Gombapaprikás

Gombapaprikás - Kész, tányérban.

Hozzávalók:

  • 30 dkg gomba
  • 1 fej hagyma
  • olaj
  • 1 fakanál Vegeta
  • 1 csapott fakanál pirospaprika
  • 2 fakanál liszt
  • kb. 2 dl tejföl
  • bors
  • petrezselyemzöld
Gombapaprikás - Hozzávalók

Elkészítés:

Szedtünk a réten egy jó marék szegfűgombát. Otthon lemértem, nevetségesen kevés: 7 dkg volt. De azért gondoltam, főzök belőle gombapaprikást. A férjem megjegyezte, hogy alig lehetett érezni a gomba ízét, de nekem fenséges volt! Mindenesetre jó, ha gazdagon van benne gomba.

Tehát: alaposan mosd meg a gombát.A szegfűgombának csippentsd le a szárát, mert az nem jó megenni. A termesztett gombának a szárát is felhasználhatod.

Gombapaprikás - Alaposan mosd meg a gombát! Gombapaprikás - Egyesével csippentsd le a szegfűgomba szárát! Gombapaprikás - A szegfűgomba mosva és szár-csippentve.

Most pucold meg a hagymát, és vágd apróra. (Az alapműveletek kategóriában megtalálod a hagymavágás leírását.) Egy kisebb serpenyőbe önts egy kevés olajat, tedd oda melegedni, és kapard bele az aprított hagymát.

Gombapaprikás - Pucold meg a hagymát! Gombapaprikás - Vágd fel apróra a hagymát! Gombapaprikás - Dinszteld meg a hagymát!

Vedd takarékra a lángot, és amíg a hagyma párolódik, vágd össze a gombát. A szegfűgomba kicsi, ezért nem egyesével kell felvágni, hanem egy kis marékkal tégy a vágódeszkára, és késsel minden irányban vagdosd meg. (A bolti, nagyobb gombát egyesével vágd fel kis darabokra.) A vágódeszkáról teheted egyből a hagymára (én előbb egy kisebb tálkába gyűjtöttem). Hagyd egy ideig párolódni! Nem ragad le, mert a gomba mindig levet ereszt. Kb. 3 perc múlva szórj rá egy csapott fakanál pirospaprikát.

Gombapaprikás - Vágd össze a gombát! Gombapaprikás - Kapard a hagymához a gombát! Gombapaprikás - Szórj bele egy csapott fakanál pirospaprikát!

Gombapaprikás - Öntsd fel egy kevés vízzel a gombát! Gombapaprikás - Szórj bele egy fakanál Vegetát! Ahogy elkeverted a paprikával, máris öntsd fel kb. 2 dl vízzel. Keverd el, és tégy bele egy fakanál Vegetát.

 Fedő alatt takarékon főzd vagy 8-10 percig.

Gombapaprikás - 5 perc főzés után hints rá 2 fakanál lisztet!Gombapaprikás - Az úszkáló lisztcsomókat vezesd az edény falára, és nyomd szét!

Ekkor hints rá egyenletesen 2 fakanál lisztet, jól keverd el, és ha mégis maradnak lisztcsomók, akkor fakanállal vezesd őket az edény falára, és nyomd szét. Önts még hozzá 2 dl vizet, és hadd főjön még kb. 5 percet, hogy menjen el a liszt íze. Addig mosd meg és vágd fel a petrezselymet, és kapard a gombához. Borsot is most darálj bele.

Gombapaprikás - Vágd apróra a petrezselymet! Gombapaprikás - Kapard a gombapörkölthöz a petrezselymet! Gombapaprikás - Borsozd meg a gombapörköltöt!

Gombapaprikás - Kész, már csak tejföl kell bele. Készen is van, már csak a tejfölt kell belekeverni.
Egyszerre kapard bele egy kanállal a gombapaprikásra szánt tejfölt, aztán fakanállal keverd el. Gombapaprikás - Keverd bele a tejfölt!
Gombapaprikás - Kész, tálban.

Nokedli körettel a legfinomabb, de ha azzal nem akarsz bajlódni, akkor szarvacska tészta is megteszi.

Valami salátaféle is jól jön hozzá.

Jó étvágyat!

Hozzászólás a(z) Névtelen bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.