rizset a lábosba! Gombás rakott káposzta - Önts a rizsre 1 csésze meleg vizet!

Tegyél a rizshez 1 fakanál pritamint (sós darált paprika), 1 fakanál Vegetát, és szórj rá egy kevés borsot. Fedd le, és ha forr, vedd takarékra a lángot a rizs alatt. Főzd még kb. 7  percig, azalatt felissza a vizet, és félpuhára fő. Majd a sütőben, a káposztával teljesen megpuhul.

Gombás rakott káposzta - Tégy a rizshez 1 fakanál pritaminpaprikát! Gombás rakott káposzta - Tégy a rizsbe 1 fakanál Vegetát! Gombás rakott káposzta - Szórj a rizsbe egy kevés borsot!

Gombás rakott káposzta - A csapnál mosd meg a gombát!Vidd a gombát a csaphoz, pattintsd ki a szárukat, és a fejet meg a szárat is jól mosd meg folyó víz alatt. A mosott gombát dobd egy másik tálba. Egy vágódeszkán szeleteld fel a gombát. Hosszában negyedeld fel a gombát úgy, hogy először középen vágd ketté, aztán mindkét felet megint ketté. Utána keresztben vágd lapokra a gombacsíkokat.

Gombás rakott káposzta - A gombát először középen vágd ketté! Gombás rakott káposzta - A gomba mindkét felét vágd megint ketté! Gombás rakott káposzta - Keresztben vágd lapokra a gombát!

A felvágott gombát kapard vissza a mosáskor megürült kis tálba. Ha mindet felvágtad, akkor immáron egy harmadik serpenyőbe önts egy kevés olajat, tedd oda takarékon melegedni, és borítsd bele a gombát.

Gombás rakott káposzta - A felvágott gombát kapard vissza a mosáskor megürült kis tálba! Gombás rakott káposzta - Az összes gomba fel van vágva! Gombás rakott káposzta - A felvágott gombát borítsd egy serpenyőbe, kevés olajra!

Szórd meg a gombát egy fél fakanál Vegetával, és fedő alatt párold kb. 10 percig. Most már 3 dolog fő: a káposzta, a rizs és a gomba. De mire a gombát odateszed, a rizs már készen is van. (Az a helyzet, hogy a hagymát elfelejtettem. Később majd írok róla, mert eszembe jutott, de időben itt következne. Szóval meg kell dinsztelni 1 fej apróra vágott hagymát is.)

Gombás rakott káposzta - Szórj a gombára egy fél fakanál Vegetát! Gombás rakott káposzta - Párolódik a káposzta, a rizs és a gomba. Gombás rakott káposzta - A rizs már kész is!

Most gyújtsd be a sütőt, hogy mire összeállítod a rakott káposztát, meleg legyen a sütő.

Az asztalra készítsd oda a káposzta-rakás kellékeit: 3 edényalátét a 3 meleg serpenyőnek; egy tűzálló tál, amiben a rakott káposztát sütöd; olaj, tejföl, fűszerek. Tedd oda a lapra a rizset és a káposztát. (A gomba még sül.) Önts egy kevés olajat a tepsibe, és oszlasd el az alján.

Gombás rakott káposzta - Készítsd az asztalra a kellékeket! Gombás rakott káposzta - Önts olajat a tűzálló tálba! Gombás rakott káposzta - Oszlasd el az olajat a tűzálló tálban!

Felezd meg a káposztát, és az egyik felét terítsd szét a tepsiben. Szórd meg borsikafűvel, aztán egy kanállal pöttyints egy-egy kis tejfölt a káposztafelület minden részére. (Közben ne feledkezz meg a gombáról, valószínűleg már jó!)

Gombás rakott káposzta - Felezd meg a savanyúkáposztát! Gombás rakott káposzta - A káposzta felét tedd a tepsibe! Gombás rakott káposzta - Pöttyints egy kis tejfölt mindenhova!

Na, most jöttem rá, hogy megfeledkeztem a hagymáról. 🙁 Pucolj meg egy fej hagymát, és vágd apróra.

Gombás rakott káposzta - Egy fej hagyma is kell hozzá! Gombás rakott káposzta - A félhagymát először vágd szeletekre! Gombás rakott káposzta - Vágd apróra a hagymát!

Gombás rakott káposzta - Sózd meg a hagymát egy csipet sóval!Gombás rakott káposzta - Hints a párolt hagymára egy fél fakanál pirospaprikát!

Önts egy kevés olajat egy újabb edénybe, és fonnyaszd meg benne a hagymát. Rögtön az elején sózd meg egy csipet sóval. Ha üvegesre párolódott, akkor oltsd el a gázt, és tégy a hagymához egy csapott fakanál pirospaprikát. Keverd el.

Gombás rakott káposzta - Felezd meg a serpenyőben a dinsztelt hagymát! Gombás rakott káposzta - A hagyma felét rendezd a káposztára ! A serpenyőben felezd meg a dinsztelt hagymát, és az egyik felét rendezd a káposztára.

A lábosban felezd meg a rizset, és az egyik felét terítsd szét a hagymás káposztán. Erre jön a gombaréteg: az összes gombát kanalazd egyenletesen a rizsre.

Gombás rakott káposzta - A lábosban felezd meg a rizset! Gombás rakott káposzta - A rizs felét rendezd a káposztára ! Gombás rakott káposzta - Az összes gombát terítsd rá egyenletesen a rizsre!

Gombás rakott káposzta - Szórd a tenyeredbe a bazsalikomot!Gombás rakott káposzta - Morzsold rá a bazsalikomot a gombarétegre!

Szórj annyi bazsalikomot a tenyeredbe, amennyivel fűszerezni szeretnél, aztán morzsold rá egyenletesen elosztva a gombarétegre.

Mielőtt megtejfölöznéd, hígítsd fel a tejfölt egy kis olajjal vagy fél dl vízzel, hogy jobban szét lehessen teríteni. Kanalanként adagolva borítsd be a bazsalikomos gombát tejföllel. Erre kapard rá egyenletesen a megmaradt rizset.

Gombás rakott káposzta - Hígítsd fel a tejfölt egy kevés olajjal! Gombás rakott káposzta - Kanalanként adagolva borítsd be a bazsalikomos gombát tejföllel! Gombás rakott káposzta - A tejfölre a rizs másik fele következik!

A rizs-rétegre jön a maradék hagyma, arra pedig a káposzta másik fele. Erre kanalazd rá a maradék olajos tejfölt.

Gombás rakott káposzta - Kapard a rizsre a maradék hagymát! Gombás rakott káposzta - Oszd el a savanyúkáposzta másik felét a tepsiben! Gombás rakott káposzta - A megmaradt olajos tejfölt kanalazd a savanyúkáposztára!

Már csak a sajt van hátra. Vágj le egy darab sajtot, amit a rakott káposztára szánsz, és végigvezetve a tepsi fölött, vagdoss belőle apró darabokat a mű tetejére. Kész, mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, kb. 30 percre!

Gombás rakott káposzta - Vágj le egy darab sajtot, amit a rakott káposzta tetejére szánsz! Gombás rakott káposzta - A sajtdarabok a rakott káposzta tetején. Gombás rakott káposzta - Tedd a rakott káposztát a sütőbe!

Gombás rakott káposzta - Amíg sül, mosogasd el a sok üres edényt! Amíg sül, unalmadban elmosogathatod a sok üres edényt! 🙂
Gombás rakott káposzta - Megsült a rakott savanyú káposzta!

Letelt a 30 perc (sőt, azt hiszem, 40 is volt).

Kenyér és tejföl legyen hozzá!

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.